Top 10 Duurste Schilderijen

Hoeveel kost het duurste schilderij ter wereld? Wist je dat veel dure schilderijen worden verkocht voor bedragen hoger dan 1 miljoen dollar. In veilinghuizen en kunstgalerijen worden kunstwerken verkocht aan fenomenale bedragen die al snel boven 100 miljoen dollar gaan.

Het is erg moeilijk om deze meesterwerken van de wereld schilderkunst echt te waarderen, bijna alle kunstenaars van de duurste schilderijen ooit verkocht zijn overleden en zullen niet in staat zijn om zoiets als dit ooit te maken. Door de tand des tijds stijgt de prijs van deze schilderijen alleen maar in waarde. Dit zijn de top 10 duurste schilderijen die ooit verkocht zijn.

10. Meesterwerk van Roy Lichtenstein, 165 miljoen dollar

 

Meesterwerk was een satirisch commentaar op Lichtensteins eigen carrière, die een grote vlucht nam toen hij het kunstwerk in 1962 maakte. Meesterwerk's verkoper, filantroop Agnes Gund, gebruikte de opbrengst van de aankoop in 2017 door de oprichter van het hedgefonds, Steve Cohen, om een fonds te starten voor de hervorming van het strafrecht, Art for Justice genaamd. Het doel is om de massale opsluiting te verminderen.

9. Nu Couché van Amedeo Modigliani, 170,4 miljoen dollar

 

Dit schilderij, dat een naakte vrouw op een rode bank voorstelt, veroorzaakte een schandaal toen het in 1917 voor het eerst in Parijs werd getoond. Nadat zich buiten de galerie waar Modigliani's eerste (en enige) solotentoonstelling had plaatsgevonden, kwam de politie aan en sloot de tentoonstelling onmiddellijk. Het werd gekocht door de Chinese voormalige taxichauffeur, de omgevormde miljardair Liu Yiqian, die het in zijn eigen musea in Sjanghai tentoonstelde.

8. Les Femmes d'Alger (versie "O") van Pablo Picasso, 179,4 miljoen dollar

 

Geïnspireerd door Delacroix' Les Femmes d'Algers (De vrouwen van Algiers), was dit de laatste van 15 versies die Picasso schilderde. Hij begon de serie zes weken na de dood van zijn collega Henri Matisse en beschouwde het als een eerbetoon aan Matisse's stijl. Het was meer dan twee jaar lang een record voor de duurste kunstwerken die op een veiling werden verkocht, voordat Salvator Mundi voor 450,3 miljoen dollar werd verkocht.

7. Huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit door Rembrandt, 180 miljoen dollar

 

Rembrants schilderde de portretten ter gelegenheid van het huwelijk van Marten Soolmans en Oopjen Coppit in 1634. De schilderijen zijn nooit van elkaar gescheiden. Ze zijn in 2015 door het Louvre en het Rijksmuseum gezamenlijk aangekocht, met een bijdrage van 50% per galerie.

6. Nr. 6 (Violet, Groen en Rood) van Mark Rothko, 186 miljoen dollar

 

Dit schilderij maakt, samen met 36 andere, deel uit van een voortdurende rechtsgevecht dat de koper, de Russische kunstmestmagnaat Dmitri Rybolovlev, voert tegen zijn kunsthandelaar, Yves Bouvier. Rybolovlev heeft de handelaar ervan beschuldigd hem voor honderden miljoenen te hebben opgelicht door hem over te laten betalen voor schilderijen die hij voor zijn rekening had verworven. Bouvier ontkent alle aanklachten.

5. Nummer 17A van Jackson Pollock, $200 miljoen

 

Dit was het tweede kunstwerk dat in 2015 door hedgefondsbeheerder Kenneth Cordele Griffin werd gekocht in een deal van 500 miljoen dollar. Pollock, een Amerikaanse abstract-impressionist die bekend staat om zijn stijl van druppel schilderen, maakte ook het 11e meest waardevolle kunstwerk, nr. 5, 1948. Het verkocht in 2006 voor 140 miljoen dollar.

