10 Katten Weetjes
Kelvin Valerio - Pixabay

10 Katten Weetjes

Katten zijn schattig, harig en een van de meest voorkomende huisdieren ter wereld. Katten zijn ongelooflijke wezens en uniek in vele opzichten. Hoewel je wellicht weet hoe je de miauw van een kan moet interpreteren, en zelfs weet hoe katten zich uitstrekken voordat ze in slaap vallen, zijn ze complexer dan je zou denken. Van de vorm van hun ogen tot hun gespecialiseerde smaakpapillen en de reden waarom ze spinnen, kan het unieke gedrag van katten niet worden onderschat. Katten mogen dan wel rustig zijn en houden van hun eigen tijd, maar er is veel meer aan de hand dan je op het eerste gezicht zou denken. Hier zijn 10 leuke weetjes over katten die je waarschijnlijk nog niet wist.

10. Katten kunnen niet met hun hoofd naar beneden klimmen

Katten kunnen niet met hun hoofd naar beneden klimmen
Koen Eijkelenboom - Unsplash

Katten kunnen met gemak in een boom klimmen, maar naar beneden komen is voor hen ook een uitdaging. Een kat springt liever uit een boom dan dat ze met haar hoofd naar beneden klimt. Om naar beneden te komen moet een kat terug naar beneden of springen. De klauwen van katten zijn naar achteren gebogen en dat vergemakkelijkt het klimmen in een boom of muur. Ze haken hun klauwen gewoon in de scheuren en duwen zichzelf naar boven. Als ze naar beneden komen, buigen de klauwen zich eerst naar boven en kunnen ze niet stevig vasthouden aan een boom of klimwand. Katten die niet weten wat ze moeten doen terwijl ze een boom beklimmen, blijven daar tot er hulp komt.

9. Katten hebben meer botten dan mensen - waarvan er veel in hun staart zitten

Katten hebben meer botten dan mensen - waarvan er veel in hun staart zitten
Susann Mielke - Pixabay

Hoewel het menselijk lichaam duidelijk groter is dan dat van een kat, hebben katten veel meer botten - ongeveer 11% meer, in feite. Een kattenskelet bestaat uit 250 - mensen hebben 206. De meeste van de extra botten zitten in de ruggengraat die tot aan de staart reikt, wat de kat extra flexibiliteit oplevert. Katten hebben 2 of 53 ruggenwervels in vergelijking met mensen' 32 tot 34. De befaamde flexibiliteit van katten kan worden toegeschreven aan extra botten. De staart alleen al heeft 19 tot 23 wervels - ongeveer 10% van de botten in het lichaam.

8. Katten kunnen tot 48 km per uur lopen

Katten kunnen tot 48 km per uur lopen
Timothy Meinberg - Unsplash

Hoewel je misschien denkt dat katten lui zijn omdat ze meestal slapen als het op snelheid aankomt, behoren ze tot de snelste dieren. Een gedomesticeerde kat kan tot 48 km per uur rennen in een korte spurt. Als een kat loopt beweegt hij beide linkerpoten dan beide rechterspoten maar als hij loopt bewegen beide achterpoten voor de voorpoten en lanceren ze even in de lucht. De techniek in combinatie met de flexibiliteit van de wervelkolom maakt een kat zo'n geweldige loper. Het langdurig dutten helpt de kat ook om de energie te sparen die nodig is om hem zo snel mogelijk voort te stuwen.

7. Lapjeskatten of calicokatten zijn bijna altijd vrouwelijk

Lapjeskatten of calicokatten zijn bijna altijd vrouwelijk
Christin Noelle - Unsplash

Hoewel elk kattenras geboren kan worden met calico vacht, is de meerderheid van deze katten een vrouwtje en is slechts één op de drieduizend lapjeskatten een kater. Net als bij de mens hebben vrouwelijke katten X-chromosomen, terwijl de mannelijke zowel X- als Y-chromosomen hebben. De mannelijke katten kunnen zowel X- als Y-chromosomen doorgeven aan hun nakomelingen, terwijl de vrouwtjes alleen X-chromosomen kunnen doorgeven. Bij katten bepaalt het X-chromosoom het grootste deel van de vachtkleur. Een katertje krijgt alleen het X-chromosoom van de moeder, terwijl het vrouwtje het X-chromosoom van de moeder en de vader krijgt. Een van de X-chromosomen wordt in elke cel gedeactiveerd. Simpel gezegd, aangezien het vrouwtje twee X-chromosomen heeft, zijn ze in staat om twee verschillende kleuren en wit weer te geven, waardoor er een calicokat ontstaat.

