Top 10 Weetjes Over Jaguars
Nicolás - Pixabay

Top 10 Weetjes Over Jaguars

Jaguars zijn fascinerende dieren die bekend staan om hun kracht, behendigheid en schoonheid. Hier zijn de top 10 weetjes over jaguars die je moet kennen.

10. Jaguars zijn de grootste katachtigen in Amerika

Jaguars zijn de grootste katachtigen in Amerika
Cuatrok77 - CC BY-SA 2.0

Jaguars zijn de op twee na grootste katachtigen ter wereld en worden alleen verslagen door de leeuw en de tijger. In Amerika blijven ze de grootste kat en leven ze in Zuid- en Centraal-Amerika. Ze zijn overal te vinden van Mexico tot het noorden van Argentinië. Vroeger zwierven ze rond in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten, maar ze zijn langzaam zuidwaarts gedrongen tot buiten onze grens en komen hier sinds de jaren 1940 niet meer regelmatig voor. Af en toe wordt er een gezien in Arizona. Deze grote katten worden ongeveer 75 cm hoog bij de schouders en ongeveer 240 cm lang, hun staart niet meegerekend. Ze wegen ook tussen de 54 en 95 kilogram.

9. Ze zijn in overvloed in de Pantanal in Brazilië

Ze zijn in overvloed in de Pantanal in Brazilië
Tambako The Jaguar - CC BY-ND 2.0

Jaguars leven het liefst in gebieden waar veel water is, hoewel ze ook in drogere gebieden kunnen worden aangetroffen. Ze gedijen goed in regenwouden en moerasgebieden omdat er veel meer prooien zijn. Jammer genoeg lijken hun aantallen in de meeste gebieden af te nemen, behalve in de Pantanal in Brazilië. Gelukkig gedijen ze in dit gebied en kunnen ze soms worden waargenomen. Mensen hebben meer kans om een wilde jaguar te zien tussen eind april en begin november, wanneer het terrein droger is, omdat hun prooi dan geconcentreerder is, waardoor ze vaker moeten jagen.

8. Jaguars worden geclassificeerd door hun rozetvormige vlekken

Jaguars worden geclassificeerd door hun rozetvormige vlekken
Bernard DUPONT - CC BY-SA 2.0

Jaguars worden vaak verward met luipaarden en cheetahs. Hoewel als je ze in het wild ziet, zou het duidelijk zijn, omdat alleen jaguars in Zuid-Amerika leven. De enige andere kat van vergelijkbare grootte in hetzelfde gebied is de poema, maar die heeft geen vlekken, terwijl een jaguar die wel heeft. Jaguars zijn ook veel breder gebouwd, waardoor ze een krachtiger voorkomen hebben. Het meest opvallende verschil tussen een luipaard en een jaguar is de vorm van hun vlekken. Jaguars hebben rozetvormige vlekken die binnenin de rozetvormige markering vlekken hebben. Luipaarden hebben ook dergelijke vlekken, maar de rozetvorm heeft geen vlek binnenin de bloemvormige markering.

7. Het zijn sterke zwemmers en klimmers

Het zijn sterke zwemmers en klimmers
Tambako The Jaguar - CC BY-ND 2.0

Nog iets wat jaguars onderscheidt van andere grote katten is hun liefde voor water. Ze staan erom bekend dat ze in het water kunnen springen en heel goed van de ene naar de andere kant van een vijver, meer of smalle rivier kunnen zwemmen. Met hun sterke poten zijn ze ook gebouwd om uitstekende klimmers te zijn. Ze klimmen vaak in bomen om hun prooi beter te kunnen zien. Ze kunnen zelfs een nietsvermoedende prooi bespringen door uit de boom te springen.

