10 Weetjes Over De Grote Piramide

De Grote Piramide is de oudste en hoogste van de drie piramiden van Gizeh.

De Grote Piramide is een bepalend symbool en een bezienswaardigheid in Egypte. Het is de oudste en grootste piramide van het Gizeh-piramidecomplex, gelegen op het Plateau van Gizeh in de buurt van Caïro. De andere twee piramides zijn de Piramide van Chefren en de Piramide van Mykerinos. Hoewel de Grote Piramide al jaren wordt opgegraven en bestudeerd, is het doel van de bouw ervan nog steeds onderwerp van discussie. Hieronder staan enkele weetjes over dit door de mens gemaakte wonder in Egypte.

De Piramiden van Gizeh waren een van de zeven wereldwonderen uit de oudheid. Ze worden nu beschouwd als een erekandidaat van de Nieuwe Zeven Wonderen, die in 2007 werden aangekondigd.

10. Het werd gebouwd tijdens het bewind van koning Khufu

Het werd gebouwd tijdens het bewind van koning Khufu
Bron: Vincent Brown | CC BY 2.0 Generic

Khufu’s piramide is de grootste piramide van Egypte, die oorspronkelijk 146,5 meter hoog was, maar nu met 138,8 meter beduidend minder is.

De piramide werd gebouwd tijdens het bewind van koning Choefoe (2589-2566 v. Chr.). Hij was de tweede koning van de vierde dynastie van Egyptische koningen. Kort nadat hij aan de macht kwam, wordt aangenomen dat Choefoe zijn grote graftombe wilde bouwen waarin hij zou worden begraven, die vandaag de dag als de Grote Piramide voortleeft. Hij bouwde ook andere piramides voor zijn koninginnen in de buurt.

De piramide is een indrukwekkend gezicht, maar dat zou nog meer zijn geweest nadat hij voor het eerst was voltooid. De stenen die we nu bloot zien liggen, zouden bedekt zijn met gladde omhulselstenen, waardoor de structuur de vorm van een echte piramide met vlakke zijden zou hebben gekregen.

9. De andere twee piramides zijn voor Choefoe’s zoon en kleinzoon

De andere twee piramides zijn voor Choefoe's zoon en kleinzoonBron: Vincent Brown | CC BY 2.0 Generic

De piramiden van Menkaure, Khafre en Khufu op het Giza plateau gezien vanuit het zuiden.

De Grote Piramide is slechts één van de drie grote piramides in Gizeh. De op één na oudste is de Piramide van Chefren die gebouwd is als graf voor Chefren, de zoon van Choefoe. Het is de op één na hoogste piramide in Gizeh. Chefren steeg op naar de troon na de kortstondige heerschappij van Djedefre, die waarschijnlijk zijn oudere broer was en Cheops’s opvolger. Hij regeerde van ongeveer 2558 tot 2532 v.Chr., maar de exacte tijdlijn is nooit vastgesteld.

De derde en de kleinste piramide is de Piramide van Mykerinos, de zoon van Chefren. Het is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk is hij zijn vader opgevolgd als koning en heeft hij 18 of 28 jaar geregeerd. Het was onafgemaakt bij zijn dood, maar zijn opvolger Sjepseskaf liet de mortuariumtempel afmaken. In de graftombe werden belangrijke beelden gevonden.

  Top 10 Nikola Tesla Uitvindingen

8. De Grote Piramide werd gebouwd gedurende 20 jaar

De Grote Piramide werd gebouwd gedurende 20 jaarBron: Jorge Láscar | CC BY 2.0 Generic

De Grote Piramide van Gizeh (ook bekend als de Piramide van Khufu of de Piramide van Cheops) is de oudste en grootste van de drie piramiden in de Necropolis van Gizeh, grenzend aan wat nu El Gizeh in Egypte is. Het is de oudste van de Zeven Wereldwonderen van de Oude Wereld, en de enige die grotendeels intact is gebleven.

