Top 10 Vreemdste Professionele Sporten
Ryan McGuire - Pixabay

Top 10 Vreemdste Professionele Sporten

Als je de woorden 'professionele sporten' hoort, dan ga je al snel denken aan populaire sporten zoals voetbal en basketbal. We hebben in de loop van de geschiedenis vele spelen uitgevonden en gespeeld die aantonen dat we als beschaving waarde hechten aan competitie en wedstrijden om superioriteit te bepalen. Hoewel de meesten van ons verschillende professionele sporten kennen, zijn sommige professionele sporten vreemd als je er bij stilstaat. Deze eigenaardige professionele sporten bewijzen dat mensen gewend zijn geraakt aan bizarre sportevenementen. Laten we een duik nemen in de top 10 vreemdste professionele sporten in de wereld, die we maar niet kunnen geloven dat ze bestaan.

10. Armworstelen

Armworstelen is een spel dat we allemaal ten minste één keer in ons leven hebben uitgeprobeerd. Waarschijnlijk heb je zelfs wel eens gewonnen van je familie of vrienden. Hoewel armworstelen al eeuwen bestaat, werd het pas enkele decennia geleden erkend als een professionele sport. Tegenwoordig ontmoeten professionele armworstelaars, of 'pullers', zoals ze bij de fans bekend staan, elkaar in proftoernooien waar ze elkaars grenzen op de proef stellen. Om als pro-armworstelaar mee te doen aan evenementen die georganiseerd worden door de World Arm-Wrestling League of WAL, moet je je inschrijven per arm. Je registreert je als links, rechts, of beide. Armworstelwedstrijden worden georganiseerd per gewichtsklasse, met vier gewichtscategorieën voor mannen. Bij armworstelen zijn er scheidsrechters die controleren of er geen overtredingen worden gemaakt en of de schouders en polsen tijdens de wedstrijd in het kwadraat zijn. Grote evenementen hebben zelfs lasers in het midden van de tafel om ervoor te zorgen dat niemand uit de pas loopt. Het beste aan deze sport is dat wedstrijden in twee seconden kunnen eindigen of twee minuten kunnen duren. Het onvoorspelbare karakter van armworstelen maakt het zeer spannende professionele sport.

9. Touwtrekken

Wat oude spelen betreft, is touwtrekken een van de meest herkenbare spelen op aarde. In Egypte, China en Griekenland nemen atleten het tegen elkaar op in een spel dat teamwork en kracht test, maar als je erover nadenkt is dit een van de vreemdste sporten ooit. Op internationaal niveau bestuurt de Tug of War International Federation de sport, die zelfs op de Olympische Spelen heeft gestaan. De regels van dit bizarre spel zijn onder meer dat beide teams acht leden moeten hebben die samenwerken om aan het touw te trekken. Touwtrekken is eenvoudig omdat atleten wedstrijden kunnen winnen via het beste uit drie-formaat. Het doel van de spelers is om het andere team naar de middellijn te trekken. Hoewel de sport er eenvoudig genoeg uitziet, is hij complex omdat teams ritme en teamwork nodig hebben om uit te blinken. Het beste aan de touwtreksport is dat de enige uitrusting die nodig is, een touw van 11 cm breed en 33,5 cm lang is, met effen en geslagen uiteinden. Aangezien er geen gelijke standen zijn in deze sport, moeten de winnaars twee van de drie keer trekken om de wedstrijd te winnen.

8. Croquet

Croquet, zelfs de naam van deze sport klinkt vreemd, maar als je het de World Croquet Federation (WCF) vraagt, zullen ze bevestigen dat croquet een professionele sport is. Hoewel croquet beter bekend is als een spelletje in de achtertuin dat geschikt is voor barbecues en familiebijeenkomsten, is het een sport met een aanzienlijke aanhang, professionele verenigingen en clubs. De meeste croquetspelers beginnen als amateurs in lokale toernooien die door clubs worden georganiseerd en bouwen zo hun vaardigheden en erkenning op. Algemene categorieën voor croquet zijn enkel- en dubbelspelcompetities. Teamleden drijven drie ballen (blauw, zwart en groen) in teamtoernooien terwijl het andere team hun drie ballen (rood, oranje en geel) drijft. Elke speler kan ballen van andere teamleden slaan, en deze mogelijkheden maken het spel geweldig voor teamwork, plezier, en gezelligheid. Een eigenaardig aspect dat je alleen bij croquet tegenkomt is dat er verschillende croquet grepen zijn. Er is een Standard grip, Solomon grip, en de Ierse grip. Deze ontworpen grepen zorgen ervoor dat het spel van de deelnemers natuurlijk en comfortabel verloopt.

