Top 10 Grootste Dieren Ter Wereld

Dieren hebben vele vormen en gedaantes en zijn er in een grote verscheidenheid aan groottes, van microscopisch klein tot de 30 meter lange blauwe walvis! Of je nu meet in termen van gewicht, hoogte of lengte, het is duidelijk dat sommige dieren enorm groot zijn in vergelijking met andere in hun klasse.

10. Goliathkever

Goliathkever
Bron: Hectonichus

Ondergedoken in het kreupelhout van de Afrikaanse tropische bossen, nemen de goliathkevers de toppositie in als de zwaarste insecten ter wereld! Ze wegen tot 100 gram, worden 11,5 cm lang en zijn bruin/zwart/wit van kleur.

9. Chinese reuzensalamander

Chinese reuzensalamander
Bron: Petr Hamerník

De Chinese reuzensalamander is de grootste levende amfibie met een gewicht tot 64 kg en een lengte van 1,8 meter. Ze zijn weinig veranderd ten opzichte van hun voorouders en staan bekend als levende fossielen, maar ondanks hun fascinerende aard zijn ze bedreigd en zeldzaam in het wild.

8. Struisvogel

Struisvogel
Bron: Diego Delso

De struisvogel is de grootste levende vogel, met een hoogte van 2,7 m en een gewicht van 156 kg, en met een grootte van 5 cm zijn hun ogen de grootste van alle landzoogdieren. Ze hebben geen tanden en kunnen dagenlang zonder water overleven, omdat ze hun eigen water intern kunnen maken en de rest uit de vegetatie kunnen halen die ze eten!

7. Zeekrokodil

Zeekrokodil
Bron: Molly Ebersold

Het grootste levende reptiel is de Zoutwaterkrokodil, met een gemiddelde lengte van 5,2 meter, hoewel ze een lengte van 6,3 meter kunnen bereiken en tot 1900 kilogram kunnen wegen. Ze zijn wijd verspreid in brak en zoet water in delen van India, Azië en Australië en voeden zich met alle dieren waar ze hun tanden in kunnen zetten, inclusief haaien als ze de kans krijgen.

6. Walvishaai

Vrouwelijke walvishaaien zijn groter dan mannetjes
Bron: axelle b

De grootste levende vis onder water is de 12 meter lange walvishaai. Met een gewicht tot 22 ton zijn ze een indrukwekkend schouwspel, maar ondanks hun grootte voeden ze zich vooral met klein plankton. In tropische zeeën over de hele wereld worden walvishaaien als bedreigde dieren beschouwd en in sommige gebieden worden ze bejaagd.

5. Bruine beer

Bruine beer
Bron: Yathin S Krishnappa

De positie van de grootste levende land carnivoor wordt gedeeld door bruine beren en ijsberen. Met een gewicht van maar liefst 907 kg en een hoogte tot 3 meter wanneer ze op hun achterpoten staan, hebben ze zeker hun plek als de grootste verdiend. Terwijl je bruine beren in de bossen en bergen van Noord-Amerika, Europa en Azië vindt, moet je verder naar het noorden naar de Noordpoolcirkel gaan om een glimp op te vangen van ijsberen, die hun tijd verdelen tussen de zee en het ijs en zich voornamelijk voeden met zeehonden.

4. Giraf

Giraf
Bron: Muhammad Mahdi Karim

Met een hoogte van 5,8 m is de giraf het hoogste levende dier op aarde; de hals alleen al is 1,8 m hoog. Thuis in de graslanden van Oost-Afrika voeden ze zich meestal met vegetatie hoog van de grond, waarbij ze hun lange grijpertongen gebruiken om jonge scheuten en bladeren van de bomen te trekken. Baby's worden geboren na een draagtijd van 15 maanden en zijn al 2 meter hoog!

3. Afrikaanse olifant

Afrikaanse olifant
Bron: Bernard DUPONT

Het grootste levende landdier is de Afrikaanse olifant, die tot 6350 kg kan wegen; ze groeien meestal tot 10,6 m van slurf tot staart en hebben een schouderhoogte van 4,2 m . Er zijn minstens twee soorten, de savanne-olifant en de bosolifant, en ze worden momenteel beschouwd als bedreigd in de rode lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN.

2. Kolossale inktvis

Kolossale inktvis
Bron: Scotted400

De grootte van de kolossale inktvis is vaak overdreven, met virale berichten op het internet die zeggen dat ze 18 meter of zelfs 27 meter in lengte kunnen bereiken! De grootste gedocumenteerde inktvis was echter 14 meter lang. Ze hebben de grootste ogen in het dierenrijk, met een diameter van 25 cm!

1. Blauwe vinvis

Blauwe vinvis
Bron: NOAA Photo Library

De blauwe vinvis is het grootste dier ter wereld, met een gewicht van ongeveer 180 ton en een lengte van 30 meter. Hun tongen alleen al kunnen evenveel wegen als een olifant en hun harten evenveel als een auto, maar toch overleven ze door het eten van een dieet rijk aan klein plankton.