Het duurde ongeveer 20 jaar voordat de Grote Piramide klaar was. De Griekse historicus Herodotus stelde dat het werk 100.000 arbeiders vereiste, die in vijf clans van elk 20.000 man werden verdeeld. Recentelijk is echter gebleken dat het werk een personeelsbestand van 14.500-40.000 man nodig had. Er is veel discussie over de manier waarop de piramides werden gebouwd en of de arbeiders slaven of geschoolde arbeiders waren, en hoeveel van hen nodig waren voor de bouw. Wat in de afgelopen jaren geregeld lijkt te zijn, is het feit dat de arbeiders waarschijnlijk betaalde, geschoolde arbeiders waren.

7. Het kan voor een ander doel zijn geweest dan een graftombe

Het kan voor een ander doel zijn geweest dan een graftombeBron: Harrogate Museums | CC BY-SA 4.0 International

Hoofd- en schouderaanzicht van de voorkant van een sarcofaag. Mummiekist in de vorm van een gemummificeerde man, geheel bedekt met hiërogliefen en ingewikkelde versieringen. De kruisende rode accolades duiden op een priester. De hiërogliefen kunnen ongeletterd zijn. Inwendig is een reeks goden afgebeeld. Mummie Sarcophagi voor een onbekende priester. De mummie-sarcofaag, van binnen en van buiten sterk versierd, vertoont de opgeheven handen die kenmerkend zijn voor de funeraire mode van de 21e dynastie. Opgegraven in Thebe is de koffer van een zeer hoge kwaliteit, hoewel de hiërogliefen onleesbaar zijn en er geen naam is teruggevonden.

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat dit historische monument is gebouwd als de laatste rustplaats voor de koning na de dood, stellen sommige geleerden dat het geen graftombe was omdat er nooit mummies of graven zijn gevonden. Er zijn nog steeds studies aan de gang om het exacte gebruik van de piramide te bepalen.

6. Het was de hoogste door de mens gemaakte bouwwerk voor 3800 jaar

Het was de hoogste door de mens gemaakte bouwwerk voor 3800 jaarBron: Giza Pyramid Diagram | CC BY 3.0 Unported

Illustratie van het interieur van de Grote Piramide.

De piramide was het hoogste bouwwerk dat door mensen werd gemaakt voor een recordhoogte van 3800 jaar tot de voltooiing van de Lincoln Cathedral (Engeland) in 1300 voor Christus, die 160 meter hoog is. De piramide is 146 meter hoog en heeft een basis van 230 meter aan elke kant. Echter, andere geleerden wijzen naar de Eiffeltoren die in 1889 werd voltooid als het bouwwerk dat de piramide voor het eerst overtrof, met een hoogte van 324 meter.
  Top 10 Oudste Talen In De Wereld

5. De Piramide is omgeven door verschillende andere structuren

De Piramide is omgeven door verschillende andere structurenBron: Thang Nguyen | CC BY-SA 2.0 Generic
De piramide is omgeven door verschillende structuren, waaronder kleinere piramides. Het graf van Cheops moeder, koningin Hetepheres I, is ook in de buurt. De piramide is ook omringd door mastaba’s waar de functionarissen en familieleden van de koning werden begraven om de koning in het hiernamaals te begeleiden en te ondersteunen. Drie kleinere piramides voor Cheops vrouwen werden naast de Grote Piramide gebouwd.

4. Meer dan 2 miljoen stenen blokken werden gebruikt bij de constructie

Meer dan 2 miljoen stenen blokken werden gebruikt bij de constructieBron: VasenkaPhotography | CC BY 2.0 Generic
Het Egyptische monument bestaat uit maximaal 2,5 miljoen blokken stenen, waarvan sommige massief zijn, met name het roze graniet in de Koningskamer, een kamer in de buurt van de top van de piramide die een rode granieten sarcofaag herbergt. De stenen voor deze kamer wogen tussen 25 en 80 ton en werden ongeveer 800 km naar de plaats van de piramides gebracht. De hoeveelheid gebruikte materialen wordt geschat op 5 miljoen ton kalksteen en 8000 ton graniet.

De methode voor het transport en de plaatsing van de blokken is een andere bron van discussie onder deskundigen. De stenen werden waarschijnlijk over het zand gesleept en met behulp van een touwsysteem opgetild, of op oprijplaten geduwd die met water werden gesmeerd om wrijving te voorkomen. Om de stenen naar de bouwplaats te brengen, werden ze door boten op de Nijl gedragen en mogelijk met een daartoe uitgevonden machine door de woestijn geduwd.