7. Tandem racing

Fietsen voor twee zijn zeldzaam in het straatbeeld, maar ze tillen wielrennen naar een heel nieuw niveau in de atletiek. De Internationale Wielerunie omschrijft tandemraces als amateurwedstrijden waarbij twee atleten hun snelheid en tempo maximaliseren in vergelijking met individuele fietssprints. Voor profwielrenners zijn tandemraces voordelig, omdat ze met hun dubbele vermogen sneller kunnen trappen. Een voordeel van de sport is dat tandemracen nieuwe wegen heeft geopend voor blinde fietsers. Met een goedziende piloot voorop kan een niet-ziende fietser deelnemen aan de Paralympics en wedstrijden uitrijden die onmogelijk zouden zijn als ze het als individuele fietsers zouden doen. Deze sport is echt voor iedereen.

6. Polo

Er zijn maar weinig sporten die mens en dier samenbrengen, en polo is er daar één van. Polo, ook bekend als het 'spel der koningen' en een 'rijkelui 's sport', is vreemd omdat de meeste mensen zich er niet mee kunnen identificeren. Polo begon als een spel dat nomaden trainde voor oorlog. De logica was dat als ruiters een paard onder controle konden houden terwijl ze achter een bal aanzaten, en als ze in teamverband konden spelen, ze in de strijd grote prestaties konden leveren. De moderne versie van het oorlogsspel werd opnieuw uitgevonden door Britse officieren in India die werden aangetrokken door de schoonheid van de sport. Bij polo is het hoofddoel meer punten te scoren dan de tegenstander. Om de winstkansen te vergroten, verplaatsen de spelers de bal naar de helft van de tegenpartij en proberen dan de bal door het doel van de tegenpartij te spelen. Met vier spelers aan elke kant, vereist de sport samenwerking tussen de speler, het paard, en teamgenoten. Om te slagen in de sport, moderne polo spelers aandacht besteden aan paardenrassen. De ideale polopony heeft uithoudingsvermogen, snelheid, wendbaarheid, reactievermogen en intuïtie. Enkele unieke aspecten zijn dat spelers tegenstanders van het veld kunnen rijden, elkaars stick kunnen haken, en dat de teams van kant wisselen na een doelpunt.

5. Solo synchroonzwemmen

Solo synchroonzwemmen is een van de vreemdste sporten ter wereld, en er waren drie Olympische Spelen voor nodig om de wereld te doen beseffen dat een danseres niet in haar eentje kon synchroonzwemmen. Bij deze sport voert de danser een soort waterballet uit terwijl men synchroniseert met de muziek. De sport, voorbehouden aan vrouwelijke atleten, werd als te eenzaam beschouwd omdat de danser alleen bewoog terwijl juryleden en publiek toekeken. Nadat men zich realiseerde dat het onmogelijk was om een enkele danser te beoordelen, breidde de Olympische Spelen het solo synchroonzwemmen uit tot duo's en teams van acht personen. In dit nieuwe formaat is het gemakkelijk om de synchronisatie tussen de dansers te bekijken en evenzeer hun vermogen om zich te vermengen te beoordelen. In de sport is het hoofddoel de jury tevreden te stellen door de technische en vrije routines uit te voeren. In de technische routine tonen de dansers hun beheersing van vooraf bepaalde posities en bewegingen. In de vrije oefening synchroniseren de atleten zich met de muziek die uit hightech onderwaterluidsprekers komt. Als je erover nadenkt, vereist de sport behoorlijk geavanceerde techniek en vaardigheden.

4. Kabaddi

Kabaddi, een contactsport die eeuwen geleden door de inheemse indianen werd gespeeld, is een van de meest bizarre sporten ter wereld. Kabaddi, dat in 2014 professioneel werd gemaakt, wordt vaak beschreven als een zeer snel tikspel. In de sport hebben teams zowel aanvallers als verdedigers, en terwijl de aanvallers proberen te tikken, proberen verdedigers spelers te 'tackelen' om punten te scoren. Als je naar een spelletje kabaddi kijkt, kun je in de war raken door hoe proactief het is, vooral de hoeveelheid spieren en longcapaciteit die nodig is. Omdat het veld in twee helften is verdeeld, vallen de aanvallers de verdedigende kant aan terwijl ze 'kabaddi' roepen. De regels schrijven voor dat de speler geen adem mag halen of het gezang mag onderbreken, en na het aanvallen van een verdediger (taggen), worden punten verdiend als ze terugkeren naar hun helft. Maar als de aanvaller wordt getackeld, verlaten ze het veld. Hoewel velen Kabaddi misschien als een rare sport beschouwen, is het een van de meest gevolgde sporten in India. Omdat atleten het zowel binnen als buiten kunnen spelen, wordt kabaddi langzaam populair, en misschien zal het over een paar jaar niet meer vreemd zijn.

