Top 10 Slimste Dieren

Top 10 aller slimste dieren

Mensen zijn niet de enige intelligente wezens op de planeet aarde. De werkelijkheid is dat we het gezelschap hebben van de slimste dieren, en je zult aardig verrast zijn om te leren welke slimme dieren er op deze top 10 lijst staan.

10. Octopussen

Octopussen

Bron: pixabay
Octopussen hebben de grootste hersenen van alle ongewervelden. De gewone achtarm octopus heeft ongeveer 130 miljoen neuronen in zijn hersenen. Een mens heeft er ongeveer 100 miljard. Echter, drie vijfde van de neuronen van een octopus zitten niet in de hersenen; ze zitten in hun tentakels. Iedere tentakel heeft als het ware een eigen wil, en indien afgesneden (die de octopus kan hergroeien), zal het ronddwalen en alsnog naar voedsel grijpen alsof het nog gehecht zou zijn aan het lichaam van de octopus.

9. Varkens

VarkensBron: pixabay
Volgens sommige deskundigen behoren varkens tot de slimste, schoonste huisdieren zelfs meer dan katten en honden. (De reden waarom varkens in de modder rollen is niet omdat ze graag vies zijn, maar omdat ze geen zweetklieren hebben en de modder helpt ze af te koelen.)

Onderzoekers die varkens hebben bestudeerd, hebben geleerd dat ze een uitstekend geheugen op lange termijn hebben, gemakkelijk labyrinten kunnen oplossen, een eenvoudige symbolische taal kunnen begrijpen, graag met elkaar spelen en vechten, een joystick kunnen leren bedienen om een cursor op het scherm te bewegen, en een spiegel kunnen gebruiken om verborgen voedsel te vinden.

8. Duiven

DuivenBron: pixabay
Studies tonen aan dat duiven in staat zijn om abstracte wiskundige regels te leren, en in feite de enige andere niet-mensen zijn dan resusapen met die bekwaamheid. Deze veelbesproken vogels hebben ook het vermogen om uiterst intelligente keuzes te maken en hebben een sterk geëvolueerd probleemoplossend vermogen. Duiven zijn ook in staat om individuele mensen te herkennen, hoogstwaarschijnlijk door middel van gezichtskarakteristieken.

  10 Dieren Met Een Ongelooflijk Lange Levensduur

7. Honden

HondenBron: pixabay
Als het gaat om honden metgezellen, betekent “slim” verschillende dingen voor verschillende mensen. Sommige mensen hebben het gevoel dat een gehoorzame hond slim is, terwijl anderen geloven dat een hond met een eigen wil intelligenter is. Zeer aangename honden worden door de meeste menselijke begrippen als slim beschouwd.

Mensen beoordelen de intelligentie van honden vooral op basis van hoe snel ze leren om naar onze commando’s te luisteren, hoe goed ze presteren en of ze in staat zijn om dingen van menselijke aard te leren, zoals het identificeren van objecten.

Omdat honden al zo lang onder de mens leven en zoveel domesticatie hebben ondergaan, geloven sommige wetenschappers dat ze meer op mensen lijken dan zelfs chimpansees – en kunnen dienen als een model voor het begrijpen van menselijk sociaal gedrag.

6. Kraaien

KraaienBron: pixabay
De hersenen van een kraai zijn ongeveer zo groot als die van een menselijke duim, wat enorm is in verhouding tot zijn lichaamsgrootte. Dit zet hun intelligentie op hetzelfde niveau als die van primaten en geeft hen de mogelijkheid om complexe problemen op te lossen.

Wetenschappers hebben ontdekt dat kraaien individuele menselijke gezichten herkennen en onthouden. Verschillende gebieden van de hersenen van een kraai lichten op wanneer het een persoon ziet die het als vriendelijk of bedreigend ervaart.

5. Ratten

RattenBron: pixabay
Het vermogen om na te denken over het denken heet metacognitie, en een paar jaar geleden ontdekten wetenschappers dat ratten, net als mensen, beslissingen kunnen nemen op basis van wat ze wel of niet weten.

