Top 10 Bordspellen
LuckyLife11 - Pixabay

Top 10 Populairste Bordspellen In Nederland

Bordspellen hebben de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen, en Nederland is daarop geen uitzondering. Met een divers aanbod aan spellen, van strategie en avontuur tot samenwerking en kans, is er een bordspel voor iedereen. In deze lijst verkennen we de top 10 bordspellen in Nederland en geven we een overzicht van elk spel en wat het speciaal maakt. Als je een liefhebber van bordspellen bent of de wereld van bordspellen wilt verkennen, ontdek dan welke bordspellen de beste zijn om te spelen met je vrienden en familie tijdens de donkere dagen.

10. 7 Gods

"7 Gods" is een strategisch bordspel met verhalen, ontworpen door Joris Maas en Alexander Remi. Het spel speelt zich af in een wereld waarin 7 goden uit verschillende oude culturen hun gezanten op een missie sturen om de verhalen van hun god te verspreiden en de populairste god van de nieuwe wereld te worden. Elke speler gebruikt zijn unieke stapel gezantkaarten en dobbelstenen uit de gedeelde Bron der Wonderen om zijn gezant naar een eiland te verplaatsen en goddelijke acties uit te voeren. Het spel eindigt wanneer een speler een bepaald aantal overwinningspunten heeft behaald of wanneer een bepaald aantal dobbelstenen zich in de Andere Wereld bevindt. Het is een leuk spel omdat het strategie en verhalen combineert, en elke god heeft andere krachten, wat variatie en herspeelbaarheid toevoegt. Het spel kan gespeeld worden door 2 tot 6 spelers, waardoor het een geweldige keuze is voor spelletjesavonden met vrienden of familie.

9. 6th Sense

"6th Sense' is een snel kaartspel waarin spelers hun voorspellende capaciteiten testen. In elke ronde gebruiken de spelers hun voorspellingskaart om het aantal slagen te bepalen dat ze denken te kunnen winnen. Vervolgens spelen ze hun kaarten strategisch uit om hun voorspelling uit te laten komen. Het spel wordt interessanter als spelers speciale kaarten kunnen gebruiken om een slag te winnen of opzettelijk te verliezen om hun voorspelling uit te laten komen. Het spel is geschikt voor 2 tot 6 spelers, en elk spel duurt ongeveer 30 minuten. Het is een leuk spel omdat het spelers uitdaagt om vooruit te denken en tactisch te spelen. Bovendien geeft het voorspellingselement een unieke draai aan het traditionele trucenspel.

8. 20000 Mijlen onder zee

Het spel "20000 Mijlen onder zee" is een leuk en boeiend bordspel waarbij spelers een gedeelde 3D-onderzeeër besturen in drie richtingen, met als doel de juiste schatten te verzamelen op hun eigen speelbord. Het spel is ontworpen voor 2-4 spelers, waardoor het een geweldige keuze is voor kleine groepen of familiespelavonden. Na elke drie ronden wordt een rij op het speelbord geëvalueerd, wat een strategisch element toevoegt aan het spelverloop. Aan het einde van het spel leveren de rijen ook punten op, wat tot spannende omwentelingen kan leiden en elke speler tot het einde toe scherp houdt. De combinatie van strategie, competitie en het unieke thema van onderwaterverkenning maakt "20000 Mijlen onder zee" tot een echt leuk spel.

