10 Interessante Weetjes Over De Chinese Muur

De Chinese Muur is een van de meest iconische en herkenbare monumenten ter wereld. De Grote Muur van China loopt over de historische noordelijke grenzen van de oude Chinese staten en het keizerlijke China en strekt zich uit over een afstand van meer dan 21196,18 km van de oostkust tot de westelijke woestijn, en is een bewijs van de vindingrijkheid en vastberadenheid van het Chinese volk door de geschiedenis heen.

Zoals een gigantische Chinese draak die kronkelt, kom je meer te weten over de langste muur ter wereld in de onderstaande lijst met deze 10 interessante weetjes over de Chinese Muur.

10. Waarom werd de Chinese Muur gebouwd?

 

Waarom werd de Chinese Muur gebouwd
Jl w - PixaBay

De Chinese Muur werd gebouwd om China te beschermen tegen buitenlandse indringers, waaronder nomadische Mongoolse stammen, Turken, Xiongnu-stammen en Mantsjoes. De muur werd gebouwd om noordelijke indringers zoals de Mongolen buiten de deur te houden. Het terrein van China is grotendeels vlak, waardoor het land uiterst kwetsbaar is voor buitenlandse indringers en plunderaars, reden waarom China ervoor koos een muur te bouwen. De Grote Muur werd ook gebruikt als tactisch voordeel tegen het binnenvallende Japanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.

9. Wanneer werd de Chinese Muur gebouwd?

 

Wanneer werd de Chinese Muur gebouwd
Panayota - PixaBay

De bouw van de Chinese Muur gaat terug tot de Westelijke Zhou-dynastie (11e eeuw v.C. - 771 v.C.), maar de muur was toen slechts een rij forten ter verdediging tegen de invasie van nomadenstammen. De Chinese Muur werd eerst gebouwd door drie oorlogvoerende staten en vervolgens uitgebreid en herbouwd door ten minste negen dynastieën. De muur werd gebouwd over een periode van meer dan 2000 jaar, van de 7e eeuw voor Christus tot de 17e eeuw na Christus. De Chinese Muur vergde zonder twijfel de grootste menselijke inspanning van alle bouwwerken uit de oudheid: 100 miljoen ton bakstenen, steen en aarde werd door miljoenen soldaten, boeren, gevangenen en dieren vervoerd en in elkaar gezet met behulp van eenvoudige systemen van touw, hout en manden op afgelegen terrein.

8. Hoe lang is de Chinese Muur?

 

Hoe lang is de Chinese Muur
Heike2hx - PixaBay

De lengte van de muur varieert, afhankelijk van hoe hij wordt gemeten, maar over het algemeen wordt aangenomen dat hij tussen 4000 en 5500 kilometer bedraagt. Volgens China's State Administration of Cultural Heritage bedraagt de totale lengte van de Chinese Muur die in verschillende dynastieën is gebouwd 21196,18 kilometer. Er is echter geen formele definitie overeengekomen van wat een "Grote Muur" is, waardoor het moeilijk is het volledige verloop van de Grote Muur te beschrijven.

7. Hoe hoog is de Chinese Muur?

 

Hoe hoog is de Chinese Muur
Mike van Schoonderwalt - Pexels

De hoogte van de Chinese Muur varieert per sectie. De gemiddelde hoogte varieert van 5-8 meter. De berekende gemiddelde hoogte van de muur is 6-7 meter. De muur werd ontworpen om minstens drie keer zo hoog te zijn als een mens. Op sommige plaatsen kan de muur wel 14 meter hoog zijn. De hoogte van de muur was hoog genoeg om noordelijke indringers te vermijden, want zij moesten paardrijden om de muur te beklimmen.

