Grootste Uitvindingen Van De 19e Eeuw
Wikipedia - Public Domain

10 Grootste Uitvindingen Van De 19e Eeuw

Een uitvinding is een nieuw proces, een nieuwe methode, een nieuw voorbeeld van een nieuw apparaat dat een nieuwe functie vervult. Het kan een geheel nieuw apparaat zijn, opnieuw ontworpen om efficiënter te werken. Sinds het begin van dit decennium ontwikkelen mensen technieken en processen die hen helpen efficiënter te werken. Technologie heeft ertoe bijgedragen dat de wereld is geworden wat hij nu is. Veel van de grootste ontdekkingen van de 19e eeuw staan hieronder.

10. Schrijfmachine - 1867

Schrijfmachine - 1867
Wikimedia - CC BY-SA 4.0

Schrijfmachines zijn elektromechanische of mechanische apparaten die karakters produceren door inkt op papier te drukken. Johann Gutenberg bedacht het idee van een printer die het concept van het beweegbare type toepaste. Johann hielp de drukpers om te zetten in eenvoudige apparatuur voor persoonlijk gebruik. De beschrijving van dit type apparaat gaat terug tot 1714, toen Henry Mill het idee van de typemachine patenteerde. Christopher Sholes creëerde de eerste betrouwbare typemachine met behulp van Samuel Soule en Carlos Glidden in 1867. Sholes gaf het patent aan Remington en zonen uit New York die in 1874 de eerste commerciële schrijfmachine ontwikkelden. Thomas Edison bouwde de eerste elektrische typemachine in 1872.

9. Camera - 1888

Camera - 1888
Alan Levine - Public Domain

Camera's zijn in de loop der jaren geëvolueerd van de camera obscura naar de vele generaties van fotografische technologieën, waaronder films, droge platen, calotypen, daguerreotypieën en ten slotte de huidige digitale camera's. George Eastman was een pionier in het gebruik van fotografische films in 1885, toen hij begon met de productie van papieren films. Hij patenteerde zijn eerste film in 1884 en perfectioneerde de eerste camera die gebruik maakte van rolfilm in 1888. In 1888 bracht Eastman de Kodak-camera op de markt. Het was een unieke boxcamera die werd geleverd met een filmrol die groot genoeg was voor honderd foto's. De filmrol moest na afloop naar het bedrijf worden teruggestuurd voor verwerking. In 1892 opende Eastman de Eastman Kodak Company, die transparante flexibele films produceerde.

8. Elektrische batterij - 1800

Elektrische batterij - 1800
Wikimedia - CC BY-SA 3.0

Het concept van elektriciteit gaat terug tot het oude Griekenland, toen Thales merkte dat er een elektrische lading werd geproduceerd toen hij over amber wreef. Wetenschappers ontdekten in 1938 in Bagdad ook een 2.000 jaar oude kruik, waarvan wordt aangenomen dat het 's werelds vroegste voorbeeld van een batterij is. Het produceerde 1,1 volt. De huidige batterij werd uitgevonden door Alessandro Volta in 1880 toen hij zijn Zuil van Volta ontwikkelde. De Zuil van Volta kon een stabiele en betrouwbare elektriciteitsstroom creëren. Volta begon zijn werk in 1794 toen hij een elektrische wisselwerking opmerkte tussen twee metalen die ondergedompeld waren in een zure oplossing. Met behulp van dit principe ontwierp hij zijn batterij met afwisselend zink en koperen ringen ondergedompeld in een elektrolyt.

7. Telefoon - 1876

Telefoon - 1876
Wikipedia - Public Domain

Een telefoon is een systeem dat een stem omzet in een elektrische impuls van wisselende frequentie en dan weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Michael Faraday was de eerste persoon die een bijdrage leverde aan het idee van een telefoon toen hij bewees dat metalen trillingen konden worden omgezet in elektrische impulsen. Faraday's concept werd pas in de praktijk gebracht toen Philip Reis in 1861 een apparaat uitvond dat geluidsgolven kon omzetten in elektrische impulsen en daarna weer terug naar geluidsgolven. De uitvinding van een praktische telefoon wordt toegeschreven aan Alexander Graham Bell en Elisha Gray die onafhankelijk van elkaar aan hun projecten werkten. Gray vond in 1874 de eerste elektromagnetische ontvanger uit, maar perfectioneerde het ontwerp van een werkend diafragma pas toen Bell erin slaagde de eerste werkende telefoon te maken. De uitvinding werd werkelijkheid op 10 maart 1876, toen Bell de eerste zin via zijn eenvoudige telefoon uitzond.

6. Telegraaf - 1837

Telegraaf - 1837
Wikimedia - CC BY-SA 3.0

Pavel Schilling vond de vroegste elektromagnetische telegraaf uit in 1832, waardoor hij de eerste uitvinder was die het idee van binaire systemen in de signaaloverdracht gebruikte. In 1833 gebruikte Carl Gauss inductiepulsen om zeven brieven per minuut te versturen, en dit leverde hem wat geld op waardoor hij in 1835 een telegraafnetwerk langs de Duitse spoorwegen kon aanleggen. Dr. David Alter ontwikkelde de eerste elektrische telegraaf in 1836 in Elderton, maar het lukte hem niet om een praktisch systeem op te zetten. In 1837 ontwikkelde Samuel Morse een opnameapparaat. Samen met zijn assistent, Alfred Vail, slaagden ze erin om de morsecode te maken en het eerste telegraafbericht over een afstand van ongeveer 3 km te versturen op 11 januari 1938. Hij slaagde er later in om nog een bericht te sturen over een afstand van ongeveer 70 km van Washington naar Baltimore.

