Top 10 Hoogste Gebouwen Ter Wereld

Net als bruggen en andere opmerkelijke bouwwerken, bepalen de wolkenkrabbers een skyline die een van de iconische handelsmerken van de stad vormt. Hoewel de lijst er in de nabije toekomst waarschijnlijk anders zal uitzien, zijn dit momenteel de hoogste gebouwen ter wereld.

10. Taipei 101 - Taipei, Taiwan

 

Het kantoorgebouw in Taipei, Taiwan, vroeger bekend als Taipei Financial Center, werd ontworpen door een plaatselijk architectenbureau, C.Y. Lee & Partners, als een wolkenkrabber met 101 verdiepingen. Met een hoogte van 508 meter, inclusief de torenspits, was het in oktober 2004, bij de officiële opening, het hoogste gebouw ter wereld. Het versloeg de Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur, Maleisië, voor deze plek en werd pas in 2007 overtroffen door Burj Khalifa in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten. De onderste verdiepingen bestaan uit een luxe atrium winkelcentrum, de rest is ontwikkeld voor kantoorruimte. Er zijn ook openbare observatoria van de 88e tot de 91e verdieping, waarbij de laatste bij zijn voltooiing het record vestigde als 's werelds hoogste observatorium.

9. CITIC Tower - Beijing, China

 

Met 119 verdiepingen die 528 meter hoog reiken, is de CITIC Tower, ook bekend als China Zun, het hoogste gebouw van het land in Beijing, China. Gelegen in het Central Business District van de stad, werd de wolkenkrabber gebouwd voor kantoorruimte, met acht ondergrondse verdiepingen. Het bereikte zijn definitieve hoogte op 18 augustus 2017, de ontwikkeling ging door tot ver in 2018, de opening aan het einde van het jaar. Het zal waarschijnlijk in de nabije toekomst over China blijven domineren vanwege de strikte regel in 2018, bedoeld om congestie te voorkomen, dat geen nieuwe gebouwen in het stadscentrum hoger mogen zijn dan 180 meter. Het gebouw steekt over naar de 190 meter verderop gelegen China World Trade Center Tower III, die zijn plaats als hoogste inneemt nadat het op 9 juli 2017 werd afgetopt.

8. Tianjin CTF Finance Centre - Tianjin, China

 

Het duurde zes jaar om het Tianjin CTF Finance Centre-gebouw te voltooien en werd in 2019 geopend als het hoogste gebouw van Tianjin, China, met een hoogte van 530 meter. Het zou technisch gezien het op een na hoogste gebouw in Tianjin, China zijn, als de 597 meter hoge wolkenkrabber in dezelfde stad, Goldin Finance 117, zou worden voltooid. Goldin Finance 117, dat sinds 2008 in aanbouw is, heeft de bijnaam op een wandelstok te lijken en is tot op heden nog steeds niet afgebouwd en staat nog steeds leeg. Met 97 verdiepingen is het Tianjin CTF Finance Centre nog steeds wereldrecordhouder als hoogste gebouw met minder dan 100 verdiepingen. De zeer functionele wolkenkrabber omvat kantoorruimten, 300 luxe appartementen en een vijfsterrenhotel met 350 kamers.

7. Guangzhou CTF Finance Centre - Guangzhou, China

 

Guangzhou Chow Tai Fook Finance Centre, ook bekend als de East Tower, is het hoogste gebouw in de stad en het op twee na hoogste in China; het is voltooid als een wolkenkrabber voor meerdere doeleinden in Guangzhou. Het ontwerp van het gebouw dateert van maart 2009 en de bouw begon in september. In juli 2014 werd de top van het gebouw bereikt en in december 2015 werd het bekleed. Voltooid in oktober 2016, bereikt het 530 meter met 111 verdiepingen plus vijf ondergrondse verdiepingen. Behuizing van een winkelcentrum, kantoren, appartementen en een hotel, 20 procent van de 508 m² totale bruto vloeroppervlak omvat het bijgevoegde podium.

6. One World Trade Center - New York City, Verenigde Staten

 

Het World Trade Center ligt in de Big Apple, in het zuidwestelijke puntje van Manhattan, en bestaat uit een complex van verschillende gebouwen rond een centraal plein, aan de oever van de Hudson-rivier, enkele blokken ten noordwesten van Wall Street. Gebouwd door de Port Authority of New York and New Jersey als centrale faciliteit voor bedrijven en overheidsinstellingen die betrokken zijn bij de internationale handel, werd het op 9/11, de dodelijkste terroristische aanslag in de Amerikaanse geschiedenis, het slachtoffer. De tweelingtorens, ontworpen door Minoru Yamasaki en geopend in 1972, waren de hoogste gebouwen ter wereld tot ze in 1973 werden overtroffen door de Sears (nu Willis) Tower in Chicago. Met elk 110 verdiepingen waren ze een opvallend kenmerk van de skyline van New York dat er nu niet meer is. Het One World Trade Center, dat in 2014 werd herbouwd en 541,3 meter hoog is, is vandaag het hoofdgebouw van het World Trade Center-complex en het hoogste gebouw in de Verenigde Staten. Op de 94 verdiepingen zijn bijna uitsluitend kantoren gevestigd, met uitzicht over de Hudson River in Brooklyn en verder voor degenen die bovenin werken.

