Populairste Pretparken Nederland
Aline Dassel - Pixabay

Top 10 Populairste Pretparken In Nederland

Een dagje met het gezin naar een pretpark, wie houdt er nu niet van? In Nederland hebben we maar liefst 42 verschillende pretparken. Dat zijn er best veel voor ons ‘kikkerlandje’. Van parken met vele achtbanen voor de echte ‘thrill seekers’, tot parken met entertainment voor de allerkleinsten. Er is voor ieder wel wat wils. Een dagje pretpark blijft eigenlijk altijd leuk, of je nu zes of zestig bent. Maar wat zijn nu eigenlijk de populairste pretparken in Nederland? Wij zochten het uit en hebben de top 10 populairste pretparken in Nederland samengesteld. Heb jij ze alle tien al bezocht?

10. Familiepark Drievliet

Michiel1972 - CC BY-SA 3.0

We beginnen met de nummer 10 van de populairste pretparken in Nederland en dat is Familiepark Drievliet. De slagzin; Dagje Drievliet, wie wil dat nou niet? kent bijna iedereen. Het park dankt haar naam aan de ligging op een knooppunt van drie vlieten. Aha! Drievliet is een echt familiepark. Het park ligt in Rijswijk en werd in 1951 geopend. Drievliet heeft verschillende attracties en hiervan zijn er veel geschikt voor kinderen. Zo is een dagje Drievliet dus echt een leuk uitje voor het hele gezin. Fun fact: Drievliet beschikt tevens over de oudste monorail van Nederland. Per jaar bezoeken 350.000 mensen Drievliet.

9. Plaswijckpark

Plaswijckpark
Michiel1972 - CC BY-SA 3.0

Plaswijckpark is een park gelegen aan de Bergse Achterplas in Hillegersberg, dat geopend werd in 1923. Het park is verdeeld in drie verschillende ‘wijcken’ en biedt met name goed vermaak voor kinderen. Maar ook de rest van het gezin kan zich zeker vermaken in Plaswijckpark. Het park dankt haar naam aan de ligging aan een plas de verdeling in ‘wijcken’. Deze wijcken zijn als volgt verdeeld: de dierenwijck, wandelwijck en natuurlijk de speelwijck. In de dierenwijck vind je o.a. apen, zwarte zwanen, wallabies en alpaca’s. In de wandelwijck kan je heerlijk relaxed wandelen en picknicken en ook is er een grote rozentuin gelegen in dit deel van het Plaswijckpark. In het park vind je ook een grote binnenspeeltuin, waar kinderen ook tijdens regenachtige dagen hun lol op kunnen. Het park trekt jaarlijks 426.000 bezoekers en staat daarmee op nummer 9.

8. Julianatoren

Julianatoren
Kinderpretpark Julianatoren - CC BY-SA 4.0

Dit in Apeldoorn gelegen pretpark is speciaal bedoeld voor kinderen van twee tot 10 jaar oud. De attracties en het entertainment zijn hier dan ook speciaal voor gemaakt. Kinderpretpark Julianatoren heeft maar liefst 60 attracties en dagelijks zijn er verschillende shows met de vier mascottes, waaronder de twee muizen Jul en Julia. Het park werd geopend in 1910 en trekt jaarlijks 450.000 bezoekers. Hiermee staat Julianatoren op de nummer 8 in onze top 10 populairste pretparken in Nederland. Je kunt je vast wel voorstellen dat Julianatoren een populair pretpark is voor kinderfeestjes of schoolreisjes.

7. Avonturenpark Hellendoorn

Avonturenpark Hellendoorn
Joris - CC BY-SA 4.0

Op nummer 7 van de top 10 populairste pretparken in Nederland staat het familiepark Avonturenpark Hellendoorn. Dit park is zeker geschikt voor een dagje uit met het hele gezin. Avonturenpark Hellendoorn beschikt over 30 attracties. Van stoere achtbanen tot attracties voor de allerkleinsten, je vindt het hier. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld genieten van een ritje in de draaimolen of de Dombo molen. Daarnaast zijn er verschillende spectaculaire achtbanen zoals de rioolrat en de tornado. Ben je op zoek naar een leuk familiepark? Dan is dit park zeker een aanrader. Avonturenpark Hellendoorn trekt jaarlijks 465.600 bezoekers.

6. Attractiepark Toverland

Attractiepark Toverland
Werner Redlich - Pixabay

Dit magische themapark vind je in Sevenum in Limburg. Het park werd in 2001 geopend en is hiermee het nieuwste pretpark in onze top 10. Het park werd geopend als indoor-speeltuin, maar is inmiddels uitgegroeid tot een attractiepark voor de hele familie. Het park telt 35 uiteenlopende attracties en shows en wordt jaarlijks door wel 682.000 mensen bezocht. In het indoorgedeelte vind je voornamelijk attracties voor kinderen maar daarbuiten zijn er zeker genoeg attracties voor durfals. Bovendien beschikt Toverland over de hoogste, snelste én langste houten achtbaan van de Benelux!