5. Roltrap - 1859

Roltrap - 1859
Nathan Ames vroeg in 1859 patent op zijn roltrap aan. - Wikipedia - Public Domain

De roltrappen zijn elektrische trappen die op een eindeloze manier als een riem zijn opgesteld en die naar beneden of naar boven gaan terwijl ze mensen van de ene naar de andere verdieping vervoeren. Jesse Reno vond in 1891 een roltrapmachine uit. De vroegst werkende roltrap (die in 1892 door Jesse Reno werd gepatenteerd) werd in 1896 als nieuwigheid geïnstalleerd op de Oude Pier, Corney Island. George Wheeler patenteerde een roltrap op 18 april 1899 en verkocht deze vervolgens aan Seeberger die het handelsmerk 'Escalator' registreerde. Seeberger verkocht de handelsnaam 'Escalator' samen met het patent aan de Ortis Elevator Company in 1910, en met de hulp van David Lindquist, voegden ze enige verbetering toe aan de uitvinding en creëerden zo de huidige roltrappen.

4. Coca Cola - 1886

Coca Cola - 1886
De hier gepresenteerde afbeelding is van een bij het Nieuw-Zeelandse octrooibureau ingediend ontwerp voor het wereldberoemde colaflesje. - Archives New Zealand - CC BY 2.0

De geschiedenis van Coca Cola gaat terug tot 1886 toen Dr. John Pemberton zijn tonische hoofdpijn en stimulerende formule wijzigde, waardoor Pemberton's French Wine Coca ontstond. Dr. Pemberton produceerde een Coca Cola siroop en nam deze mee naar de apotheek van Jacob, waar ze het proefden en verkochten voor vijf cent per glas. Met de hulp van Frank Robinson bedacht Dr. Pemberton het handelsmerk 'Coca Cola'. Dr. John verkocht een deel van zijn bedrijf, en voordat hij stierf, verkocht hij zijn deel van het bedrijf aan Asa G. Candler die erin slaagde om volledige controle over de drank te krijgen. Mr. Chandler opende samen met zijn broer John en andere medewerkers The Coca Cola Company.

3. Kauwgom - 1870

Kauwgom - 1870
Wikipedia - Public Domain

Mensen kauwen al eeuwenlang op gomachtige stoffen - de vroegste gommen waren in feite ingedikte latex of hars die van verschillende bomen werden verkregen, terwijl andere van was, granen, bladeren en grassen waren. De Amerikaanse kolonisten kauwden op gom van sparrenbomen en in het begin van de 19e eeuw werden ze als brokken verkocht in de oostelijke delen van de Verenigde Staten. Kauwgom werd gemaakt door Thomas Adam die door Generaal Santa Anna werd geïntroduceerd in het kauwen van ijspegels. Adam experimenteerde ermee en probeerde regenlaarzen, maskers en speelgoed van ijspegels te maken, maar dat lukte niet. Moe en ontmoedigd stak Adam een klein stukje van zijn overtollige ijspegel in zijn mond en kwam uiteindelijk op het idee van de eerste kauwgom en opende een fabriek in 1870. Op 14 februari 1871 patenteerde Adam het het proces om kauwgom te maken. Hij creëerde de eerste op smaak gebrachte kauwgom, de ''Black Jack', in 1880.

2. Lift - 1852

Lift - 1852
Elisha Otis demonstratie van zijn vrije val preventie mechanisme, Crystal Palace, 1854. - Wikimedia - Public Domain

Een lift is een behuizing die in een verticale schacht wordt neergelaten en opgetild om zowel mensen als vracht te vervoeren. De oorsprong van de liften gaat terug tot 1852, toen Elisha Otis de eerste veiligheidsremmen van de lift ontwikkelde die hij in 1853 in een lift installeerde. Otis begon zijn liftbedrijf in 1853 met de productie van goederenliften. Zijn uitvinding hielp architecten om het doel van het ontwerpen van hogere gebouwen te bereiken. Otis installeerde de eerste menselijke lift in een warenhuis in New York in 1857. In 1861 kreeg hij het patent voor zijn verbeteringen aan de veiligheidsremmen en de holstering device. Na zijn dood openden zijn zonen de Otis Brothers and Company en in 1873 hadden ze meer dan 2000 liften in verschillende gebouwen geïnstalleerd. De gebroeders Otis werkten samen met andere veertien entiteiten om in 1898 Otis Elevator Company op te richten en introduceerden in 1903 de tandwielloze tractielift.

1. Auto - 1889

Auto - 1889
Wikimedia - CC0

De vroegste auto die ooit werd uitgevonden was de Fardier die door Nicholas Cugot werd gebouwd. Fardier was een door stoom aangedreven machine die Nicholas in 1771 ontwikkelde voor de Franse minister van Oorlog. De Fardier was veel langzamer dan een door paarden aangedreven voertuig en is daarom nooit geproduceerd. Wilhelm Maybach en Gottlieb Daimler bouwden in 1889 de eerste auto die werd aangedreven door een 1,5 pk sterke 2-cilinder benzinemotor. Hun auto had een 4-versnellingsbak en haalde een maximumsnelheid van 16,09 km/u. Een andere Duitser, Karl Benz, ontwikkelde in 1889 een benzinevoertuig. De eerste in massa geproduceerde auto's waren de Curved Dash Oldsmobile die Ransom E. Olds in 1901 in de Verenigde Staten produceerde. Henry Ford wordt gecrediteerd voor de huidige massaproductie van voertuigen nadat hij in 1896 zijn eerste auto bouwde. Ford begon met de ontwikkeling van de Model-T in 1908 en tegen de tijd dat de productie in 1927 werd stopgezet, waren er al meer dan 18 miljoen stuks verkocht.