Top 10 Ongewenst Gedrag Bij Honden
Ulrike Mai - Pixabay

Top 10 Ongewenst Gedrag Bij Honden

Wat zijn de meest voorkomende slechte gewoontes van honden? Hoe kan men het slechte gedrag van de hond overwinnen? Heb je ooit te maken gehad met een soort van slecht gedrag van honden? Hier is een top 10 van slecht gedrag van de hond, en tips om hem te transformeren in een prachtige metgezel. Vergeet niet, honden worden niet slecht geboren. Ze worden beïnvloed door hun omgeving. Hun slecht gedrag is meestal te wijten aan hun interacties met anderen, kunnen ze ongemakkelijk zijn in bepaalde situaties, of het kan te wijten zijn aan inconsistente of slechte hondentraining. Hier zijn top 10 ongewenst gedrag bij honden, en tips om te overwinnen.

10. Kauwen

Kauwen
Viktoria B. - Pexels

Kauwen is een veelvoorkomend slecht gedrag voor honden. Kauwen is de natuurlijke manier van een hond om stress te verlichten of te stoppen met vervelen. Kauwen kan ook de pijn verlichten bij pups met nieuwe tanden, of bij oudere honden met een verzwakte kaak. Kauwen is een aanvaardbaar gedrag wanneer een hond op een geschikt voorwerp kauwt, zoals een hondenspeeltje. De meeste eigenaren raken gefrustreerd als hun hond op meubels, schoenen, elektronica, etc. kauwt. Dit soort gedrag kan worden gecorrigeerd door een goede training, vooral op jonge leeftijd.

9. Springen

Springen
Spike Summers - Pixabay

Veel honden hebben de neiging om op mensen of andere honden te springen als ze opgewonden zijn tijdens een begroeting. Van nature springen puppy's op oudere honden om aan hun gezicht te ruiken, en daarom doen honden hetzelfde met mensen. Spronggedrag kan een probleem zijn omdat verwondingen vaak voorkomen. Nagels van een hond die niet kort geknipt zijn kunnen een persoon krabben en een springende hond kan iemand, vooral een kind, gemakkelijk neerhalen. Het is belangrijk om honden te leren om niet op jonge leeftijd te springen.

8. Leiband trekken

Leiband trekken
Karen Arnold - CC0

Veel honden trekken aan de lijn omdat ze te opgewonden of te geprikkeld zijn tijdens het wandelen. Overprikkeling kan door de geur van de mens niet worden opgemerkt of de geluiden die de mens niet kan horen. Snel bewegende objecten zoals fietsen, skateboards of kleine dieren kunnen ook opwinding veroorzaken voor een hond, wat leidt tot het trekken van de hond tijdens een wandeling. Dit soort gedrag kan gemakkelijk worden gecorrigeerd door middel van gedragstraining.

7. Leiband agressiviteit

Leiband agressiviteit
PxHere - CC0

Sommige honden voelen zich gestrest als ze aan de lijn worden gelopen, omdat ze het gevoel hebben dat ze opgesloten zijn of onder controle worden gehouden. Als honden zich zo voelen, kunnen ze te agressief worden naar andere honden, mensen of voorwerpen. Tekenen van agressiviteit aan de lijn zijn onder andere lonken, grommen of agressief blaffen. Agressie aan de leiband komt vaak voor en kan worden behandeld met gedragstraining.

6. Angst

Angst
Laura - Pixabay

De meeste honden worden in het begin van hun leven angstig als ze niet goed gesocialiseerd zijn met andere dieren of blootgesteld zijn aan een andere omgeving. Ze kunnen ook een soort trauma hebben opgelopen in hun leven, zoals aangereden worden door een auto, misbruikt worden of verwaarloosd worden. Honden die lijden aan angst zullen vaak bang zijn, agressief zijn, zich naar andere honden of mensen haasten, of proberen te vluchten uit 'enge' situaties. Gedragstraining kan helpen om angst bij honden te stoppen. Als het angstige gedrag ernstig is, kan medicatie worden voorgeschreven om de angst van een hond te verlichten.