4. Nafea Faa Ipoipo (When Will You Marry?) van Paul Gauguin, $210 miljoen

 

De Franse postimpressionistische kunstenaar Paul Gauguin schilderde het tijdens zijn eerste reis naar Tahiti, waar hij later zes jaar woonde. Toen het kunstwerk - na twee jaar onderhandelen - in 2015 voor 300 miljoen dollar van eigenaar veranderde, werd het het duurste schilderij ooit verkocht. Maar uit een rechtszaak van het Hooggerechtshof over een vermeende uitstaande verkoopcommissie van 10 miljoen dollar bleek dat de koper slechts 210 miljoen dollar had betaald.

3. De kaartspelers (The Card Players) van Paul Cézanne, 250 miljoen dollar

 

Toen de Koninklijke Familie van Qatar in 2011 een van de vijf versies van Cézanne's scène kocht, betaalde ze het dubbele van het bestaande record voor een kunstwerk op een veiling. Onder de mannen die voor het schilderij poseerden, bevonden zich ook boeren op het landgoed van Cézanne, die wellicht verrast waren door de prijs die hun voorstelling opleverde.

2. Interchange door Willem de Kooning, 300 miljoen dollar

 

Dit abstracte landschap van de Nederlands-Amerikaanse schilder heeft de hoogste prijs ooit betaald in een particuliere verkoop voor een kunstwerk. Hedgefonds miljardair Kenneth Cordele Griffin kocht het en besteedde tegelijkertijd 200 miljoen dollar aan Jackson Pollock's Nummer 17A. (Zie nummer 5 van de top 10 duurste schilderijen).

1. Salvator Mundi van Leonardo da Vinci, 450 miljoen dollar

 

Een Leonardo da Vinci schilderij dat voor een recordbedrag van 450 miljoen dollar verkocht bij Christie's veilinghuis in New York. Het cijfer verdubbelt meer dan het bestaande record voor een kunstwerk verkocht op een veiling: een bod van 179,4 miljoen dollar op een Picasso in 2015.

Het schilderij - een afbeelding van Jezus, Salvator Mundi genaamd - werd 12 jaar geleden verkocht voor het relatief kleine bedrag van 10.000 dollar. Sommige deskundigen geloofden dat het was geschilderd door een van Da Vinci's volgelingen.

Er zijn enkele critici die nog steeds vraagtekens zetten bij het auteurschap van het werk, maar de meerderheid van de geleerden is van mening dat het werk authentiek is.

De twijfels hebben de 19 minuten van het bieden, waarin het schilderij van een gegarandeerd voorverkoopbod van 100 miljoen dollar klom, niet getemperd.

Salvator Mundi is het enige Da Vinci-schilderij in particuliere handen en is een van de minder dan 20 in olieverf geschilderde kunstwerken van de kunstenaar.

Koning Lodewijk XII van Frankrijk bestelde het 44cm x 66cm schilderij in 1605, in dezelfde periode als de Mona Lisa. Het werd later opgenomen in de collectie van koning Karel I van Engeland. Tussen 1763 en 1900 verdween het, totdat het op een veiling werd gekocht door een Britse kunstverzamelaar. Het gezicht en het haar van de geportretteerde waren overgeschilderd, waardoor het eruitzag als een kopie. Het werd vermoedelijk door een volgeling van Da Vinci genaamd Bernardino Luini.

De Londense kunstverzamelaarsfamilie verkocht het in 1958 voor een schamele 45 pond.

In 2005 kocht een groep kunsthandelaren het voor 10.000 dollar. Ze besteedden zes jaar aan het restaureren en onderzoeken van het schilderij voordat ze verklaarden dat het van Leonardo zelf was. De National Gallery van Londen exposeerde het in 2011. Het was de eerste 'ontdekking' van een Da Vinci sinds 1909, en werd bekend als de 'verloren Leonardo'.