Top 10 Traagste Dieren Ter Wereld
Gustavo Salazar - Pexels

Top 10 Traagste Dieren Ter Wereld

In de dierenwereld wordt alle eer aan de snelste dieren toegewezen. Zij staan in de schijnwerpers van het dierenrijk, terwijl dieren die langzaam zijn, in verhalen en fabels als de standvastigste dieren doorrazen. Maar het is niet gemakkelijk om één van de langzaamste dieren ter wereld te zijn, die zich op hun eigen tempo voortbewegen. Welnu, laten we eens kijken naar de dieren die niet veel geven om de spannende kampioenschappen van vossen en konijnen, dit zijn de 10 langzaamste dieren ter wereld.

10. Lamantijnen

Lamantijnen
U.S. Geological Survey - Public Domain

Lamantijnen of zeekoeien zijn een van de schattige plantenetende zeedieren die men aantreft in de Amazone, de Caraïbische zeeën en de Indische Oceaan. Zeekoeien leven in ondiep water en zweven altijd op het water in plaats van zich te bewegen. Lamantijnen hebben eigenlijk geen roofdieren en ze lopen geen schade op tijdens hun leven. Dergelijke omstandigheden maken lamantijnen tot een van de traagste dieren ter wereld. Het grootste deel van de tijd zijn ze bezig met eten en rusten, waardoor ze zwaarder in omvang zijn.

9. Gilamonster

Gilamonster
I, Blueag9 - CC BY-SA 3.0

Gilamonsters behoren tot de groep van giftige hagedissen die inheems zijn in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Ze zitten altijd verborgen onder de grond en anderen krijgen zelden de kans om ze te zien. De 55 centimeter grote gilamonster hagedissen hebben het vermogen om een maaltijd tot een derde van hun lichaam te verorberen. Het zijn ook zeer trage bewegers in de natuur. Gilamonsters slaan het vet in hun lichaam op en gaan zelden op zoek naar voedsel. Zo kunnen ze langer onder de grond leven en volledige rust krijgen. Deze verborgen aard houdt de roofdieren van hen weg en zo werden ze een van de soorten die de minste lichaamsbewegingen maken.

8. Lorisinae

Lorisinae
SONIC - Pexels

Lorisinae zijn middelgrote primaten, afkomstig uit Zuidoost-Azië. Zij hebben mensachtige handen en volgen zeer langzaam gedraaide bewegingen. Lorisinae kunnen slechts een maximumsnelheid halen van 1,931 kilometer per uur. Het speciale houthakken helpt hen om roofdieren op afstand te houden, zodat ze zonder angst kunnen leven. Lorisinae schijnen ook een giftig zoogdier te zijn, één beet zal genoeg gif inspuiten om je te verwonden.

7. Zeepaardjes

Zeepaardjes
Sergiu Iacob - Pexels

Zeepaardjes zijn speciale vissoorten die voorkomen in tropische wateren over de hele wereld. In tegenstelling tot andere vissoorten zijn zij door hun mysterieuze lichaamsstructuur niet in staat zoveel bewegingen in het water te maken. De snelle bewegingen van zeepaardjes zijn beperkt tot 0,8047 kilometer per uur. De zeer langzame bewegingen van zeepaardjes zorgen ervoor dat zij tijdens hun leven op een unieke plaats blijven.

6. Bananenslak

Bananenslak
Vonguard - CC BY-SA 2.0

De bananenslak behoort tot de buikpotige weekdieren en heeft geen schelp. De beweging door spiersamentrekking maakt hen tot een van de langzaamste diersoorten. Het grootste deel van de tijd liggen naaktslakken onder de grond om zich te voeden en eieren te leggen. Op die manier hebben naaktslakken de beweging van de ene plaats naar de andere volledig weggestopt. Slakken kunnen zich slechts 0,3218688 Kilometer per uur voortbewegen. Ze kunnen ook verscheidene jaren ondergronds leven in een vochtige omgeving.

5. Koala

Koala
Pixabay - Pexels

De Koala valt onder een speciale subcategorie van zoogdieren die buideldier wordt genoemd. Hij behoort helemaal niet tot de beren, maar hij lijkt op beren die oorspronkelijk uit Australië komen. De sterke ledematen en klauwen van de koala helpen hen om in een mum van tijd op bomen te klimmen en bladeren van bomen te eten. Koala's zijn een van de traagste dieren, omdat ze slecht kunnen zien, ze brengen de meeste tijd in bomen door. Koala's hebben dikke, gewatteerde staarten, waardoor ze urenlang in bomen kunnen zitten. Ze hebben een uitstekende reukzin en gehoor, zodat ze roofdieren heel gemakkelijk herkennen.

4. Reuzenschildpad

Reuzenschildpad
Nicolas Völcker - CC BY-SA 4.0

Schildpadden zijn gewervelde dieren met de langste levensverwachting en staan bekend om hun trage bewegingen. Reuzenschildpadden komen vooral voor op de Seychellen en de Galapagoseilanden. Ze hebben een zwaar lichaamsgewicht tot 350 kg, wat de oorzaak is van hun trage voortbeweging. De dikke poten en zware schilden zijn ook verantwoordelijk voor de trage beweging van de reuzenschildpadden. Ze komen voornamelijk voor in vochtige en grasrijke gebieden. Ze hebben de capaciteit om grotere watervoorraden op te slaan en de kracht om een jaar zonder water of voedsel te leven.

3. Tuinslak

Tuinslak
Azeret33 - Pixabay

Tuinslakken behoren tot de terrestrische weekdieren en komen oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied. In tegenstelling tot naaktslakken, hebben tuinslakken dikke opgerolde schelpen waardoor zij zich zo traag voortbewegen, slechts enkele meters per uur. Zij worden meestal aangetroffen in waterrijke gebieden en bewegen zich voort door spiersamentrekking. Tuinslakken houden een winterslaap van jaren, ze houden er ook van om zich te verstoppen voor zonlicht.

2. Zeesterren

Zeesterren
Yulia Ilina - Pexels

Er zijn in totaal 2000 verschillende soorten zeesterren, die voorkomen in alle oceanen over de hele wereld. Interessant is dat zeesterren zich niet over lange afstanden kunnen verplaatsen en gewend zijn mee te reizen met de oceaanstromingen. Zeesterren zijn zo traag met een snelheid van 0,03218688 Kilometer per uur. Hun stervormige lichaamsstructuur zorgt zelf voor de trage beweging in de oceaan. Zeesterren hebben geen bloed en hersenen, als ze in stukken worden gesneden, groeien uit elk van die stukken nieuwe zeesterren.

1. Drievingerige luiaard

Drievingerige luiaard
Wikimedia - CC BY-SA 4.0

Drievingerige luiaards zijn de langzaamste dieren ter wereld, afkomstig uit Amerika. Zij kunnen zich slechts voortbewegen met een maximumsnelheid van 0,004828032 kilometer per uur. Drievingerige luiaards bewegen zich in één dag niet verder dan 30 meter, wat betekent dat ze veel aan een unieke plaats gebonden zijn. Luiaards brengen een groot deel van hun leven door binnen de takken en bladeren van de tropische regenwouden van Amerika. Het dieet van een luiaard bestaat voornamelijk uit plantenknoppen en bladeren. Luiaards sparen hun energie door zo weinig mogelijk lichaamsbewegingen te maken.