Dieren Met De Langste Draagtijd
Roger Brown - Pexels

Top 10 Dieren Met De Langste Draagtijd

Voor een moeder is niets waardevoller in de wereld dan haar kind. Je kunt er ontelbare redenen voor vinden. Maar het uitgangspunt van deze magische relatie is de draagtijd. Omdat het vrij lang is bij mensen - 40 weken of 9 maanden. Het is een solide reden. Is het niet? Maar wist je dat sommige dieren een veel langere draagtijd hebben dan de mens? Lees onderstaande lijst van de top 10 dieren met de langste draagtijd.

10. Zebra - 10 - 12 maanden

Zebra
Alp Cem - Pixabay

Er zijn drie verschillende soorten zebra's in de wereld - gewone zebra's, bergzebra's en grevy's zebra's. Vrouwelijke zebra's kunnen broeden als ze drie jaar oud zijn. Afhankelijk van de soort kan de draagtijd variëren. Het kan 10 tot 12 maanden duren. Er wordt één zebra-veulen per keer geboren. Kort na de geboorte kan een zebra-veulen staan en lopen. Het wordt volwassen op driejarige leeftijd. Tot die tijd leven jonge zebra's onder de bescherming van de moeder.

9. Manatee - 12 maanden

Manatee
PublicDomainImages - Pixabay

De manatee wordt ook wel de zeekoe genoemd. Hun draagtijd kan ongeveer 12 maanden duren. Meestal wordt er maar één kalfje geboren, en dat wordt onder water geboren. Een volwassen lamantijn komt elke 3 - 5 minuten naar de oppervlakte om te ademen. Dus als een kalfje wordt geboren, moet het door de moeder naar de oppervlakte worden gebracht om te ademen. Verrassend genoeg kan het kalf binnen een uur na de geboorte zwemmen.

8. Ezel - 11 - 15 maanden

Ezel
Ansgar Scheffold - Pixabay

Een vrouwelijke ezel draagt haar baby voor 11 tot 15 maanden. Ezels baren een enkele baby of een veulen. Bij de geboorte weegt een ezelsveulen tussen de 8 en 13,5 kg. Binnen een half uur staat een ezelveulen te lopen. De volwassenheid komt op tweejarige leeftijd.

7. Giraffe - 13 - 15 maanden

Giraffe
Alexa - Pixabay

Het hoogste en een van de grootste levende dieren op aarde. De draagtijd van giraffen is net zo fascinerend als hun grootte. Omdat het 13 tot 15 maanden kan duren. Daarna zou een enkele babygiraffe of kalfje geboren worden. Verrassend genoeg bevalt de vrouwelijke giraffe door op te staan. Bij de geboorte meet een giraffenkalfje tot 2 meter hoog. Babygiraffen kunnen ook opstaan en rennen na enkele uren van hun geboorte.

6. Kameel - 13 - 15 maanden

Kameel
ChiemSeherin - Pixabay

Aanpassingsvermogen is het ding waar kamelen het meest bekend om zijn. Maar dit geweldige dier verdient hetzelfde respect voor één ding - het dragen van een baby voor 13 - 15 maanden. De zwangerschapsperiode kan per soort verschillen. Er zijn twee soorten kamelen in de wereld - Bactrische en dromedaris. De draagtijd van deze soorten is respectievelijk 13 en 15 maanden. De vrouwelijke kameel levert een babykameel of een kalf. Maar de kans op een tweeling is niet zo klein. Bij de geboorte kan een kameelkalf ongeveer 40 kg wegen. Het kalf zou ook staan en binnen een half uur na de geboorte beginnen te lopen.

5. Walrus - 15 - 16 Maanden

Walrus
USFWS - CC BY 2.0

Dit verbazingwekkende, lange getande zeezoogdier dat voornamelijk in de poolcirkel wordt gevonden. Samen met de iconische slagtanden en de ongelooflijke aanpassing, staan walrussen bekend om hun lange draagtijd - die 15 - 16 maanden duurt. Er zal een kalf worden geboren. Maar een tweeling is ook mogelijk. Vlak na de geboorte kan een walruskalf zwemmen, en het zou tussen de 45 en 75 kg wegen. Het kalf heeft ongeveer een jaar nodig om te spenen. Tot de volwassenheid komt (op 3 jarige leeftijd) leeft het kalf onder de bescherming van de moeder.

4. Neushoorn - 15 tot 16 maanden

Neushoorn
Nel Botha - Pixabay

Bekend om hun iconische hoorns, zijn er vijf verschillende soorten neushoorns in de wereld - witte, zwarte, Sumatraanse, Javaanse en de grote éénhoornige neushoorn. Deze ongelooflijk grote zoogdieren dragen hun kalf 15 tot 16 maanden lang. Van de vijf soorten hebben de witte neushoorns de langste draagtijd - deze kan meer dan 16 maanden of meer duren. Vrouwelijke neushoorns leveren slechts één kalf tegelijk af. Bij de geboorte zelf weegt een neushoornkalf tussen de 40 en 65 kg; de beschermende vrouwelijke neushoorns zorgen voor hun kalveren tot de leeftijd van 3 jaar.

3. Walvissen - 12 - 16 maanden

Walvissen
Wikimedia - CC BY-SA 2.0

Walvissen, de grootste levende wezens op aarde hebben ook een van de langste draagtijd - naar schatting tussen 12 en 16 maanden. Deze periode is niet voor alle soorten walvissen gelijk. Het hangt af van de soort. Van de diverse soorten walvissen hebben de potvissen de langste zwangerschapsperiode - ongeveer 16 maanden. De tweede positie geldt voor de narwal (tandwalvis) - 14 maanden. Er wordt slechts één walviskalf tegelijk geboren. Ook de verzorgings- en rijpingsperiode van de walvissen is afhankelijk van de soort. Deze kan echter vrij lang zijn.

2. Dolfijnen - 15 - 18 maanden

Dolfijnen
Wikipedia - Public Domain

Dolfijnen hebben ons weten te verbazen vanwege hun ongelooflijke intelligentie. Misschien is het niet zo geweten, maar het verrassende feit over dolfijnen is hun lange zwangerschapsperiode. Ja, deze geweldige zeezoogdieren dragen hun baby voor 15 tot 18 maanden. Het is niet hetzelfde voor een diverse groep zoals dolfijnen, varieert per soort. Van alle bekende dolfijnsoorten hebben de orka's de langste draagtijd - 17 tot 18 maanden. Ja, de orka is geen walvis maar een dolfijn, de grootste van alle levende dolfijnen. Net als walvissen, leveren vrouwelijke dolfijnen slechts één kalf.

1. Olifanten - 18 - 22 Maanden

Afrikaanse Olifant
Chris Clark - Pexels

De grootste van alle landdieren hebben de langste draagtijd van alle levende zoogdieren. De draagtijd van olifanten duurt 18 tot 22 maanden. Dat is bijna twee jaar. Bij de twee belangrijkste soorten olifanten - Afrikaans en Aziatisch - varieert het met enkele maanden. Voor een Afrikaanse olifant is de draagtijd 22 maanden, waarbij de Aziatische olifant tussen de 18 en 22 maanden is. De vrouwelijke olifant baart slechts één kalf tegelijk. Zelfs een pasgeboren olifant zou tussen de 90 en 115 kg wegen. De geslachtsrijpheid voor olifanten komt op de leeftijd van 8 tot 13 jaar. Maar hun fysieke groei wordt pas compleet op de leeftijd van 20 jaar. Als een zeer sociaal wezen zorgen niet alleen de moederolifant, maar ook de volwaardige leden van de kudde voor een pasgeboren olifant.