Giraffen Feiten

10 Giraffen Weetjes

De giraffe is het langste zoogdier op het land ter wereld, met zelfs pasgeboren baby's die groter zijn dan de meeste mensen. Giraffen zijn het hoogste zoogdier ter wereld. Hun lange poten en nekken helpen hen om bladeren te eten aan de top van hoge bomen die andere dieren niet kunnen bereiken. Ze hebben lange tongen, en geen tanden aan de voorkant van hun bovenkaak, wat hen helpt om bladeren van takken te scheuren. Mannelijke giraffen gebruiken hun nek om te vechten, en zwaaien ze van de ene naar de andere kant om hun tegenstander een kopstoot te geven.

10. Hoeveel soorten giraffen zijn er?

Tot voor kort dacht men dat er één soort giraffe bestond, Giraffa Camelopardalis. Recent onderzoek door wetenschappers heeft echter aangetoond dat er vier soorten zijn: Noordelijke giraffe (Giraffa Camelopardalis), Zuidelijke giraffe (Giraffa giraffe), Masaigiraffe (Giraffa tippelskirchi) en de Somalische giraffe (Giraffa reticulata).

9. Hoe zien giraffen eruit?

Hoe zien giraffen eruit
Bron: Sarala Gamage

De lange poten en nekken van giraffen maken ze het langst van alle zoogdieren; alleen al de poten zijn met ongeveer 2 meter lang dan die van veel mensen. Ze hebben een duidelijke gevlekte vacht en geen twee giraffen hebben precies hetzelfde patroon. Dit betekent dat giraffen individueel kunnen worden geïdentificeerd uit hun vacht, een kenmerk dat vaak wordt gebruikt in de studie van wilde giraffen populaties.

8. Hoe groot kunnen giraffen worden?

Hoe groot kunnen giraffen worden
Bron: Esin Üstün

Gemiddeld zijn giraffen tussen 4,8 en 6 meter groot. Hoe lang is de nek van een giraffe? Giraffen hebben een lange nek die meer dan 1,8 meter lang kan zijn. De reden voor de lange nek wordt besproken onder wetenschappers, maar het is nuttig om voedsel te bereiken aan de top van hoge bomen. De toegevoegde hoogte is goed voor het spotten van naderende roofdieren, en mannetjes gebruiken hun lange nek om te concurreren met andere mannetjes, een gevecht dat bekend staat als nekworstelen. Mannelijke giraffen zwaaien met hun lange nek en steken herhaaldelijk hun kop in het lichaam van de andere mannetjes. Mannetjes met langere en sterkere nekken hebben de neiging om deze gevechten te winnen, en krijgen vaak het vrouwtje. Men denkt daarom dat langere nekken ook kunnen helpen bij het aantrekken van vrouwtjes.

7. Waar wonen giraffen?

Waar wonen giraffen
Bron: Bernard DUPONT

Giraffen leven in de open vlaktes, graslanden en savannes van Afrika. Ze komen het meest voor in zuidelijk en oostelijk Afrika, maar sommige kleinere, meer geïsoleerde populaties leven in westelijk en centraal Afrika.

6. Wat eten giraffen?

Wat eten giraffen
Bron: William Warby

Giraffen zijn snuffelaars, dus gebruik hun lange nek om zich te voeden met de bladeren, scheuten en vruchten van hoge struiken en bomen. Ze voeden zich met verschillende planten en het dieet varieert afhankelijk van de locatie en het seizoen, maar acaciabladeren en -scheuten worden het meest gegeten.

5. Hebben giraffen tanden?

Hebben giraffen tanden
Bron: happymillerman

Ja! Giraffen hebben 32 tanden, hetzelfde aantal als mensen. Maar hun monden zien er heel anders uit dan de onze. De tanden zitten aan de voorkant van de onderkaak, maar alleen aan de achterkant van de bovenkaak. In plaats van tanden hebben ze een brok weefsel dat bekend staat als een harde plaat, of tandkussen, aan de bovenkant van hun mond, wat hen helpt om de bladeren vast te houden.

4. Hoe lang is de tong van een giraffe?

Hoe lang is de tong van een giraffe
Bron: Irina Polikanova

De tong van een giraffe is lang, ongeveer 50-53 cm in lengte. Giraffe tongen en lippen zijn taai en speciaal aangepast om giraffen te laten foerageren aan bomen die andere dieren zouden vermijden, zoals acacia's, die erg stekelig zijn.

3. Welke kleur heeft de tong van een giraf?

Welke kleur heeft de tong van een giraf
Bron: William Warby

De tong van een giraf is donkerblauw van kleur, wat als een vorm van bescherming tegen de zon wordt beschouwd.

2. Hoe worden giraffen geboren?

Hoe worden giraffen geboren
Bron: Frontierofficial

Giraffen zijn polygaam, dus een paar mannetjes paren met een vrouwtje. Vrouwtjes hebben de neiging om rond 400-460 dagen na de paring te bevallen van een enkel kalfje; vrouwtjes bevallen al staande. Baby Giraffen kunnen binnen een half uur staan en kunnen al na 10 uur met hun familie meelopen. Jonge giraffen hangen in kleutergroepen tot ze ongeveer 5 maanden oud zijn, rusten en spelen samen terwijl hun moeders in de verte foerageren; één vrouwtje zal de neiging hebben om te blijven en voor de jongen te zorgen. De mannetjes zijn niet betrokken bij de opvoeding van de jongen.

1. Hoe lang slaapt een giraffe?

Hoe lang slaapt een giraffe
Bron: Christoph Rupprecht

Giraffen hebben een van de kortste slaapbehoeften van alle zoogdieren en zullen slechts ongeveer vier uur per dag slapen. Ze slapen ofwel liggend met hun nek op hun lichaam, ofwel staand. De slaap komt met korte tussenpozen voor, soms minder dan een minuut.