Top 10 Meest Stinkende Dieren
Bryan Padron - Unsplash

Top 10 Meest Stinkende Dieren

Sommige dieren ruiken vies om een aantal redenen. In sommige gevallen is het een zelfverdedigingsmechanisme; als ze zich bedreigd voelen, zullen ze een schadelijke nevel loslaten die elk roofdier zal afschrikken. Anderen kunnen hun muskus gebruiken om hun territorium af te bakenen of hun voedsel veilig te houden voor aaseters of het kan zijn dat hun haar voortdurend wordt besproeid met hun eigen urine. Lees verder om enkele fascinerende weetjes te ontdekken over enkele van 's werelds meest stinkende dieren.

10. Miljoenpoten

Miljoenpoten
Andy Reago & Chrissy McClarren - CC BY 2.0

Als miljoenpoten het gevoel hebben dat ze in gevaar zijn, krullen ze op in een spiraal, waarbij sommigen een walgelijke stinkende vloeistof loslaten die veel van de dieren die op hen jagen afschrikt. Eén soort scheidt waterstofcyanide af - een zeer giftige chemische stof. Eén zo'n duizendpoot genereert genoeg waterstofcyanide om een muis zes keer te doden en het gas dat door 100 miljoen mensen vrijkomt zou een mens kunnen doden.

9. Stinkvogel

Stinkvogel
The Next Gen Scientist - CC BY 2.0

De Hoatzin, ook wel bekend als de 'Stinkvogel' is een tropische vogel die voorkomt in de Amazone en de Orinoco-delta in Zuid-Amerika. De Stinkvogel krijgt zijn charmante naam vanwege zijn spijsverteringssysteem. De Stinkvogel is de enige vogel ter wereld die bijna volledig op een dieet van bladeren leeft. Met behulp van bacteriële fermentatie in het voorste deel van de darm om het plantaardige materiaal af te breken, en vanwege de aromatische verbindingen in de bladeren die ze eten in combinatie met het fermentatieproces, produceren Stinkvogels een zeer onaangename, mestachtige geur.

8. Gestreepte Bunzing

Gestreepte Bunzing
Daderot - CC0

Dit stinkdierachtige lid van de wezelfamilie zal een goed gerichte, stinkdierachtige spray (net als het stinkdier) gebruiken om eventuele roofdieren af te schrikken. Sommige rapporten geven aan dat deze afscheiding tot op een halve mijl afstand kan worden geroken.

7. Zuidelijke Boommiereneter

Zuidelijke Boommiereneter
Bernard DUPONT - CC BY-SA 2.0

De Zuidelijke boommiereneter wordt beschouwd als een van de meest stinkende dieren in het dierenrijk. Hun scherpe geur is ongeveer 4 tot 7 keer sterker dan die van het stinkdier. Het is mogelijk om de kleine miereneter tot op 50 meter afstand te ruiken.

6. Tasmaanse Duivel

Tasmaanse Duivel
Mathias Appel - Public Domain

Nu gevonden in het wild alleen op de Australische eilandstaat Tasmanië, kunnen deze wezens een zeer krachtige geur afgeven wanneer ze onder stress staan, dit helpt hen om hun omgeving te beschermen, maar wanneer ze kalm en ontspannen zijn zijn ze helemaal niet stinkend.

5. Muskusos

Muskusos
Greg Goebel - CC BY-SA 2.0

Deze harige, gehoornde zoogdieren die in het noordpoolgebied leven, produceren een stinkende 'muskus' uit hun urine. Deze wordt alleen door de mannetjes geproduceerd en wordt gebruikt om hun territorium te markeren tijdens de paartijd. Bij het markeren van hun territorium wordt veel van de urine in de haren rond hun onderbuik gematteerd, waardoor ze hun kenmerkende geur - bleurgh!

4. Bruingemarmerde stinkwants

Bruingemarmerde stinkwants
Stanze - CC BY-SA 2.0

Inheems in China, Korea, Japan en Taiwan, bruingemarmerde stinkwantsen zijn nu in bijna elk gebied van de Verenigde Staten te vinden nadat ze per ongeluk zijn geïntroduceerd. Ze krijgen hun naam van de onaangename geur van de chemische stof die ze produceren in klieren op hun buik wanneer ze worden bedreigd. Sommige soorten kunnen de chemische stof zelfs enkele centimeters spuiten.

3. Veelvraat

Veelvraat
Mathias Appel - Public Domain

Veelvraten zijn verlegen leden van de wezelfamilie, zelden gezien door mensen. Zoals de meeste van de wezelfamilie hebben ze klieren die vocht afscheiden dat ze gebruiken om hun territorium af te bakenen. De muskusachtige geur is zeer onaangenaam en heeft de veelvraat de bijnamen 'stinkdier' en 'vervelende kat' gegeven. De veelvraten zullen ook hun restjes voedsel besproeien en begraven zodat ze het later kunnen opeten. Dit helpt hen niet alleen om het te vinden, maar schrikt ook anderen af om het op te eten.

2. Grote bombardeerkever

Grote bombardeerkever
Gailhampshire - CC BY 2.0

Deze kevers zijn het meest opvallend voor het verdedigingsmechanisme dat hen hun naam geeft. Wanneer ze worden gestoord, werpen ze een hete, schadelijke chemische spray uit het puntje van hun buik. De bombardeerkever slaat twee afzonderlijke chemische stoffen op in zijn lichaam, hydrochinon en waterstofperoxide. Wanneer hij zich bedreigd voelt, mengen de chemicaliën zich met enkele speciale enzymen, de hitte van de reactie brengt de stinkende vloeistof tot bijna 100°C en produceert gas dat de uitwerping aandrijft. De bombardeerkever is in staat om tot 4 keer zijn lichaamslengte te spuiten en de veroorzaakte schade kan dodelijk zijn voor aanvallende insecten en kleine wezens en is pijnlijk voor de menselijke huid.

1. Stinkdier

Stinkdier
Dan Dzurisin - CC BY 2.0

Vanwege hun gebrek aan snelheid proberen stinkdieren hun aanvallers niet te ontlopen. In plaats daarvan vertrouwen ze op hun ranzige spuitbus voor bescherming. De doordringende vloeistof is een mix van zwavelhoudende chemicaliën die ze nauwkeurig kunnen spuiten bij bedreigingen tot 3 meter afstand, waarbij de vieze geur tot een mijl afstand kan reiken. Ondanks de kracht van hun spray, houden stinkdieren er niet echt van om het te gebruiken omdat ze slechts ongeveer 15 cc van de chemicaliën in hun lichaam dragen (genoeg voor ongeveer 5-8 sprays) en het kan een week duren om de voorraad aan te vullen.