Duurste Paarden

Top 10 Duurste Paarden ter Wereld

Hoe bepaal je de waarde van een paard? Het vaststellen van de waarde van een paard is een complex proces, waarbij diverse factoren een rol spelen. Deze factoren omvatten onder andere de afstamming, prestaties, leeftijd, reputatie, potentieel, locatie, en zelfs de betrokkenheid van bekende verkopers.

Over het algemeen zijn de duurste paarden ter wereld vaak renpaarden vanwege hun potentieel om aanzienlijke prijzengelden te winnen. De afstamming, vooral de vader van een hengst, speelt een cruciale rol bij het bepalen van de veiling- of privéverkoopprijs van een paard.

Niettemin zijn niet alle kostbare paarden renpaarden. Uitblinken in andere disciplines zoals dressuur en springen kan ook leiden tot aanzienlijke prijskaartjes. Hieronder vind je de top 10 duurste paarden ter wereld, gerangschikt op basis van hun verkoopprijzen:

10. Jalil - 9,7 miljoen dollar

Jalil

Jalil is een Amerikaanse volbloed die in 2005 als jaarling werd aangekocht voor 9,7 miljoen dollar. Hij is de kleinzoon van Northern Dancer, en vader van Storm Cat. Hij was niet bepaald succesvol in de race en werd in 2011 met pensioen gestuurd om in China te gaan staan. Zijn nakomelingen waren voor het grootste deel niet bijzonder opvallend in prestaties.

9. Snaafi Dancer - $10,2 miljoen

Snaafi Dancer

Dit volbloed renpaard schreef geschiedenis als de eerste jaarling die voor meer dan 10 miljoen dollar verkocht werd. De werkelijke aankoopprijs was $10,2 miljoen. Hij heeft echter nooit geracet, ondanks zijn indrukwekkende stamboom als zoon van Northern Dancer. Het gerucht ging dat hij "gênant traag" was en met pensioen ging om te dekken. Dat ging ook niet goed, want er werd ontdekt dat hij bijna onvruchtbaar was en slechts vier veulens verwekte, waarvan drie met een zeer beperkte wedstrijdcarrière.

8. Meydan City - $11,7 miljoen

Meydan City

Een prachtige baai volbloed met een mooie stamboom kwam door met een $11,7 miljoen aankoopprijs als jaarling. Meydan City won zijn tweede race nadat hij in zijn eerste race als derde was geëindigd. Zijn vader was Kingmambo en zijn moeder, Crown of Crimson was van Seattle Slew. Hij was redelijk succesvol als dekhengst.

7. Seattle Dancer - $13,1 miljoen

Seattle Dancer

Seattle Dancer was een zoon van Nijinsky, een zoon van Northern Dancer, die in 1985 de duurste jaarling werd die ooit op een openbare veiling werd verkocht. Verkocht voor 13,1 miljoen dollar. Hij racete vijf keer en won twee van die races voordat hij met pensioen ging om bij de dekhengst te staan. Hij verwekte 37 staken raswinnaars voordat hij stierf aan een hartaanval op slechts 23 jaar oud in 2007 in Duitsland.

6. Moorland's Totilas (Toto) - $9,5 - $15 miljoen

Moorland's Totilas

Soms wordt dit Nederlandse warmbloed paard enkel als Totilas vermeld, het is het enige dressuurpaard dat op de lijst voorkomt. Hij zou het beste dressuurpaard ter wereld zijn dat ooit heeft geleefd. Bijgenaamd 'Toto', is hij het eerste paard dat boven de 90 scoort in de dressuur. Hij werd in 2015 uit de competitie gehaald na een zeer succesvolle carrière.

5. Palloubet D'Halong - $15 miljoen

Palloubet D'Halong

Dit paard heeft de eer om het enige springpaard te zijn op de lijst van duurste paarden. Geen slechte vertoning voor zijn discipline op 15 miljoen dollar. Jan Tops betaalde de recordbrekende prijs voor de toenmalige 10 jaar oude Selle Francais ruin die een indrukwekkende prestatie neerzette op het PSI Europees Kampioenschap en tweede werd in de Akense Rolex Grand Prix. Palloubet D'Halong sprong ook dubbel foutloos op verschillende andere wedstrijden. Onder leiding van Janika Sprunger ontwikkelde hij zich vanaf de leeftijd van zes jaar tot aan de verkoop tot een toppaard in de Grand Prix.

4. The Green Monkey - 16 miljoen dollar

The Green Monkey

Dit paard werd beschouwd als de grootste geldverspilling die ooit aan een paard is besteed en was een Amerikaans volbloed renpaard dat afstamt van de Noordelijke Danser en het Secretariaat. Hij heeft zijn hype echter nooit waargemaakt en verdiende slechts iets meer dan 10.000 dollar. Helaas moest hij op de jonge leeftijd van 14 jaar worden geëuthanaseerd als gevolg van ernstige laminitis.

3. Annihilator - 19 miljoen dollar

Annihilator
Sommige online bronnen vermelden Annihilator niet als een van de duurste paarden, maar hij bracht naar verluidt 19 miljoen dollar mee, wat zou betekenen dat hij een plaats op de lijst van duurste paarden aller tijden goed verdiende. Het volbloed renpaard won slechts rond de $3.000 in prijzengeld. Er is weinig bekend over zijn nakomelingen, maar er kan worden aangenomen dat ze ook maar matig succes hebben gehad.

2. Shareef Dancer - $40 miljoen

Shareef Dancer

Een Amerikaans gefokt en Brits getraind renpaard, Shareef Dancer bracht een indrukwekkende 40 miljoen dollar op. De hengst is een dochter van Northern Dancer. Hij had vijf starts, eindigde als eerste in drie races, als tweede in één en eindigde niet in de vijfde. Hij was vader van verschillende opmerkelijke nakomelingen.

1. Fusaichi Pegasus - 70 miljoen dollar

Fusaichi Pegasus

Fusaichi Pegasus, die 70 miljoen dollar kost, is het duurste paard ooit. Dit volbloed renpaard won de Kentucky Derby in 2000. Hij heeft een carrièreverdienste van bijna 2 miljoen dollar en is de vader van meer dan 75 winnaars wereldwijd.

Gezien zijn prijs werden zijn nakomelingen als een teleurstelling beschouwd. Hij had drie nakomelingen die Rang 1 staken winnaars bleken te zijn, die Bandini, Roman waren.

Dus daar heb je het, de lijst met duurste paarden die meer kosten dan je huis, je auto, en misschien zelfs alles wat je bezit. Het bedrag dat voor deze paarden is betaald is nieuwswaardig geworden en bewijst dat alleen al het hebben van een hoogstaande stamboom niet betekent dat een paard een high achiever zal zijn. Verbazingwekkend, is het niet?