10 Axolotl Weetjes
Joaquín Enríquez - Pixabay

10 Adembenemende Axolotl Weetjes Waarvan Je Nooit Wist Dat Ze Bestonden

De axolotl is echt een van de vreemdste, meest unieke dieren ter wereld. Met hun kleine zwarte oogjes, wrange grijnsjes en mooie hoofdtooien zien ze er zeker anders uit dan de meeste dieren. Wat we echter niet kunnen zien aan de buitenkant, zijn enkele van de verbazingwekkende krachten die ze hebben en enkele van de uitdagingen waar ze voor staan. Hier zijn 10 leuke weetjes over de axolotl.

10. Axolotl hebben ongelofelijke regeneratie capaciteiten

Axolotl hebben ongelofelijke regeneratie capaciteiten
Luke.Larry - CC BY-ND 2.0

Veel amfibieën zijn in staat om te regenereren, maar geen van hen komen in de buurt aan de regeneratieve vermogens van de axolotl. Ze kunnen bijna elk deel van hun lichaam perfect regenereren, inclusief hun ruggenmerg, kaken en ledematen. Wanneer een ledemaat geregenereerd wordt van een axolotl, laat het geen littekens achter of enig teken dat het ledemaat geregenereerd is. Wanneer het wordt aangevallen door roofdieren, kunnen axolotls gewoon een van hun aanhangsels loslaten om te kunnen ontsnappen. Het aanhangsel zal zeer snel teruggroeien. Axolotls kunnen hetzelfde lidmaat honderden keren regenereren, en elke keer is het nieuwe lichaamsdeel absoluut perfect.

9. Wilde Axolotls komen slechts op een locatie in de hele wereld voor

Wilde Axolotls komen slechts op een locatie in de hele wereld voor
Richie rocketCC BY-ND 2.0

Terwijl in gevangenschap gehouden axolotls vaak worden aangetroffen in aquaria en laboratoria over de hele wereld, zijn wilde axolotls veel moeilijker te vinden. Dit komt omdat de enige plaats waar ze leven het Xochimilcomeer is in Mexico, maar helaas is het meer erg verwaarloosd. Het water zit vol met afval en is tot de rand toe gevuld met invasieve vissen, zoals karpers en tilapia's die in het vuile water gedijen. In het Xochimilcomeer meer eten axolotls weekdieren, schaaldieren en alles wat in hun mond past.

8. Axolotls zijn kritisch bedreigd

Axolotls zijn kritisch bedreigd
Ruben UndheimCC BY-SA 2.0

Dit is een foto van Ambystoma mexicanum (Axolotl). Er zijn veel factoren die ertoe bijdragen dat de axolotl in gevaar komt. Naast het feit dat het Xochimilcomeer erg verwaarloosd en vervuild is, concurreren de invasieve karpers en tilapia's met axolotls om voedsel, en ze winnen meestal, omdat de axolotls tot nu toe in de minderheid zijn. Ook is het Xochimilcomeer de thuisbasis van grote, prachtige drijvende tuinen. Dit heeft het meer tot een grote toeristische site gemaakt die zelfs beschreven is als Mexico's versie van Venetië. De toeristen hebben echter ook veel problemen veroorzaakt voor axolotls. In het weekend kunnen er enkele duizenden ruige toeristen zijn, die er frisdrank drinken en fastfood eten en hun blikjes en verpakkingen in het water gooien. Dit alles heeft de wilde axolotl bevolking ernstig geschaad. In feite heeft een recente studie geen axolotl in het wild gevonden, wat betekent dat ze misschien alleen nog maar in aquaria en laboratoria leven.

7. Mensen eten Axolotl

Mensen eten Axolotl
Ruben UndheimCC BY-SA 2.0

Dit is een foto van Ambystoma mexicanum (Axolotl). Axolotls werden vroeger regelmatig gegeten door de inwoners van Xochimilco, die axolotl tamales als een delicatesse beschouwden. Nu axolotls in gevaar zijn, hebben de inwoners van Xochimilco moeten stoppen met het eten ervan, maar een restaurant in Osaka, Japan, serveert nog steeds hele, gebakken axolotls tot op de dag van vandaag. De meeste mensen durven dit vreemde eten te proberen en zeggen dat het naar witvisvlees smaakt, maar dan knapperig.

6. Axolotls worden nooit volwassen

Axolotls worden nooit volwassen
Juan Carlos Palau Díaz - Pixabay

Dit zeer ongewone kenmerk van axolotls staat bekend als neotentie, en het betekent in feite dat ze zich nooit ontwikkelen tot volwassenen. In plaats daarvan houden ze gewoon hun jeugdige uiterlijk en kenmerken. Ze zijn nog steeds volwassen genoeg om zich voort te planten, maar ze bereiken dat niveau van volwassenheid terwijl ze zich in hun onontwikkelde larvenstadium bevinden. Ter vergelijking, dit zou zijn alsof een kikkervisje zijn hele leven een kikkervisje bleef en nooit een kikker werd. Neotenie verklaart ook waarom de axolotls hun kieuwen (de grappig uitziende takken die uit hun kop steken) houden en hun hele leven onder water leven. Ze kunnen niet aan land gaan zoals de meeste andere salamanders.

