Top 10 Eetbare Insecten

Top 10 Eetbare Insecten

Top 10 Lijstjes Bizar

We zijn allemaal opgegroeid met dat één raar kind op school dat er alles zou aan doen om in het middelpunt van de belangstelling te staan – degene die de reputatie had om degene te zijn die een insect zou opeten tijdens de schoolpauze bij een doen durven of waarheid vragen spel.

Nou, wat blijkt, in het grootste deel van de wereld is het eten van insecten de normaalste gang van zaken, veel soorten insecten worden zelfs als een delicate beschouwd. Volgens schattingen eten wereldwijd meer dan 2 miljard mensen elke dag insecten. Voor veel mensen is het de enige beschikbare bron van vlees dat rijk is aan eiwitten, suikers en vitaminen. Insecten zijn bijzonder rijk aan proteïnen, met niveaus die vergelijkbaar zijn met die van rundvlees. Krekels bevatten bijvoorbeeld ongeveer 21 gram eiwit per 100 gram.

In de wildernis en overlevingssituaties zijn insecten een essentiële bron van eiwitten. Maar ook overlevingsspecialisten melden dat veel insecten verrassend genoeg lekker smaken. Als je nog nooit insecten als voedsel hebt geproefd, en je denkt eraan om ze proberen, raden we aan op te beginnen met gebakken of gekookte insecten, in plaats van ze rauw of levend te eten. Terwijl het bekend is dat veel insectensoorten rauw gegeten kunnen worden, als het geen kwestie is van overleven, vind je het ongekookt eten van insecten misschien een stuk uitdagender. Zorg ervoor dat je een betrouwbare, wilde bron hebt, ver weg van gebieden die waarschijnlijk met pesticiden zijn besproeid.


Volgens overlevingsexperts moet je insecten met fel gele, rode of oranje markeringen vermijden. Blijf bij insecten die zwart, bruin, groen of crèmekleurig zijn. Het is ook bekend onder insecteneters dat de beste smaak van deze unieke voedselbron afhangt van wat de insecten hebben gegeten voordat ze werden gevangen. Soms worden insecten 'gezuiverd' voordat ze worden gekookt, of gevoed met fruit of andere zoete lekkernijen over de loop van een aantal dagen voordat ze worden klaargemaakt. We hebben een top 10 lijst samengesteld van heerlijke eetbare insecten, dus als je je in een avontuurlijke bui bent kun je het er misschien eens op wagen om insecten te eten als vleesalternatief.

10. Pissebedden

Pissebedden
Bron: Acélan

We starten de top 10 eetbare insecten met de pissebedden. Technisch gezien zijn pissebedden geen insecten, terwijl veel mensen denken van wel, zijn ze het niet. Het zijn koudbloedige schaaldieren die onder de kreeftenfamilie vallen, ze zijn bijvoorbeeld familie van de kreeft en de krab. Het beestje heeft zijn naam te danken doordat ze vroeger als natuurlijk middeltje werden gegeven aan mensen die problemen hadden met plassen. Niet alleen vroeger dacht men dat pissebedden heilzaam waren. Ook de dag vandaag beweren sommige mensen dat het inslikken of opeten van levende pissebedden hun zou helpen om hooikoortssymptomen te bestrijden. Pissebedden zelf eten voornamelijk rottende planten en rottend hout, waardoor dit een nuttig dier is voor de natuur om een gezonde voedingsbodem te behouden. Deze landgarnalen zouden volgens mensen die pissebedden al gegeten hebben een vergelijkbare smaak hebben met die van garnalen.

9. Termieten

Termieten
Bron: Bernard DUPONT

Deze vervelende houteters zijn buffethapjes voor mensen in Kenia. In tegenstelling tot in Amerika of Europa heeft Kenia niet de luxe van veel winkelcentra met duizenden winkels om voedsel en snacks te kopen om de honger te stillen. Termieten zijn ook zeer eiwitrijk en worden vaak rauw gegeten, rechtstreeks uit hun terpen. Het is dan ook geen ongewone scène in Kenia om mensen insecten te zien eten door middel van terpen van termieten open te scheuren en deze kleine beestjes te verorberen alsof het een gratis buffet zou zijn.

8. Rupsen

Rupsen
Bron: John Tann

Rupsen van motten zitten boordevol eiwitten, weinig vet, en vol essentiële vitaminen en mineralen. Hoewel jonge en sappige rupsen de voorkeur hebben, kun je ook volwassen motten eten. Verwijder gewoon de vleugels en rooster ze op een stokje. Hoewel veel motten en vlinders eetbaar zijn, zijn er ook een aantal, zoals de monarch, die giftig zijn. Gebruik je gezond verstand bij het eten van motten of rupsen en vermijd ze met felle kleuren. Als je twijfelt, zoek dan een andere voedselbron.

