Top 10 Meest Actieve Vulkanen Ter Wereld

Top 10 Lijstjes Natuur

Hier is een lijst van de meest actieve vulkanen in de wereld. De onderstaande vulkanen worden als bijzonder gevaarlijk beschouwd omdat zij de laatste tijd zijn uitgebarsten of omdat zij zijn opgenomen in de Decade Volcanoes list. De Decade Volcanoes list is een lijst van 16 vulkanen wereldwijd die door de International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth's Interior (IAVCEI) zijn aangewezen als vulkanen die het waard zijn om speciaal te worden bestudeerd in het licht van hun geschiedenis van grote, destructieve uitbarstingen en de nabijheid van bevolkte gebieden.

10. Santa María, Guatemala

 

De uitbarsting in 1902 was een van de vier grootste uitbarstingen van de 20e eeuw en een van de vijf grootste uitbarstingen van de afgelopen 200 jaar.

9. Galeras, Colombia

 

De top verheft zich 4.276 meter boven de zeespiegel. Sinds de Spaanse verovering is de vulkaan vaak uitgebarsten. De eerste historische uitbarsting dateert van 7 december 1580. Bij een uitbarsting in 1993 kwamen negen mensen om het leven, waaronder zes wetenschappers die in de krater van de vulkaan waren afgedaald om gassen te bemonsteren. Het is momenteel de actiefste vulkaan in Colombia.

8. Mauna Loa, Hawaii

 

Een van de vijf vulkanen die het eiland Hawaï vormen en de grootste op aarde in termen van volume en oppervlakte. De Hawaïaanse naam "Mauna Loa" betekent "Lange Berg". Lava-uitbarstingen van Mauna Loa zijn zeer vloeibaar; uitbarstingen zijn meestal niet-explosief en de vulkaan heeft relatief ondiepe hellingen.

7. Taal Vulkaan, Filippijnen

 

De op één na actiefste vulkaan van de Filippijnen met 33 historische uitbarstingen. Al deze uitbarstingen zijn geconcentreerd op Volcano Island, een eiland in de buurt van het midden van Taal Lake. Taal Volcano en Meer presenteert een van de meest pittoreske en aantrekkelijke uitzichten in de Filippijnen.

6. Ulawun, Papoea-Nieuw-Guinea

 

Gelegen op het eiland New Britainit, is dit de hoogste berg in de Bismarck Archipel op 2.334 meter, en een van de meest actieve vulkanen in Papoea-Nieuw-Guinea. Enkele duizenden mensen wonen in de buurt van de vulkaan. Sinds de 18e eeuw zijn er 22 uitbarstingen geregistreerd.

5. Nyiragongo, Democratische Republiek Congo

 

Een actieve vulkaan gelegen in het Nationaal Park Virunga, in de Democratische Republiek Congo. De hoofdkrater is ongeveer twee km breed en bevat gewoonlijk een lavameer. Het lavameer van de Nyiragongo was soms het grootste lavameer dat in de recente geschiedenis bekend was. De Nyiragongo en de nabijgelegen Nyamuragira zijn samen verantwoordelijk voor 40% van de historische vulkaanuitbarstingen in Afrika.

4. Merapi, Indonesië

 

De naam merapi betekent berg van vuur. Is een actieve vulkaan gelegen op de grens tussen Midden-Java en Indonesië. Het is de meest actieve vulkaan in Indonesië en is sinds 1548 regelmatig uitgebarsten. Duizenden mensen wonen op de flanken van de vulkaan.

3. Sakurajima, Japan

 

Een actieve vulkaan en een voormalig eiland. De lavastromen van de uitbarsting van 1914 zorgden ervoor dat het voormalige eiland verbonden werd met het schiereiland Osumi. De vulkanische activiteit gaat nog steeds door en laat grote hoeveelheden vulkanische as op de omgeving vallen. Eerdere uitbarstingen vormden de witte zandhoogvlakten in de regio.

2. Vesuvius, Italië

 

Gelegen op slechts 9 km ten oosten van Napels, is dit het dichtstbevolkte vulkanische gebied in de hele wereld. De Vesuvius heeft een geschiedenis van activiteit die hem tot een van de gevaarlijkste vulkanen ter wereld maakt. De laatste uitbarsting was in 1944, maar de meest gedenkwaardige was de enorme uitbarsting in 79 na Christus, toen de steden Herculaneum en Pompeii werden bedolven.

1. Eyjafjallajökull, IJsland

 

De Eyjafjallajökull is een vulkaan en een gelijknamige gletsjer op deze vulkaan in IJsland. Deze vulkaan is een van de kleinere ijskappen van IJsland. De ijskap bedekt de caldera van een vulkaan met een top van 1.666 meter. De uitbarsting van 2010 veroorzaakte een enorme verstoring van het luchtverkeer in West- en Noord-Europa. Ongeveer 20 landen sloten hun luchtruim voor commercieel vliegverkeer en het trof meer dan 100.000 reizigers