Top 10 Kleinste Hondenrassen

Top 10 Lijstjes Dieren

Waarom kleine honden geweldige huisdieren zijn? Ze zijn super schattig, charmant, speels, zeer makkelijk om te onderhouden en je kunt ze overal mee naartoe nemen.

Kleine honden kunnen je beste vriend zijn, en ze kunnen veel plezier en geluk toevoegen aan je leven. De volgende viervoeters zijn de 10 kleinste hondenrassen ter wereld.

10. Franse Bulldog

Hoogte: Reu: 27 - 35 cm, Teef: 24 - 32 cm
Gewicht Reu: 9 - 14 kg, Teef: 8 - 13 kg
Levensverwachting: 10 - 12 jaar
Temperament: Charmant, Intelligent

Franse Bulldog
PxHere - CC0

De Franse Buldog is een schattig klein hondje met een unieke uitstraling. Ze hebben slechts een schouderhoogte van 30 cm en wegen om en bij de 9 a 12 kg. Dit hondenras heeft een kort gezicht, afgeronde borst en ronde oren vergelijkbaar met die van de vleermuis. Ondanks hun klein formaat heeft de Franse Buldog een gespierd lichaam en een korte vacht.

Voor Franse Buldog puppy's is socialisatie en de juiste training heel belangrijk. Ze zijn zeer intelligent en leren makkelijk nieuwe trucjes aan. Een afgetrainde Franse Buldog kan de ideale hond zijn als je in een appartement woont, omdat ze niet veel blaffen. De Franse Buldog is ook aanhankelijk, alert en speels. Ze kunnen goed opschieten met kinderen en andere huisdieren.

Wist je dat?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, komen Franse bulldogs niet oorspronkelijk uit Frankrijk. Hun oorsprong is Engels, Nottingham om precies te zijn. Een Engelse ambachtsman gaf deze honden hun naam nadat hun fok naar Frankrijk was verplaatst.

9. Bostonterriër

Hoogte: Reu: 38 - 43 cm, Teef: 30 - 43 cm
Gewicht: Reu: 9 - 11,3 kg, Teef: 6,9 en 9 kg
Levensverwachting: 13 - 15 jaar
Temperament: Vriendelijk, Levendig, Intelligent

Bostonterriër
safepaws - Pixabay

De Bostonterriër is een klein lief hondenras met een vierkant uiterlijk. Hun lichaam is kort maar goed gespierd. Het hoofd is vierkant gevormd en heeft een korte staart en een brede borst. De Bostonterriër honden hebben een gewicht tussen de 4,5 a 11 kg.

Er vroeg bij zijn met socialisatie is belangrijk voor Boston Terriër puppy's. Ze zijn zeer gevoelig voor de toon van de stem en leren makkelijk en snel trucs aan. De Boston Terriër kan een geweldige familiehond zijn, omdat ze zeer lief en speels zijn.

Omdat Bostonterriërs kortharige honden zijn, is het beter om ze binnen te houden, want ze kunnen niet zo goed tegen extreme weersomstandigheden. Sommige Bostonterriërs hebben de neiging om zeer vriendelijk in omgang te zijn wanneer ze in contact komen met onbekenden. Dus zul je je hond goed moeten trainen en verzorgen.

Wist je dat?

De bostonterriër is een enthousiaste speelkameraad voor kinderen en een volgzame bondgenoot voor oudere mensen. Gefokt als gezelschapshond zou de hond zich eigenlijk ellendig voelen zonder veel tijd en aandacht van zijn baasjes. Gelukkig is deze hond zo charmant en vermakelijk dat liefhebbers van het ras blij zijn met zijn gezelschap.

8. Bichon frisé

Hoogte: Teef: 23 - 28 cm, Reu: 23 - 30 cm
Gewicht: Teef: 4 - 5 kg, Reu: 6 - 7 kg
Levensverwachting: 12 - 15 jaar
Temperament: Speels, Vrolijk, Pittig, Aanhankelijk, Gevoelig, Zachtaardig

Bichon frisé
Radovan Zierik - Pixabay

De Bichon frisé is een klein en schattig hondenras dat afkomstig is uit Spanje. De naam 'Bichon frisé' is Spaans en betekend 'krullende schoothond'. Bichon frisés zijn ongelooflijk vrolijk, vriendelijk, speels en intelligent. Ze hebben een klein, compact lichaam, een gewicht van om en bij de 5 a 10 kg met een dikke vacht en krullend wit haar. Het hoofd is afgerond, de staart is lang en vol en de ogen zijn rond en zwart. Bichon frisés hebben een sterke gelijkenis met witte poedels.

Het vrolijk temperament is de beste eigenschap van het Bichon Frisé ras. Ze zijn erg geduldig en houden van iedereen. De Bichon Frisés kunnen gemakkelijk getraind worden en zijn van nature uit sociale honden. Ze zijn erg vriendelijke met kinderen en andere huisdieren in de familie.

