Top 10 Beste Boksers Aller Tijden
Oliver Wood - Pixabay

Top 10 Beste Boksers Aller Tijden

Wanneer we het hebben over de beste boksers aller tijden, verwijst onze generatie misschien naar Floyd Mayweather Jr. of Manny Pacquiao. Hoewel boksen al sinds de 16e tot 18e eeuw op de planeet bestaat, kwam het aan het begin van de 20e eeuw naar voren als de belangrijkste sport. Sindsdien zijn er vele grote boksers verschenen en verdwenen.

In de loop der decennia werd boksen één van de top vechtsporten in de wereld, en vele grote vechters hebben zich door hun prestaties in onze harten genesteld. Eigenlijk zijn er te veel van hen. Hier hebben we een lijst gemaakt van de top 10 beste boksers aller tijden.

10. Rocky Marciano- Ongeslagen bokser

Rocky Marciano
Wikipedia - Public Domain

Marciano is een andere bokser die ongeslagen met pensioen ging. Hij speelde slechts 8 jaar van 1947 tot 1955. Gedurende deze korte tijdspanne was Marciano vier jaar lang, van 1952-1956, wereldkampioen zwaargewicht. Hij is echter de enige kampioen zwaargewicht die ongeslagen met pensioen is gegaan.

Rocky Marciano verdedigde de titel 6 keer tegen Walcott, Starza, Charles, Cockell, en Moore. Hij stond bekend om zijn uithoudingsvermogen, stootkracht en meedogenloze vechtstijl. Bovendien was Marciano's knock-out-naar-winst percentage 87,76%, wat nog steeds het hoogste is in de geschiedenis van het zwaargewicht boksen.

9. Sugar Ray Leonard- jaren 80 bokser van het decennium

Sugar Ray Leonard
Soulremake - CC BY-SA 4.0

Leonard is bokser, acteur (af en toe), en motivatiespreker. Hij bokste 20 jaar, van 1977 tot 1997. Eén van de beste prestaties van Leonard was het winnen van wereldtitels in vijf gewichtsklassen.

Hij kreeg populariteit in het post-Mohammad Ali tijdperk omdat hij deel uitmaakte van "The Fabulous Four," een groep van vier boksers die in de jaren 1980 tegen elkaar vochten.

Sugar Ray Leonard was echter de eerste bokser in de geschiedenis, die meer dan $100 miljoen aan premies verdiende. Als gevolg hiervan werd hij in de jaren 80 uitgeroepen tot "Bokser van het Decennium". Van alle prestaties, kwam de belangrijkste in 1976, toen hij de gouden medaille won op de 1976 Montreal Olympics. Daarnaast won Leonard ook een gouden medaille in de Pan American Games.

8. Henry Armstrong, de op één na grootste vechter van de laatste 80 jaar

Henry Armstrong
Carl Van Vechten - Public Domain

In de boksgeschiedenis konden veel spelers drie of meer verschillende divisies winnen, en Armstrong was één van hen. Met zijn orthodoxe houding, won Armstrong het vedergewicht, lichtgewicht, en weltergewicht. In zijn hele bokscarrière vocht Armstrong 181 partijen, waarvan hij er 151 won.

Hij verdedigde zijn weltergewicht kampioenstitel echter 19 keer. Als gevolg hiervan riep The Ring Magazine hem uit tot vechter van het jaar en rangschikte hem als de op één na grootste vechter aller tijden. In 1945 ging Armstrong met pensioen en werd hij een wedergeboren christen.

7. Joe Louis- Grootste zwaargewicht boksers aller tijden

Joe Louis
Carl Van Vechten - Public Domain

Louis had als bijnaam de Brown Bomber, wiens kampioenschapsregering 140 opeenvolgende maanden duurde van 1937 tot 1949. In die tijd nam Louis deel aan 26 kampioenschapsgevechten en verdedigde die allemaal.

Joe Louis won de Golden Gloves eenmaal in 1934 en won de Chicago Golden Gloves in datzelfde jaar. Later won hij ook het US National Championship in 1934.

In zijn bokscarrière van 1934-1951 won Louis 66 gevechten en verloor er slechts 3.

6. Bernard Hopkins- De beul

Hopkins is één van de meest succesvolle Amerikaanse boksers van de laatste drie decennia. Zijn carrière duurde van 1988 tot 2016. In die tijd won hij meerdere wereldkampioenschappen. Hopkins was houder van twee gewichtsklasse titels, waaronder de onbetwiste middengewicht titel en de lineale licht zwaargewicht titel. Die mocht hij één jaar houden.

Bernard Hopkins won de IBF middengewicht titel in 1995 en werd de eerste wereldkampioen. Hij verdedigde echter 19 partijen tegen 17 tegenstanders. In 2001 werd hij door The Ring Magazine verkozen tot FIghter van het jaar, en ook de Boxing Writers Association of America steunde dit.

Hopkins behaalde enkele succesvolle gevechten na zijn 40ste en stond bekend om zijn uithoudingsvermogen.

5. Floyd Mayweather Jr.- Vechter van het decennium

Mayweather is een ongeslagen bokser die 50 wedstrijden heeft gespeeld en ze allemaal heeft gewonnen. Hij ging echter verschillende keren met pensioen en kwam terug om zijn fans te vermaken. Hij won 15 grote wereldtitels tijdens zijn carrière, waaronder het lineaal kampioenschap in vier gewichtsklassen en The Ring in vijf gewichtsklassen.

