Top 10 Grootste Konijnenrassen

Top 10 Grootste Konijnenrassen

Top 10 Lijstjes Dieren

Als je aan konijnenrassen denkt, denk je niet meteen aan een konijn die groter is dan een middelgrote hond. Ralph, de huidige Guinness World Record houder voor het grootste konijn, heeft een officieel gewicht van 25 kilo en verbruikt 70 euro aan voedsel per week.

In onze lijst van de 10 grootste konijnenrassen ter wereld kun je bewondering opbrengen voor hun enorme omvang en verlang je ernaar ze in je armen te sluiten. Hoewel ze allemaal groot zijn, hebben deze reuze konijnenrassen een breed scala aan temperamenten en een verscheidenheid aan verschillende kenmerken. Ooit gefokt voor bont en vlees, zijn de meeste van deze konijnenrassen nu populairder als huisdier. Dit zijn de top 10 grootste konijnenrassen.

10. Groot Chinchilla konijn

Groot Chinchilla konijn
Bron: Øyvind Holmstad - CC BY-SA 4.0

Het Groot Chinchilla konijnenras, dat door de ARBA (American Rabbit Breeders Association) op de lijst is geplaatst met een maximum gewicht van 7,2 kg, werd in 1921 in de Verenigde Staten ontwikkeld door Edward H. Stahl. Het doel van dit konijnenras was het produceren van waardevol chinchillabont op een groter dier. Het resultaat is een konijnenras met een zachte, dichte blauwgrijze vacht en een zachte witte onderbuik. Ze hebben een groot lichaam met lange, rechtopstaande oren. Het Groot Chinchilla konijnenras kan tot 10 jaar oud worden. Het zijn schattige huisdieren en ze zitten vaak vlak naast hun baasjes. Hun temperament is ontspannen, kalm en zachtaardig maar toch speels.

9. Zilvervos konijn

Zilvervos konijn
Bron: Kwinterperez - CC BY-SA 4.0

De Zilvervos (Silver Fox) kan een maximum gewicht van 5,4 kg bereiken. De naam is toepasselijk, de Zilvervos heeft een korte, dichte vacht met een staande vacht met zilveren uiteinden die lijkt op die van de poolvos. Hoewel hij verkrijgbaar is in blauw, chocolade en lila, is zwart de enige kleur die door de ARBA (American Rabbit Breeders Association) wordt erkend. De zilvervos heeft een gemiddelde lichaamsbouw en korte, rechtopstaande oren. Dit konijnenras is in Amerika ontstaan door Walter B. Garland en heette oorspronkelijk de American Heavyweight Silver. Ze zijn gefokt voor hun vacht en vlees en ook voor de show. Als huisdier heeft het Zilvervos konijnenras een zacht temperament. Dit konijnenras staat bekend als één van de beste moeders voor hun jongen.

8. Lotharinger

Lotharinger
Bron: ja - Public Domain

Met een gewicht tot 5,4 kg, heeft de lotharinger een pluche, korte witte vacht met zwarte aftekeningen. Ontwikkeld uit de Vlaamse Reus, Gevlekte Konijnen, en grote Franse hangoor konijnen De lotharinger heeft een slank postuur met een gewelfd lichaam dat op een haas lijkt, krachtige poten, en slanke rechtopstaande oren. Het is een actief, energiek ras dat veel beweging nodig heeft. Hun nieuwsgierige, vriendelijke aard maakt ze tot leuke huisdieren. Het lotharinger heeft een levensverwachting van vijf tot zes jaar.

7. British Giant konijn

British Giant konijn
Bron: Margaret Clough - CC BY-SA 2.0

Afgeleid van de Vlaamse Reus, wordt de British Giant niet zo groot als zijn verwant maar weegt toch tussen de 5 en 7 kg. Ze hebben een lang, krachtig lichaam, een brede kop met grote, rechtopstaande oren, en een wattenstaart. Dit konijnenras heeft een middellange vacht die zacht en dicht is. British Giant konijnen komen voor in een verscheidenheid van kleuren. Dit konijnenras is over het algemeen winterhard en wordt vaak gefokt voor het vlees. De British Giant is ook een geweldig huisdier met zijn gemoedelijke en volgzame temperament. Ze zijn relatief inactief en geven er de voorkeur aan zich te ontspannen en uit te rekken.