5. Lotte World Tower - Seoul, Zuid-Korea

 

Het hoogste gebouw van de natie staat op 556 meter met 123 verdiepingen in Seoul, Zuid-Korea, Lotte World Tower, geopend op 3 april 2017. De wolkenkrabber, die 13 jaar in beslag nam alleen al om te plannen en de site voor te bereiden op de bouw, werd afgetopt op 17 maart 2016. Zijn uniek ontworpen, Diagrid Lantaarn-vormige stalen dakstructuur is gemaakt van 12 meter lange en 20 ton per stuk gebogen metalen panelen. Met zes ondergrondse verdiepingen en 123 verdiepingen die nieuwe hoogten beklimmen voor de natie, was het het eerste gebouw van meer dan 100 verdiepingen in Korea dat een "Seoul-ful" uitzicht op de stad bereikte. Het wordt bewoond door kantoren, winkels, hotels en woningen en is 24 uur per dag open voor het publiek. Het gebouw kreeg aandacht in de wereldwijde media in 2016, toen de Russisch-Oekraïense stedelijke ontdekkingsreiziger Vitaliy Raskalov van Ontheroofs vrij klimmend naar de top, met de escapade ontving het bijna 5 miljoen video views.

4. Ping An Finance Center - Shenzhen, China

 

Het 116 verdiepingen hoge Ping An Finance Center bevindt zich in het Futian District, Shenzhen, Guangdong, China, als een 599 meter hoge toren-skyscraper die kantoren, een hotel, een conferentiecentrum, een winkelcentrum van hoge kwaliteit en andere kleinhandelaars huisvest. De toren is ontworpen door het Amerikaanse bedrijf Kohn Pedersen Fox Associates en doet ook dienst als hoofdkwartier van zijn opdrachtgever, Ping An Insurance. Voltooid in 2017 als het hoogste gebouw in de stad en het op een na hoogste in de natie, heeft het de recordplek voor het hoogste observatiedek in een gebouw, op 562,2 meter.

3. Abraj Al Bait-toren - Mekka, Saoedi-Arabië

 

De Abraj Al Bait-toren, gelegen in Makkah Haram, Mekka, Saudi-Arabië, reikt 601 meter hoog. De toren heeft 120 bovengrondse verdiepingen, met de kenmerkende reusachtige wijzerplaten van de klok die in de buurt van de top zijn gemonteerd. De toren werd gebouwd volgens het King Abdulaziz Endowment Project dat werd opgestart om Mekka te moderniseren en iedereen accommodatie van wereldklasse te bieden. De toren kostte bijna 15 miljard dollar en moest in 2012 klaar zijn, bijna tien jaar na het begin van de bouw. De toren biedt onderdak aan winkels, een hotel en wooneenheden en maakt deel uit van de zeven omringende wolkenkrabberhotels, het gemengde woon- en hotelcomplex Abraj Al Bait-toren.

2. Shanghai Tower - Shanghai, China

 

De Shanghai Tower, gelegen in Lujiazui, Pudong, Shanghai, China, is een 632 meter hoge wolkenkrabber van 128 verdiepingen die in 2013 werd gebouwd als het op een na hoogste gebouw ter wereld en die plek vandaag de dag nog steeds inneemt. De toren is uniek ontworpen als negen op elkaar gestapelde cilindrische gebouwen en werd in september 2015 volledig voltooid. De 128 verdiepingen worden omsloten door de binnenste laag van de glazen gevel, compleet met liften die met een snelheid van 20,5 meter per seconde werken. De toren is eigendom van het stadsbestuur en is de hoogste van 's werelds eerste drievoudig aaneengesloten superhoge wolkenkrabbers in Pudong. De toren huisvest kantoren, een hotel, winkels en locaties voor vrijetijdsactiviteiten.

1. Burj Khalifa - Dubai, Verenigde Arabische Emiraten

 

De wolkenkrabber voor gemengd gebruik in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten, is het hoogste gebouw ter wereld en voldoet aan de drie officiële criteria om deze titel te verdienen. Tijdens de bouw heette het Burj Dubai, maar het werd hernoemd naar de leider van het naburige emiraat Abu Dhabi, Sheikh Khalifa ibn Zayed Al Nahyan. De toren werd ontworpen door het architectenbureau Skidmore, Owings & Merrill uit Chicago. De bouw begon in 2004 onder leiding van architect Adrian Smith, met William F. Baker als bouwkundig ingenieur. De beoogde hoogte van de toren was een goed bewaard geheim, totdat hij uitkwam op 828 meter met 162 verdiepingen. Gebouwd om een verscheidenheid aan commerciële, residentiële en horecagelegenheden te huisvesten, werd de toren formeel geopend op 4 januari 2010, hoewel het interieur nog steeds niet voltooid was. Het modulaire ontwerp van het gebouw bestaat uit een drielobbig grondvlak als een abstracte weergave van de plaatselijke Hymenocallis-bloem, waarbij het Y-vormige plan dient om de windbestendigheid van de toren te vergroten. De centrale kern komt naar voren als de meer dan 200 meter lange spitse top van de toren. Er is ook een openbaar observatiedek op de 124e verdieping, bekend als "At the Top".

Deze hoogste gebouwen ter wereld, die een definitief bucketlist-item vormen wanneer men ter plaatse is, domineren de skyline van de stad terwijl ze uitkijken over de straten vol burgers en toeristen. In plaats van zich klein te voelen naast deze gebouwen, stralen ze een vibe uit om zich te verbinden met hun betekenisvol bestaan en met diegenen die geholpen hebben deze reuzen op te richten.