10 Producten Gemaakt Door Nazi Duitsland

Hoewel innovatie in nazi-Duitsland vaak wordt geassocieerd met zijn massavernietigingswapens, zijn er ook een aantal verrassende producten die mensen dagelijks als vanzelfsprekend beschouwen en die hun oorsprong kunnen herleiden tot nazi-Duitsland. De Volkswagen Kever is daar een goed voorbeeld van. Een iconische auto op de weg vandaag de dag, weinigen zouden er naar kijken en denken aan de associatie van de auto met Adolf Hitler. Terwijl sommige van deze producten werden gemaakt als reactie op militaire behoeften, werden andere ontwikkeld voor wijdverbreid gebruik. Nazi-Duitsers waren verantwoordelijk voor de creatie van een aantal producten die in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog de internationale markten bereikten en vandaag de dag nog steeds bestaan.

10. Volkswagen Kever

 

De Volkswagen Kever is vandaag de dag een iconisch voertuig, dat in de jaren dertig van de vorige eeuw in opdracht van Hitler werd ontworpen als de 'volkswagen', ontworpen als een praktische, betaalbare auto voor Duitse gezinnen.

De Kever werd ontworpen door de Oostenrijks-Duitse auto-ingenieur Ferdinand Porsche, een lid van de Nazi Partij. De Kever, die voor het eerst werd geproduceerd in 1938, werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw stopgezet om vervolgens in 1998 weer tot leven te worden gewekt. Vanwege de dalende verkoop kondigde Volkswagen aan dat het de productie van de Kever in 2019 zou stopzetten.

9. Anechoïsche Tegel

 

De anechoïsche tegels, die gebruikt worden op de buitenste rompen van militaire schepen en onderzeeërs, zijn rubber of synthetische polymeertegels die ontworpen zijn om sonargeluidsgolven te absorberen en te vervormen en om geluid te dempen om detectie te voorkomen.

De anechoïsche tegels zijn ontworpen door de nazi-Duitse marine in de Tweede Wereldoorlog en voor het eerst aangebracht op een Duitse U-boot in 1940. Vandaag de dag is het gebruik van anechoïsche tegels op militaire onderzeeërs gebruikelijk, hoewel er problemen zijn met de tegels die van schepen vallen.

8. Antischeepsraket

 

Voor het eerst ontwikkeld in nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog, zette de effectiviteit van antischipraketten tegen geallieerde schepen in 1943-1944 andere landen aan tot het ontwikkelen van een eigen schip. Ze zijn gebruikt in actieve gevechten door Sovjet-Rusland, India, Israël, Argentinië, Irak, Iran, de Verenigde Staten en Libanon. Veel andere landen hebben hun eigen raketten getest.

Antischipraketten zijn in de loop der jaren verfijnd. Terwijl het oorspronkelijke Duitse ontwerp radiogeleid was, maakten de daaropvolgende raketten gebruik van verschillende geleidingssystemen, waaronder handmatige geleiding, radar, infrarood, laser, GPS, video, beeldvormende infrarood, beeldvorming op het terrein en automatische doelherkenning. In maart 2020 testte Rusland zijn hypersonische antischipraket.

7. Akoestische Torpedo

 

De eerste akoestische torpedo's werden ontwikkeld voor de nazi-Duitse marine in 1943. Tegelijkertijd ontwikkelde de Amerikaanse marine haar eigen torpedo's, die voor de rest van de Tweede Wereldoorlog op grote schaal werden gebruikt als wapen tegen marineschepen en onderzeeërs. Akoestische torpedo's, die in de loop der jaren van hun oorspronkelijke Duitse en Amerikaanse ontwerp zijn aangepast, zijn vandaag de dag nog steeds in gebruik als anti-onderzeebootwapen.

6. Helikopter

 

De uitvinding van de helikopter kan niet volledig worden toegeschreven aan nazi-Duitsland, aangezien de ontwikkeling van de Focke-Achgelis FA-61 in 1937 volgde op decennia van theorie en experimenten in het ontwerpen van helikopters. Al in 1480 tekende Leonardo da Vinci schetsen van vliegende toestellen die werden aangedreven door een spiraalvormige rotor. Desondanks was de Focke-Achgelis de eerste praktische helikopter ter wereld, en het heeft natuurlijk invloed gehad op het ontwerp van de komende helikopters.