6. Franse Hangoor konijn

Franse Hangoor konijn
Bron: Lottie - Public Domain

Een zeer populair konijnenras, de Franse Hangoor kan gemakkelijk een gewicht bereiken van 7 kilo en meer. Dit ras is in de 19e eeuw in Frankrijk ontstaan uit een kruising tussen een Engels Hangoor en een Frans Groot Lotharinger. Eén van hun meest onderscheidende kenmerken zijn hun lange, hangoren die tot ver onder hun kaaklijn reiken. Ze hebben ook een breed voorhoofd en mollige wangen. Hun zachte maar dichte rolvacht komt voor in een breed scala van kleuren, waaronder wit, zwart, blauw, bruin, geelbruin, opaal, chinchilla, en Siamees. Dit konijnenras heeft een vriendelijke, sociale aard die hen tot prachtige huisdieren maakt. In feite gedijen ze bij menselijke interactie. Ze maken ook indruk als showkonijnen.

5. Hungarian Giant konijn

 

Het Hungarian Giant konijnenras weegt tussen de 5 en 7 kilo. Ze zijn meer dan tweehonderd jaar geleden ontstaan door het opzettelijk fokken van wilde konijnenrassen met een verscheidenheid van continentale konijnenrassen. De Hungarian Giant was eerst bekend als Hungarian Agouti totdat verder fokken zijn kleur en patroon diversiteit uitbreidde. Dit konijnenras heeft een zachte, dichte vacht en rechtopstaande oren. Deze konijnen werden meestal gebruikt voor hun vlees. Recentelijk zijn ze showkonijnen en huisdieren geworden.

4. Spanish Giant konijn

 

Met een typisch gewicht van rond de 7 kilo, is de Spaanse Reus een kruising tussen Vlaamse Reuzen en andere grote Spaanse konijnenrassen. Ze hebben lange, rechtopstaande oren en een dichte, zachte korte vacht die in een paar kleuren voorkomt. Voordat Spanje zich in 2009 inzette om zijn aantal terug te brengen, was de Spanish Giant bijna uitgestorven nadat hij te veel werd gebruikt als vleesproducent. Vandaag neemt zijn aantal weer toe. Het helpt natuurlijk dat de Spanish Giant de neiging heeft om nesten van maximaal 16 konijntjes te krijgen. Dit kalme en volgzame konijnenras is een goed huisdier, hoewel het maar vier tot zes jaar oud wordt.

3. Blanc De Bouscat konijn

Blanc De Bouscat
Bron: Lionel Allorge - CC BY-SA 3.0

Met zijn zuiver witte vacht, rode ogen en forse gestalte is de Blanc de Bouscat een verbluffende verschijning. Volgroeide bokken kunnen tot 5,4 kg wegen en volwassen wijfjes gemiddeld tot 6,3 kg. Je herkent een Blanc de Bouscat niet alleen aan zijn uitgesproken witte vacht, maar ook aan zijn sterke, gespierde lichaam, zijn ronde kop die in zijn schouders zit, en zijn lange, rechtopstaande oren. Dit konijnenras heeft een Franse oorsprong in Bouscat een gemeente in het departement Gironde. In andere landen zijn ze zeldzaam, maar in Frankrijk zijn ze bijzonder populair als huisdier omwille van hun rustige en toch speelse aard.

2. Continental Giant konijn

Continental Giant konijn
Bron: DestinationFearFan - CC BY-SA 4.0

De Continental Giant, ook bekend als Duitse Reus konijnenras kan tot 7,2 kg en meer wegen. Men denkt dat ze afstammen van de Vlaamse Reus, het lichaam van dit konijnenras is krachtig en lang. Hun dikke, glanzende vacht komt in een verscheidenheid van kleuren voor. De Continental Giant zijn nuttig geweest als vlees, bont, en showdieren. Als huisdier heeft dit konijnenras een zachtaardig, vriendelijk en intelligent temperament, hoewel ze er over het algemeen de voorkeur aan geven niet opgepakt te worden. Als je overweegt een Continental Giant als huisdier te nemen, denk er dan aan dat ze beter zijn met oudere kinderen en ervaren eigenaren die voor een grote leefruimte kunnen zorgen.

1. Vlaamse Reus konijn

Vlaamse Reus konijn
Bron: Eponimm - CC BY-SA 3.0

Met een gewicht tot soms meer dan 9 kilo is de Vlaamse Reus het grootste konijnenras ter wereld. Deze "zachte reus" heeft een volgzaam temperament en een levensverwachting van acht tot tien jaar. Het Vlaamse Reuzenkonijnenras komt voor in zeven verschillende kleuren. Dit ras gaat terug tot het 16e-eeuwse België en werd oorspronkelijk gefokt voor zijn vacht en vlees. Tegenwoordig is de kans groot dat de Vlaamse Reus wordt gefokt voor de show of als huisdier wordt gehouden. Het bezit van zo'n groot konijn vereist veel ruimte, een groot voedselbudget, en veel tijd voor de verzorging.