10 Geschiedenis Feiten Die Helemaal Onjuist Zijn
Arek Socha - Pixabay

10 Geschiedenis Feiten Die Helemaal Onjuist Zijn

Wat als de feiten die je in de geschiedenisles hebt geleerd verkeerd waren? Historici wijden hun hele carrière aan het blootleggen en begrijpen van ons verleden, maar achter elk bekend feit zit informatie die verloren gaat of begraven wordt.

Hier zijn 10 veelvoorkomende historische feiten die vals of onjuist zijn.

10. Christoffel Columbus heeft Amerika niet ontdekt

Christoffel Columbus
Sebastiano del Piombo - Public Domain

Ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus wordt door velen verondersteld Amerika te hebben ontdekt toen in werkelijkheid de inheemse bevolking al duizenden jaren in Amerika leefde.

Het was de Vikingverkenner Leif Erikson die voor het eerst in Amerika landde, bijna 400 jaar voor Columbus. En terwijl de reizen van Columbus hem naar Midden- en Zuid-Amerika brachten, heeft hij de huidige Verenigde Staten nooit helemaal gehaald.

9. Marie Antoinette zei niet 'Laat ze maar taart eten'

Marie Antoinette
Jean-Baptiste André Gautier-Dagoty - Public Domain

De laatste Franse koningin wordt gecrediteerd om de beroemde woorden 'Laat ze taart eten' te hebben geuit als reactie dat haar werd verteld dat haar boerenonderdanen honger leden. Er is echter geen echt bewijs dat ze dit heeft gezegd.

Filosoof Jean-Jacques Rousseau gebruikte de uitdrukking in zijn boek Confessions, dat rond 1767 werd geschreven. Marie Antoinette was toen nog maar een kind.

Anderen hebben gespeculeerd dat de Franse revolutionairen het citaat ten onrechte aan de vorst hebben toegeschreven als propaganda tegen het exces van de monarchie.

8. Napoleon Bonaparte was niet klein

Napoleon Bonaparte
Wikimedia - CC BY-SA 4.0

Napoleon staat bekend als een van 's werelds iconische militaire leiders; vaak afgebeeld als een korte man in een uniform die zijn leger leidt.

In feite was Napoleon Bonaparte waarschijnlijk van gemiddelde lengte, en de overtuiging dat hij kort was kan te wijten zijn aan de discrepanties tussen het Franse en Britse meetsysteem. Terwijl de Franse inch 2,7 centimeter was, was de Imperial inch 2,54 centimeter. Omgerekend naar moderne metriek is Napoleon's hoogte van 157.48 cm het equivalent van 167.64 cm.

7. Cleopatra was niet Egyptisch

Julius H. - Pixabay

Cleopatra staat bekend als de koningin van de Nijl, maar ze had weinig of geen Egyptisch bloed. Cleopatra's familie is geboren in Egypte en gaat terug tot het Macedonische Griekenland en Ptolemaeus I Soter, een generaal onder Alexander de Grote.

Hoewel niet Egyptisch van bloed, omarmde ze veel van hun gewoontes en tradities en was ze het eerste lid van de Ptolemeïsche lijn die de Egyptische taal leerde

6. Mensen in de middeleeuwen dachten niet dat de aarde plat was

Mensen in de middeleeuwen dachten niet dat de aarde plat was
Vicki Nunn - Pixabay

Een veel voorkomende misvatting over de donkere middeleeuwen is dat het een tijdperk van wreedheid en onwetendheid was toen de mensen geloofden dat de wereld plat was.

Het idee dat de Aarde rond was bestond al sinds tenminste de 6e eeuw voor Christus, en in de Middeleeuwen begrepen de meeste geleerden en hoogopgeleiden dat de wereld bolvormig was.

Historici geloven dat deze verwarring voortkomt uit 19de-eeuwse schrijvers die de middeleeuwse kerk bekritiseerden door te beweren dat de mensen in de middeleeuwen geloofden dat de aarde plat was.

5. Salem Heksen werden niet verbrand op de brandstapel

Salem Heksen werden niet verbrand op de brandstapel
De centrale figuur op deze afbeelding uit 1876 van de rechtszaal wordt meestal geïdentificeerd als Mary Walcott. - Wikipedia - Public Domain

In 1692 geloofde een dokter in Salem Village, Massachusetts, dat een mysterieuze ziekte bij jonge meisjes het werk van zwarte magie was. Beschuldigingen van hekserij verspreidde zich over de hele nederzetting.

