Top 10 Hoogste Gebouwen Ter Wereld

The bigger, the better. Of eigenlijk moeten we zeggen ‘the higher, the better’. We hebben namelijk de top 10 hoogste gebouwen ter wereld voor je opgesteld. Deze gigantische gebouwen zijn onvoorstelbaar hoog en de getallen zullen je doen verbazen. Ben je benieuwd wat nu het aller, allerhoogste gebouw ter wereld is? Lees dan snel verder en let the countdown begin.

10. Shanghai World Financial Center (Shanghai, China) – 492 m

Top 10 Hoogste Gebouwen Ter Wereld
Op nummer 10 van de top 10 hoogste gebouwen ter wereld vinden we deze in Shanghai gelegen wolkenkrabber. Je kunt je vast voorstellen dat een hoogte van 492 meter al ongelofelijk is. Maar we kunnen je alvast verklappen dat het hoogte gebouw ter wereld nét niet twee keer zo groot als het Shanghai World Financial Center. Maar ook al staat dit gebouw op nummer 10, het is zeker geen kleintje. Dit gebouw werd in 2008 gebouwd als financieel centrum. Opvallend aan dit imposante gebouw is het vierkante gat aan de bovenkant. In eerste instantie zou dit een cirkel moeten worden, maar die plannen zijn gewijzigd nadat er protesten ontstonden. De cirkel zou namelijk teveel doen denken aan de vlag van Japan. Bovenop dit vierkant vind je een observatieplatform. Dit platform kun je bereiken met een lift waarvan de ingang zich aan de buitenkant van het gebouw bevindt. Zou jij hier naar boven durven?

9. Taipei 101 (Taipei, Taiwan) – 508 m

Top 10 Hoogste Gebouwen Ter Wereld
De Taipei 101 (ook wel de 101 genoemd) is een wolkenkrabber in Taipei. Het gebouw werd officieel in 2004 geopend en telt 101 verdiepingen. Dat verklaart meteen de naam. De bouw startte in 1998 de Taipei 101 werd o.a. ontworpen als symbool voor de welvaart in het financiële district van Taipei. Omdat Taiwan op de grens van twee aardplaten ligt, zijn er tijdens de bouw speciale maatregelen genomen om het gebouw zo goed mogelijk te beschermen tegen aardbevingen. Zo is er helemaal in de top van het gebouw een gigantische bal van ruim 800 ton geplaatst. Dit gewicht beweegt bij aardbevingen de andere richting op en door het zware gewicht zal een deel van de bewegingen door de aardbeving worden gedempt. Zo blijft de 101 in evenwicht. Wist je trouwens dat de liften in het gebouw tot de snelste liften ter wereld horen en met wel 60 km per uur stijgen?

8. China Zun (Beijing, China) – 528 m

Top 10 Hoogste Gebouwen Ter Wereld
De China Zun, welke gelegen is in Beijing, is relatief nieuw. Het is tevens het hoogste gebouw van de stad Beijing en het is een uitmuntend staaltje bouwwerk. In 2011 werd er begonnen met de bouw van dit gigantische, 528 meter hoge gebouw. In 2018 is de China Zun geopend. Het gebouw heeft 108 verdiepingen. De naam Zun staat voor een oud, meestal van keramiek of brons, wijnvat. Tijdens de bouw hebben de ontwikkelaars dit wijnvat als inspiratie voor het gebouw gebruikt en dit kun je vooral zien aan de top. Er bevinden zich maar liefst 101 liften in het gebouw en naast kantoren vind je er ook hotels, restaurants en winkels.

7. CTF Finance Center (Guangzhou, China) – 530 m

Top 10 Hoogste Gebouwen Ter Wereld
De nummer 7 op de lijst van hoogste gebouwen ter wereld is het CTF Finance Center. Dit gebouw wordt ook wel de East Tower genoemd. Deze wolkenkrabber ligt middenin het zakelijke district Tianhe. Het CTF Finance Center is 530 meter hoog en bestaat uit 111 verdiepingen. Ook zijn er nog 5 verdiepingen onder de grond. In het gebouw bevinden zich kantoren, een hotel, winkels, luxe appartementen en onder het gebouw is er toegang tot de metro en bevindt zich een parkeergarage. In totaal zijn er in deze reus 95 liften. De toren is onderdeel van de Guangzhou Twin Towers. Het zusje van dit gebouw staat echter niet in de top 10 hoogste gebouwen ter wereld, maar heeft een hoogte van 438 meter.