5. Axolotls hebben het potentieel om veel ernstige ziekten te genezen

Axolotls hebben het potentieel om veel ernstige ziekten te genezen
Uthlas - Pixabay

Zoals we weten, kunnen axolotls heel goed regenereren. Wetenschappers kijken of ze dat vermogen in de mens kunnen benutten, zodat we ledematen kunnen regenereren zoals de axolotls dat kunnen. Veel laboratoria over de hele wereld onderzoeken axolotls om te zien wat hen in staat stelt om zo perfect te regenereren. Ze zijn eigenlijk de meest wetenschappelijk bestudeerde salamanders ter wereld. Axolotls zijn ook meer dan 1000 keer beter bestand tegen kanker dan zoogdieren. Wetenschappers proberen bepaalde genen in axolotls te identificeren die verantwoordelijk zijn voor deze dingen. Er is nog een lange weg te gaan, maar professor Stephane Roy, een van de vele wetenschappers die axolotls bestuderen, zegt: 'Ik geloof dat we in staat zullen zijn om de genezing van weefsel voor brandwondenslachtoffers te verbeteren, complicaties voor transplantaties te helpen elimineren en zelfs kanker te helpen elimineren. Dit alles zou kunnen gebeuren binnen de komende 10 tot 20 jaar.'

4. De Axolotl heeft banden met de Azteekse Mythologie

De Axolotl heeft banden met de Azteekse Mythologie
AdamtCC0

Xolotl beeld tentoongesteld in het Museo Nacional de Antropología in Mexico Stad.
Azteekse sculptuur die het hoofd van de azteekse god Xolotl voorstelt, tentoongesteld in de mexica zaal van het Museo Nacional de Antropología de México. Het bord rechts onder vertelt dat dit beeld in het historische centrum van Mexico Stad gevonden werd. Axolotls waren zeer interessant voor de oude Azteken vanwege hun unieke uiterlijk en regeneratieve krachten. Ze geloofden dat de axolotl een manifestatie was van de god Xolotl, die de gondelier was voor de doden in de onderwereld. Xolotl had het hoofd van een hond en was blijkbaar bang om verbannen of gedood te worden, dus hij verstopte zich voor iedereen door te transformeren in een axolotl. Natuurlijk, dit is waar de axolotls hun naam aan te danken hebben.

3. Axolotls kunnen worden gehouden als huisdieren

Axolotls kunnen worden gehouden als huisdieren
LaDameBucolique - Pixabay

Ook al zijn ze kritisch bedreigd, veel bedrijven fokken axolotls en verkopen ze als huisdier aan het publiek. Axolotls moeten echter met zeer veel zorg worden behandeld. Eigenaars van axolotls houden ze meestal in enigszins grote aquariums (omdat ze veel afval produceren) en voeden ze met grote wormen en bevroren bloedwormblokjes. Omdat axolotl skeletten gedeeltelijk kraakbenig zijn, zijn ze zeer kwetsbaar en mogen ze niet worden aangeraakt. Ze moeten ook niet in het felle licht worden gezet, want dat maakt ze verlegen. Veel bedrijven hebben ook bedacht hoe ze axolotls in het donker kunnen laten gloeien. Iedereen kan gemakkelijk een axolotl online kopen. Ze kosten meestal rond de 20 tot 25 euro.

2. Wilde Axolotls zijn niet wit

Wilde Axolotls zijn niet wit
LaDameBucolique - Pixabay

Hoewel de meeste axolotls die we gewend zijn te zien een roze-witte kleur hebben, zijn wilde axolotls eigenlijk meer zwart of groenachtig bruin. De witte axolotls staan bekend als 'leucistisch' en zijn nooit in het wild te vinden. Alle leucistische axolotls stammen eigenlijk af van een enkele gemuteerde mannelijke axolotl die in 1963 naar Parijs werd gebracht. Daarna begonnen wetenschappers axolotls te fokken, specifiek om leucistisch te zijn.

1. Vele groepen proberen Axolotls te redden

Vele groepen proberen Axolotls te redden
Jerrico Usher - Pixabay

Omdat axolotls zo geliefd zijn, proberen veel groepen ze te redden van het uitsterven. Naast de vele fondsenwervers en liefdadigheidsinstellingen die bedreigde dieren steunen, zijn er ook enkele grotere projecten geweest. Een daarvan was het Darwin Project, geleid door het Durrell Institute of Conservation and Ecology. Hun doel was om te proberen het Xochimilcomeer op te ruimen en het meer bewoonbaar te maken voor axolotls. Er is echter een veel grotere oplossing voorgesteld om axolotls te helpen: het vormen van een ex situ populatie. Dit betekent in feite het vormen van een broedkolonie van axolotls uit de buurt van hun natuurlijke habitat, die zou worden beschermd tegen de gebreken en problemen van hun leven in het wild. Deze in gevangenschap gefokte populatie zou leven op een locatie die vergelijkbaar is met het Xochimilcomeer, gewoon zonder de problemen. Terwijl dit gebeurt, is het doel om alle problemen met het Xochimilcomeer op te lossen, zodat de in gevangenschap gefokte axolotls opnieuw in het meer kunnen worden geïntroduceerd. Er is dus nog steeds hoop voor deze unieke kleine salamanders.