Machtigste Vrouwen In De Geschiedenis
Julius H. - Pixabay

Top 10 Machtigste Vrouwen In De Geschiedenis

Volgens het onderzoek van Politico gelooft meer dan de helft van de vrouwen op universitair niveau dat ze nooit in aanmerking zouden komen voor een politiek ambt. Maar vrouwen hebben net zo'n grote kans om te winnen als ze zich kandidaat stellen voor een ambt, als mannen. Vrouwen in de politiek zijn echter ondervertegenwoordigd, omdat ze vaak besluiten om zich niet kandidaat te stellen. Maar dat was niet altijd het geval sinds het ontstaan van de menselijke beschaving, want vrouwen regeerden effectief over enkele van de machtigste rijken. Als je een aspirant-vrouw bent die op zoek is naar inspiratie, dan zijn dit de top 10 van machtigste vrouwen ooit in de geschiedenis.

10. Zenobia

Zenobia
Herbert Schmalz - Public Domain

Septimia Zenobia was een koningin van het Palmyrene-imperium in Syrië in de periode van 267 tot 272 na Christus. Ze was een volleerd heerser die zeer slimme acties in de rechtbank hielp en met gerechtigheid en standvastigheid oordeelde over meertalige en etnische onderwerpen. Koningin Zenobia was na de dood van haar man en de versplintering van de Romeinse macht in het Oosten getuige geweest van een somberheid aan de macht. Dus, om het evenwicht in het gebied te verzekeren had ze een Palmyreense Rijk opgericht dat veel van het Romeinse Nabije Oosten van Anatolië tot Egypte omvatte. Koningin Zenobia had de bijnaam 'strijderskoningin' gekregen, maar toch beheerste ze een domein dat bestond uit verschillende individuen, talen en geloofsovertuigingen en toonde ze op een slimme manier het uiterlijk van een Syrische heerser, Hellenistische koningin, en Romeinse keizerin.

9. Indira Gandhi

Indira Gandhi
Wikipedia - Public Domain

Indira Priyadarshini Gandhi, dochter van Jawaharlal Nehru (1e premier van India) was van 1966 tot 1977 de premier van India en kwam in het jaar 1980 weer aan de macht tot ze in 1984 werd vermoord, waarbij ze als 2e langdurige waarnemend premier van India werd genoemd. Ze stond bekend om haar politieke koppigheid en uitzonderlijke centralisatie van de macht. Ze was tegen Pakistan gaan strijden voor de ondersteuning van de Onafhankelijkheidscampagne en de Onafhankelijkheidsoorlog in Oost-Pakistan, die voorzag in een Indiase overwinning en de oprichting van het land, Bangladesh, waarmee ze de groeiende macht van India in Zuid-Azië liet zien. Ze wordt sinds 1999 de 'Vrouw van het Millennium' genoemd en staat in het tijdschrift Times op de lijst van de 100 machtige vrouwen van de wereld in de afgelopen eeuw.

8. Margaret Thatcher

Margaret Thatcher
Number 10 - CC BY 2.0

Margaret Thatcher was een Britse wetgever die van 1979 tot 1990 de premier van het Verenigd Koninkrijk was en van 1975 tot 1990 ook het hoofd van de Conservatieve Partij. Margaret Thatcher was de eerste vrouw die een zetel had in dat kantoor en werd de meest uitgebreide waarnemend Britse premier in de 20e eeuw. Ze wordt ook wel de "Iron Lady" genoemd, omdat ze bekend staat om haar vastberaden politiek en leidende aanpak. Haar zogenaamde beleid werd 'Thatcherisme' genoemd. Toen ze de premier werd nadat ze de algemene verkiezingen won in 1979, bracht ze een lijst van economische beleidsplannen in om de grote werkloosheid en Britse problemen met de nasleep van de Ontevredenheidswinter en een voortdurende recessie tegen te gaan.

7. Cleopatra VII

Cleopatra VII
Julius H. - Pixabay

Cleopatra was een van de laatste monarchen, namelijk Ptolemies, die bijna 300 jaar lang Egypte controleerde. Zij was de laatste echte farao van Egypte. Het is bekend dat Cleopatra een rijk regeert dat bestaat uit Egypte, Cyprus en delen van het huidige Libië en enkele andere gebieden in het Midden-Oosten. Cleopatra regeerde ongeveer 21 jaar. Ze wenste dat Egypte vrij zou zijn en niet als een deel van Rome. Cleopatra heeft de Egyptische economie omkaderd door handel te creëren met meerdere Arabische landen. Ze wordt ook wel de 'Koningin van de Nijl' genoemd.