6. Katten miauwen alleen bij mensen

Katten miauwen alleen bij mensen
Kim Davies - Unsplash

Miauwen is een interessante vocalisatie die door volwassen katten wordt geproduceerd. Het is een manier om met mensen te communiceren. Interessant is dat katten niet miauwen naar andere katten of andere dieren, alleen naar mensen. Kittens daarentegen miauwen om te communiceren met hun moeders, maar als ze eenmaal groot zijn, miauwen ze niet meer naar andere katten. Katten mauwen om mensen te begroeten, om aandacht te vragen, om eten te vragen, om binnen of buiten gelaten te worden. Volwassen katten spreken met elkaar door middel van geur, gezichtsuitdrukking en complexe lichaamstalen. Katten gebruiken verschillende soorten miauwen, afhankelijk van de situatie. Een aangenaam miauwgeluid wordt gebruikt om voedsel te vragen, terwijl een luid onaangenaam miauwgeluid wordt gebruikt om de ergernis te uiten.

5. Katten slapen tot 18 uur per dag

Katten slapen tot 18 uur per dag
Elisa Kennemer - Unsplash

Katten zijn een van de beste slapers in het dierenrijk, ze slapen ongeveer 16 tot 20 uur per dag, ongeacht hun leeftijd. Een pasgeboren kat kan 24 uur slapen. Interessant is dat een negenjarige kat slechts drie jaar wakker is gebleven. Katten zijn het meest actief in de schemering en de dageraad en brengen het grootste deel van de dag door met slapen. Katten gebruiken ook veel energie om hun prooi op te jagen en dus helpt de slaap de kat om de energie voor het rennen en stalken te reserveren. Tijdens de diepe slaap ervaren katten een snelle beweging van de hersenen. De diepe slaap duurt ongeveer vijf minuten, terwijl het dutten ongeveer 15 minuten duurt. De diepe slaap en het dommelen wisselen elkaar uren af totdat de kat wakker wordt.

4. Katten dromen

Katten dromen
Ash Edmonds - Unsplash

Katten brengen niet alleen het grootste deel van de dag slapend door, maar dromen ook in hun slaap. Net als mensen ervaren katten de Rapid Eye Movement slaap (Remslaap), een stadium waarin de meeste dromen zich voordoen. Hun dromen verschillen niet met die van mensen, omdat ze ook dromen over dagelijkse activiteiten. Een kat die tijdens het slapen trilt, kwebbelt en zijn poten beweegt, is waarschijnlijk aan het dromen. De meest significante indicatie van dromen bij katten is een volkomen slappe en ontspannen toestand. Katten kunnen ook slaapwandelen, maar in werkelijkheid komt slaapwandelen alleen voor bij katten met een hersenbeschadiging. Katten zullen hun dromen waarschijnlijk vervullen door op speelgoed te jagen of door de eigenaar te overtuigen om het weer te voeden.

3. Op veel plaatsen is het ontklauwen van katten verboden

Op veel plaatsen is het ontklauwen van katten verboden
rihaij - Pixabay

Ontklauwen is een vorm van het verwijderen van de klauw van een dier. Hoewel het ontklauwen in sommige delen van de wereld gebruikelijk is, wordt het beschouwd als een daad van wreedheid tegen het dier. De meeste katten die als huisdier worden gehouden, worden ontklauwd om te voorkomen dat ze zich krabben of meubels en bloemperken beschadigen. Het ontklauwen is een ernstig probleem voor de katten. Verschillende landen, waaronder ook Nederland en België, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Frankrijk, Duitsland, Israël, Brazilië, Australië en enkele staten in de VS hebben de praktijk van het ontklauwen verboden. Men kan een gevangenisstraf tegemoet zien of een boete voor het ontklauwen van een kat.

2. Ze navigeren met behulp van het zonlicht

Ze navigeren met behulp van het zonlicht
Berkan Küçükgül - Pixabay

Hoe een verdwaalde kat zijn weg terug naar huis kan vinden zonder een kaart blijft voor veel mensen vandaag de dag een mysterie. Een kat is in staat om een lange afstand te lopen van haar nieuwe huis terug naar de voormalige baasje van het pleeggezin zonder te verdwalen. Katten hebben mentale kaarten die niet alleen de herinnering aan hun paden in de loop van de dag opslaan, maar ze ook helpen hun weg te vinden als ze verdwaald zijn. Katten navigeren ook door het observeren van de hoek en positie van de zon en misschien de polarisatie van het zonlicht.

1. Katten zweten door hun pootjes

Katten zweten door hun pootjes
Erda Estremera - Unsplash

Omdat katten als woestijndieren zijn geëvolueerd, zijn ze in staat om met hitte om te gaan. De manier waarop katten zweten is echter heel anders dan de manier waarop het zweet zich in de mens manifesteert. Katten zweten eigenlijk door hun poten. Als een kat oververhit raakt, scheidt ze het zweet af via haar poten. Een kat kan een spoor van natte voetafdrukken op de vloer achterlaten. Maar omdat de poten een klein oppervlak hebben, ontwikkelt een kat andere strategieën om met de hitte om te gaan, zoals hijgen of overmatig schoonmaken.