Top 10 Leuke Weetjes Over Pinguïns

Pinguïns zijn één van de meest herkenbare dieren ter wereld. Alle pinguïns leven op het zuidelijk halfrond. Terwijl ze op het land een beetje onhandig lijken, waggelen ze rond, als je ze eenmaal sierlijk door het water ziet zwemmen besef je dat de oceaan de plek is waar ze echt thuishoren. Pinguïns hebben zich goed aangepast aan de veranderende wereld om hen heen en zijn een fascinerend dier. We hebben hieronder 10 leuke weetjes over pinguïns voor je op een rijtje gezet.

10. Pinguïns hun smoking is niet alleen een modestatement

Top 10 Leuke Weetjes Over Pinguïns


Pinguïns hebben een vrij opvallende zwart-witte vacht, die fungeert als een soort camouflage om ze te beschermen tegen jagers boven en onder. Het zwart vermengt zich met de zeegolven en hun witte buikjes vermengen zich met het zonlicht dat door het oppervlak komt.

9. Pinguïns hebben geen tanden

Top 10 Leuke Weetjes Over Pinguïns
Zoals veel van hun andere gevleugelde familieleden hebben pinguïns geen tanden. In plaats daarvan worden vlezige stekels aan de binnenkant van hun bek gebruikt om hen te helpen hun prooi te grijpen en op te eten.

8. Pinguïns zwemmen behoorlijk snel

Top 10 Leuke Weetjes Over Pinguïns
Ze zien er misschien niet zo uit, maar sommige pinguïns kunnen snel bewegen als het nodig is. De ezelspinguïn kan tot 35 kilometer per uur zwemmen, terwijl de meeste andere pinguïns onder water zwemmen met een snelheid van ongeveer 6-11 km/u.

  Top 10 Grootste Vogels Ter Wereld

7. Je kan pinguïnkolonies zien vanuit de ruimte

Top 10 Leuke Weetjes Over Pinguïns
Bijna alle soorten pinguïns (op twee na) broeden in kolonies zodat ze beschermd zijn tegen roofdieren. Wanneer men veel pinguïns op één plaats heeft, heeft men veel pinguïnpoep. In feite is er zoveel poep, dat het het ijs bevlekt. Wetenschappers zijn in staat om aan de hand van donkere ijsvlekken te bepalen waar de pinguïns zich bevinden.

6. Pinguïns verliezen al hun veren in één keer

Top 10 Leuke Weetjes Over Pinguïns
Andere vogels verliezen veren en vervangen ze als ze gaan; je hebt waarschijnlijk al veren zien fladderen in natuurgebieden en parken. Maar dit is niet het geval voor pinguïns. Pinguïns verliezen al hun vacht in één keer, een tijd die de ‘catastrofale rui’ wordt genoemd en die 2 tot 3 weken duurt. Pinguïns moeten deze tijd op het land doorbrengen. Het gebeurt ongeveer één keer per jaar en omdat ze niet kunnen zwemmen of vissen wanneer dit gebeurt, moeten ze voldoende voedsel eten om ervoor te zorgen dat ze op gewicht komen voordat dit gebeurt, zodat ze geïsoleerd zijn.

  10 Weetjes Over Spinnen

5. Pinguïns gebruiken olie om zich warm te houden

Top 10 Leuke Weetjes Over Pinguïns
Ze hebben een olieklier in de buurt van hun staart die waterdichte olie produceert. Met behulp van hun veren verspreiden pinguïns dit over hun lichaam. Het helpt hen om sierlijk door het water te glijden en isoleert hen tegen de kou. Een smerige maar zeer belangrijke taak om te kunnen overleven in de ijskoude Antarctische zeeën.

4. Pinguïns zijn carnivoren

Top 10 Leuke Weetjes Over Pinguïns
We wedden dat je dacht dat ze alleen maar vis aten? Nee; pinguïns eten in feite een verscheidenheid aan voedsel, waaronder vis, krabben en inktvis. Tijdens de zomermaanden kunnen ze tot 1 kilo voedsel per dag eten, wat overeenkomt met het gewicht van een zakje suiker. In de winter vermindert dit tot minder dan de helft van die hoeveelheid.

3. Sommige pinguïnsoorten worden bedreigd

Top 10 Leuke Weetjes Over Pinguïns
Er zijn 18 verschillende soorten pinguïns in de wereld, gaande van de kleine magelhaenpinguïn tot de grotere (en meer bekende) keizerspinguïn. Pinguïns zijn zeer kwetsbaar voor klimaatsverandering omwille van de plaats waar ze leven en kunnen ook getroffen worden door olievervuiling, milieuvervuiling en roofdieren. Van de 18 verschillende soorten zijn er slechts 5 niet bedreigd.

  10 Vreemde Dieren Waarvan Je Niet Wist Dat Ze Bestonden

2. De meeste pinguïns zijn monogaam

Top 10 Leuke Weetjes Over Pinguïns
Dit betekent dat mannetjes- en vrouwtjespinguïns voor het leven bij elkaar blijven. De meeste pinguïns paren in het voorjaar of de zomer. Onderzoek heeft uitgewezen dat pinguïns zich voor de paartijd samenvoegen en dan het volgende jaar naar dezelfde partner terugkeren.

1. Mannelijke keizerspinguïns zorgen voor de babypinguïns

Top 10 Leuke Weetjes Over Pinguïns
Na de paring zal de vrouwelijke keizerspinguïn één ei leggen en dit op de poten van het mannetje leggen om het warm te houden. Het mannetje bedekt dan het ei met zijn veren. Dit wordt een ‘broedbuidel’ genoemd. Hij zorgt voor het ei, waarbij hij het twee maanden lang speciaal verzorgt, tot het klaar is om uit te broeden. In deze periode gaat het vrouwtje enkele weken op jacht, waarbij ze tot 80 kilometer aflegt.