Dieren Die Het Langste Leven
Irina Iriser - Pexels

Top 10 Dieren Die Het Langste Leven

Als je op zoek bent naar de fontein van de jeugd, heb je misschien een onderzeeër nodig. Van onsterfelijke kwallen tot 500 jaar oude mosselen en rotsachtige wezens die ouder zijn dan een door de mens gemaakt monument, de meeste van 's werelds oudste dieren leven lang onder de golven van de oceaan. Op het land claimt de reuzenschildpad de titel van oudste dier. In feite was Harriet de Galapagos reuzenschildpad tijdens haar lange leven onder de hoede van zowel de academicus Charles Darwin in de jaren 1800, als Steve 'Crocodile Hunter' Irwin in de jaren 2000. Lees verder om meer te ontdekken over 10 dieren met een ongelooflijk lange levensduur.

10. Nieuw-Zeelandse paling

Nieuw-Zeelandse paling
Tony Foster - CC BY-ND 2.0

Deze palingen leven niet alleen lang, maar bewonen de aarde al 65 miljoen jaar. Bekend in Maori volksverhalen als de mythische Taniwha, zijn jonge Nieuw-Zeelandse palingen inheems in het binnenland van Nieuw-Zeeland en Australië, waar ze verondersteld worden geluk te brengen samen met een smakelijk diner. Wetenschappers hebben vastgesteld dat de mannetjes op 24-jarige leeftijd naar de Stille Oceaan migreren, terwijl de vrouwtjes nog een tiental jaar wachten voordat ze stroomopwaarts zwemmen en het zoete water verlaten. Onderweg ontwikkelen de palingen een donkerdere huid en grotere ogen die beter geschikt zijn om in de oceaan te zwemmen. Hoewel Nieuw-Zeelandse palingen tussen de 60 en 106 jaar oud kunnen worden, sterven deze palingen direct na het broeden.

9. Ara

Ara
Wikimedia - CC BY 2.0

Er zijn tot 17 verschillende soorten van deze prachtige en felgekleurde vogels. De levendige rode, gele en blauwe kleuren van hun verenkleed zijn ideaal voor een leven tussen de kleurrijke vruchten en bloemen van het Zuid-Amerikaanse regenwoud. In het wild leven ara's in koppels van maximaal 30 vogels, maar vaak paren ze voor het leven en nemen ze zelden een tweede partner als die van hen verloren gaat. Hoewel ze tussen de 60 en 80 jaar kunnen leven, heeft de vernietiging van het leefgebied en de illegale stroperij ertoe geleid dat wilde ara's op de bedreigde lijst zijn komen te staan.

8. Aziatische Olifanten

Aziatische Olifanten
Wikipedia - CC BY-SA 3.0

Ze zeggen dat een olifant nooit vergeet, en als dat waar is betekent dat ook dat een olifant een heel lang geheugen heeft. Vooral Aziatische olifanten hebben een lange levensverwachting, die over het algemeen tot in het midden van de 50 jaar reikt. Olifanten in gevangenschap hebben echter tot ver in de jaren '70 en '80 bereikt. In 2003 overleed de Aziatische olifant Lin Wang, die in de dierentuin van Taipei woonde, op 86-jarige leeftijd, met het Guinness World Record als oudste levende olifant. Vandaag de dag is Shirley in het Elephant Sanctuary in de staat Tennessee een meer dan 70 jaar oude olifant die geen tekenen van vertraging vertoont, terwijl de National Zoo in Washington DC de thuisbasis is van Ambika, een andere olifant die meer dan 70 jaar oud is.

7. Reuzenschildpad

Reuzenschildpad
Nicolas Völcker - CC BY-SA 4.0

Misschien is het geheim van de reuzenschildpad voor een lange levensduur het tragere tempo van leven. Deze dieren, die meer dan 100 jaar oud zijn, hebben door de jaren heen beroemde fans aangetrokken, waaronder Charles Darwin, wiens Galapagos reuzenschildpad Harriet in 2006 op 176-jarige leeftijd stierf, en Kapitein James Cook, die een Stralenschildpad schonk aan de koninklijke familie van Tonga die leefde tot 1965 toen de schildpad ten minste 188 jaar oud was. Momenteel is Jonathan, een 188-jarige Seychellenreuzenschildpad uit de Seychellen, 's werelds oudste levende landdier zoals vastgelegd in het Guinness Book of Records.

