Top 10 Dieren Met Ongewone Paringsrituelen

Top 10 Dieren Met Ongewone Paringsrituelen

Top 10 Lijstjes Dieren

Voor mannetjes in het dierenrijk is het niet altijd makkelijk om een vrouwtje aan te trekken. Dieren hebben veel vreemde en wonderlijke paringsrituelen ontwikkeld, maar niet allemaal zijn ze romantisch! Hier zijn de top tien meest ongewone.

10. Paradijsvogels

Paradijsvogels
Bron: Serhanoksay - CC BY-SA 3.0

De mannelijke paradijsvogels zijn beroemd om hun danspasjes en doen veel moeite om vrouwtjes aan te trekken. De dansjes worden geërfd van de vaders en vervolgens hun hele leven lang geoefend en verfijnd, klaar voor de paring. De mannetjes duwen hun veren omhoog om een soort rok te vormen alvorens een dans uit te voeren voor de vrouwtjes die van bovenaf toekijken.

9. Prieelvogels

Prieelvogels
Bron: Joseph C Boone - CC BY-SA 4.0

Prieelvogels houden ervan om hun vaardigheden te tonen door extravagante bouwsels, baltsplaatsen genoemd, te maken van twijgen met vloeren die bedekt zijn met botten, schelpen en stenen. Maar ze laten het er niet bij zitten, ze houden ook van versieren en vullen hun baltsplaatsen met glimmende voorwerpen en bloemblaadjes.

8. Bidsprinkhaan

Bidsprinkhaan
Bron: ShivaShankar - CC BY-SA 2.0

Het paren is een nogal ongelukkige bezigheid voor de mannelijke bidsprinkhaan, die het risico loopt door het vrouwtje te worden opgegeten! De mannetjes worden door feromonen naar het vrouwtje gelokt en kunnen al dan niet paren voordat het vrouwtje hun kop eraf bijt; niet alle mannetjes hebben pech, sommige komen er ongedeerd vanaf. Mannetjes kunnen tijdens het paringsseizoen ongeveer 60% van het dieet van het vrouwtje uitmaken, en vrouwtjes die mannetjes eten, blijken meer eieren te leggen.

7. Honingbijen

Honingbijen
Bron: Andreas Trepte - CC BY-SA 2.5

Indrukwekkend is dat bij honingbijen de paring midden in de vlucht plaatsvindt. Maar het is niet iets wat mannetjes meer dan één keer kunnen doen, want ze sterven kort daarna als hun voortplantingsorgaan en buikweefsel uit hun lichaam worden gerukt en in het vrouwtje worden achtergelaten!

6. Giraffen

Giraffen
Bron: Linnaea Mallette - CC0

Voor giraffen is het belangrijk uit te zoeken of een vrouwtje klaar is om te paren alvorens een poging daartoe te wagen. De manier waarop een mannetje dit doet, is echter niet aantrekkelijk - hij drinkt haar urine. Als hij eenmaal weet dat ze er klaar voor is, moet hij misschien de concurrentie afweren, wat hij doet door met zijn lange nek naar de andere vrijer te zwaaien.

5. Rode kousenbandslangen

Rode kousenbandslangen
Bron: Greg Schechter - CC BY 2.0

De concurrentie bereikt nieuwe hoogten voor rode kousenbandslangen. Als het tijd is om te paren, kunnen wel 100 mannetjes tegelijk achter één enkel vrouwtje aangaan; het vrouwtje eindigt in het midden van een grote paringsbal.

4. Tuinslakken

Tuinslakken
Bron: Mad Max - CC BY-SA 3.0

Slakken zijn hermafrodiet, en hebben dus zowel mannelijke als vrouwelijke organen. Maar in plaats van met elkaar te wedijveren om uit te maken wie het mannetje wordt, worden beide slakken bevrucht. Dit is echter niet het enige vreemde aan de manier waarop slakken paren; sperma wordt geïnjecteerd door de andere slak te steken met een scherp voortplantingsorgaan, bijgenaamd een liefdespijltje. Herhaaldelijk gestoken worden eist wel zijn tol, en kan op den duur de dood tot gevolg hebben!

3. Kogelvis

Kogelvis
Bron: Mokkie - CC BY-SA 3.0

Vrouwtjes aantrekken is hard werken als je een mannelijke kogelvis bent. In plaats van gewoon op vrouwtjes te zitten wachten, brengen de mannetjes dagen door met het maken van symmetrische patronen in het zand die tot 2 m in diameter kunnen zijn. Als het vrouwtje tevreden is met de creatie van het mannetje, legt ze haar eieren in het midden van de cirkel.

2. Waaierhoen

Waaierhoen
Bron: Pacific Southwest Region U.S. Fish and Wildlife Service - Public Domain

Tijdens het paringsseizoen komen de mannetjes samen in grote groepen van meer dan 70 vogels, en wedijveren om de aandacht van de wachtende wijfjes. De paringsdemonstraties zijn uitgebreid en omvatten het uitwaaieren van hun staartveren en het opblazen van luchtzakken in hun borst. Het gebied zal ook gevuld zijn met geluiden van zang, als ze knallen en fluiten in een poging om de vrouwtjes voor zich te winnen.

1. Vinarmigen

Vinarmigen
Bron: Arhnue Tan - Pixabay License

Als je diep in de oceaan leeft, is het vinden van een partner geen gemakkelijke opgave. Dus maken de vrouwtjes er het beste van en versmelten ze met de mannetjes. De twee delen eigenlijk een bloedsomloop; het mannetje ontvangt voedingsstoffen van het vrouwtje, en het vrouwtje ontvangt sperma van het mannetje. De mannetjes moeten wel delen, want één vrouwtje kan met veel mannetjes versmelten!