Wist je dat?

Een echt hypoallergene hond bestaat niet, maar sommige rassen komen er wel heel dicht bij. De bichon frise verhaart niet en produceert minder huidschilfers dan andere honden. Als gevolg daarvan hebben mensen met een allergie weinig tot geen symptomen in het gezelschap van deze hond. 

7. Shih Tzu

Hoogte: Teef: 20 - 28 cm, Reu: 20 - 28 cm
Gewicht: Teef: 4 - 7,2 kg, Reu: 4 - 7,2 kg
Levensverwachting: 10 - 16 jaar
Temperament: Speels, Slim, Vriendelijk, Levendig, Intelligent

Shih Tzu
Fran - Pixabay

De Shih Tzu is een hondenras dat afkomstig is uit Tibet, en de Chinese naam 'Shih Tzu' betekend letterlijk vertaald 'leeuwhond'. Ze kregen deze benaming omdat het lang haar op hun hoofd wat doet denken aan een leeuw. De Shih Tzu is klein van omvang, weegt 4 tot 7 kg en is aanhankelijk en liefdevol. De Shih Tzu is ook een van de oudste hondenrassen ter wereld, en worden al gefokt sinds 8000 voor Christus.

De Shih Tzu zijn gekend door hun zijdezacht lang haar. Het haar blijft groeien, en ze verliezen hun vacht niet in tegenstelling tot andere honden de jaarlijks hun haar verliezen of het hele jaar door haarverlies hebben. Het haar goed onderhouden is een vereiste voor dit ras.

De Shih Tzu kan je beste vriend zijn wanneer je deze hond met geduld opleid tijdens de puppyfase. De kleine Shih Tzu is zachtaardig, kalm, loyaal en aanhankelijk. Ze kunnen een goed huisdier zijn in een appartement, maar zijn niet zo goed geschikt als waakhond.

Wist je dat?

Aangezien de Shih Tzu één van de meest populaire hondenrassen is, verbaast het niet dat veel sterren ze bezitten. Celebrity eigenaren van Shih Tzu zijn onder andere Nicole Richie, Mariah Carey, Beyoncé, Colin Farell en Bill Gates.

6. Mopshond

Hoogte: Teef: 25 - 30 cm, Reu: 30 - 36 cm
Gewicht: Teef: 6,1 - 9,1 kg, Reu: 7,6 - 10 kg
Levensverwachting: 12 - 15 jaar
Temperament: Charmant, Slim, Ondeugend, Koppig, Gedwee, Sociaal, Aanhankelijk, Attent, Liefdevol, Speels, Rustig, Kalm

Mopshond
Katrinbechtel - Pixabay

De mopshond is klein, vierkantig geproportioneerd, ziet er schattig uit en heeft een vrolijk karakter. Ze zijn opvallend door hun plat rond gezicht met diepe rimpels. De benaming 'mopshond' komt van het Latijnse en betekend 'vuist'. Ze hebben het zo genoemd omdat hun gezicht op een menselijke vuist lijkt.

Mopshonden kunnen tot 35 cm hoogte bereiken en wegen tussen de 6 a 9 kg. Ze hebben een groot plat afgerond hoofd, kleine ogen, afgeronde oren, krullende staart en diepe rimpels in het gezicht. Mopshond puppy's zijn erg gevoelig voor de toon van hun baasje, maar je kunt ze zeer gemakkelijk trainen. Ondanks hun klein formaat zijn mopshonden goede waakhonden. Ze zijn zeer toegewijd aan het gezin en kunnen goed opschieten met andere huisdieren.

Wist je dat?

Keizers van China hielden mopshonden als schoothondjes en trakteerden hen op alle luxe van het koninklijke leven. Soms kregen de verwende hondjes hun eigen mini paleisjes en bewakers.

5. Vlinderhondje

Hoogte: Teef: 20 - 28 cm, Reu: 20 - 28 cm
Gewicht: Teef: 3,2 - 4,1 kg, Reu: 3,6 - 4,5 kg
Levensverwachting: 13 - 15 jaar
Temperament: Vriendelijk, Intelligent, Energiek, Alert, Vrolijk

Vlinderhondje
Сергей Гребнев - Pixabay

Het vlinderhondje, ook bekend als de papillon is een kleine, vriendelijke en aanhankelijke speelhond. De naam 'papillon' betekent 'vlinder', vernoemd naar hun vlinderachtige gevormde oren. Het vlinderhondje bereikt een maximale hoogte van 11 cm en weegt tussen de 3,6 a 4,5 kg. De vacht van dit schattige hondenras is lang en zijdezacht. Ook heeft het vlinderhondje een vrolijk karakter.

