10 Luipaard Weetjes

Het luipaard is een van de vijf nog bestaande soorten van het geslacht Panthera, een lid van de kattenfamilie, Felidae. Hij komt in een groot gebied voor in Afrika ten zuiden van de Sahara, in sommige delen van West- en Centraal-Aziƫ, Zuid-Rusland, en op het Indiase subcontinent tot in Zuidoost- en Oost-Aziƫ.

Luipaarden zijn sierlijke en krachtige grote katten die nauw verwant zijn aan leeuwen, tijgers en jaguars. Ze leven in Afrika ten zuiden van de Sahara, in het noordoosten van Afrika, Centraal-Azië, India en China. Echter, veel van hun populaties worden bedreigd, vooral buiten Afrika. Net als katten die als gezelschapsdieren worden gehouden, zullen luipaarden grommen als ze boos zijn en spinnen als ze tevreden zijn. Onderstaande lijst omvat 10 leuke weetjes over luipaarden.

10. Luipaarden zijn heel sterk

Luipaarden zijn heel sterk
Bron: Tambako The Jaguar | CC BY 2.0 Generic

Liggend mannelijk Perzisch luipaard.

Luipaarden zijn verbazingwekkend sterk. Ze zijn de sterkste van de grote katachtigen. Ze kunnen in bomen klimmen, zelfs als ze zware prooien dragen, en kiezen er vaak voor om overdag op boomtakken te rusten. Een reden waarom luipaarden soms hun prooi in de bomen meenemen, is om ervoor te zorgen dat leeuwen of hyena’s ze niet kunnen stelen.

9. Luipaarden zijn heel behendig

Luipaarden zijn heel behendigBron: Rute Martins | CC BY-SA 3.0 Unported

Jonge luipaard die chargeert. Foto genomen in Rhino and Lion Park, Gauteng, Zuid-Afrika.

Luipaarden staan bekend om hun behendigheid. Ze lopen tot 58 km/u en kunnen 6 meter horizontaal en 3 meter verticaal springen. Het zijn ook zeer sterke zwemmers.
  Top 10 Dieren Die Het Beste Kunnen Ruiken

8. Luipaarden zijn geheimzinnig

AmoerpanterBron: William Warby | CC BY 2.0 Generic

Amoerpanter in Colchester Zoo.

Het luipaard is de meest ongrijpbare en geheimzinnige van de grote katachtigen. Ze zijn uiterst moeilijk te traceren en te lokaliseren in het wild.

7. Luipaarden zijn territoriaal

Luipaarden zijn territoriaalBron: Dan Davison | CC BY 2.0 Generic
Luipaarden zijn overwegend solitaire dieren die grote territoria hebben. Terwijl de mannelijke territoria groter zijn dan die van de vrouwtjes en de neiging hebben om elkaar te overlappen, tolereren de individuen meestal alleen het binnendringen in de territoria om te paren. Ze markeren hun territorium met urine en laten klauwsporen achter op bomen om anderen te waarschuwen om weg te blijven.

6. Luipaarden grommen als ze boos zijn en spinnen als ze tevreden zijn

Luipaarden grommen als ze boos zijn en spinnen als ze tevreden zijnBron: Tambako The Jaguar | CC BY-ND 2.0 Generic

Deze Amoerpanter leeft in de Walter Zoo in Gossau, Zwitserland.

Net als katten die als gezelschapsdieren worden gehouden, zullen luipaarden grommen als ze boos zijn en spinnen als ze tevreden zijn. Ze hebben verschillende vocalisaties zoals een raspende hoest die ze uitvoeren om hun aanwezigheid aan andere luipaarden aan te kondigen.
  10 Weetjes Over Spinnen

5. Draagtijd van een luipaard is 90 tot 112 dagen

Draagtijd van een luipaard is 90 tot 112 dagenBron: dingopup | CC BY-SA 2.0 Generic

Twee maanden oude sneeuwluipaard welpen bij de Cat Survival Trust in Welwyn, Hertfordshire, UK.

Luipaarden hebben de neiging om twee of drie jongen per dracht te hebben. Moeders onthouden zich ervan om na de bevalling over hun grondgebied te zwerven totdat hun jongen in staat zijn om mee te gaan. De jongen zuigen ongeveer 3 maanden en worden ongeveer de eerste 8 weken verborgen gehouden om ze te beschermen tegen roofdieren.

4. Huid van een luipaard

Huid van een luipaardBron: Sumeet Moghe | CC BY-SA 4.0 International

Afrikaans luipaard mannetje in Maasai Mara Nationaal Reservaat.

Luipaarden hebben de neiging om onderscheidende donkere vlekken te hebben, genaamd rozetten, die prachtige patronen creëren tegen hun anders lichte vacht. Zwarte luipaarden hebben echter een donkere vacht, wat het moeilijk maakt om de vlekken te zien. Ze lijken bijna effen zwart en worden vaak zwarte panters genoemd.

3. Eye of the Leopard

Eye of the LeopardBron: Tambako The Jaguar | CC BY-ND 2.0 Generic

Open ogen en mond van een jonge luipaard.

Tijdens het National Geographic programma ‘Eye of the Leopard‘ doodde een wilde luipaard een baviaan om zich te voeden. Maar toen hij merkte dat een kleine baviaan zich vastklampte aan de dode baviaan, droeg de luipaard het kind verbazend genoeg naar de veiligheid van de boom om haar tegen hyena’s te beschermen. Ze verzorgde en knuffelde de baby de hele nacht door en zorgde voor hem/haar zoals ze voor haar eigen welp zou doen.
  Top 10 Ongewenst Gedrag Bij Honden

2. Luipaarden hebben een groot aanpassingsvermogen

Luipaarden hebben een groot aanpassingsvermogenBron: Rafael Ketsyan | Public Domain Mark 1.0

Een sneeuwluipaard gefotografeerd in de dierentuin van Moskou.

Luipaarden hebben het breedste scala aan habitats van alle grote katachtigen. Dit aanpassingsvermogen heeft hen in staat gesteld te overleven in verschillende geografische gebieden. Misschien wel het meest extreme voorbeeld is de verbazingwekkende sneeuwluipaard die in de Himalaya leeft.

1. Luipaarden in de geschiedenis

Luipaarden in de geschiedenisBron: Tambako The Jaguar | CC BY-ND 2.0 Generic
In de loop van de geschiedenis zijn luipaarden in tal van landen afgebeeld in kunst, mythologie en folklore. Ze worden nu ook veel gebruikt als embleem in de sport in een groot deel van Afrika.