3. Sir William Matthew Flinders Petrie was de eerste persoon die de piramide heeft opgegraven

Sir William Matthew Flinders Petrie was de eerste persoon die de piramide heeft opgegravenBron: wikimedia | Public Domain Mark 1.0

Sir (William Matthew) Flinders Petrie, door George Frederic Watts (gestorven 1904), geschonken aan de National Portrait Gallery, Londen in 1955.

Sir William Matthew Flinders Petrie was de eerste persoon die gebruik maakte van moderne technieken en wetenschappelijke analyse om de piramide op te graven. De Britse archeoloog groef de piramide voor het eerst op in 1880 en zette daarmee de standaard voor archeologische operaties in Egypte, met name in Gizeh. Hij creëerde een sequentie-datering methode die sindsdien is gebruikt om de geschiedenis te helpen reconstrueren uit oude overblijfselen zoals de piramide. Hij werd in 1923 geridderd voor zijn werk over Egypte, dat een halve eeuw van zijn leven besloeg.
  10 Prachtige Voorbeelden Van Oude Romeinse Architectuur

2. De Grote Piramide heeft drie bekende kamers

De Grote Piramide heeft drie bekende kamersBron: Andrew Currie | CC BY 2.0 Generic

Niet voor claustrofoben. Bezoekers mogen de kamers van de koning en de koningin bezoeken in de catacomben van een kleine piramide, maar ze moeten eerst via dit naar beneden klimmen…

De piramide heeft drie bekende kamers, evenals een hoge hal: de Grote Galerij, de Koninginnekamer, de Koningskamer en een onvoltooide ondergrondse kamer. De onafgewerkte kamer werd in het fundament gesneden, terwijl de Koningskamer en de Koninginnekamer hoger gelegen zijn binnen het bouwwerk. Alle kamers zijn voorzien van luchtschachten, maar zoals bij alles wat met de Piramides van Gizeh te maken heeft, discussiëren deskundigen over de vraag of deze tunnels eigenlijk bedoeld waren voor de luchtcirculatie, of eerder voor rituele doeleinden in verband met het opstijgen van de geest van de koning naar de hemel.

Deskundigen zijn het erover eens dat de Koninginnekamer eigenlijk niet bedoeld was als begraafplaats voor de koningin, ondanks de naam van de kamer. In de kamer werden enkele merkwaardige voorwerpen gevonden, de enige voorwerpen die in de hele piramide werden gevonden: een granieten bol en een koperen haak. Daarom denken sommige deskundigen dat deze kamer bedoeld was om de begrafenisobjecten van Cheops in onder te brengen.

Toen Sir William Matthew Flinders Petrie de piramide opgroef, was het enige voorwerp dat in de Koningskamer werd gevonden de rode granieten sarcofaag, die op een hoek leeg en beschadigd was. Het was ook haastig afgewerkt en minder sierlijk, wat ongebruikelijk was voor een koningsarcofaag in die tijd, dus deskundigen geloven dat de oorspronkelijke sarcofaag gebroken of verloren was en deze werd snel gemaakt om deze te vervangen. Omdat de sarcofaag iets groter is dan de gang die naar de kamer leidt, is bekend dat hij daar tijdens de bouw van de piramide werd geplaatst voordat het plafond van de kamer werd toegevoegd.

1. De Piramide werd geplunderd

De Piramide werd geplunderdBron: Thomas Quine | CC BY 2.0 Generic

Gevleugelde scarabee hanger. Toetanchamon tentoonstelling, Berlijn 2013.

De Grote Piramide werd geplunderd lang voor Sir William Matthew Flinders Petrie’s komst naar het terrein. In feite was plundering gebruikelijk in het oude Egypte, uit wraak, tijdens economische tegenspoed of door de eigen verwanten van de overledene. Koningen werden beschouwd als een incarnatie van de god Horus, en dus zagen de afstammelingen van dode koningen de objecten van de graven als hun eigen objecten, en dachten ze er dus geen twee keer over na om ze terug te krijgen.