Top 10 Lelijkste Dieren

De top 10 lelijkste dieren ter wereld? Wij hebben ze op een rijtje gezet. Wanneer je je hierin verdiept, kom je er achter dat er best veel lelijke diersoorten bestaan. Al zijn sommige dieren misschien meer grappig dan lelijk te noemen. Hoe dan ook, uit al deze bijzondere dieren hebben wij een top 10 lelijkste dieren samengesteld. Check ze hier:

10. Neusaap

Neusaap
We trappen de top 10 lelijkste dieren ter wereld af met een bijzondere aap: de neusaap. Zoals zijn naam al aangeeft, staat dit dier bekend om zijn neus. Die is ook niet te missen. De mannetjes hebben grote neuzen die soms tot over hun mond hangen. De reden van deze imposante neus is niet precies bekend. Wetenschappers denken dat de vrouwtjes deze grote neuzen aantrekkelijk vinden en liever paren met een mannetje met een grote neus. Iets met the bigger the better? Naast dat mannetjes een grotere neus hebben, zijn ze ook een stuk groter dan hun vrouwelijke soortgenoten. Waar vrouwtjes zo’n 10 kg worden, weegt een volwassen mannetjes neusaap gemiddeld 20 kg. Ze worden gemiddeld zo’n 15 jaar oud.

Neusapen komen in het wild alleen voor op Borneo, een eiland in Zuidoost-Azië. Deze apen zijn oranje van kleur met een beige gezicht. Ze hebben lange staarten en tussen hun tenen hebben ze zwemvliezen. Ze leven in bomen in de buurt van het water en eten voornamelijk bladeren en onrijpe vruchten. Soms eten ze bladeren die slecht verteerbaar zijn en daar is een grote maag voor nodig. Dit verklaart hun bolle buik. In het wild leven neusapen in groepjes met een mannelijke leider en verder alleen vrouwtjes en baby’s. Omdat deze dieren, net als de menselijke bewoners van Borneo, graag aan het water leven, worden ze helaas bedreigd. Fun fact: wist je dat de bewoners van Borneo vonden dat neusapen op de eerste Nederlanders die aankwamen op het eiland leken? Deze aap wordt daarom ook wel ‘de Nederlander’ genoemd.

9. Filipijns spookdier(tje)

Filipijns spookdier
Het Filipijns spookdier komt, zoals je waarschijnlijk al verwacht, uitsluitend voor in de Filipijnen. Spookdiertjes behoren tot de groep primaten. Het Filipijnse spookdier wordt gemiddeld tussen de 8 en 15 cm lang en weegt maximaal 160 gram. Ze kunnen ongeveer 12 jaar oud worden. Deze beestjes zien er eigenlijk eerder schattig uit dan lelijk, vandaar dat ze op nummer 9 van de top 10 lelijkste dieren staan. Deze spookdiertjes zijn lichtbruin van kleur. Hun vacht is erg dik en zacht. Ze hebben een korte nek die bijna helemaal kan draaien, flinke oren en opvallend grote ogen. Met deze zeer goed ontwikkelde ogen kunnen ze goed zien. Zowel overdag als in het donker. Naast goed ontwikkelde ogen, zijn ook hun oren niet achtergebleven.

Onderling communiceren ze met klanken die voor vele andere diersoorten niet of nauwelijks hoorbaar zijn. Zo laten ze elkaar bijvoorbeeld weten of er gevaar dreigt. Spookdiertjes hebben een lange, dunne staart waarmee ze hun evenwicht behouden. Aan het einde van de staart hebben ze een pluimpje. Deze diertjes zijn uitstekende springers. Ze springen via hun achterpoten en kunnen vanuit stilstand tot wel drie meter ver komen! Aan hun voorpootjes hebben ze lange vingers met kussentjes. Hiermee hebben ze goede grip.
Deze kleintjes zijn erg schuw en houden zich overdag schuil in holletjes. Ze eten insecten, spinnen, salamandertjes en kleine vogeltjes.