6. Theodora I

Theodora I
Petar Milošević - CC BY-SA 4.0

Theodora, koningin van het Byzantijnse Rijk, en getrouwd met koning Justinianus I kan worden genoemd als een van de meest dominante vrouwen in het Byzantijnse rijk records. Ze was Justinianus' meest geloofwaardige gids geworden door haar niveau van verstand en begrip en maakte haar gebruik van de macht voor het bevorderen van heilig en politiek beleid dat voordelig voor haar was. Ze staat bekend als de vroegste keizerin of heerser die de rechten van vrouwen identificeerde en strenge wetten aannam om de handel in kleine meisjes te stoppen en de echtscheidingswetten aan te passen om betere voordelen te bieden aan vrouwen.

5. Hatsjepsoet

Hatsjepsoet
Rob Koopman - CC BY-SA 2.0

Hatsjepsoet was een heerser van Egypte die meer dan 20 jaar lang over Egypte heerste. Ze was getrouwd met Thoetmosis II en trad op als zijn koningin tot hij stierf en zij nam het uiterlijk van de farao over. Ze had de erfenis van vroegere farao's voortgezet door het oprichten van monumenten zoals de Tempel van Karnak. Ze bracht zelfs het standaard Precinct van Mut terug, die een historische grote Godin van Egypte was, in Karnak die was vernietigd door de externe keizers ten tijde van de Hyksos-bezetting.

4. Wu Zetian

Wu Zetian
Gary Todd - Public Domain

Wu Zetian was een keizerin van China in de tijd van de Tang-dynastie. Ze regeerde voortdurend voor een lange tijd, maar de laatste 15 jaar werden door haar in haar eigen naam geregeerd te midden van 691-705. Het was in haar heerschappij dat de Tang-dynastie stevig werd verankerd en het domein werd verenigd. Ten tijde van haar heerschappij breidde ze de grenzen van China uit door gloednieuwe gebieden of regio's in Korea en Centraal-Azië te domineren. Ze hielp zelfs bij het verbeteren van het leven van de boeren door het verlagen van de belastingen en het ontwikkelen van nieuwe openbare banen en het ontwikkelen van nieuwe landbouwmethoden.

3. Elizabeth I van Engeland

Elizabeth I van Engeland
WikiImages - Pixabay

Elizabeth I, voormalig koningin van Engeland en Ierland ten tijde van 1558 tot 1603. Zij hield het evenwicht in stand in een land dat belast was met politieke en morele controverses en beheerde ook het gezag van de Kroon vanuit de voortdurend toenemende lasten van de parlementen. Ten tijde van haar heerschappij als koningin creëerde ze het protestantisme in Engeland en versloeg ze ook de Spaanse Armada's in het jaar 1588 en behield ze de eenheid en overeenstemming in de vroegere losgeslagen natie en zorgde ze ook voor een sfeer waarin de kunsten welig tierden. Ze werd de 'Maagdelijke Koningin' genoemd omdat ze nooit getrouwd is.

2. Catharina II van Rusland

Catharina II van Rusland
Wikipedia - Public Domain

Catherine de Grote, beter bekend als Catherine II, was een Duitse koningin van Rusland in de periode van 1762 tot 1796 die haar natie volledig had betrokken bij de politieke en artistieke aanpak van Europa en die het werk van Peter de Grote voortzette. Met behulp van haar ministers reconstrueerde zij de wet en het gezag van het Russische Rijk en breidde zij ook haar Russische grenzen uit, waaronder de Krim en een groot deel van Polen. Ze heeft zich niet alleen verdiept in de sociale kwesties in die periode, maar heeft ook het voorbeeld van de vrouw op sterke plaatsen gevestigd. Ze regeerde in een tijd van corruptie, criminaliteit, politieke hervormingen en gebiedsuitbreiding.

1. Victoria van het Verenigd Koninkrijk

Victoria van het Verenigd Koninkrijk
Wikipedia - Public Domain

Koningin Victoria, voormalig koningin van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland, regeerde ongeveer 63 jaar en 7 maanden, is langer dan een van haar vroegere heersers. Deze hele regeertijd staat bekend als het Victoriaanse tijdperk, dat gevuld is met industriële, politieke, wetenschappelijke en militaire veranderingen en aanpassingen in het Verenigd Koninkrijk en wordt aangeduid als de enorme uitbreiding van het Britse Rijk. Ze werd de Keizerin van India voor het combineren van de heerschappij en het Rijk dichterbij. Ze nam dit recht voor de leiding van Benjamin Disraeli, wiens leiding ze vertrouwde. Door gebruik te maken van zijn absolute beleid, maakte ze van Groot-Brittannië het sterkste land ter wereld. Ze regeert al bijna een eeuw over een van de sterkste rijken.