Top 10 Meest Interessante Weetjes Over Zeeschildpadden

Top 10 Meest Interessante Weetjes Over Zeeschildpadden

Top 10 Lijstjes Dieren

Zeeschildpadden zijn een van de grootste wonderen der natuur. De mens probeert al eeuwenlang deze oeroude wezens te begrijpen. Ze zijn niet de krachtigste, noch de mooiste, maar de aanblik van een schildpad doet mensen altijd even stilstaan en zich verbazen. Ze zijn er al langer dan de mens, maar wij zijn nu de grootste bedreiging voor hun voortbestaan. Dat betekent echter niet dat de mens de schildpadden in de steek heeft gelaten, er zijn over de hele wereld veel beschermingsprojecten voor deze arme schepsels. Maar hoewel we ons over ze verbazen, weten we nog zoveel niet over ze. Hier is een blik op een aantal interessante weetjes die je waarschijnlijk nog niet wist over zeeschildpadden.

10. Ze hebben een kompas in hun hoofd

Ze hebben een kompas in hun hoofd
Bron: wikimedia

Schildpadden zijn gevoelig voor het magnetisch veld van de aarde omdat zij een ingebouwde GPS hebben, dankzij speciale receptoren in hun hersenen. Zij kunnen hun exacte locatie bepalen ten opzichte van het magnetisch veld van de aarde, waardoor zij in staat zijn gunstige voedselgebieden te lokaliseren en terug te keren naar hun nestplaatsen (thuis) om eieren te leggen op de exacte plaats waar zij zijn uitgebroed. Deze speciale eigenschap stelt schildpadden in staat duizenden kilometers te migreren en na een halve eeuw nog steeds hun nestplaatsen te vinden. Het is een mysterie dat nog niet volledig door de wetenschap is begrepen.

9. Hun geslacht wordt bepaald door de temperatuur

Hun geslacht wordt bepaald door de temperatuur
Bron: Brocken Inaglory

Schildpadden verlaten hun nest zodra zij hun eieren hebben gelegd en zullen hun baby's nooit zien, laat staan dat zij het nest uitbroeden. De temperatuur van het nest is uitsluitend afhankelijk van de temperatuur van het omringende strand of land. Wanneer de temperatuur van het broeden 31°C bedraagt, zullen de jongen vrouwelijk zijn, en 27.66°C, mannelijk. Daartussen zullen zowel mannetjes als vrouwtjes uitkomen. De opwarming van de aarde heeft ertoe geleid dat er meer vrouwtjes dan mannetjes uit het ei komen, waardoor hun overlevingskansen in gevaar komen.

8. Schildpadden kunnen verdrinken

Schildpadden kunnen verdrinken
Bron: U.S. Fish and Wildlife Service Southeast Region

Zeeschildpadden hebben geen kieuwen. Daarom moeten ze, net als walvissen en dolfijnen, regelmatig naar de oppervlakte komen om lucht te happen. Ondanks het feit dat ze onder water hun hartslag tot 9 keer kunnen vertragen, waardoor er minder zuurstof in het bloed wordt gepompt, kunnen zeeschildpadden toch verdrinken wanneer ze vast komen te zitten in visschelpen, in de bek van roofdieren of wanneer vrouwtjes te zwaar worden door veel mannetjes die haar tegelijk proberen te paren. Ziekten zoals het papillomavirus kunnen ook hun vermogen om aan de oppervlakte te komen belemmeren.

7. 6 van de 7 soorten zeeschildpadden die er bestaan, worden met uitsterven bedreigd

6 van de 7 soorten zeeschildpadden die er bestaan, worden met uitsterven bedreigd
Bron: U.S. Geological Survey

Van de 7 bekende soorten schildpadden zijn er 6 door de CITIEs als kwetsbaar, bedreigd en ernstig bedreigd geklasseerd. De groene schildpad is de enige plantenetende zeeschildpad, die verantwoordelijk is voor de controle van het gras en dus voor de algemene gezondheid van koraaltuinen. Ook zij zijn geclassificeerd als bedreigd.

Karetschildpadden hebben een glanzend mooi gekarteld schild, waardoor ze een doelwit zijn voor de zwarte markt. Er wordt vaak op ze gejaagd en de schilden worden verwijderd en gebruikt om er sierplanten en kammen van te maken. Deze schildpaddensoort is uniek en van vitaal belang in de mariene wereld, omdat het de enige schildpaddensoort is die giftige sponzen kan eten en niet door de giftigheid ervan wordt aangetast. Stedelijke kustontwikkeling en toerisme hebben uiteenlopende gevolgen voor het aantal zeeschildpadden, aangezien de menselijke activiteiten op het strand toenemen en er overbevissing plaatsvindt ten behoeve van de groeiende industrie.

