Meest Alcohol Consumerende Landen Ter Wereld
Pexels - https://pixabay.com/photos/beach-beer-bottle-close-up-bokeh-1869523

Top 10 Alcohol Consumerende Landen Ter Wereld

Alcohol, een veelgebruikte psychoactieve stof met een geschiedenis die duizenden jaren omspant, is een veelgebruikt sociaal glijmiddel in verschillende culturen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt dagelijks alcoholgebruik gerapporteerd door één op de 12 personen in de Europese Unie, waarbij bijna één op de vijf maandelijks een periode van zwaar drinken doormaakt. De invloed van alcohol gaat verder dan het volume en omvat ook de frequentie van de consumptie, waardoor zowel de gezondheid als de sociale resultaten worden beïnvloed. Met name eenmalig comazuipen is een belangrijk probleem voor de volksgezondheid en heeft een negatieve invloed op het welzijn, het sociale gedrag en de geestelijke gezondheid.

Historische gegevens illustreren de integrale rol van alcohol in de grote beschavingen van het oude Egypte, Griekenland, India, Mesopotamië en China. Vandaag de dag blijft de consumptie van alcoholische dranken een vitaal aspect van socialisatie en cultuur, vooral in Europa, waar 9 van de top 10 landen met de hoogste alcoholconsumptie per hoofd van de bevolking liggen. Oeganda in Afrika is de enige niet-Europese natie onder deze koplopers.

Laten we eens kijken naar enkele van de opmerkelijke landen en hun alcoholconsumptie per hoofd van de bevolking.

10. Luxemburg - 12,45 liter per hoofd van de bevolking

 Luxemburg
Waldo Migue - pixabay.com/photos/luxembourg-luxembourg-city-landscape-1164663

Luxemburg, een klein West-Europees land, kan bogen op een rijke geschiedenis van alcoholconsumptie, waarbij wijn en bier populaire keuzes zijn. De alcoholconsumptie per hoofd van de bevolking in Luxemburg is 12,45 liter.

9. Bulgarije - 12,46 liter per hoofd van de bevolking

 Bulgarije
5163451 - pixabay.com/photos/church-sofia-alexander-nevski-2264661 5163451 

Bulgarije, in Zuidoost-Europa, laat een robuuste traditie van alcoholconsumptie zien, met een alcoholconsumptie van 12,46 liter per hoofd van de bevolking. Bulgaren drinken het liefst rakija, een fruitbrandewijn, samen met een reeks heerlijke wijnen en lichte bieren.

8. Oeganda - 12,48 liter per hoofd van de bevolking

Oeganda
Beat Roth - pixabay.com/photos/uganda-transport-banana-fruit-5005579

Oeganda, gelegen in Oost-Centraal Afrika, omarmt traditionele dranken zoals malwa en bushera. Dranken op basis van bananen zoals tonto en mwenge bigere komen ook veel voor. De alcoholconsumptie per hoofd van de bevolking in Oeganda is 12,48 liter.

7. Spanje - 12,67 liter per hoofd van de bevolking

Spanje
Luca - pixabay.com/photos/valencia-spain-calatrava-sunset-1049389

Spanje, een Zuidwest-Europees land, heeft een alcoholconsumptie van 12,67 liter per hoofd van de bevolking. Naast wijn drinken Spanjaarden ook sangria en bier, waarbij alcohol een prominente risicofactor is voor de wereldwijde ziektelast.

6. Ierland - 12,75 liter per hoofd van de bevolking

Ierland
Roland Mey pixabay.com/photos/lighthouse-ireland-galley-head-view-2542726

Ierland, een West-Europese eilandnatie, rapporteert een alcoholconsumptie van 12,75 liter per hoofd van de bevolking. Ierse inwoners genieten van een mix van dranken, waaronder Ierse koffie en oude whisky, in traditionele pubs met een rijke geschiedenis.

5. Litouwen - 12,78 liter per hoofd van de bevolking

Litouwen
jacqueline macou - pixabay.com/photos/lithuania-vilnius-churches-966145

Litouwen, de grootste Baltische staat, omarmt een sterke drinkcultuur met een alcoholconsumptie van 12,78 liter per hoofd van de bevolking. De lokale bevolking drinkt het liefst bier, samen met unieke mixen zoals midus en Stakliškės, en likeuren op basis van rogge.

4. Duitsland - 12,79 liter per hoofd van de bevolking

Duitsland
guentherlig - pixabay.com/photos/hamburg-speicherstadt-channel-3071437

Duitsland staat in de top tien van de wereldwijde alcoholconsumptie per hoofd van de bevolking met 12,79 liter in 2019. Comazuipen vormt een belangrijk probleem voor de volksgezondheid, vooral in de zuidoostelijke deelstaat Beieren, bekend om zijn uitzonderlijke biercultuur.

3. Moldavië - 12,85 liter per hoofd van de bevolking

Moldavië
Birgit Böllinger - pixabay.com/photos/prague-moldova-charles-bridge-4290878

Moldavië, een klein Oost-Europees land, heeft een alcoholconsumptie van 12,85 liter per hoofd van de bevolking. Moldaviërs hebben een rijke geschiedenis op het gebied van wijnproductie en genieten ook van unieke dranken zoals Țuică, Vișinată en mede.

2. Letland - 13,19 liter per hoofd van de bevolking

Letland
Makalu - pixabay.com/photos/latvia-riga-daugava-flow-3725546

Letland, een klein land in het noordoosten van Europa, meldt een alcoholconsumptie van 13,19 liter per hoofd van de bevolking. Traditionele dranken zoals Riga Black Balsam, wodka en bier domineren de Letse drinkcultuur.

1. Tsjechië - 14,26 liter per hoofd van de bevolking

Tsjechië
Julius Silver - pixabay.com/photos/prague-praha-winter-night-3010407

Tsjechië is wereldleider in alcoholconsumptie per hoofd van de bevolking, met individuen die ongeveer 14,26 liter pure alcohol consumeren. De iconische knapperige pils is de nationale favoriete drank en draagt aanzienlijk bij aan de jaarlijkse inname van het land.

ls we ons verdiepen in het wereldwijde tapijt van culturele praktijken, dan zien we dat alcoholconsumptie een wereldwijd fenomeen is dat diep verweven is met verschillende samenlevingen. Tsjechië staat aan de leiding in alcoholconsumptie per hoofd van de bevolking, waar mensen ongeveer 14,26 liter pure alcohol consumeren. Op de hielen zitten Letland en Moldavië met respectievelijk 13,19 en 12,85 liter. Wat vooral opvalt, is dat al de landen die vermeld staan in de top 10 van alcoholconsumerende landen de grens van 10 liter pure alcoholconsumptie per jaar overschrijden, met een opmerkelijk concentratie en Europa.

Dit inzicht in de wereldwijde drinkgewoonten benadrukt de ingewikkelde verbanden tussen culturen en hun benadering van deze eeuwenoude traditie. Het is een bewijs van de verschillende manieren waarop samenlevingen wereldwijd de rol van alcohol in hun sociale weefsel omarmen.