Top 10 Kleinste Dieren Ter Wereld

Top 10 Kleinste Dieren Ter Wereld

Top 10 Lijstjes Dieren

Dieren zijn er in alle soorten en maten, van heel klein tot adembenemend groot. Hoewel je misschien denkt dat groot zijn beter is, en het heeft veel voordelen, is klein zijn ook goed! Je hebt minder middelen nodig om te overleven, je kunt je vaker voortplanten en je kunt je in allerlei schuilplaatsen wurmen om aan roofdieren te ontsnappen en te overwinteren! Onderstaande top 10 lijst is een greep uit de kleinste gewervelde dieren op aarde.

10. Dwergkonijn

Dwergkonijn
Bron: pixabay

Met een typische lichaamslengte van 24-29 cm is het kleine Pygmeeënkonijntje (Brachylagus idahoensis) het kleinste konijntje ter wereld. Volwassenen wegen slechts 400 gram. In Noord-Amerika komen ze meestal voor in gebieden met diepe grond waar ze zich kunnen nestelen in hoge, dichte citroenkruid voor beschutting en voedsel. Uitgebreide, goed gebruikte start- en landingsbanen doorkruisen bossige struikjes en bieden reis- en vluchtroutes voor roofdieren.

9. Dwergzijdeaapje

Dwergzijdeaapje
Bron: Peter Kerrawn

Het dwergzijdeaapje (Cebuella pygmaea) is de kleinste aap ter wereld. Hij komt oorspronkelijk uit het regenwoud van Brazilië, Colombia, Ecuador, Peru en Bolivia. Met een lichaamslengte, de staart niet meegerekend, van 14-16 cm, zijn ze echt klein en wegen ze bij de geboorte slechts 15 gram.

8. Microcebus berthae

Microcebus berthae
Bron: FC Casuario

Terwijl het dwergzijdeaapje misschien wel de kleinste aap is, gaat de titel van kleinste bekende primaat naar de Madame Berthe's Mouse Lemur (Microcebus berthae). Deze primaten worden vooral gevonden in het Kirindy Mitea National Park in het westen van Madagaskar en hebben een gemiddelde lichaamslengte van 92 mm en een gewicht van ongeveer 30 gram.

7. Wimperspitsmuis

Wimperspitsmuis
Bron: Trebol-a

De wimperspitsmuis (Suncus etruscus) weegt slechts 1,2-2,7 gram. Dat maakt het tot ' s werelds kleinste zoogdier wanneer gemeten naar gewicht, maar met 36-53 mm verliest het van de kitti's varkensneusvleermuis voor de kleinste in lengte. Niet alles aan de wimperspitsmuis is echter klein; zijn hersenen zijn de grootste in verhouding tot zijn lichaamsgewicht van alle dieren, zelfs groter dan dat van een mens!

6. Gezaagde platte schildpad

Gezaagde platte schildpad
Bron: Luděk Kovář 

De kleinste schildpad ter wereld is de gezaagde platte schildpad (Homopus signatus) uit Zuid-Afrika. De mannetjes zijn 6-8 cm groot, terwijl de vrouwtjes, die iets groter zijn, tot bijna 10 cm groot zijn. De kleine schildpadjes voeden zich met kleine planten die ze foerageren uit de rotsachtige uitlopers die ze thuis noemen, en gebruiken ook de kleine spleten als schuilplaats voor roofdieren.

5. Bijkolibrie

Bijkolibrie
Bron: Charles J. Sharp

De bijenkolibrie (Mellisuga helenae) is de kleinste vogel en het kleinste warmbloedige gewervelde dier. Hij is 5,7 cm lang en weegt 1,8 gram. Zijn lichaamsgrootte is echter niet het enige indrukwekkende kenmerk van deze vogels, want met een breedte van 2 cm en een diepte van 3 cm zijn hun nesten even klein!

4. Kitti's varkensneusvleermuis

Kitti's varkensneusvleermuis
Bron: Momotarou2012

De kitti's varkensneusvleermuis (Craseonycteris thonglongyai) uit Thailand en Birma is de kleinste vleermuis, met een lengte van slechts 30-40 mm en een gewicht van slechts 1,5-2 gram. Het is ongeveer even groot als een hommel en heeft een opvallende varkensachtige snuit. Hij leeft in kalksteengrotten langs rivieren, met een gemiddelde van 100 individuen die in een enkele grot leven.

3. Leptotyphlops

Leptotyphlops
Bron: Judy Gallagher

Leptotyphlops of draadwormslangen (Leptotyphlopidae) worden beschouwd als de kleinste slangen ter wereld met een lengte van ongeveer 10 cm. Gevonden in Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië, zijn er 87 verschillende soorten draadwormslangen. De niet giftige slangen hebben zich aangepast om te kunnen graven en voeden zich met mieren en termieten. De meeste soorten zuigen de inhoud van de insectenlichamen uit en gooien de huid weg.

2. Paedocypris progenetica

Paedocypris progenetica
Bron: Aquaristikhaus

Met een lengte van slechts 7,9 mm is Paedocypris progenetica de kleinste vis. Gevonden in de veenmoerasbossen van het Indonesische Sumatra-eiland, kunnen ze de extreme droogte overleven, mede door hun kleine omvang.

1. Paedophryne amauensis

Paedophryne amauensis
Bron: wikipedia

De kleinste kikker ter wereld is de Paedophryne amauensis. Voor het eerst ontdekt in Nieuw-Guinea in 2009, het is een relatief nieuwe soort die nog niet eens een alledaagse naam heeft! Met een gemiddelde lichaamsgrootte van slechts 7,7 mm zijn ze de kleinste gewervelde dieren en verdienen ze de toppositie in deze top 10 lijst van de kleinste dieren ter wereld!