10 Jachtluipaard Weetjes

Het jachtluipaard is ‘s werelds snelste landdier.

Het jachtluipaard is het snelste landdier ter wereld, met snelheden tot 113 km/u. Ze kunnen in slechts 3 seconden van 0 tot 100 km/u versnellen. Met hun lange dunne benen en een langste staart zijn jachtluipaarden gebouwd voor snelheid. Ze hebben een grove, korte vacht die geelbruin van kleur is met effen zwarte vlekken. Eveneens, hebben ze zwarte scheurvormige strepen op het gezicht die helpen de zon te reflecteren bij de jacht. Volwassen jachtluipaarden wegen ongeveer 21-72 kg. In onderstaande lijst staan 10 interessante weetjes over luipaarden.

10. Hoeveel vlekken heeft een jachtluipaard?

Hoeveel-vlekken-heeft-een-jachtluipaard

Bron: Spencer Wright | CC BY 2.0 Generic
De vacht van een jachtluipaard is bedekt met veel zwarte vlekken die de vorm hebben van zwarte rondjes, die soms opgebroken zijn tot groepjes van de kleine stippen of streepjes, met meestal een bruinere tint in het midden ervan. Jachtluipaarden hebben tussen de 2000 – 3000 vlekken op hun vacht, die hen helpen zichzelf te camoufleren.

9. Waar leven jachtluipaarden?

Waar leven jachtluipaardenBron: Tambako The Jaguar | CC BY-ND 2.0 Generic

Een portret van dichtbij van een van de cheeta’s van het Lion & Safari Park (Sabu of Sithle).

Vroeger waren jachtluipaarden wijd verspreid over de Afrikaanse en Aziatische continenten, maar nu zijn ze meestal beperkt tot droge open graslanden in Afrika ten zuiden van de Sahara, waar de meerderheid van de jachtluipaarden in natuurreservaten of parken leven.
  Top 10 Grootste Hondenrassen Ter Wereld

8. Wat eten jachtluipaarden?

Wat eten jachtluipaardenBron: Greg Willis | CC BY-SA 2.0 Generic

Cheetahs aan het eten.

Jachtluipaarden zijn carnivoren, dus ze zijn afhankelijk van vlees om te kunnen overleven. Ze jagen over het algemeen overdag (vroeg in de ochtend, vroeg in de avond). Ze houden meestal de omgeving in de gaten vanop een verhoogde plek zoals een rotspartij, een omgevallen boom of een termietenheuvel. Jachtluipaarden hun dieet bestaat voornamelijk uit kleine antilopen, waaronder springbok, steenbok, thomsongazelle en impala’s. Jachtluipaarden voeden zich ook met wildebeesten kalveren en af en toe ook met kleinere dieren zoals konijnen, hazen en vogels.

7. Hoe vaak drinken jachtluipaarden?

De jachtluipaarden zijn zodanig geëvolueerd om te kunnen overleven in een omgeving waar water zeer schaars is. Zelden drinken ze meer dan één keer per vier dagen en soms maar één keer per tien dagen.

6. Zijn jachtluipaarden solitair?

Zijn jachtluipaarden solitairBron: Mukul2u | CC BY 3.0 Unported

Nauw zicht op een jachtluipaard. Let op het lichtgebouwde, slanke lichaam, de gevlekte vacht en de lange staart.

Vrouwelijke jachtluipaarden zijn solitair, wonen alleen of met hun jongen. Mannetjes leven echter in kleine familiegroepen van 2-3 broers, die bekend staan als coalities.
  10 Dieren Die Van Kleur Kunnen Veranderen

5. Hoe snel kan een jachtluipaard rennen?

Hoe snel kan een jachtluipaard rennenBron: David Siu | CC BY 2.0 Generic
Het jachtluipaard is het snelste landdier ter wereld, met snelheden tot 113 kilometer per uur. Ze kunnen in slechts drie seconden versnellen van 0 tot 100 kilometer per uur. Jachtluipaarden zijn de enige grote katachtigen die in de lucht kunnen draaien tijdens het sprinten.

4. Hoe helpt de staart van de jachtluipaarden bij het rennen?

Jachtluipaarden hebben lange gespierde staarten met een platte vorm die gebruikt wordt voor het evenwicht en de sturing. De staart werkt in wezen als een roer op een boot.

3. Waar worden jachtluipaarden geboren?

Waar worden jachtluipaarden geborenBron: Tambako The Jaguar | CC BY-ND 2.0 Generic

Op het gras liggend kijkt een van de cheeta welpen achterom.

Jachtluipaarden beginnen zich al op jonge leeftijd voort te planten; mannetjes op éénjarige leeftijd en vrouwtjes op tweejarige leeftijd. Er is geen specifiek broedseizoen en jachtluipaarden zullen gedurende hun hele leven met veel individuen paren. Mannelijke jachtluipaarden blijven na de paring niet bij de vrouwtjes en spelen geen enkele rol in de opvoeding van de jongen. Vrouwelijke jachtluipaarden daarentegen zijn zorgzame, aanhankelijke en toegewijde moeders. Na een zwangerschap van drie maanden zullen vrouwelijke jachtluipaarden een nest van 2-8 jongen baren op een afgelegen plek, zoals een rotsachtige plek of moerassig gebied met hoog gras. Welpen zijn kwetsbaar voor roofdieren en velen overleven het eerste jaar niet. In eerste instantie laten de moeders de welpen verborgen achter tijdens de jacht, maar de welpen beginnen haar te vergezellen na ongeveer zes weken.
  Top 10 Giftige Slangen

2. Hoe lang blijven welpen bij hun moeder?

Hoe lang blijven welpen bij hun moederBron: Tambako The Jaguar | CC BY-ND 2.0 Generic

Een cheetah welp speelt met zijn moeder.

Vrouwelijke jachtluipaarden brengen een lange tijd door met het verzorgen van hun welpen en het aanleren van essentiële overlevingsvaardigheden zoals de jacht. Welpen blijven meestal anderhalf tot twee jaar bij hun moeder.

1. Wat is de grootste bedreiging voor jachtluipaarden?

Wat is de grootste bedreiging voor jachtluipaardenBron: Cwormley | CC BY-SA 3.0 Unported
De jachtluipaard wordt door de IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten als kwetsbaar geclassificeerd. Met nog ongeveer 10000 – 12000 individuen in het wild zijn jachtluipaarden demeest bedreigde grote katachtige van Afrika. Historisch gezien werd er op jachtluipaarden gejaagd voor hun vacht, maar vandaag de dag zijn enkele van de grootste bedreigingen voor hun voortbestaan het verlies van hun leefgebied en de concurrentie om voedselbronnen. Jachtluipaarden hebben grote stukken land nodig om te kunnen overleven, dus de toename van menselijke nederzettingen en de aanleg van wegen in hun leefgebied brengt hen in gevaar.