Om een vlinderhondje als puppy goed en wel te laten opgroeien moet deze hond goed gesocialiseerd worden en de juiste training krijgen. Ook is het voor een vlinderhondje belangrijk om dagelijks een wandeling te maken, ze zijn namelijk heel actief en charmant. Ze vinden het leuk om hun baasje te behagen. Het vlinderhondje is het geschikte huisdier wanneer je in een appartement woont. Het is ook belangrijk om dagelijks hun haar te kammen zodat ze de schoonheid van hun zijdezacht haar behouden.

Wist je dat?

Niemand weet zeker waar ze vandaan komen. Kleine spaniels die op de papillon lijken konden vanaf de jaren 1200 in Europa worden aangetroffen, maar het is onduidelijk waar de hond oorspronkelijk vandaan komt of wat zijn afkomst is. Sommigen geloven dat het ras is ontstaan in China, waar een soortgelijk uitziende hond uiteindelijk de hedendaagse Pekingees werd. Anderen kijken naar de Japanse spaniël als een beïnvloeder van het ras. Sommigen betwijfelen of er überhaupt een Aziatische invloed is, aangezien de Europeanen erin slaagden andere rassen te verkleinen zonder de hulp van deze kleinere oosterse honden. Ongeacht waar hij vandaan komt, de hond heeft sterke wortels in Europa. De Fransen en Belgen verfijnden het ras en gaven het een hooggebogen hoofd en gevederde oren.

4. Toy Poedel

Hoogte: Teef: 24 - 28 cm, Reu: 24 - 28 cm
Gewicht: Teef: 6,5 - 7,5 kg - Reu: 6,5 - 7,7 kg
Levensverwachting: 12 to 14 jaar
Temperament: Gretig om te behagen, Ontvankelijk, Alert, Gevoelig, Speels, Levendig

Toy Poedel
FROGGYTUFF - Pixabay

Poedels staan vooral bekend om hun gekruld haar en goed karakter. Ze zijn alert, intelligent, trouw en actief. Dit ras is in Frankrijk al geliefd sinds 1500. In Frankrijk worden ze ook wel 'caniche' genoemd, wat in het Nederlands 'poedel' betekent.

Er zijn drie rasgroepen van de poedels die variëren in grootte, de Toy Poedel, Miniatuur Poedel en Standaard poedel (ook wel koningspoedel genoemd). De Toy Poedel is de kleinste en de Standaard Poedel is de grootste van de poedel familie. Toy Poedels worden maximaal 25 cm hoog en wegen tussen de 3 a 4 kg.

Toy Poedels zijn vierkant geproportioneerd en hebben een afgerond hoofd. De oren hangen naar beneden en de ogen zijn ovaal gevormd. De mooi gekrulde vacht is een van die dingen die Toy Poedels zo populair maakt. De vacht komt in verschillende kleuren voor waaronder wit, crème, zilver en abrikoos, ook verharen deze kleine honden niet. Het juiste haar onderhoud is wel belangrijk voor dit ras. De poedel pups kunnen makkelijk getraind worden, omdat ze erg slim zijn. Het goed van natuur zijn is een andere kwalitatieve eigenschap die de Toy Poedel heeft. Ze houden ervan om dicht bij jou te zijn en probeer je altijd te behagen. De Toy Poedel is ook erg speels en heeft regelmatig beweging nodig.

Wist je dat?

Poedels werden oorspronkelijk gefokt als jachthonden. De Poedel werd genoemd naar het plonzen in water omdat deze honden oorspronkelijk werden gefokt als waterzoekers. Hun taak was het terugbrengen van eenden en andere vogels naar hun meesters. Ze hebben hun vaardigheden in de loop der jaren niet verloren. Sommige watervogeljagers gebruiken vandaag de dag nog steeds poedels op het terrein.

3. Dwergkeeshond

Hoogte: Teef: 18 - 30 cm, Reu: 18 - 30 cm
Gewicht: Teef: 1,8 - 3 kg, Reu: 1,8 - 3,5 kg
Levensverwachting: 12 - 16 jaar
Temperament: Speels, Extravert, Vriendelijk, Sociaal, Intelligent, Actief.

Dwergkeeshond
Sergey Korchanov - Pixabay

De pomeriaan of dwergkeeshond is één van de meest populaire hondenrassen ter wereld. Ze zijn opvallend klein en wegen slechts 3,5 kg. Dwergkeeshonden hebben een lange vacht en zijn verkrijgbaar in 23 verschillende kleuren waaronder crème, chocolade, rood, oranje, wit en andere kleuren.

Omdat de dwergkeeshond zo klein van formaat is kun je deze hond overal mee naar toe nemen naar waar je maar wilt. Met vroege socialisatie en de juiste vorming kan de dwergkeeshond je grootste kameraad zijn. Ze zijn zeer actief, zeer intelligent, sociaal en speels. De dwergkeeshond is erg loyaal naar zijn baasje toe en wordt graag betrokken bij verschillende activiteiten.