7. Pandemic

"Pandemic" is een coöperatief bordspel ontworpen door Matt Leacock, waarin 2-4 spelers samenwerken om de verspreiding van vier ziektes tegen te gaan die regio's in de wereld dreigen uit te roeien. Elke speler neemt een van de zeven mogelijke rollen aan: hulpverlener, arts, wetenschapper, onderzoeker, operationeel expert, rampenplanner of quarantainespecialist. Het doel is om alle vier de geneeswijzen te ontdekken voordat een van de voorwaarden wordt bereikt die het spel beëindigt. Het spel is gebaseerd op het uitgangspunt dat er vier ziektes in de wereld zijn uitgebroken die elk een regio dreigen uit te roeien. Het is een spannende, thematische en uitdagende ervaring die relatief eenvoudig te leren is en die uren aan interessante beslissingen biedt zonder overweldigend te zijn. De combinatie van strategie, samenwerking en het unieke thema van ziektebeheersing maakt van "Pandemic" een erg leuk spel.4. Carcassonne"Carcassonne" is een bordspel waarin 2-5 spelers samen het gebied rond de middeleeuwse Franse stad Carcassonne bouwen. Het spel begint met één specifieke terreintegel met de afbeelding naar boven en 71 andere geschud met de afbeelding naar beneden voor de spelers om uit te kiezen. De beurt van elke speler bestaat uit drie fasen: Trek en plaats een terreintegel, plaats een volgeling op de nieuw geplaatste tegel (optioneel), en scoor voltooide eigenschappen (indien relevant). De nieuwe tegel moet zo worden geplaatst dat de terreineigenschappen op de tegels die hij aanraakt worden uitgebreid: wegen moeten aansluiten op wegen, velden op velden, en steden op steden. Na het plaatsen van een nieuw getrokken tegel mag de speler die de tegel plaatst ervoor kiezen om een markeersteen (een 'volgsteen' of 'meeple' genoemd) op een terreinkenmerk van die nieuw geplaatste tegel te plaatsen om de controle erover op te eisen. Het doel van Carcassonne is om de meeste punten te scoren. De combinatie van strategie, competitie en het unieke thema van het bouwen van middeleeuwse steden maakt van Carcassonne een erg leuk spel.

6. Carcassonne

Carcassonne is een klassiek legspel waarbij spelers in de huid kruipen van stichters van het Zuid-Franse landschap. Het spel wordt gespeeld met 2-5 spelers en bestaat uit het plaatsen van tegels om steden, boerderijen, wegen en kloosters te bouwen en het inzetten van volgelingen (of meeples) als dieven, ridders, monniken en boeren om gebieden te claimen en punten te verdienen. De speler met de meeste punten als alle speelstenen zijn gebruikt is de winnaar. Wat Carcassonne zo leuk en boeiend maakt, is de eenvoud in combinatie met strategische diepgang. De snelle gameplay van het spel, het gemak waarmee je het kunt leren en de hoge mate van spelersinteractie maken het een uitstekend instapspel. Elk spel resulteert in een uniek, prachtig mozaïek van een middeleeuws landschap, wat zorgt voor visuele voldoening samen met de spanning van competitie.

5. Stratego

Stratego is een strategisch bordspel voor twee spelers met elementen van geluk en vaardigheid. Elke speler voert het bevel over een leger van 40 stukken van verschillende rangen - het doel is om de vlag van de tegenstander te ontdekken en te veroveren, of om zoveel vijandelijke stukken te veroveren dat de tegenstander geen verdere zetten kan doen. De spelers kunnen elkaars gelederen niet zien, wat een belangrijk element van informatieoorlog aan het spel toevoegt. Stukken worden één veld per keer verplaatst en stukken met een lagere rang worden van het bord verwijderd als ze stukken met een hogere rang aanvallen. Het spel staat bekend om het iconische Spion-stuk, dat wint van het hoogst gerangschikte stuk als het eerst aanvalt. Stratego biedt een balans tussen strategie en toeval, waardoor het een leuk en boeiend spel is met elke keer een andere ervaring.

4. Qwixx

Qwixx is een leuk en interactief dobbelspel dat gespeeld kan worden door 2 tot 5 spelers. Het spel bestaat uit zes dobbelstenen (twee witte, een rode, een groene, een blauwe en een gele) en een scoreblad. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren door zoveel mogelijk getallen in de vier kleurrijen weg te strepen zonder strafpunten te krijgen. De getallen moeten van links naar rechts worden doorgestreept in elk van de gekleurde rijen. De actieve speler gooit met alle zes dobbelstenen en twee acties worden in volgorde uitgevoerd: de som van de twee witte dobbelstenen wordt bekend gemaakt en alle spelers mogen het getal in elke kleurrij doorstrepen; daarna mag de actieve speler een van de witte dobbelstenen optellen bij een van de gekleurde dobbelstenen en het getal in de corresponderende kleurrij doorstrepen. Als een speler een getal wil wegstrepen dat helemaal rechts in een kleurrij staat, moet hij eerst minstens vijf getallen in die rij hebben weggestreept. Het spel is afgelopen als een speler twee strafvakjes heeft of als twee kleurenrijen zijn vergrendeld. Qwixx is een geweldige manier om snel te denken, strategisch te plaatsen en creatieve oplossingen te bedenken.

