Vreemdste Dieren
Redleg - Public Domain

Top 10 Vreemdste Dieren Ter Wereld

Stel je voor dat je op een dierenshow bent waar je 's werelds vreemdste dier moet uitzoeken. Voor je staat een dier uit elk van de 8,7 miljoen diersoorten die wereldwijd voorkomen. Net als een jurylid bij een hondenshow kun je enkele dieren, zoals de olifant met zijn lange slurf en de giraffe met zijn lange nek, als finalisten eruit trekken, maar als het tijd wordt om de vreemdste dieren ter wereld te noemen, worden deze dieren nauwelijks opgemerkt. In plaats daarvan kies je deze unieke dieren op basis van hun zeldzaamheid en minstens één kenmerk dat hen onderscheidt. In de onderstaande lijst nemen we de top 10 vreemdste dieren in de wereld onder de loep.

10. Glaskikker - Doorzichtig achterlijf

 Glaskikker
Diego Gómez Hoyos - CC BY-SA 4.0

De glaskikker is vreemd omdat zijn achterlijf doorzichtig is. Daardoor kun je zijn inwendige organen zien. Toeschouwers kunnen het hart bloed in de slagaders zien pompen en het voedsel door de maag en darmen zien bewegen.

Deze dieren die in tropische regenwouden leven, zoals die in Belize, Costa Rica, Colombia, Guatemala, Honduras, Mexico en Panama, zijn ook uniek omdat mannetjes het nest bewaken tot de eitjes kikkervisjes worden, terwijl de moeder nergens meer te vinden is. Het bewaken van het nest kan uitdagend werk zijn, want vleesetende wespen voeden zich graag met deze eieren uit het regenwoud. Mannetjes glaskikkers gebruiken hun lange achterpoten om de wespen weg te schoppen.

9. Grote rafelvis - Lijkt op een blad

Grote rafelvis
James Rosindell - CC BY-SA 4.0

Als je aan het duiken bent in de wateren voor de zuid- en centrale Australische kust en iets ziet dat op een takje lijkt in de zeeën, dan moet je misschien goed opletten, want het kan een grote rafelvis of ook zeedraak genoemd zijn. Hoewel zeedraken op een takje lijken, gebruikt hij deze lichaamsdelen niet om zich door het water te bewegen. In plaats daarvan heeft hij twee minuscule vinnen die bijna doorzichtig zijn en die hij gebruikt om zich voort te bewegen.

Mannelijke grote rafelvissen hebben een unieke kleverige plek onder hun staart, waar de vrouwtjes hun eieren leggen. Dan draagt het mannetje de eitjes ongeveer 5 weken voordat hij ze in het water loslaat.

8. Okapi - Neef van de giraffe

 Okapi
Daniel Jolivet - CC BY 2.0

Het vreemde kleurpatroon op de okapi doet je afvragen of dit dier een soort hert of zebra is, maar okapi's zijn de enige levende verwant van de giraffe. Je ziet de gelijkenis in de kop van de okapi. Deze dieren die leven in het Ituri woud, een dicht regenwoud in de Democratische Republiek Congo, vertrouwen op hun gehoor om hen te waarschuwen als er gevaar in de buurt is.

Wetenschappers geloven dat de witte strepen op de achterhand en voorpoten van de okapi's het de kalveren gemakkelijker maken hun moeders te volgen, de volwassenen om elkaar te vinden en helpt hen te camoufleren voor hun roofdieren.

Hoewel ze binnen 30 minuten na de geboorte kunnen lopen, poepen kalveren pas als ze ongeveer 6 weken oud zijn, zodat de geur geen roofdieren aantrekt.

7. Gerenoek - Lange nek

 Gerenoek
Abujoy - CC BY 3.0

De Oost-Afrikaanse gerenoek heeft een extreem lange nek, maar deze dieren zijn ook vreemd door hun vermogen om zich op te richten en op hun achterpoten te gaan staan. Dit geeft het dier het vermogen om vogels van bomen te plukken en planten te eten waar andere dieren niet bij kunnen. Als ze op hun achterpoten staan, kunnen ze tot 1,8 meter lang worden.

Dit lid van de antilopenfamilie is moeilijk gebleken voor dierentuinen om groot te brengen, vanwege hun schuwe aard en hun ongewone voedingsgewoonten. Deze woestijndieren drinken zelden water. In plaats daarvan vertrouwen ze op hun dieet om het vocht te leveren dat ze nodig hebben.

De mannelijke gerenoek hebben unieke s-vormige hoorns die achterwaarts over hun lichaam buigen en tot 43 cm lang kunnen worden, terwijl vrouwtjes rechtere hoorns hebben. Als een mannetje voelt dat een vrouwtje klaar is om te paren, markeren ze haar met speciale afscheidingen uit geurklieren onder zijn oog, voordat ze haar een paar keer schoppen. Daarna gaan ze over tot seks.

6. Schroefhoorngeit - Spiraalvormige hoorns

 Schroefhoorngeit
Rufus46 - CC BY-SA 3.0

De ongewone spiraalvormige hoorns op de chroefhoorngeit of markhoor kunnen bij volwassen mannetjes wel 1,5 m lang worden. Vrouwtjes van deze soort, die de grootste van de geitenfamilie is, leven in kuddes van 50-tot-100 dieren. Dit Himalaya dier heeft extreem brede hoeven, die hij gebruikt om op slangen te stappen en ze te doden. Hun brede hoeven kunnen hen ook helpen om hun houvast te behouden.

markhoors zien er verder vreemd uit, want mannetjes hebben dikke, lange baarden van donker haar, grijs-witte manen, en plukjes bleekgekleurd haar op hun poten, terwijl vrouwtjes maar heel korte baarden hebben. Net als bij paarden varieert de lengte van de vacht met het seizoen. Een brede donkerbruine rugstreep loopt van de schouders tot aan de basis van de staart.