6. Brughagedissen

Brughagedissen
Sid Mosdell - CC BY 2.0

Verre neef van dinosaurus-reptielen, brughagedissen worden vaak levende fossielen genoemd omdat ze duidelijk verschillen van hagedissen en alleen in Nieuw-Zeeland bestaan. In plaats dat ze zich overdag in de zon bevinden zoals veel reptielen, houden brughagedissen zich 's nachts op en geven ze de voorkeur aan koele temperaturen. Met zijn 120 jaar is Henry, de oudste levende Brughagedis, een beroemde inwoner van het Southland Museum & Art Gallery, waar hij tot ver na zijn honderdste verjaardag nog steeds eitjes bevrucht, totdat zijn maatje, Mildred, in de zeventiger jaren overleed.

5. Groenlandse walvis

Groenlandse walvis
Olga Shpak - http://ria.ru/earth/20140219/995484804.html - CC BY-SA 3.0

In 2007 vingen Inuit-jagers een Groenlandse walvis met zes harpoenfragmenten uit de jaren 1800 die nog steeds in zijn zij vastzaten, wat bevestigt dat deze zeezoogdieren niet alleen een levensduur van meer dan 200 jaar hebben, maar ook dat ze ongelooflijk veerkrachtig zijn. Zijn lange levensduur is niet het enige unieke kenmerk. Ook bekend als de Groenlandse rechtse walvis, zijn de Groenlandse walvissen de enige baleinwalvissen die de ijskoude subarctische wateren het hele jaar door tot hun thuisland maken, en hebben ze de grootste mond - bijna een derde van zijn lichaam - van alle dieren.

4. Groenlandse haai

Groenlandse haai
NOAA Photo Library - CC BY 2.0

De Groenlandse haai heeft niet alleen een lang leven, maar ook een opmerkelijk lange kindertijd. Met een bijna onmerkbare groei van 1 cm per jaar duurt het voor deze Noord-Atlantische bewoners tot wel honderd jaar om hun volledige lengte te bereiken. Wetenschappers geloven dat deze langzame groei een belangrijke bijdrage levert aan zijn lange levensduur, maar zelfs na het bereiken van zijn maximum van 4,8 meter, gaan Groenlandse Haaien tot 400 jaar leven, waarbij ze gemakkelijk de titel van 's werelds oudste gewervelde dier dragen.

3. Noordkromp

Noordkromp
Hans Hillewaert - CC BY-SA 4.0

Toen Ming, de oudste bekende noordkromp, werd geboren, was da Vinci bezig met schilderen. Toen Ming 50 jaar werd, nam koningin Elizabeth I de troon in Engeland. Natuurlijk was Ming dit alles vergeten, gelegen op de bodem van de oceaan in de buurt van Groenland en leefde het leven zo gelukkig als een schelpdier. Terwijl noordkrompen een typische levensduur van ongeveer 200 jaar hebben, was Ming 507 jaar oud toen hij door onderzoekers werd gevonden en zo werd genoemd naar de Chinese dynastie die in het jaar van zijn geboorte heerste. Dus hoe bepaalt men de leeftijd van een mossel? Net als de ringen van een boom, groeien de ruggen van een schelp met een voor elk jaar van zijn leven.

2. Onsterfelijke kwal

Turritopsis rubra
Tony Wills - CC BY-SA 4.0

Als het woord onsterfelijk in je naam staat, is de kans groot dat je een lang leven zult hebben. Deze unieke soort kwallen trotseert de dood door naar de oceaanbodem te vallen en een kolonie nieuwe, genetisch identieke poliepen te genereren die kuitschieten tot kwallen. Nog indrukwekkender is dat als een onsterfelijke kwal gewond raakt of de voedselvoorraad schaars is, hij terug kan keren in een poliep om nieuwe, gezondere versies van zichzelf te produceren.

1. Koraal

Koraal
Marcelo Kato - Pixabay

Leven onder water lijkt het geheim te zijn van een lange levensduur, zoals veel van de dieren op deze lijst suggereren. De oudste wezens op deze lijst, en mogelijk de aarde, zijn koraal. Terwijl de onsterfelijke kwallen zich voor onbepaalde tijd genetisch kunnen repliceren, hebben onderzoekers in Florida en het Caribisch gebied ontdekt dat er al meer dan 5.000 jaar genotypen van elkhornkoraal bestaat. Dat betekent dat deze rotsachtige wezens ouder zijn dan alle door de mens gemaakte structuren, waaronder de monumenten van Rome.