5. Jerrycan

 

Velen zouden niet denken aan de oorsprong van een gewoon, bescheiden object als de jerrycan, een stalen container die vandaag de dag zowel voor militaire doeleinden als in het dagelijks leven wordt gebruikt om vloeistoffen zoals brandstof en water in op te slaan.

De jerrycan (Wehrmacht-kanister) werd in 1937 in opdracht van Hitler door het Duitse ingenieursbureau Müller ontwikkeld om te voorzien in de behoefte aan efficiënte brandstofdistributiesystemen voor het leger. Hoewel de jerrycan in het geheim werd ontwikkeld, viel het ontwerp in 1939 in Amerikaanse handen. Amerikaanse pogingen om het ontwerp te herontwerpen hadden geen succes, maar de Britten leerden van de jerrycan in 1940 en werkten aan het dupliceren van het ontwerp, en begonnen met de massaproductie in 1944.

4. Sarin

 

Zelfs Hitler aarzelde om het dodelijke zenuwgas sarine te gebruiken, dat door nazi-wetenschappers was ontwikkeld terwijl ze eigenlijk op zoek waren naar een goedkoper bestrijdingsmiddel tegen kevers. Nazi-Duitsland produceerde in 1945 12.000 ton. Ondanks de druk van zijn adviseurs heeft Hitler het middel nooit als chemisch wapen gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Maar de stof bleef bestaan, en in de daaropvolgende decennia gebruikten anderen sarine met een dodelijk effect.

Sarin werd later bestempeld als een massavernietigingswapen, en het Verdrag chemische wapens (Chemical Weapons Convention) van 1993 verbood de substantie. Desalniettemin zijn er sindsdien verschillende gevallen van het gebruik van sarin geweest. In 2017 liet de Syrische luchtmacht sarin-gas vrij tegen een rebellenstad in de provincie Idlib van Syrië.

3. Methadon

 

Tegenwoordig wordt methadon, een opioïdendrug, gebruikt als pijnstiller en als behandeling voor verslaving aan andere opioïden. De drug werd in 1939 in Duitsland ontwikkeld als een product van de zoektocht naar een oplossing voor het Duitse opiumtekort. Na de oorlog namen de geallieerden het Duitse onderzoek naar deze drug in beslag en werd de drug in 1947 in de Verenigde Staten geïntroduceerd.

2. Fanta

 

Hoewel het strikt genomen geen nazi-uitvinding is, werd Fanta tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland ontwikkeld als gevolg van het Amerikaanse handelsembargo in 1941 dat de toegang tot de noodzakelijke ingrediënten voor Coca-Cola blokkeerde. Om het bedrijf in stand te houden, bedacht de Duitse tak van het Amerikaanse Coca-Cola bedrijf een nieuw recept op basis van de beschikbaarheid van rantsoenen in oorlogstijd. De naam Fanta komt van het Duitse woord fantasie, wat verbeelding of fantasie betekent.

Fanta was een oorlogshit in Duitsland, en hoewel het aan het einde van de oorlog werd stopgezet, verspreidde het zich al snel naar markten over de hele wereld toen het in 1955 opnieuw werd geïntroduceerd. Vandaag de dag is Fanta te vinden in een grote verscheidenheid aan smaken, en wordt het verkocht in vele landen wereldwijd.

1. Jägermeister

 

Een populaire alcoholische drank vandaag de dag, Jägermeister werd in 1933 in Duitsland ontwikkeld door Curt en Wilhelm Mast, zonen van de Duitse azijnfabrikant Wilhelm Mast. Terwijl de drank in Duitsland op de markt werd gebracht als een drankje voor na het eten, promootte de Amerikaanse Sidney Frank in de jaren 70 en 80 Jägermeister als een feestdrank voor studenten en jongeren en zorgde voor een internationale populariteit.