6. One World Trade Center (New York, VS) – 541 m

Top 10 Hoogste Gebouwen Ter Wereld
Dit wereldberoemde gebouw kennen we bijna allemaal wel. Deze toren wordt ook wel de Freedom Tower genoemd. De wolkenkrabber ligt in Lower Manhattan, New York en behoort tot het Nieuwe World Trade Center. De naam van het gebouw refereert naar de wolkenkrabber 1 WTC van het oorspronkelijke WTC. Deze twee torens werden in 2001 vernietigd tijdens de terroristische aanslagen op 11 september. Het One WTC is gebouwd naast de plek waar deze twee torens stonden. De bouw begon in 2006 en eindigde in 2014. Het One World Trade Center bestaat uit 94 bovengrondse- en vijf ondergrondse verdiepingen. Dit is het hoogste gebouw van New York en bestaat uit mooie, spiegelende wanden. Er is een observatiedek bij verdiepingen 100 – 102 en naast alle kantoren vind je hier ook winkels en restaurants. Vanaf de grond tot het observatiedek gemeten, is het One WTC 417 meter hoog. Dit is precies even hoog als de oorspronkelijke Twin Towers. Wanneer de zendmast en bliksemafleider meegeteld wordt, kom je uit op een verbluffende hoogte van 541 meter.

5. Lotte World Premium Tower (Seoul, Zuid Korea) – 555 m

Top 10 Hoogste Gebouwen Ter Wereld
Halverwege de lijst staat de Lotte World Premium Tower. Deze wolkenkrabber staat in Seoul, de hoofdstad van Zuid Korea, en heeft een hoogte van precies 555,7 meter. Bovengronds zijn er 123 verdiepingen en onder de grond heeft dit gebouw er 6. De Lotte World Premium Tower is het hoogste gebouw van Zuid Korea. In het gebouw vind je o.a. kantoren, een bioscoop, een hotel, verschillende winkels en restaurants en een zwembad. Op de 123e verdieping bevindt zich een glazen platform, waar bezoekers recht de diepte in kunnen kijken. Wij zouden het niet durven! Daarnaast is er op ruim 500 meter hoogte een observatieplatform. Via non-stop liften kun je de gehele dag naar het platform en ben je binnen een minuut boven. In totaal duurde het zes jaar om dit gebouw te bouwen, van 2011 tot 2017. De naam Lotte is in dit geval geen meisjesnaam, maar is tevens de naam van het architectenbureau dat dit bijzondere gebouw heeft ontwikkeld.

4. Ping An Finance Centre (Shenzhen, China) – 599 m

Top 10 Hoogste Gebouwen Ter Wereld
Het Ping An Finance Centre, gelegen in Shenzhen in China, staat op nummer 4 van de top 10 hoogste gebouwen ter wereld. Het ligt midden in het zakelijke district van de stad. Het gebouw is nét geen 600 meter hoog en is daarmee het op drie na hoogste gebouw ter wereld. Dit gebouw werd gebouwd voor Ping An Insurance en er zijn voornamelijk kantoren in het gebouw gevestigd. Daarnaast zijn er winkels, restaurants, een conferentiecentrum en een hotel. In 2009 ging de bouw van start en in 2017 was gebouw gereed voor gebruik. Het was de bedoeling om van het Ping An IFC het hoogste gebouw van heel China te maken. Men wilde bovenop de toren een antenne van 60 meter plaatsen. Dit is echter niet gerealiseerd omdat het het vliegverkeer in gevaar zou brengen. Kun je nagaan hoe hoog dit gebouw is! Daarmee is de Shanghai Tower, terug te vinden in de top 3 hoogste gebouwen ter wereld, het hoogste gebouw van China. Daar komen we op terug.