3. Paardensport dressuur

Dressuur, een term die losjes 'training' betekent, is een professionele paardensport die wordt beschouwd als het hoogste niveau van paardentraining. In deze eigenaardige sport tonen ruiters en hun paarden hun vermogen om een reeks geplande verrichtingen uit te voeren voor de jury en het publiek, die de nauwkeurigheid en creativiteit beoordelen. Als sport test dressuur het vermogen van ruiters om hun paarden te trainen om natuurlijk te presteren, en in evenementen vervult de ruiter verschillende uitdagingen. Een toppresteerder in deze evenementen heeft een dier dat moeiteloos en op verzoek reageert op begeleiding. Waarom is het dan vreemd? Van de paarden wordt verwacht dat zij in de evenementen optreden als artiesten, waardoor zij de ware sterren van de show zijn. Terwijl ruiters verantwoordelijk zijn voor het trainen en leiden van de dieren, tonen dressuurwedstrijden de prestaties van het paard op verschillende niveaus of proeven. Verdien punten van 0-10, het uitvoerende duo streeft ernaar om te voldoen aan de proeven van elk blok om zich te kwalificeren voor de volgende niveaus van de competitie. Andere overwegingen die van invloed zijn op de scores zijn respectievelijk de gang, de impuls en de onderdanigheid van de ruiter en zijn paard. Al deze kenmerken geven aan dat het paard goed getraind is.

2. Snelwandelen

Snelwandelen maakt al sinds 1904 deel uit van de Olympische Spelen. Het snelwandelen begon als tijdverdrijf in het Victoriaanse tijdperk, en toen het zich naar de Verenigde Staten verplaatste, werd het een spektakelsport voor overdekte arena's. Voor sportliefhebbers was snelwandelen één van de meest opwindende sporten omdat het veel eiste van de atleten. Snelwandelen heeft een aantal regels die het een uitdagende sport maken. Ten eerste moeten atleten altijd één voet in contact met de grond hebben, en als dit niet met het blote oog te zien is, krijgen ze een penalty. Een andere vreemde regel is dat de atleet nooit zijn knieën mag buigen tijdens een wedstrijd; dit is een overtreding die door juryleden wordt beoordeeld. Als een atleet drie waarschuwingen krijgt, wordt hij automatisch gediskwalificeerd. Op de Olympische Spelen doen zowel mannen als vrouwen mee aan de korte afstand (20 km), terwijl de lange afstand (50 km) alleen door mannen wordt gelopen. Snelwandelen is zo vreemd dat het je zou kunnen doen nadenken over hoe goed je in het echte leven wandelt.

1. Gezicht slaan

Gezicht slaan of 'Face Slapping' heeft geen introductie nodig, en als we eerlijk zijn, lijkt het niet de beste plaats om aan de ontvangende kant van een klap te staan. Toch is gezicht slaan in Rusland een wilde sport die grote menigten aantrekt die opgewonden zijn om te zien hoe twee deelnemers elkaar in elkaar slaan. In deze respectvolle sport, die je zal doen ineenkrimpen en lachen tegelijk, staan de spelers tegenover elkaar op witte tafels. In wat alleen kan worden omschreven als beleefdheid, wacht elke speler op de klap van de andere speler en kan alleen bewegen als ze klaar zijn met hun beurt. Het leuke van de gezicht slaan kampioenschappen is dat elke wedstrijd doorgaat totdat een speler zich overgeeft, gediskwalificeerd wordt, of flauwvalt. Een van de meest legendarische spelers is de Siberische boer Vasily Kamotsky, wiens 'slaps' viral zijn gegaan. Kamotsky's hilarische gevechten met tegenstanders eindigen vaak in knock-outs, maar in 2019 werd hij ook knock-out geslagen. Face slapping is misschien niet zo bruut als boksen of MMA, maar deze vreemde professionele sport is zeker niet voor de lichthartigen. Als je erover nadenkt, als je met iemand een rekening te vereffenen hebt, is meedoen aan 'Face Slapping Championship' misschien wel de beste manier om de geschillen respectvol bij te leggen.