8. Knobbelzwijn

Knobbelzwijn
Zelfs zijn naam is niet bepaald mooi te noemen. Op nummer 8 van de top 10 lelijkste dieren vinden we het knobbelzwijn. Dit dier behoort tot de varkens en komt voor in de savannes van het continent Afrika. Overdag zijn ze actief en ’s nachts slapen ze in holen. Dit kunnen zelf gegraven holen zijn of verlaten holen van andere dieren. Ook overdag rusten ze in holen waar ze zich schuil houden voor roofdieren en de hitte. Knobbelzwijnen kunnen in het wild zo’n 18 jaar oud worden. Ze worden ruim een meter lang en volwassen mannetjes kunnen wel 150 kg wegen. Ook bij deze diersoort blijven de vrouwtjes een stuk kleiner. Ze eten voornamelijk gras, insecten, larven, vruchten, bladeren, wortels, larven, aas en aarde. Ook zijn ze niet vies van uitwerpselen. Yum!

Deze dieren leven in groepen en verblijven meestal in de buurt van water. Knobbelzwijnen kunnen echter vrij lang zonder water leven aangezien hun voedsel vaak veel vocht bevat. Een groep knobbelzwijnen bestaat meestal uit een vrouwtje met haar nakomelingen. Vaak leven er meerdere groepen in een gebied. knobbelzwijnen danken hun naam aan de knobbels op hun platte kop en daarnaast hebben ze imposante slagtanden. Deze slagtanden kunnen verschillen van vorm. Wanneer een knobbelzwijn rent, houdt hij zijn staart kaarsrecht omhoog. Een wereldberoemd knobbelzwijn is Pumbaa uit The Lion King.

7. Vingerdier

Vingerdier
Het vingerdier vinden wij echt een lelijk dier. Eigenlijk ziet hij er een beetje eng uit. Dit beestje wordt ook wel een aye-aye genoemd en behoort tot de primaten (halfapen). Het is de enige levende soort uit de familie vingerdieren. Ze komen voor op het eiland Madagaskar. Deze diertjes wegen maximaal 2,5 kg en kunnen maar liefst 20 jaar of ouder worden en leven niet in groepen. Vingerdieren zijn donkerbruin van kleur en hebben een lichtere kop met opvallende oranje of gele ogen. Daarnaast hebben ze een kenmerkende stompe snuit en zeer lange vingers met scherpe klauwtjes.

Extra bijzonder aan deze vingers is dat de middelvingers een stuk langer zijn dan de rest. Ze gebruiken hun vingers om op de schors van bomen te tikken. Hierbij luisteren ze of er een echo is of niet. Wanneer er geen echo is, kan er weleens een insectenlarve achter de schors zitten. Met hun vingers peuteren ze de schors van de boom en voila… Vingerdieren zijn nachtdieren. Overdag rusten ze in zelfgemaakte nesten. Helaas worden deze diertjes ernstig bedreigd vanwege de ontbossing. Daarnaast dacht de lokale bevolking vroeger dat deze dieren een reïncarnatie van overleden mensen waren. Tegenwoordig wordt dit minder vaak gedacht en wordt er zelfs op de beestjes gejaagd of worden ze gedood omdat men denkt dat hun lange vingers ’s nachts de harten van mensen eruit halen…

6. Chinese naakthond

Chinese naakthond
Op nummer 6 van de top 10 lelijkste dieren ter wereld staat de Chinese naakthond. Deze hond is sinds de 13e eeuw een veelvoorkomende hond in China. Vroeger werden ze vooral ingezet op schepen om ongedierte te vangen zoals ratten en muizen. Dieren zonder vacht zijn geen goede leefomgevingen voor vlooien. Vandaar dat de naakthond dan ook een uitstekende jager was voor ongedierte.
Chinese naakthonden hebben helemaal geen vacht of een zeer dunne donsachtige vacht. Helemaal kaal zijn ze echter niet. Bovenop hun kop hebben ze namelijk een flinke kuif die doorloopt in hun nek en over hun oren en aan het einde van hun staart hebben ze een pluim. Bij hun pootjes hebben ze zogeheten sokjes. Niet iedereen vindt naakthonden lelijk en natuurlijk valt er over smaak te twisten. Omdat wij deze hond toch niet moeders mooiste vinden, hebben wij hem op nummer 6 gezet in onze top 10 lelijkste dieren.

Deze honden komen tegenwoordig wereldwijd voor als gezelschapshond. Over het algemeen zijn het intelligente, vrolijke en speelse honden. Ze zijn slank gebouwd, hebben redelijk grote oren en dragen hun staart meestal vrolijk rechtop. Wellicht kun je je voorstellen dat dieren zonder vacht gevoeliger zijn voor zonlicht dan dieren die wel een jasje aan hebben. Chinese naakthonden worden gemiddeld 14 jaar oud. De schofthoogte is zo’n 30 cm en ze wegen maximaal 5 kg.