3. Kingdom Clock Tower (Mekka, Saoedi-Arabië) – 601 m

Top 10 Hoogste Gebouwen Ter Wereld
We zijn inmiddels aangekomen bij de top 3 hoogste gebouwen ter wereld! Tromgeroffel… Op nummer 3 vinden we de in Mekka gelegen Kingdom Clock Tower. Met een hoogte van 601 meter is dit een zeer indrukwekkend gebouw. Deze toren wordt ook wel de Abraj Al Bait-toren genoemd. Bovenin het gebouw is er een gigantische klok die zichtbaar is vanaf ruim 25 kilometer verderop. Wist je dat dit de grootste klok ter wereld is? Vandaar ook de naam Clock Tower. In het gigantische gebouw bevindt zich o.a. een hotel met plek voor ruim 10.000 mensen en een groot winkelcentrum en er zijn ook woningen met heuse helikopterdekken gebouwd. Alleen de allerrijkste mensen ter wereld kunnen zich zo’n bijzondere woning veroorloven. Het gebouw heeft 120 verdiepingen en werd gebouwd van 2004 tot 2012. De Kingdom Clock Tower ligt middenin de stad Mekka, de heilige stad voor Moslims en jaarlijks komen hier miljoenen moslims van over de hele wereld.

2. Shanghai Tower (Shanghai, China) – 632 m

Top 10 Hoogste Gebouwen Ter Wereld
Aangekomen bij nummer twee vinden we de 632 meter hoge Shanghai Tower. Deze wolkenkrabber is bijna het hoogste gebouw ter wereld, er is slechts één gebouw hoger. De Shanghai Tower is het allerhoogste gebouw van China. Eind 2018 werd er gestart met de bouw en in 2015 was de wolkenkrabber af. Ondergronds zijn er vijf verdiepingen, en naar boven toe maar liefst 127. Op de 118e etage bevindt zich het observatieplatform. Gelegen op 546 meter hoogte, is dit het hoogste indoor observatieplatform ter wereld! De ligt brengt bezoekers in precies 55 seconden naar de verbluffende hoogte van 546 meter. Vanaf het platform heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad Shanghai. Net als bij de meeste wolkenkrabbers uit deze lijst, vind je in de Shanghai Tower kantoren, winkels, restaurants en een parkeergarage. Deze wolkenkrabber ligt vlak bij bij onze nummer 10; het Shanghai World Financial Center. Deze toren steekt er echter met kop en schouders bovenuit. Een bezoekje aan dit gebouw is een must wanneer je in Shanghai bent.

1. Burj Khalifa (Dubai, VAE) – 828 m

Top 10 Hoogste Gebouwen Ter Wereld
Er kan er natuurlijk maar één het aller, allerhoogste gebouw ter wereld zijn. Met een verbluffende hoogte van 828 (!) meter steekt de in Downtown Dubai gelegen Burj Khalifa ruimschoots boven alle andere wolkenkrabbers uit. In 2004 werd er gestart met de bouw en al in 2007 verloor het toenmalige hoogste gebouw ter wereld, de Taipei 101, haar titel. In 2010 werd de Burj Khalifa feestelijk geopend. Bijzonder aan dit bouwwerk is dat het grondplan geïnspireerd is op een woestijnbloem. In de toren vindt je naast kantoorruimte ook een hotel en maar liefst 900 luxe appartementen. Deze appartementen kosten minimaal 1 miljoen per appartement en werden in slechts acht uur allemaal verkocht! Verder vind je in het gebouw een discotheek, zwembad en een moskee. Met deze enorme hoogte werden ook al veel records verbroken, zo is hier het hoogste restaurant ter wereld en ook werd er een chocolade replica van het gebouw gemaakt. Je kunt je voorstellen dat daar aardig wat chocola voor nodig is geweest! De Burj Khalifa heeft de hoogste liftinstallatie ter wereld en er zijn twee observatieplatformen, deze vind je op verdiepingen 124, 125 en 148. Vanaf hier kun je het luxueuze hotel Burj al Arab, de palmeilanden en bij goed weer zelfs buurland Iran zien. Dubai is met recht trots op dit prestigieuze bouwwerk en wij zouden er heel graag eens heen gaan.

Loading...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *