Top 10 Beste Voetballers Aller Tijden

Top 10 Beste Voetballers Aller Tijden

Top 10 Lijstjes Sport

Het voetbalspel is gezegend met enkele fenomenale talenten en het doet velen weinig recht als het gaat om het kiezen van de 10 beste voetballers aller tijden. Maar, voor wat het waard is, hier zijn onze keuzes voor de beste voetballers aller tijden.

10. Eusébio (1958-1978)

Eusébio
Bron: Harry Pot

"De Zwarte Panter" werd beschouwd als Portugal's grootste voetballer ooit, totdat Ronaldo kwam. Eusébio scoorde negen keer tijdens de wereldbekerfinale van 1966 en bezat een explosief tempo en een bedrieglijk vermogen. De aanvaller kwam uit voor een groot aantal teams, maar zijn beste jaren bracht hij door bij Benfica, waar hij gemiddeld meer dan een doelpunt per wedstrijd maakte. Eusébio vertelde World Soccer magazine in 2010 dat hij elke avond foto's van zichzelf signeert om de volgende dag aan kinderen te geven.

9. Ferenc Puskás (1944-1966)

Ferenc Puskás
Bron: Wim van Rossem

Puskas was een van de beste aanvallers ooit en maakte gemiddeld bijna één doelpunt per wedstrijd op club- en internationaal niveau. Hij was een prominent lid van het grote Hongaarse team van de jaren 1950, bekend als de Machtige Magyaren. Puskas was vier keer topscorer van de competitie bij Real Madrid en scoorde zeven keer in twee Europa Cup finales. Hij won vijf competitietitels met Budapest Honvéd voordat hij in 1958 naar Real verhuisde en er nog eens vijf won. De linksbinnen heeft ook drie Europacups op zijn naam staan.

8. Alfredo Di Stéfano (1943-1966)

Alfredo Di Stéfano
Bron: wikipedia

De prestatie van Di Stéfano, scoren in vijf opeenvolgende Europa Cup finales, zal waarschijnlijk nooit meer geëvenaard worden. Di Stéfano werd geboren in Argentinië als zoon van Italiaanse immigranten, maar speelde internationaal voor drie verschillende ploegen, en zijn carrière was dan ook kosmopolitisch. De Saeta rubia (blonde pijl), een speler met een uitzonderlijke conditie, speelde een belangrijke rol in de dominantie van Real Madrid in de jaren 1950, hoewel de geschiedenisboeken een heel ander verhaal zouden kunnen vertellen als hij in 1943 bij Barcelona was gaan spelen in plaats van bij de Merengues.

7. Michel Platini (1973-1987)

Michel Platini
Bron: wikipedia

Platini was een ster bij Nancy, St-Etienne en Juventus en werd Europees kampioen voor club en land nadat hij in 1984 het Europees kampioenschap met Frankrijk won en het jaar daarop de Europa Cup met Juventus. De aanvallende middenvelder, een van de beste passers in de voetbalgeschiedenis en een expert in het nemen van vrije trappen, scoorde negen doelpunten in die 1984 triomf.

6. Cristiano Ronaldo (2001-heden)

Cristiano Ronaldo
Bron: Анна Нэсси

De Portugese vleugeltovenaar verdient zijn plaats in het pantheon der groten. Zijn doelpuntenrecord sinds hij van Manchester United naar Real Madrid kwam, is ongeëvenaard, en in januari 2014 maakte hij op 28-jarige leeftijd zijn 400e doelpunt uit zijn carrière. Ronaldo's prestaties in de afgelopen jaren hebben ervoor gezorgd dat hij, naast Messi, met afstand wordt beschouwd als de beste voetballer ter wereld. Tempo, kracht, controle en afwerking - Ronaldo heeft het complete repertoire.

5. Franz Beckenbauer (1964-1984)

Franz Beckenbauer
Bron: wikipedia

"Der Kaiser" is de enige man die zijn ploeg naar de Wereldbeker heeft geleid. In het begin van de jaren zeventig zorgde de Duitser voor een revolutie in het spel met zijn overstap van het centrale middenveld naar een aanvallende rol als veegmachine, waarbij hij het spel van achteren dicteerde door de bal uit de verdediging te dribbelen en deel te nemen aan de aanvallen van zijn team. Zijn beste jaren beleefde hij bij Bayern München, waar hij vijf Bundesliga-titels en drie Europa Cups won, maar hij bracht ook tijd door met Pele bij de New York Cosmos.

4. Johan Cruyff (1964-1984)

Johan Cruyff
Bron: wikipedia

De uitgesproken Nederlander blonk uit voor Ajax en Barcelona in de jaren zestig en zeventig en wordt door velen beschouwd als Europa's beste speler ooit. Zijn naam was synoniem met Rinus Michels' "Totaalvoetbal"-beweging waarbij spelers van positie wisselden. Cruyff was effectief op zowel brede als centrale posities en was beroemd om zijn vermogen om spelers te draaien. Cruyff won drie Ballon D'Ors (Europese Speler van het Jaar), won acht Nederlandse titels en drie Europa Cups met Ajax en maakte ook een omstreden overstap naar zijn rivaal Feyenoord.

3. Diego Maradona (1976-1997)

Diego Maradona
Bron: wikipedia

Diego Armando Maradona is een van de grootste dribbelaars die het spel ooit heeft gezien. Zijn 'Hand van God'-goal tegen Engeland op de Wereldbeker 1986 en de verbluffende solo die daarop volgde, vatten dit gemankeerde genie beter samen dan welke woorden ook. Maradona hield zich niet altijd aan de regels en bekent dat zijn uitsluiting van het WK 1994 na een positieve test op efedrine een van zijn treurigste herinneringen is. Maar de Maradona die Argentinië in 1986 naar de Wereldcup loodste en in 1987 en 1990 het onmodieuze Napoli aan titels in de Serie A hielp, was onstuitbaar.

2. Lionel Messi

Lionel Messi
Bron: soccer.ru

Het is niet overdreven om te zeggen dat "The Atomic Flea" nu Pele uitdaagt voor de kroon van grootste voetballer ooit en de Braziliaan zeker zal overtreffen als de rest van zijn carrière net zo vruchtbaar is als de eerste jaren. Messi kwam op zijn dertiende bij Barcelona, scoorde op zijn zeventiende bij zijn debuut en verbaast de aanhangers van Camp Nou nu regelmatig met zijn dribbels, passeeracties en doelpunten. Hij brak het record van Gerd Muller voor meeste doelpunten in een kalenderjaar toen hij een ongelooflijke 91 scoorde in 2012.

1. Pelé (1956-1977)

Pelé
Bron: AFP/SCANPIX

Edson Arantes do Nascimento, winnaar van de Wereldbeker in 1958, 1962 en 1970, om hem zijn volledige naam te geven, wordt algemeen beschouwd als de grootste voetballer aller tijden. Pele won meerdere titels met Santos, met wie hij de beste jaren van zijn carrière speelde, voordat hij voor een korte periode bij de New York Cosmos ging spelen. Pele scoorde 760 officiële doelpunten en was een geweldige spits en dribbelaar, maar kon ook goed combineren met zijn teamgenoten en een belangrijke rol spelen in de opbouw van doelpunten.