10 Jachtluipaard Weetjes
Andrea Bohl - Pixabay

10 Jachtluipaard Weetjes

Het jachtluipaard is het snelste landdier ter wereld, met snelheden tot 113 km/u. Ze kunnen in slechts 3 seconden van 0 tot 100 km/u versnellen. Met hun lange dunne benen en een langste staart zijn jachtluipaarden gebouwd voor snelheid. Ze hebben een grove, korte vacht die geelbruin van kleur is met effen zwarte vlekken. Eveneens, hebben ze zwarte scheurvormige strepen op het gezicht die helpen de zon te reflecteren bij de jacht. Volwassen jachtluipaarden wegen ongeveer 21-72 kg. In onderstaande lijst staan 10 interessante weetjes over luipaarden.

10. Hoeveel vlekken heeft een jachtluipaard?

Spencer Wright
Spencer Wright - CC BY 2.0

De vacht van een jachtluipaard is bedekt met veel zwarte vlekken die de vorm hebben van zwarte rondjes, die soms opgebroken zijn tot groepjes van de kleine stippen of streepjes, met meestal een bruinere tint in het midden ervan. Jachtluipaarden hebben tussen de 2000 - 3000 vlekken op hun vacht, die hen helpen zichzelf te camoufleren.

9. Waar leven jachtluipaarden?

Waar leven jachtluipaarden?
Tambako The Jaguar - CC BY-ND 2.0

Vroeger waren jachtluipaarden wijd verspreid over de Afrikaanse en Aziatische continenten, maar nu zijn ze meestal beperkt tot droge open graslanden in Afrika ten zuiden van de Sahara, waar de meerderheid van de jachtluipaarden in natuurreservaten of parken leven.

8. Wat eten jachtluipaarden?

Wat eten jachtluipaarden?
Greg Willis - CC BY-SA 2.0

Jachtluipaarden zijn carnivoren, dus ze zijn afhankelijk van vlees om te kunnen overleven. Ze jagen over het algemeen overdag (vroeg in de ochtend, vroeg in de avond). Ze houden meestal de omgeving in de gaten vanop een verhoogde plek zoals een rotspartij, een omgevallen boom of een termietenheuvel. Jachtluipaarden hun dieet bestaat voornamelijk uit kleine antilopen, waaronder springbok, steenbok, thomsongazelle en impala's. Jachtluipaarden voeden zich ook met wildebeesten kalveren en af en toe ook met kleinere dieren zoals konijnen, hazen en vogels.

7. Hoe vaak drinken jachtluipaarden?

Hoe vaak drinken jachtluipaarden?
Thomson Safaris Tanzania Safaris and Kili Treks - CC BY 2.0

De jachtluipaarden zijn zodanig geëvolueerd om te kunnen overleven in een omgeving waar water zeer schaars is. Zelden drinken ze meer dan één keer per vier dagen en soms maar één keer per tien dagen.

6. Zijn jachtluipaarden solitair?

Zijn jachtluipaarden solitair?
Mukul2u - CC BY 3.0

Vrouwelijke jachtluipaarden zijn solitair, wonen alleen of met hun jongen. Mannetjes leven echter in kleine familiegroepen van 2-3 broers, die bekend staan als coalities.

5. Hoe snel kan een jachtluipaard rennen?

Hoe snel kan een jachtluipaard rennen?
David Siu - CC BY 2.0

Het jachtluipaard is het snelste landdier ter wereld, met snelheden tot 113 kilometer per uur. Ze kunnen in slechts drie seconden versnellen van 0 tot 100 kilometer per uur. Jachtluipaarden zijn de enige grote katachtigen die in de lucht kunnen draaien tijdens het sprinten.

4. Hoe helpt de staart van de jachtluipaarden bij het rennen?

Hoe helpt de staart van de jachtluipaarden bij het rennen?
Demetrius John Kessy - CC BY 2.0

Jachtluipaarden hebben lange gespierde staarten met een platte vorm die gebruikt wordt voor het evenwicht en de sturing. De staart werkt in wezen als een roer op een boot.

3. Waar worden jachtluipaarden geboren?

Waar worden jachtluipaarden geboren?
Tambako The Jaguar - CC BY-ND 2.0

Jachtluipaarden beginnen zich al op jonge leeftijd voort te planten; mannetjes op eenjarige leeftijd en vrouwtjes op tweejarige leeftijd. Er is geen specifiek broedseizoen en jachtluipaarden zullen gedurende hun hele leven met veel individuen paren. Mannelijke jachtluipaarden blijven na de paring niet bij de vrouwtjes en spelen geen enkele rol in de opvoeding van de jongen. Vrouwelijke jachtluipaarden daarentegen zijn zorgzame, aanhankelijke en toegewijde moeders. Na een zwangerschap van drie maanden zullen vrouwelijke jachtluipaarden een nest van 2-8 jongen baren op een afgelegen plek, zoals een rotsachtige plek of moerassig gebied met hoog gras. Welpen zijn kwetsbaar voor roofdieren en velen overleven het eerste jaar niet. In eerste instantie laten de moeders de welpen verborgen achter tijdens de jacht, maar de welpen beginnen haar te vergezellen na ongeveer zes weken.

2. Hoe lang blijven welpen bij hun moeder?

Hoe lang blijven welpen bij hun moeder?
Tambako The Jaguar - CC BY-ND 2.0

Vrouwelijke jachtluipaarden brengen een lange tijd door met het verzorgen van hun welpen en het aanleren van essentiële overlevingsvaardigheden zoals de jacht. Welpen blijven meestal anderhalf tot twee jaar bij hun moeder.

1. Wat is de grootste bedreiging voor jachtluipaarden?

Wat is de grootste bedreiging voor jachtluipaarden?
Cwormley - CC BY-SA 3.0

De jachtluipaard wordt door de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten als kwetsbaar geclassificeerd. Met nog ongeveer 10000 - 12000 individuen in het wild zijn jachtluipaarden de meest bedreigde grote katachtige van Afrika. Historisch gezien werd er op jachtluipaarden gejaagd voor hun vacht, maar vandaag de dag zijn enkele van de grootste bedreigingen voor hun voortbestaan het verlies van hun leefgebied en de concurrentie om voedselbronnen. Jachtluipaarden hebben grote stukken land nodig om te kunnen overleven, dus de toename van menselijke nederzettingen en de aanleg van wegen in hun leefgebied brengt hen in gevaar.