6. Sommige schildpadden kunnen bevriezen zonder te sterven

Sommige schildpadden kunnen bevriezen zonder te sterven
Bron: Frank_am_Main

Wanneer een zeeschildpad gedurende lange tijd aan koud water wordt blootgesteld, vertonen ze een onderkoelde reactie die "Cold Stunning" wordt genoemd. Zeeschildpadden zijn ectotherm, ze kunnen hun lichaamstemperatuur niet reguleren, dus koud water wordt gevaarlijk.

Ondanks deze bedreiging is er een soort, de westelijke zeeschildpad, die vast kan vriezen, door zijn achterste kan ademen en zijn metabolisme extreem kan vertragen. Tijdens het bevriezen wordt de schildpad een blok ijs dat kan versplinteren of barsten, maar als geen van deze dingen gebeurt, zal ze gewoon dat zijn en in orde zijn wanneer de koudegolf voorbij is.

5. Slechts 1 op 1000 broedsels overleeft

Slechts 1 op 1000 broedsels overleeft
Bron: Florida Fish and Wildlife

De reden waarom schildpadden meer dan 100 eieren per nest leggen en een flink aantal wijfjes tegelijk, is om de overlevingskansen van de pas uitgekomen jongen te vergroten. Bij een geslaagde nestactiviteit op een broedplaats begeven duizenden uitgekomen jongen zich naar de oceaan, maar krijgen daarbij te maken met veel predatie door vogels en zwerfhonden op het strand en door krabben uit holen eronder. Naar schatting overleeft slechts 1 op de 1000 de volwassenheid.

Een pasgeboren babyschildpad is slechts 10 cm lang, maar heeft een grote snelheid en aangeboren instincten om aan predatie te ontsnappen. Zelfs nadat ze de oceaan hebben bereikt, hebben deze baby's nog een heel leven voor de boeg waarin ze moeten vluchten voor roofdieren, verstrikt raken in visnetten en verdrinken.

4. Ze kunnen meer dan een eeuw leven

Ze kunnen meer dan een eeuw leven
Bron: U.S. Fish and Wildlife Service Southeast Region

Hoewel de meeste zeeschildpadden een gemiddelde levensduur van 80 jaar hebben, kunnen sommige schildpadden wel 100 jaar worden en die welke als huisdier worden gehouden zelfs meer dan een eeuw. Hun trage metabolisme en een dieet van kwallen geeft hen een voorsprong voor een langer en gezonder leven. Van landschildpadden, hun verwanten op het land, is bekend dat zij tot 150 jaar in gevangenschap kunnen overleven.

3. Hun schelp is ook hun ribbenkast

Hun schelp is ook hun ribbenkast
Bron: LASZLO ILYES

Het schild van een schildpad bestaat uit hetzelfde materiaal als de vingernagels van de mens, keratine genaamd. Keratine is de meest voorkomende vorm van proteïne in levende organismen. Deze harde schaal komt niet voor bij soorten met een zachte schaal, zoals lederschildpadden. De buitenste schaal is vergroeid met hun ribbenkast, waarbij de ribben zich uitstrekken en bredere ribben vormen, die vervolgens samenkomen om een beschermende laag te vormen. De onderste ribben vormen samen het plastron, dat de schildpad van onderen bedekt. Elk patroon van het schild en de kop van een schildpad is uniek voor het individu, net als menselijke vingerafdrukken

2. Ze overleefden het uitsterven van de dinosauriërs

Ze overleefden het uitsterven van de dinosauriërs
Bron: Brocken Inaglory

Ze behoren tot de oudste soorten op aarde, ongeveer even oud als de dinosauriërs. De oudste zeeschildpadden dateren van 220 miljoen jaar geleden. Deze verbazingwekkende wezens bestonden en overleefden de massale uitsterving waarbij de hele populatie dinosauriërs werd weggevaagd. Hun vermogen om zich onder water te voeden, te zwemmen en hun adem in te houden heeft hen in staat gesteld miljoenen jaren te overleven.

1. Sommigen kunnen 30 minuten zonder adem te halen

Sommigen kunnen 30 minuten zonder adem te halen
Bron: Philippe Guillaume

De tijd die zeeschildpadden onder water doorbrengen varieert per soort. Sommige, zoals de onechte karetschildpad, brengen meer dan 8 uur onder water door. Zeeschildpadden kunnen 4-7 uur slapen en tot 10 uur tijdens hun winterslaap onder water doorbrengen zonder te verdrinken. Alleen wanneer ze verstrikt raken in visnetten en andere door vissers gebruikte vallen, komen ze niet naar boven om te ademen en sterven ze als ze niet worden gered.