Top 10 Meest Voorkomende Angsten

Het is veilig om te zeggen dat iedereen op de wereld wel ergens bang voor is. Veel mensen hebben fobieën en het is niets om je voor te schamen. Angsten ontstaan meestal tijdens de kindertijd en blijven ons hele leven bij. Wetenschappers hebben vastgesteld dat fobieën twee keer zo vaak bij vrouwen voorkomen als bij mannen. Er bestaan veel verklaringen voor hoe en waarom fobieën zich ontwikkelen, maar deze lijst gaat over de 10 meest voorkomende angsten, dus laten we beginnen!

10. Arachnofobie

 

Arachnofobie is de angst voor spinnen en andere wezens uit de spinachtigenfamilie. Het moet zelfs niet eens een giftige spinnen zijn. Zelfs bij het zien van een gewone spin veroorzaakt dit een sterke reactie bij mensen die lijden aan deze angst, maar in sommige gevallen kan zelfs het zien van een afbeelding van een spin angst en paniek veroorzaken. Deze angst kan beschouwd worden als irrationeel (zoals de meeste fobieën) omdat niet veel spinnen daadwerkelijk gevaarlijk zijn voor de mens. Deskundigen verklaren deze angst vaak met het feit dat onze voorouders geen manieren hadden om met deze insecten om te gaan, zodat we een predisponerende angst voor hen ontwikkelden met behulp van evolutionaire middelen.

9. Ofidiofobie

 

Ofidiofobie is de angst voor slangen en is een van de meest voorkomende fobieën ter wereld. Het wordt toegeschreven aan culturele invloeden, evolutie, of gewoon negatieve persoonlijke ervaringen. Sommige slangen die giftig zijn, helpen deze fobie waarschijnlijk bij sommige mensen te ontwikkelen. Ettelijke deskundigen geloven ook dat deze angst voortkomt uit een ingewortelde angst voor ziekten die alle mensen hebben.

8. Acrofobie

 

Acrofobie is de angst voor grote hoogte. Acrofobie heeft veel gemeen met bathofobie, de vrees voor diepten. Beide fobieën houden verband met de vrees om te vallen. De kans is groot dat je iemand kent die deze fobie heeft. Het treft meer dan 6% van alle mensen in de wereld. Het kan leiden tot ernstige angstaanvallen, dus is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het brengen van mensen naar hogere plekken die een angstaanval zouden kunnen uitlokken. Het is meestal gebonden aan vroegere traumatische ervaringen, maar in sommige gevallen wordt aangenomen dat het is geëvolueerd door onze aanpassing aan de omgeving. Een ding dat genoemd moet worden is dat veel mensen hoogtevrees hebben, maar een fobie is ernstiger dan dat.

7. Aerofobie

 

Aerofobie is de angst om te vliegen en treft eigenlijk een groot deel van de mensen. Uit de momenteel beschikbare gegevens blijkt dat 10 tot 40 procent van de volwassen vliegangst heeft. Dit is vreemd, want vliegtuigongelukken komen niet zo vaak voor. De symptomen van aerofobie zijn het gevoel van desoriëntatie, snelle hartslag en beven. Sommige mensen gaan zelfs zo ver dat ze nooit meer willen vliegen omwille van deze angst.

6. Cynofobie

 

Cynofobie is de angst voor honden, zo onmogelijk als het lijkt dat zoiets bestaat. Het is eigenlijk ook heel gewoon, en waarschijnlijk ontwikkeld door ervaringen uit het verleden. Mensen die als kind door honden zijn gebeten, hebben vaak deze specifieke fobie omdat die gebeurtenissen traumatisch kunnen zijn. Deze fobie is een irrationele angst die door alle honden wordt veroorzaakt en kan een ernstige impact hebben op het leven van een individu, dus het is niet iets wat we lichtvaardig moeten opvatten.

5. Astrafobie

 

Deze fobie maakt mensen bang voor donder en bliksem. Mensen die er last van hebben, ervaren meestal een ernstig gevoel van angst als ze die weersverschijnselen meemaken. De symptomen zijn vergelijkbaar met de fobieën die we al noemden en omvatten onder andere beven en verhoogde ademhaling. Mensen die lijden aan astrafobie zullen proberen te schuilen voor onweersbuien wanneer de kans bestaat dat dit gebeurt. Ze zijn ook vaak geobsedeerd door het weer, wat logisch is omdat ze zich willen voorbereiden op de angst die ze zouden kunnen voelen.

4. Trypanofobie

 

Trypanofobie is de angst voor injecties, of gewoon naalden. Mensen die hieraan lijden vermijden vaak om naar de dokter te gaan, uit angst dat ze mogelijk een injectie nodig hebben. Dit is een angst die meestal onbehandeld blijft, omdat mensen vaak gewoon situaties vermijden die de angst kunnen uitlokken. Deskundigen geloven dat tot 30% van de volwassen mensen aan dit soort angsten lijdt.

3. Sociale fobie

 

Ook wel bekend als sociale angststoornis, dit is een angst voor sociale situaties, en het kan het leven van mensen vernietigen met de mate waarin het ernstig is. Mensen die het ervaren hebben de neiging om alle sociale bijeenkomsten te vermijden, omdat die sterke angstaanvallen in hen kunnen uitlokken. Ze zijn bang dat ze worden bekeken of zelfs vernederd te allen tijde wanneer ze in de aanwezigheid van andere mensen en dus kiezen ze ervoor om zelfs de eenvoudige dagelijkse taken te vermijden. Deze fobieën ontwikkelen zich meestal in de puberteit en kunnen worden behandeld.

2. Agorafobie

 

Deze fobie is het best te omschrijven als de angst om alleen te zijn op een plek waar we niet gemakkelijk aan kunnen ontsnappen. Mensen met deze fobie zijn vaak bang voor open ruimtes en drukke gebieden, en situaties zoals deze veroorzaken vaak paniekaanvallen in hen. In meer extreme gevallen zullen deze mensen hun huis niet meer verlaten. Aangenomen wordt dat mensen met een paniekstoornis in een derde van de gevallen een agorafobie ontwikkelen.

1. Mysofobie

 

Mysofobie is de angst voor vuil en ziektekiemen. Deze fobie kan mensen obsessief bezig houden met het overmatig reinigen van elk oppervlak in hun leefruimte, maar ook met het wassen van de handen. Het is vaak verbonden met een obsessief-compulsieve stoornis (OCD). Mensen met deze specifieke fobie vermijden vaak contact met andere mensen omdat ze bang zijn voor vervuiling.