6. Hoeveel trappen heeft de Chinese Muur?

 

Hoeveel trappen heeft de Chinese Muur
PxHere - CC0

De Chinese Muur heeft 3100 trappen. Het is echter belangrijk op te merken dat de muur meer dan 6000 kilometer omspant en meer dan 10000 muursecties heeft, dus het aantal trappen kan variëren afhankelijk van de sectie van de muur.

 

5. Welke dynastieën hebben de Chinese Muur gebouwd?

 

Welke dynastieën hebben de Chinese Muur gebouwd
M15t3r_Dr4g0n - PixaBay

De Chinese Muur is eeuwenlang gebouwd door ten minste negen verschillende dynastieën, waaronder de dynastieën Zhou, Qin, Han, Noord, Sui, Tang, Liao, Jin en Ming. De vroegste delen van de Grote Muur werden gebouwd door Chinese opperheren van de Zhou-dynastie, die een reeks relatief korte muren bouwden die later werden samengevoegd tot één grotere muur. Het doel van deze vroege grensmuren was het Chinese grondgebied te beschermen tegen nomadische, barbaarse buitenlandse indringers, waaronder de Mongolen, Turken en Mantsjoes. Keizer Qin Shi Huang van de Qin-dynastie bedacht het idee van een 'Grote Muur' als verdedigingslinie die een groot deel van het keizerlijke China zou omspannen.

4. Kan je de Chinese Muur vanuit de ruimte zien?

 

Kan je de Chinese Muur vanuit de ruimte zien?
FelixMittermeier - PixaBay

Volgens NASA is de Chinese Muur niet zichtbaar met het blote oog in een lage baan om de aarde en is het niet het enige door de mens gemaakte object dat vanuit de ruimte zichtbaar is. Hoewel de Chinese Muur vanuit de ruimte kan worden gefotografeerd of met vergroting kan worden waargenomen, kan hij niet met het blote oog worden gezien. Dit werd bevestigd door astronauten die verklaarden dat de Chinese Muur vanaf de maan niet met het blote oog te zien was. Daarom is het populaire geloof dat de Chinese Muur vanuit de ruimte met het blote oog te zien is, een mythe.

 

3. Van wat is de Chinese Muur gemaakt?

 

Van wat is de Chinese Muur gemaakt
PxHere - CC0

De Chinese Muur werd gebouwd met verschillende materialen, waaronder aarde, steen, baksteen, kalk en hout. Tijdens de Ming-dynastie werden vooral bakstenen gebruikt. Voor het binden van de stenen van de Grote Muur werd glutineuze rijstmortel gebruikt, die veel sterker is dan gewone kalkmortel en bovendien waterbestendig. De Grote Muur van China werd gebouwd met behulp van geavanceerde methoden door elke dynastie, waardoor elke muur er anders uitziet dan de andere.

2. Hoeveel bezoekers komen er jaarlijks naar de Chinese Muur?

 

Hoeveel bezoekers komen er jaarlijks naar de Chinese Muur
M15t3r Dr4g0n - PixaBay

Meer dan 10 miljoen mensen bezoeken jaarlijks de Chinese Muur, waardoor het een van de populairste toeristische attracties ter wereld is. Er is echter een limiet gesteld aan het aantal bezoekers van het Badaling Grote Muur gedeelte, dat in 2018 meer dan 9,9 miljoen bezoekers ontving. Het aantal bezoekers kan gedurende het jaar fluctueren, afhankelijk van of het het laag- of hoogseizoen is, waarbij het bezoekersaantal in het hoogseizoen oploopt tot 80000 per dag.

1. Wanneer werd de Chinese Muur op de werelderfgoedlijst geplaatst?

 

Wanneer werd de Chinese Muur op de werelderfgoedlijst geplaatst
Severin.stalder - CC BY-SA 3.0

De Chinese Muur werd door UNESCO als werelderfgoed aangewezen in 1987 met volgnummer 438. De Grote Muur wordt beschouwd als een uitzonderlijke getuigenis van de beschavingen van het oude China en getuigt van de kracht van een oude beschaving.