5. Zeeduivel

Zeeduivel
Halverwege onze top 10 lelijkste dieren lijst vinden we een glibberig beestje, de Lophius. De lophius behoort tot de familie zeeduivels. Zeeduivels hebben een plat, breed lijf en zijn donkergroen of bruin van kleur. Het lichaam is van voren het breedst en loopt uit in een smal staartje. Zeeduivels hebben over vrijwel hun hele lichaam stekeltjes en bultjes. Ze hebben een zeer grote bek en veel tanden. Deze vissen leven op de bodem van de zee en hebben een goede schutkleur waardoor andere vissen ze vrijwel niet zien. Meestal zal deze vis rustig wachten tot er een prooi voorbij komt zwemmen en deze zo zijn grote bek in zuigen. Daarnaast hebben ze een soort wapen; een ronde stekel bovenop hun kop die precies voor hun bek hangt. Vissen of andere diertjes zien dit als aas en zo kan de zeeduivel gemakkelijk prooien vangen.

Naast vissen eten zeeduivels ook krabben, inktvissen en kreeften. Naast zijn grote bek heeft de zeeduivel een uitzetbare maag. Hierdoor is hij in staat prooien te verteren die groter zijn dan hijzelf. Het komt zelfs weleens voor dat zeeduivels vogels eten wanneer deze aan het wateroppervlak dobberen!
Ze kunnen maximaal 2 meter groot worden en een volwassen zeeduivel weegt zo’n 35 kg. Deze grote vissen worden ook behoorlijk oud, zo kunnen ze een leeftijd bereiken van 25 jaar. Je vindt deze creepy zoutwater vissen in de Middellandse Zee en delen van de Atlantische Oceaan. De zeeduivel leeft in gebieden tussen de 20 en 600 meter diepte. Zeeduivels worden veel gevangen en geconsumeerd en behoort tot een van de duurdere vissoorten.

4. Afrikaanse maraboe

Afrikaanse maraboe
Deze bijzondere ooievaar ziet er een beetje uit als een zielig, kaal oud mannetje en verdient hiermee de vierde plaats in onze top 10 lelijkste dieren ter wereld. Deze vogels worden groot. Zo kunnen ze wel 6 kg wegen en bereiken hun vleugels een spanwijdte van maar liefst 3 meter. Wanneer de vogels van hun snavel tot aan de staart gemeten worden, zijn ze ruim 1 meter lang. De Maraboe komt voor in heel Afrika en leeft op savannes, graslanden, moerassen en aan oevers van visrijke rivieren of meren. Deze vogels zien er zeer apart uit. Zo hebben ze een kalende kop met hier en daar wat haartjes, een grote geelachtige snavel, zeer lange grijze poten. De vleugels zijn zwart van kleur en het lichaam is wit.

Maraboes eten aas en met hun sterke, grote snavel pikken ze gemakkelijk vlees uit karkassen. Daar komt tevens hun kale kop vandaan. Je kunt je voorstellen dat het hebben van een mooi pak veren niet goed van pas komt wanneer je met je kop in karkassen wurmt. Naast aas eten deze grote vogels ook levende dieren zoals kuikens, muizen, vissen, kikkers en insecten. Soms eten ze zelfs flamingo’s. Hoewel ze er een beetje aandoenlijk uitzien, zijn dit dus zeker geen schattige vogels. Zo oud als ze misschien lijken zijn ze overigens ook niet. De maraboe kan maximaal zo’n 25 jaar oud worden. Maraboes leven in groepen en gaan samen op zoek naar aas of ander voedsel. Soms leven deze dieren in zeer grote groepen van wel 1000 maraboes of meer. Omdat ze net als gieren aas eten, leven ze ook wel eens samen naast gieren.

