Top 10 Dodelijkste Vissen Ter Wereld
Dav Tres - Pixabay

Top 10 Dodelijkste Vissen Ter Wereld

De grote witte haai zijn berucht om hun gewelddadige aanvallen op mensen. Ze worden ook beschouwd als het gevaarlijkste wezen in de oceanen. Maar in werkelijkheid zijn er enkele andere vissen in de wereld die net zo gevaarlijk zijn als haaien. De volgende zijn 10 van de dodelijkste vissen ter wereld.

10. Europese meerval

Europese meerval
Bernard DUPONTCC BY-SA 2.0

De Europese meerval is een grote zoetwatervis die van nature in Midden- en Oost-Europa voorkomt. De vis kan een lengte tot 5 meter bereiken en weegt meer dan 150 kg. Ze leven in warme meren en rivieren in heel continentaal Europa. De Europese meerval zijn zeer agressieve roofdieren. Hun mond bevat lijnen van vlijmscherpe tanden. Ze voeden zich voornamelijk met vissen, kikkers en watervogels. Maar de aanval op de mens door Wels meervallen zijn niet zo zeldzaam. Hun enorme omvang en scherpe tand kunnen een ernstige bedreiging voor ons zijn.

9. Sidderrog

Sidderrog
Philippe GuillaumeCC BY 2.0

De elektrische rog is het meest voorkomende elektrische dier ter wereld. Ze leven in gematigde zeeën over de hele wereld. Er zijn verschillende soorten elektrische roggen in de wereld. Het bereik van de elektrische ontlading varieert ook tussen de soorten. De elektrische schok van gemarmerde elektrische roggen kan oplopen tot 220 volt. De elektrische roggen hebben nier-vormige twee zeer effectieve elektrogenre organen. Ze kunnen elektriciteit produceren en opslaan door middel van spiercontracties. De elektrische roggen ontladen elektriciteit om zich te verdedigen tegen roofdieren en om de prooi te vangen. Elektrische roggen worden meestal gevonden op oceaanbodems, begraven in modder of zand. De donkerbruine kleur van de elektrische roggen lijken op de oceaanbodems. Het helpt hen om zich te verbergen voor potentiële roofdieren.

8. Koraalduivel

Koraalduivel
L. VCC BY 2.0

De giftige Koraalduivel zijn inheems in de Indo-Pacific regio. Ze hebben opzichtige borstvinnen en giftige stekels. Ze hebben slechts een paar natuurlijke roofdieren vanwege de dreiging van hun giftige stekels. Het gif van de Koraalduivel kan ook een gevaar zijn voor de mens. Een steek van de koraalduivel is extreem pijnlijk en hun gif kan ademhalingsmoeilijkheden en misselijkheid veroorzaken. In feite zijn koraalduivels inboorlingen van de Indo-Pacific regio. Maar nu zijn ze ook aanwezig in de Atlantische Oceaan. Maar zelfs in de nieuwe habitat hebben de koraalduivels maar weinig natuurlijke tegenstanders. Op die manier kunnen deze indringers ook de inheemse vispopulaties van de Atlantische Oceaan beïnvloeden.

7. Sidderaal

Sidderaal
ScottCC BY-SA 2.0

De uiterst gevaarlijke elektrische alen worden bevolkt in beken en vijvers van de Amazone en de Orinoco-rivier. Dit roofdier staat bekend om zijn enorme elektrische ontlading. Hun lichaam bevat meer dan 6000 speciale soorten cellen die elektrocyten worden genoemd. Deze cellen kunnen samen een maximale elektrische schok van 600 volt produceren. Bij de mens kan de aanval van de elektrische sidderaal leiden tot hartfalen. De elektrische alen gebruiken hun elektrische ontladingskracht om zich te verdedigen tegen roofdieren en om hun prooi te verdoven.

6. Piranha

Piranha
M MCC BY-SA 2.0

Piranha's zijn beroemd om hun smaak voor vlees en vlijmscherpe driehoekige tanden. Ze leven in Zuid-Amerikaanse rivieren. De Piranha kan een bijtkracht uitoefenen die ongeveer 25-30 keer zijn eigen lichaamsgewicht bedraagt. Op die manier kan dit gevaarlijk roofvisje zelfs grote dieren in een paar minuten verpletteren. Piranha's voeden zich voornamelijk met aas, vis, schaaldieren en zaden. Maar de hongerige piranha's zullen alles wat voor hen ligt aanvallen. Ze jagen in groepen om een nog grotere prooi te vangen. Het is bijna onmogelijk om te ontsnappen aan de groepsaanval van de piranha's. De aanval van Piranha's op mensen zijn niet zo zeldzaam. Er zijn een aantal gerapporteerde aanvallen op mensen in het Amazonegebied.

