Top 10 Snelste Dieren

Top 10 Lijstjes Dieren

Sommige dieren zijn perfect ontworpen om de ultieme snelheidsmachines te zijn. Sommige daarvan vliegen door de lucht, andere zwemmen door water en weer andere rennen over land. De meeste van de snelste dieren zijn vogels, dus onze lijst hieronder bevat een selectie van de snelste van al deze verschillende soorten dieren. Hier zijn 10 van de snelste dieren ter wereld.

10. Haas - 77 km/u

Bruine Haas
Bron: pxhere

De lange achterpoten van de haas stellen hen in staat snelheden van 77 km/u te halen, even snel als hun roofdier de rode vos.

9. Blauwe gnoe - 80 km/u

Blauwe gnoe
Bron: Charles J. Sharp

De blauwe gnoe, de springbok en de Thomson's gazelle kunnen allemaal ongeveer 80 km/u lopen, wat bijna precies overeenkomt met de topsnelheid van een leeuw.

8. Marlijn - 80 km/u

Marlijn
Bron: Queensland State Archives

De marlijn kan 80 km/u halen en is daarmee in de strijd om de titel van 's werelds snelste vis net verslagen door de supersnelle zeilvis.

7. Gaffelbok - 98 km/u

Gaffelbok
Bron: USFWS Mountain-Prairie

De gaffelbok is het op één na snelste landdier en kan met 98 km/u roofdieren voorbijstreven.

6. Zeilvis - 110 km/u

Zeilvis
Bron: Jackiemora01

De zeilvis is met gemak 's werelds snelste vis, die met een snelheid van 110 km/u door het water schiet!

5. Jachtluipaard - 113 km/u

Jachtluipaard
Bron: Christoph Strässler

Het jachtluipaard of cheeta is het snelste landdier ter wereld dat bedreven is in het opjagen van snelle prooien en kan een topsnelheid bereiken van 113 km/u. Dat is drie keer sneller dan de topsnelheid van een mens, die ongeveer 36 km per uur bedraagt!

4. Spoorwiekgans - 142 km/u

Spoorwiekgans
Bron: Dick Daniels

De spoorwiekgans is de grootste gans ter wereld en kan vliegen met een snelheid van 142 km/u.

3. Fregatvogel - 153 km/u

Fregatvogel
Bron: Lip Kee

De snelheid van de fregatvogel 153 km/u wordt mede mogelijk gemaakt door de grootste verhouding tussen spanwijdte en lichaamsgewicht van alle vogels. Ze kunnen meer dan een week per keer in de lucht blijven!

2. Stekelstaartgierzwaluw - 171 km/u

Stekelstaartgierzwaluw
Bron: Ron Knight

De stekelstaartgierzwaluw (ook bekend als de gierzwaluw) is de snelste vogel in de gemotoriseerde vlucht, met een topsnelheid van 171 km/u!

1. Slechtvalk - 389 km/u

Slechtvalk
Bron: Mosharaf hossain ce

De slechtvalk is de snelste vogel, en in feite het snelste dier op aarde, wanneer hij in zijn duikvlucht voor de jacht, een grote hoogte bereikt en dan steil duikt met snelheden van meer dan 389 km/u. Hij bereikt horizontale kruissnelheden tot 90 km/u.