Gevaarlijkste Insecten

Top 10 Meest Gevaarlijke Insecten Ter Wereld

Van welke dierensoorten krijg je het meest schrik? Wilde dieren of insecten. Wilde dieren is vast je antwoord. Maar wist je dat veel steken en beten van insecten veel gevaarlijker en pijnlijker zijn en allerlei nare ziektes met zich kunnen meebrengen. Zonder de juiste medische behandeling kunnen sommige insectensteken en insectenbeten zelfs leiden tot de dood. De volgende lijst bevat de top 10 meest gevaarlijke insecten ter wereld.

10. Kogelmieren

Kogelmieren
Bron: Bernard DUPONT

Kogelmieren zijn de grootste mieren van alle mieren op aarde. Ze komen vooral voor in de regenwouden van Nicaragua en Paraguay. Kogelmieren zijn vernoemd naar hun pijnlijke steek. Nadat een slachtoffer is gebeten door een kogelmier zou de pijn als een schot van een handwapen aanvoelen. Het is zelfs zo, dat de steek van een kogelmier 30 keer pijnlijker is dan een steek van een wesp of honingbij. De kogelmier wordt daarom ook wel de '24 hour ant' genoemd, door de pijn die volgt na een steek die wel tot een dag aan kan houden. Elke kogelmierenkolonie bevat honderden mieren. Ze maken meestal een nest aan de voet van grote bomen. Kogelmieren verspreiden ook een onaangename geur zodra ze een roofdier hebben ontdekt. Als deze list niet werkt om het roofdier weg te jagen, zouden ze gezamenlijk met hun krachtige angel aanvallen.

9. Horzels

Horzels
Bron: pixabay

Horzels, niet te verwarren met bloedzuigende dazen een stekende hoornaars, kunnen niet bijten of steken, ze hebben geen bewegende monddelen noch een angel. Echter, de larven van horzels zijn schadelijk doordat de larven parasiteren in levende dieren. De enige soort die op de mens parasiteert is Dermatobia hominis. Eveneens kan deze horzel niet bijten, maar laat de larven door een mug transporteren naar de mensenhuid. Meestal kruipt de larve door het gaatje van de muggenbeet naar binnen. Als ze volgroeid zijn, worden ze uitgeniesd, maar ze kunnen zich ook door de huid naar buiten vreten en zich dan in de grond verpoppen.

8. Vlooien

Vlooien
Bron: NY State IPM Program at Cornell University

Vlooien zijn uitwendige parasieten die bloed zuigen van mensen, vogels, reptielen, dieren in het wild en huisdieren. De vlooien kunnen jeukende plekken op de huid van gastheren veroorzaken. Vlooien zijn heel kleine insecten van ongeveer 2-3 mm groot, bruinzwart van kleur met lange poten en ze planten zich zeer snel voort. Elke vrouwelijke vlooi legt om en bij de 2000 eieren tijdens haar levensloop. Jonge vlooien kunnen meer dan 15 keer hun lichaamsgewicht in bloed opzuigen. De gevolgen van de vlooienbeten op het menselijk lichaam resulteren in rode bulten. Vlooienbeten worden vaak gevonden rond de taille, knieën en ellebogen. Vlooienbeten zijn erg jeukerig en kunnen ook leiden tot ernstige infecties.

7. Vuurmieren

Vuurmieren
Bron: William Cho

Er zijn meer dan 285 verschillende soorten vuurmieren in de wereld. Eenmaal verstoord, zouden ze indringers herhaaldelijk steken. Beten van vuurmieren zijn zeer pijnlijk. Eens je gestoken bent door een brandmier ontstaat er een soort van witte puist die wekenlang zichtbaar is. Het gif van vuurmieren zou ook verschillende huidproblemen kunnen veroorzaken. Vuurmieren vallen meestal in groep aan die tien tot honderden mieren tellen. Ook leidt het gif van vuurmieren tot onaangename allergische reacties.