5. Madurodam

Madurodam
Anna & Michal - CC BY 2.0

Halverwege de top 10 populairste attracties in Nederland vinden we het welbekende Madurodam. Madurodam ligt in Den Haag en is een uniek pretpark. Het is eigenlijk een miniatuurversie van Nederland en de meest bekende gebouwen. Leuk weetje: Madurodam werkt met een schaal van 1 op 25. Het is niet alleen heel leuk om te zien hoe mooi alles is nagemaakt, een bezoekje aan Madurodam is ook nog eens erg leerzaam. Madurodam biedt een dagje uit voor het hele gezin. Zo zijn er leuke spelactiviteiten voor kinderen en is het ook voor ouderen erg interessant om de miniatuurstad te bezoeken. Wist je trouwens dat er ook attractieparken te vinden zijn in Madurodam? Wel de mini versies natuurlijk! Per jaar wordt het park bezocht door 722.000 mensen, onder wie veel toeristen.

4. Attractiepark Slagharen

Attractiepark Slagharen
StevenL - CC BY-SA 3.0

Met een bezoekersaantal van 1 miljoen staat attractiepark Slagharen op nummer 4 in de top 10 populairste pretparken in Nederland. Het park ligt in het gelijknamige dorpje Slagharen, in de provincie Overijssel. Met ruim 30 attracties en shows is dit park een leuk attractiepark voor het hele gezin. Het thema van het park is vooral gericht op het ‘Wilde Westen’ en dat zie je ook terug in de attracties. Zo kun je in de Gold Rush achtbaan waarin je over de kop gaat en een boottocht maken waarmee je op avontuur gaat door het Wilde Westen. Het park werd in 1963 geopend en is begonnen als vakantiepark met Shetlandpony’s bij de huisjes. Dit bleek erg populair te zijn en tot oktober 2017 waren er altijd pony’s in het park. Inmiddels is dit echter verleden tijd en richt het entertainment zich echt op de attracties.

3. Attractiepark Duinrell

Attractiepark Duinrell
Martin Lewison - CC BY-SA 2.0

In Wassenaar vinden we attractiepark Duinrell, dit pretpark is met een bezoekersaantal van maar liefst 1,4 miljoen het op twee na populairste pretpark in Nederland. De mascotte van Duinrell is nog altijd Rick de Kikker. Niet voor niets is de slogan van Duinrell dan ook: Duinrell, daar kikker je van op! Het pretpark werd geopend in 1935. Het park is vermakelijk voor de hele familie. Zo kunnen de jongsten genieten in de kikkerachtbaan of het kikkerrad en kunnen de coole kikkers over de kop in de Falcon of de Wild Wings. Vandaag de dag telt Duinrell wel 40 attracties en 21 glijbanen. Deze glijbanen vind je in het Tikibad; het subtropische zwemparadijs van het pretpark. Het Tikibad is tevens het grootste subtropische zwemparadijs van Nederland. Ga je dus een dagje met de familie naar Duinrell? Zorg er dan voor dat je je zwemkleding niet vergeet!

2. Walibi Holland

Walibi Holland
JZ85 - CC BY-SA 3.0

Dit in Biddinghuizen gelegen pretpark heeft de meeste achtbanen van alle pretparken in Nederland, namelijk 7. Liefhebbers van actie en avontuur zullen zich hier dan ook prima vermaken. In de welbekende Goliath daal je van grote hoogte (47 m) naar beneden met een topsnelheid van ruim 106 km per uur! Ook is er 1 juli 2019 een nieuwe, spectaculaire hybride achtbaan geopend: de Untamed. Deze achtbaan is gebouwd op de plek van de voormalige houten achtbaan de Robin Hood en er zijn maar liefst 4 inversies in de rit gebouwd. Ook is er een speciaal gedeelte in het park voor de jongere bezoekers en kun je bijvoorbeeld een heleboel knuffels winnen. Met een beetje geluk natuurlijk. Een bezoekje aan Walibi is altijd leuk maar toch wel extra spannend tijdens Halloween. Dan is er namelijk Walibi Fright Nights. Het exacte bezoekersaantal van Walibi Holland is helaas niet bekend, maar ligt volgens velen zeker boven de 1.4 miljoen bezoekers. Hiermee staat Walibi Holland op nummer 2 in onze top 10. Durf jij het aan?

1. De Efteling

De Efteling
Siejoe - CC BY-SA 4.0

Met stipt op nummer 1 in de top 10 populairste pretparken in Nederland staat… De Efteling! Dit familiepretpark kent iedereen en heeft ook bijna iedereen weleens bezocht. Het is een populaire bestemming voor schoolreisjes maar ook een zeer leuk dagje uit met de familie. In dit park draait alles om sprookjes. Zo vind je hier het sprookjesbos met o.a. Hans en Grietje en heeft het gehele park een magisch tintje. Niet alleen kinderen worden hier entertained, ook de oudere familieleden kunnen zich hier prima vermaken. Zo zijn er spectaculaire shows met paarden en ridders, attracties waar je met het hele gezin in kunt en spectaculaire achtbanen zoals de Python en de Vliegende Hollander. Het park wordt jaarlijks bezocht door maar liefst 5,2 miljoen mensen. Wil jij naar de Efteling? Houd dan dus rekening met weekenden of vakanties, dan zal je waarschijnlijk niet zo lang in de rij hoeven staan.