5. Hypersalivatie

Hypersalivatie
John Haslam - CC BY 2.0

Veel huisdiereigenaren hebben te maken met kwijlende honden. Kwijlen kan het gevolg zijn van gebitsproblemen, zoals te veel tandsteen, rotte tanden, of ontstekingen en irritatie rond de mond van een hond. Overmatige speekselvorming kan ook worden toegeschreven aan het ras van een hond. Mastiffs, Bloedhonden en Bulldogs zijn veel voorkomende rassen die overmatig kwijlen. Deze soorten rassen hebben vaak moeite met het vasthouden van vloeistoffen omdat ze een slappe mondhuid hebben, korte/spitse snuiten en grote wangen. Honden met lang haar op hun gezicht, zoals Schnauzers of Westies, hebben de neiging om water te laten druppelen na het drinken. Dit wordt soms verward met kwijlen. Tenzij er sprake is van een medische aandoening die kan worden behandeld, is slobberen en overmatig speekselverlies geen gedrag dat kan worden gecorrigeerd.

4. Agressiviteit van de hond

Agressiviteit van de hond
Andrea Stöckel - CC0

Veel honden worden agressief naar andere honden toe. Honden die agressief zijn, grommen, blaffen, springen, knappen en vallen vaak andere honden aan. Ze kunnen agressief worden van angst of het kan een aangeleerd gedrag zijn. Sommige honden kunnen agressief worden als ze gedwongen worden in een situatie te komen waarin ze niet willen verkeren, zoals het ontmoeten van andere honden in het hondenpark of tijdens wandelingen. Dit soort gedrag kan worden gecorrigeerd door middel van gedragstraining. Sommige hondenrassen hebben een aanleg om agressiever te zijn dan andere, en in sommige gevallen kan het agressieve gedrag van een hond het gevolg zijn van een medisch probleem.

3. Territoriaal Gedrag

Territoriaal Gedrag
Peakpx - CC0

Honden verdedigen vaak het gebied dat zij als hun territorium beschouwen, of het gebied dat zij denken dat het bij hen hoort. Gemeenschappelijke territoria die honden verdedigen zijn hun bench of slaapplaats, de terreinen rond hun huis, of het gebied rond hun voedsel. Honden kunnen ook territoriaal zijn ten opzichte van hun hondenspeelgoed. Typische tekenen van territoriaal gedrag zijn grommen, agressief geblaf, bijten of uitzinnig gedrag. Territorialiteit bij honden is behandelbaar en kan worden gecorrigeerd door middel van gedragstraining.

2. Overmatig blaffen

Overmatig blaffen
Christel SAGNIEZ - Pixabay

Blaffen is een natuurlijke manier van communiceren bij honden, maar veel honden blaffen als het ongepast of onnodig is. Veelvoorkomende redenen waarom een hond blaft is om te waarschuwen of een waarschuwing te sturen, wanneer hij opgewonden is of iemand nieuw begroet, wanneer hij zich bedreigd of bang voelt, of gewoon omdat hij speels is. Blaffen wordt overdreven als de hond blijft blaffen, zelfs nadat de situatie die het blaffen in eerste instantie heeft veroorzaakt, is gestopt. Dit soort gedrag kan worden gecorrigeerd door middel van een goede gedragstraining.

1. Hond poept en plast in huis

Hond poept en plast in huis
Tracey Adams - CC BY 2.0

 

Sommige honden poepen en plassen in huis als gevolg van een gedragsprobleem. Honden plassen of poepen wanneer ze bang of angstig zijn, om onderdanigheid te tonen of hun territorium af te bakenen. Het is belangrijk om de exacte reden te bepalen waarom jouw hond zich in huis ontlast. Door de reden voor dit ongewenste gedrag te begrijpen, kan een goed behandelingsprogramma worden gecreëerd om te voorkomen dat dit blijft voorkomen. Soms zal een hond het huis bezoedelen als gevolg van een onderliggend medisch probleem en het is belangrijk om dit probleem met een dierenarts te bespreken. Hoe eerder dit gedrag wordt aangepakt, hoe groter de kans dat het stopt.