6. Kussende wantsen

Kussende wantsen
Bron: pixabay

Kussende wantsen groeien op door het bloed van gewervelde dieren op te zuigen. Kussende insecten zijn vernoemd naar hun gewoonte om in de lip van de mens te bijten terwijl ze slapen. Ze brengen ook een parasiet over die Trypanosoma cruzi wordt genoemd. De kussende insectenziekte, of 'changas' doodt jaarlijks meer dan 12000 mensen wereldwijd. De ziekte van Chagas verspreidt zich op dezelfde manier onder dieren en huisdieren. De ziekte van Chagas leidt tot onmiddellijke waarneembare veranderingen in het lichaam van het slachtoffer, zoals het krijgen van striemen en huiduitslag.

5. Japanse reuzenhoornaar

Japanse reuzenhoornaar
Bron: Yasunori Koide

De Japanse reuzenhoornaar is de grootste hoornaar van zijn soort ter wereld. Deze soort kan wel 3,5 centimeter lang worden en is hiermee de grootste wespachtige van België en Nederland. Elk jaar worden tot 40 sterfgevallen geregistreerd door de angel van de Japanse reuzenhoornaar. Het gif van de Japanse hoornaar zou een allergische reactie kunnen uitlokken met desastreuze gevolgen voor het slachtoffers dat gestoken worden

4. Tseetseevlieg

Tseetseevlieg
Bron: Oregon State University

De Tseetseevlieg is een dodelijk bijtende insect dat oorspronkelijk uit Afrika komt. Ze voeden zich voornamelijk met het bloed van gewervelde dieren. De extreem gevaarlijke insecten injecteren krachtige giftige stoffen. Naar schatting zijn ongeveer een half miljoen mensen omgekomen door aanvallen van tseetseevliegen in Afrika. In het beginfase zou het gif van de tseetseevliegen slaapziekte op het slachtoffer veroorzaken. Maar dit kan ook leiden tot een dodelijke afloop zonder de juiste behandeling.

3. Geafrikaniseerde honingbij

Geafrikaniseerde honingbij
Bron: Daniel Plumer

Geafrikaniseerde honingbij, in de Verenigde Staten ook bekend als de killer bee, is een van de meest agressieve en dominante insecten ter wereld. Een groep Geafrikaniseerde honingbijen kunnen hun slachtoffer gedurende meer dan 1,6 km achtervolgen. Ze vallen voornamelijk in groep aan met herhaaldelijke steken. De Geafrikaniseerde honingbij, richten zich vooral op het gezicht en de ogen van de mens. Hun gif is niet zo gevaarlijk. Maar een aanval door een groep Geafrikaniseerde honingbijen zou dodelijk kunnen zijn. Ze leven in grote kolonies met meer dan 80000 leden. Zodra ze verstoord zijn geraakt, worden de bijen gedurende 24 uur op de hoogte gebracht en vallen ze alle dieren of mensen aan die binnen hun bereik zijn.

2. Bloedrode roofmier

Bloedrode roofmier
Bron: Samuel Koivisto

Roofmieren hebben de grootste insectenkolonies van alle andere insecten in de wereld. Iedere kolonie van roofmieren heeft meer dan 22 miljoen leden. Zelfs olifanten rennen weg wanneer ze geconfronteerd worden en aangevallen worden door een groep roofmieren. Ze proberen komaf te maken met ieder dier dat hun pad probeert te kruisen. Roofmieren doden meestal duizenden verschillende dieren met een enkele doortocht. Ze verwonden herhaaldelijk dieren en mensen met behulp van hun vlijmscherpe kaken. Roofmieren vallen ook andere insectennesten aan voor voedsel en doden alles wat in hun weg staat.

1. Steekmuggen

Steekmuggen
Bron: Alvesgaspar

Muggen zijn de gevaarlijkste insecten ter wereld. Dit levensgevaarlijke insect veroorzaakt elk jaar meer dan 1 miljoen doden door de overdracht van malaria. Muggen dragen malaria ziektekiemen over van de ene naar de andere plaats, en verspreiden bacteriën in het bloed van het slachtoffers door te bijten. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat iedere 30 seconden een kind sterft als gevolg van malaria en dat er elk jaar 500 miljoen gevallen van malaria worden gemeld. Malaria is een bloedoverdraagbare aandoening. De ziekte is niet besmettelijk wanneer je in contact komt met een persoon die getroffen is door de malariaziekte. Het wordt overgedragen door parasieten, voornamelijk door beten van muggen. Naast het verspreiding van malaria, verspreiden muggen ook knokkelkoorts, gele koorts, hersenontstekingen en het westnijlvirus.