Top 10 Zwaarste Landdieren

Top 10 Zwaarste Landdieren

Top 10 Lijstjes Dieren

De aarde is de thuisbasis van veel verschillende soorten dieren. Sommige dieren zijn heel klein en bedekt met veren, terwijl andere enorm zijn in omvang met hun eigen unieke texturen en kleuren.

Hoewel veel van de zwaarste dieren op onze planeet vergelijkbare kenmerken hebben, zijn ze op hun eigen manier verschillend.

Wat zijn de zwaarste landdieren in de wereld? Wanneer je eraan denkt wat de zwaarste landdieren in de wereld zouden kunnen zijn, dan zijn er altijd een paar dieren die je direct kunt opsommen. Waaronder de populaire dieren zoals de olifanten, neushoorns, nijlpaarden en giraffen. Naast deze standaarddieren zijn er nog heel wat waar je misschien niet aan denkt als het gaat om de zwaarste landdieren. Sommige van de zwaarste landdieren zijn zelfs dieren die je regelmatig ziet!

Over wat voor soort dieren hebben we het dan? Laten we eens uitzoeken wat enkele van de zwaarste dieren op aarde zijn, en wat elk van hen zo uniek maakt.

10. Giraffe

Wetenschappelijke naam: GiraffaBeschermingsstatus: KwetsbaarLevensduur: 25 jaarHabitat: Savannen en open bossen.Dieet: HerbivoorGeschat gewicht: 700 - 1400 kg

Giraf
Wolfgang_Hasselmann - Pixabay License

Wist je dat?

Giraffen zijn de langste zoogdieren op aarde. Hun poten alleen al zijn groter dan veel mensen - ongeveer 1,83 meter.

9. Gaur

Wetenschappelijke naam: Bos gaurusBeschermingsstatus: KwetsbaarLevensduur: 30 jaarHabitat: Gebieden met open plekken en vrij open terrein.Dieet: HerbivoorGeschat gewicht: 440 - 1500 kg

Gaur
PJeganathan - CC BY-SA 4.0

Wist je dat?

Gaurs staan bekend om hun slechte humeur. Zelfs onuitgelokt kunnen gaur's aanvallen en dodelijke verwondingen toebrengen met hun hoorns.

8. Javaanse neushoorn

Wetenschappelijke naam: Rhinoceros sondaicusBeschermingsstatus: Ernstig bedreigdLevensduur: 30 - 40 jaarHabitat: Tropische en subtropische vochtige loofbossen.Dieet: HerbivoorGeschat gewicht: 900 - 2300 kg

Javaanse neushoorn
Jo Oh - CC BY-SA 3.0 - De hier afgebeelde Indische neushoorn is de soort die het nauwst verwant is aan de Javaanse neushoorn; zij zijn de twee leden van het geslacht Rhinoceros.

Wist je dat?

Ze hebben een grijze of grijsbruine huid met dikke plooien waardoor het lijkt alsof ze een harnas dragen voor de strijd. Maar omdat ze de hele dag in modderpoelen baden, ziet hun huid er meestal zwart uit.

7. Zwarte neushoorn

Wetenschappelijke naam: Diceros bicornisBeschermingsstatus: Ernstig bedreigdLevensduur: 35 - 50 jaarHabitat: Afrika, voornamelijk in graslanden, savannen en tropische struikgebieden.Dieet: HerbivoorGeschat gewicht: 850 - 2896 kg

Zwarte neushoorn
Yathin S Krishnappa - CC BY-SA 3.0

Wist je dat?

Zwarte neushoorns hebben een uniek uitziende, puntige bovenlip, die zij gebruiken om voedsel uit bomen en struiken te pakken en te plukken.

6. Nijlpaard

Wetenschappelijke naam: Hippopotamus amphibiusBeschermingsstatus: KwetsbaarLevensduur: 40 - 50 yearsHabitat: Nijlpaarden kunnen leven in vrijwel elke habitat met toegang tot water en gras.Dieet: HerbivoorGeschat gewicht: 1210 - 2660 kg

Nijlpaard
Kabacchi - CC BY 2.0

Wist je dat?

Ondanks hun enorme omvang zijn nijlpaarden goede zwemmers en kunnen ze hun adem tot vijf minuten onder water inhouden. Als ze volledig onder water zijn, klappen hun oren en neusgaten dicht om het water buiten te houden.

5. Indische neushoorn

Wetenschappelijke naam: Rhinoceros unicornisBeschermingsstatus: KwetsbaarLevensduur: 35 - 45 yearsHabitat: Noord-India en zuidelijk Nepal, in riviergraslanden en aangrenzende bossen.Dieet: HerbivoorGeschat gewicht: 2070 - 3000 kg

Indische neushoorn
Charles J. Sharp - sharpphotography.co.uk - CC BY-SA 4.0

Wist je dat?

Aziatische neushoorns leven in hoge graslanden en rivierbossen, maar door habitatverlies zijn ze verdrongen naar meer gecultiveerde gebieden. Het zijn voornamelijk solitaire dieren, behalve moeders en kalveren en broedparen, hoewel ze soms samenkomen in badzones.

4. Witte neushoorn

Wetenschappelijke naam: Ceratotherium simumBeschermingsstatus: Bijna bedreigdLevensduur: 40 - 50 yearsHabitat: Graslanden en open savannebossen.Dieet: HerbivoorGeschat gewicht: 3000 - 3600 kg

Witte neushoorn
Ryan Harvey - CC BY-SA 2.0

Wist je dat?

Witte neushoorns zijn de grootste van de neushoorns, met een gewicht tot 3600 kg.

3. Bosolifant

Wetenschappelijke naam: Loxodonta cyclotisBeschermingsstatus: Ernstig bedreigdLevensduur: 60 - 70 yearsHabitat: Dichte regenwouden van West- en Centraal-Afrika.Dieet: HerbivoorGeschat gewicht: 1700 - 4000 kg

Bosolifant
Thomas Breuer - CC BY 2.5

Wist je dat?

Afrikaanse bosolifanten zijn kleiner dan Afrikaanse savanneolifanten, de andere Afrikaanse olifantensoort. Hun oren zijn meer ovaal en hun slagtanden zijn rechter en wijzen naar beneden (de slagtanden van savanneolifanten buigen naar buiten). Er zijn ook verschillen in de grootte en vorm van de schedel en het skelet.

2. Aziatische olifant

Wetenschappelijke naam: Elephas maximusBeschermingsstatus: BedreigdLevensduur: 48 yearsHabitat: Tropische bossen en graslanden van Zuidoost-Azië.Dieet: HerbivoorGeschat gewicht: 2400 - 5000 kg

Aziatische olifant
Yathin S Krishnappa - CC BY-SA 3.0

Wist je dat?

Aziatische olifanten hebben één teennagel meer aan elke voet dan Afrikaanse olifanten.

1. Savanneolifant

Wetenschappelijke naam: Loxodonta africanaBeschermingsstatus: BedreigdLevensduur: 60 - 70 yearsHabitat: Open en beboste savannes tot zelfs enkele woestijnen en bossen.Dieet: HerbivoorGeschat gewicht: 5200 8000 kg

Savanneolifant
Marri Shyam - Pexels License

Wist je dat?

Afrikaanse savanneolifanten zijn de grootste olifantensoort en het grootste landdier op aarde. Ze zijn gemakkelijk te onderscheiden door hun zeer grote oren - waarmee ze overtollige warmte kunnen uitstralen - en voorpoten die merkbaar langer zijn dan de achterpoten.