3. Ticket to Ride

Ticket to Ride is een boeiend bordspel dat kan worden gespeeld door 2 tot 5 spelers. Het doel van het spel is om spoorwegroutes te claimen en zoveel mogelijk punten te scoren. Elke speler kiest een kleur en ontvangt een set van 45 gekleurde treinwagons. De spelers ontvangen ook een kleine, ronde markeersteen met dezelfde kleur als hun treinwagons. Het spel begint met de markeersteen van elke speler op het startpunt in de linkerbenedenhoek van het bord. De spelers krijgen 4 wagonkaarten en 3 bestemmingskaartjes. Tijdens hun beurt kunnen de spelers een van de volgende drie acties uitvoeren: wagonkaarten trekken, een route claimen of bestemmingskaartjes trekken. Het spel eindigt als een speler twee strafvakjes heeft of als twee kleurenrijen op slot zitten. Ticket to Ride is een leuk en boeiend spel dat strategisch denken en plannen vereist.

2. Risk

Risk is een klassiek strategiespel dat kan worden gespeeld door 2 tot 6 spelers. Het spel bestaat uit een bord dat een politieke kaart van de aarde voorstelt, verdeeld in tweeënveertig gebieden die zijn gegroepeerd in zes continenten. Het doel van het spel is om elk gebied op het bord te bezetten en zo de andere spelers uit te schakelen. De spelers besturen legers waarmee ze proberen gebieden van andere spelers te veroveren, waarbij de resultaten worden bepaald door dobbelsteenworpen. Aan het begin van elke beurt ontvangen spelers versterkingen op basis van het aantal gebieden dat ze bezetten, de continenten die ze controleren en de waarde van de setjes gebiedskaarten die ze inruilen. Risk is een strategisch veroveringsspel waarin je het opneemt tegen je tegenstanders, waardoor het een leuk en boeiend spel is dat elke keer een andere ervaring biedt.

1. Monopoly

Monopoly is een klassiek bordspel voor 2-8 spelers, waarbij het de bedoeling is om je tegenstanders failliet te laten gaan door eigendommen te verhandelen en te ontwikkelen. Elke speler begint met een vooraf bepaald geldbedrag en beweegt zich over het bord op basis van de worp van twee zeszijdige dobbelstenen. Het plezier van het spel zit in de strategische elementen: spelers moeten beslissen wanneer ze eigendommen kopen, huizen en hotels bouwen of handelen met andere spelers om monopolies te creëren. Het spel bevat ook gelukselementen, zoals het landen op de juiste eigendommen of het trekken van voordelige kaarten van de algemeen fonds kaarten of kanskaarten. Met zijn mix van strategie, geluk en sociale interactie is Monopoly al generaties lang een favoriet onder bordspelliefhebbers.

In het kort, de top 10 van bordspellen bestaat uit een gevarieerde en boeiende selectie spellen die inspelen op verschillende interesses en voorkeuren. Van het strategische Risk en Monopoly tot coöperatieve spellen zoals Pandemic en Island, deze spellen bieden een scala aan ervaringen voor spelers. Ze zijn perfect voor donkere dagen omdat ze zorgen voor vermaak binnenshuis, sociale interactie en mentale stimulatie. Of je nu een doorgewinterde bordspelspeler bent of nieuw in de hobby, deze spellen bieden zeker een geweldige ervaring en brengen mensen samen. Verzamel dus je vrienden en familie en dompel je onder in de wereld van deze fantastische bordspellen.