6. Jaguars zijn solitaire dieren

Jaguars zijn solitaire dieren
Tambako The Jaguar - CC BY-ND 2.0

In tegenstelling tot leeuwen, die in een troep leven, of mannelijke jachtluipaarden, die soms in paren, vrijgezellengroepen genaamd, jagen, zijn jaguars, net als veel andere katachtigen, solitaire dieren. De mannetjes zwerven door een gebied van 80-90 vierkante kilometer en begroeten alleen een andere jaguar om te paren. Zodra een moeder zwanger is en haar welpen heeft, leven de welpen slechts twee jaar bij haar voordat ze hun eigen leefgebied zoeken.

5. Jaguars azen op elk vlees dat op hun pad komt

Jaguars azen op elk vlees dat op hun pad komt
Tee La Rosa - CC BY-ND 2.0

Hun territorium is sterk afhankelijk van de overvloed aan prooi. Gelukkig zijn deze katten geen kieskeurige eters en eten ze alles wat op hun pad komt, inclusief herten, gordeldieren, apen, runderen en zelfs hagedissen. Ze hoeven niet erg selectief te zijn, want ze kunnen bijna elk dier vangen en opeten.

4. Hun sterke kaken kunnen de schedel van een schildpad of een alligator doorbijten

Hun sterke kaken kunnen de schedel van een schildpad of een alligator doorbijten
Oregon Caves - CC BY 2.0

Niet alleen kunnen ze bijna elk dier vangen dankzij hun vermogen om te zwemmen, te klimmen en te rennen, ze hebben ook machtige kaken die de schedel van een alligator of het schild van een zeeschildpad kunnen doorboren. Door hun krachtige kaak zijn ze niet erg selectief in wat ze eten, waardoor ze in bijna elk klimaat kunnen overleven, hoewel ze de voorkeur geven aan vochtige, warme gebieden.

3. Hebben meer dan de helft van hun oorspronkelijke leefgebied verloren

Hebben meer dan de helft van hun oorspronkelijke leefgebied verloren
William Warby - CC BY 2.0

Hoewel ze in vele klimaten kunnen overleven, wordt hun leefgebied helaas voortdurend bedreigd door boeren die hen willen doden om hun vee te beschermen en door veeboeren die grote stukken land bezitten. Jaguars bezetten nu nog maar de helft van hun oorspronkelijke leefgebied. Hun voortbestaan is van essentieel belang omdat zij de toppredatoren zijn en helpen het ecosysteem gelijk te trekken en een gezond milieu mogelijk te maken. Door hen te beschermen, kunnen we de lagere groepen in de voedselketen beschermen, met inbegrip van het plantenleven.

2. Velen worden gedood en gebruikt voor medicinale doeleinden

Velen worden gedood en gebruikt voor medicinale doeleinden
Gregory "Slobirdr" Smith - CC BY-SA 2.0

De jacht is ook een grote bedreiging voor deze prachtige beesten. Velen doden ze om hun vee te beschermen, maar ook voor handelsdoeleinden en uiteindelijk gebruikt voor medicinale doeleinden. Hun lichamen worden tot een week lang gekookt tot ze een lijmachtige substantie vormen, en dan worden ze op de zwarte markt in potten verkocht. Men gelooft dat jaguarpasta artritispijn behandelt en de seksuele prestaties verbetert. Mensen kiezen er nog steeds voor om deze methoden te gebruiken, ondanks het feit dat er alternatieven beschikbaar zijn.

1. Jaguars zijn geclassificeerd als bijna bedreigd

Jaguars zijn geclassificeerd als bijna bedreigd
Tambako The Jaguar - CC BY-ND 2.0

Helaas worden zij, als gevolg van de inperking van hun territorium en de illegale jacht op en handel in deze prachtige katten, op de schaal van bedreigde dieren als bijna bedreigd beschouwd. Bedreigd betekent dat hun aantal langzaam afneemt, maar met interventie zouden we in staat moeten zijn om de soort nieuw leven in te blazen. Jaguarreservaten zoals dat van het Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary in Belize, dat in 1986 werd opgericht, hebben geholpen de populatie weer aan te vullen.