Top 10 Snelste Zoogdieren Ter Wereld

Top 10 Snelste Zoogdieren Ter Wereld

Top 10 Lijstjes Dieren

Tot voor kort was het bijna onmogelijk om de snelheid van een wild dier nauwkeurig te meten. Moderne instrumenten hebben een deel van het giswerk weggenomen, maar het is nog steeds noodzakelijk het dier duidelijk te zien wanneer het zich op zijn maximumsnelheid beweegt, en dit is geen eenvoudige zaak. Bovendien kunnen vele dieren hun topsnelheid slechts in zeer korte stoten handhaven, waardoor de bevindingen moeilijk te verifiëren zijn. Wat volgt is een lijst van de tien snelste zoogdieren, althans voor zover bekend, en te beginnen met de langzaamste.

10. Afrikaanse wilde hond - 70 km/u

Afrikaanse wilde hond
Bron: Mathias Appel - Public Domain

De Afrikaanse wilde hond is een bedreigde diersoort. Ook bekend als Afrikaanse jachthonden, lijken ze op gedomesticeerde honden, maar hebben vier in plaats van vijf tenen aan elke voet, en enorme oren. Afrikaanse wilde honden kunnen met een snelheid van ongeveer 70 km/uur over afstanden tot 5 kilometer rennen, wat hen in staat stelt hun prooi uit te putten. Hun grootste snelheid, die ze maar heel even volhouden, is ongeveer 70 kilometer per uur.

9. Zwartstaarthaas - 72 km/u

 Zwartstaarthaas
Bron: Jim Harper - CC BY-SA 2.5

De zwartstaarthaas is geen echt konijn, maar een Amerikaans lid van de hazenfamilie. In tegenstelling tot konijnen maken hazen geen holen, maar brengen zij hun leven bovengronds door en brengen zij hun jongen zelfs in open lucht groot. De zwartstaarthaas, die op zijn krachtige achterpoten vertrouwt om aan roofdieren te ontsnappen, loopt in een reeks sprongen, en kan snelheden van 72 kilometer per uur bereiken.

8. Greyhound (hond) - 74 km/u

Greyhound (hond)
Bron: Speddie23 - CC BY-SA 4.0

Greyhounds, gefokt voor races en hazenjacht, kunnen sprinten met een snelheid van 74 km/u. Ze zijn ook wendbaar, in staat om zich snel te draaien om de pogingen van een prooidier om hen te slim af te zijn te volgen. Hun snelheid is te danken aan hun grote hart, sterke spieren en lichte botten. Hoewel het van oudsher jachthonden zijn, zijn windhonden van nature geen agressieve dieren, en zijn het zachtaardige en intelligente huisdieren.

7. Leeuw - 80 km/u

 Leeuw
Bron: Lee Elvin - CC BY-SA 3.0

De leeuw is de op één na grootste kat in gewicht, na de tijger, en de enige grote kat met duidelijke verschillen in uiterlijk tussen mannetjes en vrouwtjes. Ze jagen meestal 's nachts, en het grootste deel van de jacht wordt gedaan door de vrouwtjes. Vrouwtjesleeuwen kunnen mannetjes voorbijstreven, en ze werken samen om te jagen. Hun topsnelheid van 80 km/u kunnen ze slechts enkele passen volhouden, maar ze kunnen een uitbarsting van 56 km/u langer volhouden. Leeuwen zijn echter het grootste deel van de tijd inactief en slapen meestal overdag.

6. Indische antilope - 80 km/u

Indische antilope
Bron: Pranav Yaddanapudi - CC BY 2.0

Deze antilopensoort is inheems in het Indiase subcontinent, en hoewel ooit wijdverspreid, wordt hij momenteel beschreven als een bijna bedreigde soort. De Indische antilope kan een snelheid van 80 km/u halen en aanhouden. Hij heeft een uitzonderlijk lange looppas en gebruikt zijn snelheid om te ontsnappen aan roofdieren, waaronder wolven en jakhalzen. Er zijn Indische antilopen in de Verenigde Staten, waar de soort in de vorige eeuw werd geïntroduceerd.

5. Gnoes - 80 km/u

 Gnoes
Bron: Muhammad Mahdi Karim - GFDL 1.2

Beide soorten gnoes of wildebeesten, een Afrikaanse antilope, vertrouwen op snelheid en uithoudingsvermogen om aan roofdieren te ontsnappen. Ze kunnen een snelheid van 80 km/u halen. Ze zijn bijzonder kwetsbaar tijdens hun jaarlijkse migratie, maar de kudde zal proberen om jonge gnoes te beschermen door ze te omringen met volwassen mannetjes.

4. Springbok - 88 km/u

 Springbok
Bron: Yathin S Krishnappa - CC BY-SA 3.0

Deze Afrikaanse antilope leeft in grote kuddes op droog grasland. Zijn naam dankt hij aan zijn gewoonte om met alle vier zijn poten tegelijk in de lucht te springen. Het is een snelle loper, maar heeft een gebrek aan uithoudingsvermogen; hij kan een topsnelheid van 88 km/u halen, hoewel hij dit meestal minder dan een kilometer volhoudt.

3. Gaffelbok - 88 km/u

 Gaffelbok
Bron: Alan D. Wilson - CC BY-SA 3.0

De gaffelbok, of Amerikaanse antilope, is in feite geen lid van de antilopenfamilie, maar het enige overlevende lid van een Amerikaanse familie van hertachtige zoogdieren. Hij kan een snelheid van 88 kilometer per uur gedurende 6 kilometer volhouden, een veel groter uithoudingsvermogen dan de meeste snelle dieren.

2. Guanovleermuis - 96 km/u

 Guanovleermuis
Bron: U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters - CC BY 2.0

Deze vleermuis is een van de meest verspreide diersoorten in Noord-Amerika, die soms in grote aantallen in grotten roostert. Zoals de meeste vleermuizen jagen ze op insecten met behulp van echolocatie. Van guanovleermuizen wordt aangenomen dat zij de snelst vliegende vleermuissoort zijn, omdat zij met hun staart kunnen profiteren van de wind die hen volgt. Hun maximumsnelheid ligt rond de 96 km/u.

1. Jachtluipaard - 80-130 km/u

 Jachtluipaard
Bron: Mukul2u - CC BY 3.0

Het jachtluipaard, dat beschouwd wordt als het snelste dier ter wereld, kan met een snelheid van 96 km/u sprinten en een maximumsnelheid van meer dan 120 km/u bereiken, maar houdt zijn topsnelheid zelden langer dan een paar seconden vol, of rent langer dan een minuut. Tijdens het sprinten brengt hij meer tijd in de lucht door dan dat hij de grond raakt; aanpassingen die hem in staat stellen op snelheid te rennen, zijn onder meer vergrote neusgaten, hart en longen. Hij jaagt door op zijn prooi af te rennen, die hij doodt door te struikelen en vervolgens te verstikken met een beet in de nek. In tegenstelling tot de meeste grote katten, kan het jachtluipaard spinnen, maar niet brullen.