  Top 10 Domste Dieren

Studies tonen ook aan dat ratten verrassend zelfbewust zijn, ze kriebelen, en ze dromen net als wij. Ratten zijn uiterst sociaal en vormen een sterke band met hun baasjes. Ze leren hun namen kennen en komen als ze geroepen worden, en ze smeken dat ze uit hun kooi komen om te spelen en te communiceren met hun baasjes.

4. Grijze roodstaart papegaaien

Grijze roodstaart papegaaienBron: Papooga | CC0 1.0 Universal
Bekend als de Einsteins van de papegaaienwereld, grijze roodstaart papegaaien zijn zeer intelligent. Studies hebben aangetoond dat de vogels abstracte, inferentiële redeneervermogen bezitten. Ze lijken enig begrip te hebben van causaliteit en deze te gebruiken om over de wereld te redeneren. Grijze roodstaart papegaaien tonen ook hun intelligentie met hun telvaardigheden en vocalisatievaardigheden.

3. Olifanten

OlifantenBron: pixabay
Als een van de sterkste dieren ter wereld zijn de hersenen van olifanten groter dan die van alle andere landdieren en de cortex heeft evenveel neuronen als een menselijk brein. Het vermogen van olifanten om te leren is indrukwekkend, en ze zijn ook zelfbewust – ze kunnen zichzelf herkennen in spiegels!

In het wild tonen deze zeer sociale dieren hulpvaardigheid, mededogen en empathie. Hun slurf en voeten genereren seismische activiteit die hen in staat stelt om met elkaar te communiceren over een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Olifanten zijn waarschijnlijk de enige grote landzoogdieren die communiceren met behulp van seismische signalen.

2. Tursiops dolfijnen

Tursiops dolfijnenBron: Aude Steiner | CC BY-SA 2.0 Generic

Tuimelaardolfijn uit de Indische Oceaan, Tursiops aduncus, in de Port River, bij Adelaide, Zuid Australië.

Tursiops dolfijnen zijn een van de weinige soorten in het dierenrijk die in staat zijn om met behulp van klikken en fluitachtige geluiden hun eigen vocale signatuur te ontwikkelen. Vroeg in het leven creëert elke dolfijn zijn eigen unieke stem die hem een individuele identiteit geeft. Omdat elk fluitje uniek is, zijn dolfijnen in staat om elkaar te communiceren door het fluitje van een dolfijn na te bootsen waarmee ze willen communiceren. Het is het equivalent van elkaar bij naam noemen.
  Top 10 Vreemdste Dieren In De Wereld

Veel dolfijnen hechten zich sterk aan elkaar en blijven bij gewonde of zieke leden van de groep, zodat ze naar de oppervlakte van het water kunnen ademen als dat nodig is. Er zijn ook meldingen van dolfijnen die menselijke zwemmers beschermen tegen haaien door in cirkels om hen heen te zwemmen of door de haaien te haasten om hen weg te schieten.

Van dolfijnen is ook bekend dat ze samenwerken met mensen om vis te vangen. Ze drijven de vis naar de kust, waar de vissers wachten om hun netten uit te werpen. De dolfijnen signaleren de vissers wanneer het tijd is om hun netten uit te werpen, dan grijpen ze de vissen die niet in de netten komen.

1. Chimpansees

ChimpanseesBron: pixabay
Chimpansees en mensen lijken opmerkelijk veel op elkaar en delen ongeveer 99 procent van ons DNA. Chimpansees zijn onze naaste levende verwanten en leven net als mensen in sociale gemeenschappen en kunnen zich aanpassen aan verschillende omgevingen. Ze kunnen ook gebarentaal leren.

Chimpansees kunnen rechtop lopen op twee poten als ze dat willen, en terwijl ze voornamelijk vegetariërs zijn, eten ze af en toe vlees (en ook eieren en insecten).

Chimpansees maken en gebruiken hulpmiddelen, zoals stenen om noten om noten te openen en bladeren om water op te zuigen. Ze bereiken de voortplantingsleeftijd rond dezelfde tijd als de mens – 13 voor vrouwen en 16 voor mannen.