Dwergkeeshonden kunnen goede waakhonden zijn. Ze zullen blaffen op alles wat ze verdacht vinden. Ze zijn goed geschikt voor binnen. Wel is het zo dat dwergkeeshonden veel haar verliezen. Dus dagelijks het haar borstelen en kammen is noodzakelijk voor de schoonheid van deze hond.

Wist je dat?

Twee Pomeranians overleefden het zinken van de Titanic. In totaal waren er 12 honden aan boord van de Titanic toen deze zonk. Slechts 3 van die honden overleefden het, waarvan 2 Pomeranians. Een daarvan was van Elizabeth Rothschild, die weigerde aan boord te gaan van haar reddingsboot zonder haar hond. De andere genaamd Lady was van Margaret Bechstein Hays, die haar hond in dekens wikkelde voordat ze haar aan boord van reddingsboot nummer 7 droeg.

2. Yorkshireterriër

Hoogte: Teef: 18 - 24 cm, Reu: 22 - 26 cm, 
Gewicht: Teef: 2 tot 4 kg, Reu: 2 tot 6 kg
Levensverwachting: 13 - 16 jaar
Temperament: Temperament: Intelligent, Gedurfd, Onafhankelijk, Zelfverzekerd, Moedig

Yorkshireterriër
Petra - Pixabay

De Yorkshireterriër is een populair hondenras dat bekend staat om hun lang zijdezacht haar. In de meeste gevallen wegen nooit meer dan 3,2 kg. Ze hebben een klein hoofdje, zwarte middelgrote ogen en V-vormige oren. Het lange zijdeachtige haar is er in verschillende kleuren, staalblauw en bruin.

Het karakter van de Yorkshireterriër hangt voornamelijk af van de training en socialisatie die ze kregen in de puppyfase. Goed getrainde Yorkshireterriër honden kunnen zelfverzekerd, moedig en dapper zijn. Ze zijn niet geschikt voor het buitenleven, omdat ze niet goed bestand zijn tegen te koude of te warme weersomstandigheden. Yorkshireterriërs zijn goede waakhonden, ze blaffen naar alles wat ze vreemd vinden.

Wist je dat?

Een groot deel van de vroege ontwikkeling van het ras Yorkshireterriër vond plaats in Yorkshire, Engeland. Daarom kreeg het ras in 1870 de naam Yorkshireterriër. Hoewel Yorkies voor het eerst werden geregistreerd bij de British Kennel Club in 1874, duurde het tot 1885 voordat ze werden erkend door de American Kennel Club (AKC).

1. Chihuahua

Hoogte: Teef: 12 - 20 cm, Reu: 15 - 23 cm
Gewicht: Teef: Gewicht: 1 - 2,7 kg, Reu: 1 - 3,2 kg
Levensverwachting: 12 - 20 jaar
Temperament: Toegewijd, Levendig, Alert, Agressief, Snel, Moedig

Chihuahua
Teerasuwat Jiratarawat - Pixabay

De Chihuahua is de allerkleinste hond ter wereld, met een maximaal gewicht van 2,7 kg. Het Chihuahua ras is afkomstig uit Mexico. Ze zijn vernoemd naar de staat Chihuahua in Mexico. Ze hebben een klein rond hoofdje, rechtopstaande oren en ronde ogen. Er zijn zowel kortharige als langharige Chihuahua's in de wereld. Ze komen in een brede variëteit van verschillende patronen en kleuren. In feite is de Chihuahua een van de hondenrassen met de grootste combinaties aan patronen en vachtkleuren.

Net zoals bij elk ander ras is vroegtijdige socialisatie en training een must voor Chihuahua's. Ze zijn erg nieuwsgierig en intelligent en leren zeer snel nieuwe trucjes aan. Ze zijn toegewijd aan hun familie, en hebben de neiging om zich te binden met slechts een persoon in de familie.

Net zoals Dwergkeeshonden kun je Chihuahua's meenemen waar je maar wilt, vanwege hun kleine formaat. Chihuahua's volgen je ook altijd graag achterna. Ze kunnen goede waakhonden zijn zelfs al zijn ze zeer klein in omvang. Ze blaffen snel naar onbekenden en vreemde geluiden. Wees er attent op om je Chihuahua hond niet alleen in de buitenlucht te laten, omdat ze gemakkelijk kunnen worden aangevallen door andere dieren.

Wist je dat?

De kleinste hond ter wereld is een Chihuahua. Milly de Chihuahua is momenteel de kleinste levende hond, volgens hoogte. Toen ze geboren werd, was ze klein genoeg om in een theelepel te passen.