Gevaarlijke Hondenrassen
Alexas Fotos - Pexels

Top 10 Gevaarlijkste Hondenrassen Ter Wereld

Sinds het begin van hun domesticatie maken honden een deel van de menselijke wereld uit. Door hun instinctieve bewakingsvermogen zijn ze gewend om vee te beschermen en zelfs als politiehond, of zelfs als huisdier dat trucs uitvoert. Honden zijn merkbaar intelligente wezens en ze zijn goede en loyale metgezellen. Hoewel deze wezens vaak omschreven worden als 'de beste vriend van de mens', zijn ze niet van nature ontworpen om met mensen om te gaan. Van tijd tot tijd zijn er gevallen gemeld van honden die eigenaren of andere mensen aanvallen. Hoewel extreme gevallen zeldzaam zijn, is het nog steeds belangrijk dat we ons bewust zijn van de gevaren en verantwoordelijkheid van het hebben van honden. De volgende lijst omvat 10 van de gevaarlijkste hondenrassen ter wereld.

10. Doberman Pinscher

Doberman Pinscher
Patrick - Pixabay

Beroemd om hun behendigheid en opsporingsvermogen, is dit ras van intelligente honden de perfecte bewaker. Ze vereisen echter een nauwlettend gecontroleerde training met consistentie en geduld. Doberman Pinschers zijn zeer bekwaam om mensen te doden. Ze zijn zeer gevoelig en kunnen in de meeste gevallen zeer agressief zijn.

9. Siberische Husky

Siberische Husky
María - Pixabay

Huskies, een populair ras van gedomesticeerde honden, is ontstaan als sledehond in de noordelijke gebieden. Zeer wendbaar en goed in het dragen van vracht met dikke vacht en unieke kleurpatronen en een opvallend gezichtsmasker met speciale blauwe ogen. Ze zijn nauw verwant aan de Malamutes en lijken duidelijk op wilde wolven. Er zijn gevallen gemeld waarin Huskies samen met hun roedel mensen hebben aangevallen.

8. Bullmastiff

Bullmastiff
Daniel Albany - Pixabay

Bullmastiffs zijn krachtige, sterke en solide honden. Zeer fijngevoelige bewakingsmogelijkheden, deze honden zijn betrouwbaar en efficiënt als het gaat om veiligheid. Met consequente training worden deze honden zeer betrouwbaar en gehoorzaam. Maar er zijn veel aanvallen die zelfs tot de dood hebben geleid.

7. Wolf-Hondhybride

Wolf-Hondhybride
MariomassoneCC BY-SA 3.0

Dit ras is een mengeling van gedomesticeerde honden en wilde wolven. Deze dieren hebben een beschermend instinct en kunnen zeer wild zijn door hun onvoorspelbaar gedrag dat waarschijnlijk het gevolg is van het fokken van wilde dieren met gewone honden. In sommige landen is het bezitten en fokken van deze hond verboden.

6. Alaska-Malamute

Alaska-Malamute
Monika - Pixabay

Oorspronkelijk gebruikt als sledehonden en dragend zware lasten, is dit populaire Arctische ras een van de grootste gedomesticeerde honden die tot 45 kg kan groeien, die in staat is om extreme klimaten te overleven. Malamutes zijn natuurlijke jagers en kunnen zelfs grote roofdieren zoals beren doden. Geen wonder dat deze hond zo angstaanjagend is.

5. Fila Brasileiro

Fila Brasileiro
DogloverCC BY 3.0 

Volwassen Fila Brasileiro. Oftewel de Braziliaanse Mastiff, zijn een van de grootste hondenrassen van herdershonden. Dit specifieke ras is afkomstig uit Brazilië en is een uitstekende waakhond, maar vereist ervaren eigenaren. Zeer agressief en beschermend, worden deze honden gevreesd vanwege hun oncontroleerbare gedrag en er zijn vele gevallen van dodelijke ongelukken gemeld die veroorzaakt zijn door hun aanvallen.

4. Rottweiler

Rottweiler
Alexa - Pixabay

Een hondenras dat bekend staat om zijn angstaanjagende reputatie. Deze hond is een van de oudste rassen van de schapendrijvende landbouwhuisdieren. Rottweilers zijn van nature zeer intelligent en agressief en zijn zeer effectief als waakhond. Bijna de helft van de sterfgevallen als gevolg van hondenaanvallen worden naar verluidt door hen veroorzaakt.

3. Dogo Canario

Dogo Canario
Katrin B. - Pixabay

Vaak omschreven als een wilskrachtige en dominante hond. Perro de Presa Canario, dat is Spaans voor 'Canarische Vangsthond', ook bekend als de Canarische Mastiff. Wordt gebruikt als werkhond voor landbouwhuisdieren, maar is een combinatie van verschillende rassen van vechthonden. Er zijn geruchten dat dit ras, net als de Pitbull, ook wordt gebruikt in dodelijke hondengevechten.

2. Pitbull

Pitbull
Beverly Lussier - Pixabay

Een zeer populair ras van sterke honden en vaak verantwoordelijk voor gevallen van aanvallen op mensen. Dit is het resulterende ras wanneer je de energie en behendigheid van terriërs combineert met de lichaamsbouw en de kracht van een bulldog. In sommige landen worden pitbulls zelfs gebruikt in hondengevechten, waar de honden worden getraind om elkaar te bevechten in een overlijdenswedstrijd.

1. Kaukasische Owcharka

Kaukasische Owcharka
Wikimedia - CC0

Maak kennis met de topper van deze lijst, ook wel bekend als de Kaukasische owcharka, deze hond kan zeer groot worden, minimaal 50 kg voor een volwassen reu, met een gemiddelde levensduur van 10-12 jaar. Dit ras is afkomstig uit Rusland en andere Europese landen, oorspronkelijk gebruikt als waakhond voor het beschermen van vee in berggebieden, worden deze honden zelfs gevreesd door sommige populaire wilde roofdieren zoals wolven.