5. Mierenegel - Eieren leggen

 Mierenegel
User:Fir0002 - GFDL 1.2

Behalve het vogelbekdier is de mierenegel het enige zoogdier dat eieren legt. Dit lid van de miereneterfamilie leeft in Australië, Tasmanië, en Papoea Nieuw Guinea, waar het een solitair dier is dat overdag en 's avonds actief is. Miereneters hebben kleine ogen, en ze zien niet goed. Hij compenseert dat door een scherp gehoor en een grote reukzin te hebben. Het lichaam van de mierenegel is bedekt met beige-zwarte stekels, die lijken op stekelvarkens.

Dit dier heeft een ongewone voet, want zijn tweede teen is uitzonderlijk lang. Het gebruikt deze klauw om zijn lichaam door te kammen om insecten te verzamelen om te eten. De korte poten van de mierenegel zijn uiterst krachtig, zodat hij snel in de grond kan graven.

Als hij merkt dat roofdieren, zoals honden en katten, in de buurt zijn, graaft hij snel een gat in de grond. Hij graaft recht naar beneden tot alleen het uiterste puntje van zijn staart boven de grond uitsteekt, en blijft daar tot het gevaar geweken is.

4. Kinkajoe - Boombewonend zoogdier

 Kinkajoe
Dick Culbert - CC BY 2.0

Behalve primaten is de kinkajoe het enige in bomen levende zoogdier. Deze dieren kunnen hun voeten omdraaien, zodat ze efficiënt achteruit kunnen lopen. Terwijl het lichaam van de kinkajou maar ongeveer 50 centimeter lang is, kan zijn staart even lang zijn als zijn lichaam. Hij gebruikt zijn staart om zich te bedekken als hij slaapt. Je kunt dit Midden- en Zuid-Amerikaanse dier, dat een neef is van wasberen, misschien ondersteboven hangend bij de top van bomen zien. Het gebruikt zijn lange tong om honing van bijen te stelen als zijn voornaamste voedselbron. Daarom wordt dit dier soms een honingbeer genoemd.

Vrouwtjes baren jaarlijks één jong, dat op katjes lijkt omdat ze met gesloten ogen geboren worden. Ze kunnen pas zien als ze ongeveer een maand oud zijn.

3. Menura - Bootsen omgevingsgeluiden na

 Menura
Fir0002 - GFDL 1.2

Terwijl veel vogels, zoals de spotvogels, lijsterachtigen, en katvogels, de geluiden van andere vogels kunnen imiteren, is de menura uniek omdat hij omgevingsgeluiden kan nabootsen. Terwijl de meeste vogels een vierdelige syrinx hebben die ze gebruiken om hun gezang te produceren, heeft de Australische menura er maar een driedelige. Wetenschappers weten niet zeker of deze zeldzame vereenvoudiging hen in staat stelt unieke geluiden te maken, zoals kettingzagen en camera's die klikken, of niet.

Deze op de grond levende vogel is ook voortreffelijk voor het milieu. Terwijl hij zijn speciaal ontworpen poten gebruikt om door bladafval te harken, verplaatst hij elk jaar tot 352 ton aarde. Dat is het equivalent van ongeveer 11 kiepwagenladingen. Dat is meer dan enig ander dier op aarde, met inbegrip van grondeekhoorns, mollen, en regenwormen. Hun graafwerk versnelt de natuurlijke ontbinding, die de sleutel is tot een gezond bos.

2. Flauwvallende geit - Valt flauw van schrik

Flauwvallende geit
Redleg - Public Domain

Vaak worden ze flauwvallende geiten genoemd, myotonische geiten hebben een uniek verdedigingsmechanisme. Deze dieren vallen als ze schrikken, en hun ledematen worden stijf. Als je een plotseling geluid hoort, spannen je spieren zich op natuurlijke wijze een seconde aan voor ze zich ontspannen. Flauwvallende geiten worden geboren met een zeldzame aandoening die myotonia congenita heet. Als ze schrikken ontspannen hun spieren zich niet, zodat ze omvallen. Dit geitenras komt voor in allerlei vormen en maten. Het ras werd in Tennessee ontwikkeld door boeren die vonden dat ze gemakkelijker binnen hekken te houden waren dan andere geitenrassen.

1. Blauwe draak - Unieke blauwe kleur

Blauwe draak
Poyt448, Peter Woodard - CC BY-SA 4.0

De blauwe draak, ook wel glaucus atlanticus genoemd, is een weekdier dat voorkomt in de Atlantische, Stille en Indische oceanen. De blauwe draak drijft op zijn rug door het water, en hij gebruikt een luchtbel op zijn buik om te blijven zwemmen. Dit dier heeft een zeldzaam voedings- en beschermingspatroon dat het gebruikt terwijl het in groepen, vloten genoemd, door de zee drijft. Het gebruikt gif om ander giftig zeeleven te doden, dat vaak verscheidene malen groter is dan hijzelf. Dan gebruikt het zijn radvormige tanden, als een gekarteld mes, om het dier in hapklare stukken te snijden. Tijdens het eten verzamelt hij het gif uit zijn voedsel, dat hij dan gebruikt om zijn volgende prooi te doden.

Hoewel ze meestal in de oceaan gevonden worden, kan de wind ze aan land blazen, waardoor ze gedood worden. Zelfs dan kunnen ze hun gif afgeven als iemand op ze stapt of ervoor kiest er een op te rapen. Onderzoekers weten niet zeker hoeveel blauwe draken er in de wereld zijn, maar ze denken dat opwarmende oceanen en meer stormen ze in staat stellen hun territorium uit te breiden.