5. Stierenhaai

Stierenhaai
Chaloklum DivingCC BY 3.0

Stierenhaaien zijn een van de gevaarlijkste haaien die in de warme oceanen van de wereld leven. De stierhaaien zijn vernoemd naar hun korte stompe snuit. In tegenstelling tot andere soorten haaien, reizen de stierhaaien in zoet water. Ze hebben speciaal aangepaste nieren, die hen helpen om te overleven in zoet water. Deze speciale aanpassing maakt stierhaaien gevaarlijker dan andere haaien. Omdat ze in rivieren en meren te vinden zijn en de kans op een aanval op mensen veel groter is dan bij andere haaien. Er zijn in totaal 121 gerapporteerde aanvallen op mensen. De stierhaaien zijn zeer snelle en agressieve roofdieren. Ze voeden zich voornamelijk met schildpadden, weekdieren, vogels, schaaldieren en dolfijnen. Maar ze hebben ook de neiging om alles wat voor hen ligt aan te vallen, zelfs andere haaien en mensen.

4. Witte haai

Witte haai
Terry GossCC BY 2.5

De grote witte haai heeft een angstaanjagende reputatie als moordmachine. Ze zijn te vinden in gematigde kustwateren over de hele wereld. Er zijn 403 gerapporteerde aanvallen van witte haaien op mensen sinds 1580, 65 van hen waren dodelijke aanvallen. Ook al zijn witte haaien niet zo gevaarlijk als in films. De witte haai bijt hun slachtoffer als voorsmaakje om te proeven of het voedsel goed is of niet. Witte haaien geven nooit de voorkeur aan de mens als een goede maaltijd. Maar de sterke beet van de witte haai kan de dood veroorzaken. De grote witte haaien hebben graag vette dieren zoals zeehonden en zeeleeuwen. Witte haaien zijn de grootste roofvissen ter wereld. Ze reiken tot een lengte van 6 meter en wegen tussen 700-2268 kg. Deze grote roofvissen hebben meer dan 300 vlijmscherpe scherpe tanden die in verschillende rijen in de bek zitten. De witte haaien hebben ook een uitzonderlijke reukzin en een speciaal orgaan om de kleine elektromagnetische straling van de dieren te detecteren.

3. Steenvis

Steenvis
KareljCC BY-SA 3.0

Steenvissen zijn een van de dodelijkste vissen ter wereld. Ze komen voor in tropische, mariene wateren van de Indo-Pacific oceanen. Steenvissen hebben 13 scherpe ruggenwervels die extreem giftig gif bevatten. De angel van steenvissen is extreem pijnlijk. Het veroorzaakt zwelling, moeite met ademhalen, braken, diarree en verlamming. Het gif van steenvissen kan zonder goede behandeling ook fataal zijn. De bruinachtige steenvissen kunnen goed gecamoufleerd worden in de oceaan. Ze zien eruit als een steen op de oceaanbodem. Zwemmers en duikers moeten dus voorzichtig zijn binnen het bereik van steenvissen.

2. Kogelvis

Kogelvis
Bill EichenlaubPublic Domain Mark 1.0

De kogelvis is het op één na giftigste gewervelde dier ter wereld. Er zijn 120 verschillende soorten kogelvissen in de wereld. Ze leven in tropische en subtropische oceaanwateren over de hele wereld. De meeste soorten kogelvissen bevatten tetrodotoxine, dat 1200 keer giftiger is dan cyanide. De dodelijke tetrodotoxine komt voor in de lever, nieren, ogen, stekels en eierstokken van een kogelvis. Ze breiden hun lichaam uit tot een ronde vorm wanneer ze bedreigd worden. Deze truc helpt de kogelvisjes om hun lichaam te bedekken met de giftige stekels. Het kogelvisgif is een van de dodelijkste giften die de mens kent. Het sterke gif kan een volwassen mens in een paar minuten doden. Helaas is er geen tegengif voor kogelvisgif. Toch wordt het vlees van kogelvis in Japan, Korea en China als een speciaal gerecht beschouwd. In Japan wordt het kogelvisgerecht 'fugu' genoemd. Het is een extreem duur gerecht. Alleen de gediplomeerde koks mogen in Japanse restaurants fugu bereiden.

1. Kubuskwallen

Kubuskwallen
James BrennanCC BY 2.0

Kubuskwallen worden beschouwd als het meest giftige wezen op aarde. Het kubuskwal gif zal het hart het zenuwstelsel aantasten. De menselijke slachtoffers zullen waarschijnlijk sterven aan hartfalen voordat ze de kust bereiken. Meer dan 100 mensen sterven elk jaar wereldwijd door kubuskwallen. Kubuskwallen zijn vernoemd naar hun kubusvormige lichaam, dat in de hele Indo-Pacific Oceaan te vinden is. Ze hebben tot 15 tentakels aan elke kant van hun lichaam. Deze tentakels kunnen tot een lengte van 3 meter reiken en bevatten meer dan 5000 prikkende cellen. Kubuskwallen kunnen zwemmen met een snelheid van 7,4 kilometer per uur. De zes clusters aan de vier zijden van hun lichaam bevatten ook een paar ogen. Kubuskwallen wikkelen zich met hun lange tentakels om hun prooi heen en activeren direct hun steekcellen.