Bovendien won Floyd Mayweather een bronzen medaille op de Olympische Spelen van 1996. In de loop der jaren won hij vele kampioenschappen en prijzen die hem tot de grootste gewichtsklasse bokser maakten. Bovendien wordt hij ook beschouwd als de beste defensieve bokser in de geschiedenis en de meest accurate stoter.

4. Manny Pacquiao- Grootste boksers aller tijden

Manny Pacquiao
Rcelis - Pixabay

Pacquiao is een Filippijnse beroepsbokser met de bijnaam "PacMan", die wordt beschouwd als één van de grootste beroepsboksers aller tijden. Hij begon met boksen toen hij 12 jaar oud was en werd professioneel in 1995 toen hij 16 jaar oud was. Zijn carrière is gevuld met een aantal unieke records.

Pacquiao is de enige bokser in de geschiedenis, die wereldkampioen werd in acht divisies en de eerste bokser die het lineaire kampioenschap in vijf verschillende gewichtsklassen wist te grijpen. Bovendien won hij 12 grote wereldtitels. PacMan is ook de eerste bokser die weltergewicht, vedergewicht, vlieggewicht, en lichtgewicht won.

Manny Pacquiao is de enige bokser in de geschiedenis die vier decennia lang wereldkampioen is geweest, van de jaren 1990 tot 2020. Hij wordt ook beschouwd als de beste bokser in de actieve categorie. Op dit moment is hij 6 jaar senator van de Filippijnen. Echter, Pacquiao is nog niet met pensioen. Er moeten nog veel mooie gevechten komen. Wat er ook gebeurt, Pacquiao zal in de top 10 van boksers aller tijden staan.

3. Mike Tyson - De gemeenste man op aarde

Mike Tyson
Abelito Roldan - CC BY 2.0

Tyson wordt beschouwd als één van de beste boksers aller tijden en staat bekend om zijn intimiderende en woeste boksstijl. Hij had de bijnamen "Iron Mike" en "Kid Dynamite". Hij droeg de wereldtitel zwaargewicht van 1987 tot 1990. Bovendien, gedurende die tijd, was hij tegelijkertijd houder van de WBA, WBC en IBF titels. Tot op heden is hij de jongste bokser die een zwaargewicht titel won op de leeftijd van 20 jaar.

Hij won zijn eerste 19 professionele gevechten van zijn carrière door knock-out. Later verdedigde hij zijn titels negen keer actief.

Er was een pauze van vier jaar in zijn carrière vanwege een verkrachtingszaak. Nadat hij in 1995 terugkwam, won Tyson het jaar daarop de WBC- en WBA-titel. Daarna vocht hij vele gevechten en ging in 2006 op 39-jarige leeftijd met pensioen. Echter, Tyson kan weer terugkomen voor zijn fans.

2. Sugar Ray Robinson - De beste boksers aller tijden

Sugar Ray Robinson
ACME - Public Domain

Robinson was een Amerikaanse beroepsbokser die werd beschouwd als de beste bokser aller tijden. Hij was dominant vanaf het begin van zijn carrière, en zijn totale amateur record is onbekend. Echter, volgens de lijst, 85-0 met 69 knock-outs.

Op 19-jarige leeftijd werd Robinson professioneel, en hij had een record van 128-1-2 samen met 84 knock-outs. Hij was ongeslagen gedurende 8 jaar van 1943 tot 1951 voor 91 gevechten. Bovendien lag de wereldtitel weltergewicht van 1946 tot 1951 in zijn mand. Voor zijn geweldige inzet en prestaties werd Robinson tweemaal uitgeroepen tot vechter van het jaar. In 1952 ging hij met pensioen.

1. Muhammad Ali - De grootste en één van de beste boksers aller tijden

Wie kent Muhammad Ali niet! Hij was de eerste bokser van zijn tijd die drie keer het wereldkampioenschap zwaargewicht won. Ali had de bijnaam "greatest" en was de meest iconische en beroemde sportman van de 20e eeuw.

Muhammad Ali begon zijn carrière in 1960, en tot 1963 had hij een verbazingwekkend record van 19-0. Onder die overwinningen, 15 overwinningen kwamen van de knock-out. Als amateurbokser vocht Ali 105 gevechten, waarvan hij er 100 won en er slechts 5 verloor. Bovendien won hij ook meerdere gouden handschoen kampioenschappen.

Op de Olympische Spelen van 1960 won Muhammad Ali de gouden medaille door alle tegenstanders te verslaan en werd al snel beschouwd als een Amerikaanse held. Ali's carrière werd echter 4 jaar onderbroken omdat hij weigerde naar de oorlog in Vietnam te gaan en de boksbond hem verbood te vechten. Daarna kwam hij terug in 1970 en vond enkele beroemde gevechten zoals Fight of the Century, Rumble in the Jungle, en Thrilla in Manilla. Hij ging in 1981 met pensioen en besteedde daarna veel aan goede doelen.

Elke rangschikking van de beste boksers aller tijden is subjectief omdat de criteria voor de rangschikking van persoon tot persoon kunnen verschillen. Sommigen geven de voorkeur aan wereldkampioenen, anderen houden rekening met overwinningen en verliezen, weer anderen houden rekening met de kwaliteit van de tegenstand.

Welke criteria je ook kiest, min of meer zullen bijna alle grote boksers op de lijst staan, maar misschien in verschillende volgordes. Dat is de echte schoonheid van het boksen.