Terwijl het geloof dat degenen die schuldig zijn bevonden aan hekserij tijdens de heksenprocessen in Salem op de brandstapel zijn verbrand, is geen van hen geconfronteerd met dat lot.

De verbranding van Salem-heksen kan verward zijn met de Europese heksenjacht die tussen de 15e en 18e eeuw plaatsvond. Volgens de wet 'Constitutio Criminalis Carolina' van het Heilige Roomse Rijk was de straf voor hekserij de dood door verbranding.

4. Benjamin Franklin ontdekte geen elektriciteit tijdens het vliegen met een vlieger

Benjamin Franklin
Een schilderij van Benjamin Franklin uit 1778. - Joseph-Siffred Duplessis - Public Domain

Benjamin Franklin was een Founding Father, een uitvinder en een wetenschapper. Maar Franklin wordt ten onrechte gecrediteerd met het ontdekken van elektriciteit door zijn beroemde kite experiment.

Het concept van elektrische ladingen bestaat al duizenden jaren. Sommige wetenschappers betwijfelen of Franklin het experiment zelfs heeft uitgevoerd, in de overtuiging dat als de bliksem zijn vlieger had geraakt, hij ter plekke zou zijn gestorven. In plaats daarvan geloven de experts dat de vlieger elektrische ladingen van de storm heeft opgepikt, waardoor een vonk ontstond toen Franklin zijn vinger in de buurt van de sleutel bewoog.

3. Vikingen droegen geen gehoornde helmen

Vikingen droegen geen gehoornde helmen
NTNU Vitenskapsmuseet - CC BY 2.0

De Gjermundbuhelm werd in 1943 in het zuiden van Noorwegen ontdekt.

Gehoornde helmen zijn synoniem geworden met Vikingen, maar historici hebben er nog geen ontdekt. De enige bestaande helm uit het Vikingtijdperk werd in 1943 gevonden en heeft een afgeronde ijzeren kap en geen hoorns.

Viking-krijgers tussen de 8e en 11e eeuw werden vaak afgebeeld met een blote kop of in eenvoudige helmen van ijzer of leer. Men gelooft dat de ontwerpen van kostuumontwerper Carl Emil Doepler voor de 19de-eeuwse opera 'Der Ring des Nibelungen' verantwoordelijk zijn voor het hardnekkige stereotiepe beeld van de Vikingen.

2. Isaac Newton ontdekte de zwaartekracht niet toen een appel op zijn hoofd viel

Isaac Newton
Godfrey Kneller - Public Domain

De appelboom die Isaac Newton observeerde voor zijn wetenschappelijk werk over de zwaartekracht is te zien in de stad Grantham in Midlands, Verenigd Koninkrijk.

Hoewel er geen bewijs is dat die legende ondersteunt, speelden appels wel een rol in de ontdekking van Isaac. Newton's collega, William Stukeley, publiceerde een biografie waarin hij vertelt over een tijd waarin de twee mannen onder een appelboom zaten en Newton naar een nabijgelegen tak wees en zich afvroeg waarom de appels altijd recht naar beneden vielen, in plaats van zijwaarts of omhoog.

1. Thomas Edison heeft de eerste gloeilamp niet uitgevonden

Thomas Edison
Louis Bachrach - Public Domain

Thomas Edison is een van Amerika's grootste uitvinders. Hij bezat meer dan 1000 patenten en heeft belangrijke uitvindingen uit de 19e eeuw op zijn naam staan. Maar er is veel discussie over de vraag of Edison de eerste persoon was die de gloeilamp uitvond of niet.

In het begin van de jaren 1800 produceerde de Engelse chemicus Humphry Davy de eerste elektrische lamp ter wereld. Latere uitvinders verbeterden het ontwerp van Davy, maar geen van hen was in staat om de gloeilamp duurzaam en goedkoop te maken.

Hoewel hij misschien niet de eerste uitvinder was, creëerde Edison wel een gloeilamp die praktisch, duurzaam en betaalbaar was.