3. Naakte molrat

Naakte molrat
Let the countdown begin! Op nummer 3 van de top 10 lelijkste dieren ter wereld staat de naakte molrat. Als je bang bent voor ratten kun je beter snel voorbij de foto scrollen. Deze haarloze rat komt voor in Ethiopië, Somalië en Kenia en ziet er alles behalve aaibaar uit. Dit kale knaagdier heeft vier lange, gele opvallende tanden. Ze worden zo’n 16 cm lang en wegen maximaal 35 gram. Ze hebben een zeer rimpelige huid en omdat ze geen vacht hebben, zijn ze niet populair bij vlooien. Hoewel dit diertje geen rat of mol is, dankt hij zijn naam aan het feit dat ze in gangen onder de grond leven. Onder de grond eten ze namelijk wortelen en knollen. Met zijn scherpe tanden kan hij dit goed afbijten en graaft hij tevens delen van de tunnels.

Deze beestjes hebben een bijzonder duurzame manier van eten. Zo eten ze slechts een deel van de wortel om deze vervolgens weer onder het zand te verstoppen. Hierdoor groeit de wortel verder en hebben ze telkens voldoende voedsel. Ze blijven vanwege de bijzondere manier van eten vaak lang op dezelfde plek. Ook bouwen ze aparte toiletjes in de gangen. Ze komen namelijk het liefst zo min mogelijk boven de grond. Bij voorkeur doen ze dit ’s nachts. Hierdoor zijn deze beestjes bovenop hun rug donkerder van kleur. Zo worden ze minder snel gespot door roofdieren. Slim!
Wist je dat naakte molratten in kolonies leven waarbij de koningin de enige is die nakomelingen kan krijgen. Het merendeel van de kolonie bestaat uit werkers. Deze dieren zien er dan wel niet mooi uit, ze hebben een bijzonder goed gestructureerde manier van werken en leven en ze kunnen erg oud worden.

2. Stermol

Stermol
De nummer 2 van de lelijkerds is de stermol. Dit dier behoort tot de mollen familie en komt voor in het Oosten van Canada en het Noordoosten van de VS. Sommige mensen vinden dit dier er niet alleen lelijk, maar ook onsmakelijk uitzien. Stermollen hebben een bruine waterafstotende vacht en een lange staart met grote voorpoten waarmee ze goed kunnen graven. In hun staart slaan ze bovendien voedsel op. Ze worden zo’n 20 cm lang en wegen maximaal 50 gram. De naam stermol komt door de stervormige tentakeltjes op zijn snuit. Deze stervormige snuit heeft hij uiteraard niet voor niets. Aangezien stermollen blind zijn, hebben deze kleine tentakels allemaal duizenden tastorganen. Hiermee kunnen deze bijzondere mollen zeer snel voedsel herkennen en vervolgens opeten, zonder dat ze daarbij hoeven te kunnen zien of iets eetbaar is.

Waarschijnlijk leven deze mollen in kolonies onder de grond. Ze komen voornamelijk voor in vochtige omgevingen en op hun menu staan insecten, wormen, weekdieren en kleine vissen. Stermollen jagen zowel overdag als ’s nachts en houden geen winterslaap. De tunnels die de mollen graven lopen vaak door tot onder water. Ook daar kunnen ze met hun bijzondere neus goed jagen. Zo halen ze waterbellen naar beneden en hieraan ruiken ze of er prooien aan het oppervlakte zijn of niet. Bijzonder, zo’n neus!

1. Blobvis

Blobvis
Met stipt op nummer 1 van de top 10 lelijkste dieren ter wereld staat de blobvis. Deze bijzonder lelijke vis leeft in de diepe wateren van Australië en Tasmanië. Zijn lichaam bestaat voor een groot deel uit gelatine. Hier dankt hij zijn drijfvermogen aan. Blobvissen leven namelijk te diep in de zee voor een zwemblaas. Dit verklaart ook waarom deze vis meer weg heeft van een drilpudding dan van een vis. Blobvissen komen voor op dieptes van wel 500 – 1200 meter en ze zijn gemiddeld zo’n 30 cm lang.

Ze drijven vaak met de stroming van het water mee en vangen zo nu en dan een prooi door hun mond te openen. Prooien van de blobvis zijn kleine, ongewervelde dieren. Deze blubberige vissen leven niet in scholen maar solidair. Omdat deze vis vooral op de bodem van de zee leeft, wordt hij regelmatig gevangen wanneer er met sleepnetten gevist wordt. Wij zijn overigens niet de enige die vinden dat deze puddingvissen op nummer 1 horen. De blobvis staat wereldwijd bekend als het meest lelijke dier.

Loading...