7. Mieren

Mieren
Bron: Rakeshkdogra

Mieren zijn een ander insect dat overvloedig aanwezig is in het bos, en dat is maar goed ook, want er zijn heel wat mieren nodig om een behoorlijke maaltijd te maken. Om ze te vangen moet je aas gebruiken als lokmiddel. Gebruik iets lekkers als lokaas of leg een stokje in een mierenhoop en wacht tot de mieren er op af komen kruipen. Zodra de mieren op het lokaas of het stokje komen, schud je ze af in je kookpot. De voorkeur gaat uit naar koken, omdat dat het zuur neutraliseert dat de mieren gebruiken om hun roofdieren te bedwingen. Als je de zure smaak niet erg vindt, kun je ze ook meteen rauw eten, maar zorg er dan wel voor dat ze dood zijn, zodat je niet gebeten wordt.

6. Treksprinkhanen

Treksprinkhanen
Bron: http://www.birdphotos.com

Treksprinkhanen zijn nauw verwant aan de sprinkhaan, maar ze verschillen op één belangrijk punt: treksprinkhanen zwermen soms, terwijl sprinkhanen hun hele leven als individu leven. Als de omstandigheden gunstig zijn, laten treksprinkhanen hun solitaire levensstijl achter zich en komen in grote aantallen samen, wat een overvloed aan voedsel oplevert. Net als bij een sprinkhaan moet je de treksprinkhaan grondig koken en de kop, vleugels, poten en antenne verwijderen voordat je hem opeet. Eet smakelijk.

5. Kevers

Kevers
Bron: Bernard DUPONT

Zoals hun naam al zegt, zijn junikevers seizoenskevers die verschijnen in de lente wanneer de temperaturen beginnen te stijgen. Kevers zijn nachtdieren, dus je moet ze zoeken op planten of op de grond vanaf zonsondergang. Ze worden aangetrokken door licht, dus het helpt om een hoofdlamp bij te hebben. Wantsen bewegen langzaam en zijn makkelijk te vangen. Je kunt de volwassen kever eten of de larve als je geluk hebt die te vinden. Ze worden het best geserveerd gegrild of gesauteerd.

4. Vogelspinnen

Vogelspinnen
Bron: pixabay

Laat je niet bang maken door deze spinnen. Deze 8 potige insecten zijn zeer zeker eetbaar en smaken eigenlijk heel erg naar krab. Vogelspinnen zijn zeer rijk aan proteïnen en zijn immens populair als straatvoedsel in Cambodja, een land in Zuidoost-Azië, waar het eten van gefrituurde vogelspinnen een ware delicatesse is.

3. Regenwormen

Regenwormen
Bron: Petr Kratochvil

Regenwormen zijn een ander overvloedig eetbaar wild. Als je een steen omslaat of rottende bladeren doorzoekt, zul je ze aantreffen terwijl ze hun ontbindingswerk doen. Je kunt ook in vochtige grond graven om ze te oogsten, maar deze methode is arbeidsintensief en is geen goed gebruik van je energie in een overlevingssituatie. Op een regenachtige dag kun je smullen als de wormen in overvloed naar de oppervlakte komen als manna uit de grond.

Omdat ze vuil eten, zullen wormen naar vuil smaken en kunnen ze parasieten en nare chemicaliën uit de grond herbergen. Je moet ze een paar keer koken om de inhoud van hun spijsverteringskanaal te verwijderen. Eenmaal schoongemaakt, kunt u ze roosteren en opeten of laten drogen voor latere consumptie. Gedroogde wormen kunnen worden vermalen tot een voedzaam poeder om uw maaltijden aan te vullen.

2. Cicaden

Cicaden
Bron: pixabay

Cicaden zijn zeldzame eetbare insecten die ongeveer tussen 13 en 17 jaar als nimf (onvolwassen insect) ondergronds leven van wortels en planten. Eens deze bizarre insecten bovengronds komen zijn ze uit hun larvenhuid om zo als volwassen insect te kunnen worden gevangen om dan te worden opgegeten als voedzame snack. Nadat ze verveld zijn, zijn hun lichamen erg zacht en sappig. Verschillende soorten cicaden worden gegeten in het oosten van de Verenigde Staten, Japan, Thailand, Myanmar, Maleisië en Indonesië. In feite zijn cicaden zeer gezond, hoog in eiwit en laag in koolhydraten. Cicaden zijn zeer voedzaam en zitten vol met verschillende soorten vitaminen. Je kunt ze rauw eten, maar het is het beter om ze te stomen omdat zo het vlees beter zijn stevigheid blijft behouden en je hoeft ze dan ook zo niet levend op de eten.

1. Krekels

Krekels
Bron: wikipedia

Deze springende beestjes worden door boeren en tuiniers beschouwd als vervelend ongedierte en kunnen op zoveel verschillende manieren worden klaargemaakt. De meeste soorten van deze wezens zijn eetbaar en in overvloed aanwezig in het wild, dus je hoeft je geen zorgen te maken over het opraken van het aanbod zoals bij cicaden. Grotere soorten hebben een meer aardse smaak door de planten waar ze zich mee voeden. Als je je avontuurlijk voelt, kun je ze zelfs rauw eten. Sommigen suggereren echter dat het beter is om ze te bakken in knoflookboter. Zorg er wel voor dat je je tanden poetst voordat je je geliefde partner een zoen op de mond geeft.