Mooiste Gekko Ter Wereld
Florence Ivy - flickr.com/photos/amalthea23/30642684582 -CC BY-ND 2.0

Top 10 Mooiste Gekko's Ter Wereld

Met duizend soorten gekko's die wereldwijd te vinden zijn, staan gekko's zonder twijfel bekend om de meest levendige kleuren en patronen in de dierenwereld. Hier in deze lijst, presenteren we de top 10 mooiste gekko's ter wereld - de meeste van hen kunnen zelfs worden gehouden als huisdier, hoewel de moeilijkheidsgraad kan variëren afhankelijk van de soort.

10. Goudstofdaggekko

Goudstofdaggekko
Samantha Levang - flickr.com/photos/samanthalevang/14474813623 - CC BY 2.0

Wanneer het woord "hagedis" of "gekko" wordt genoemd, is de goudstofdaggekko waarschijnlijk de eerste soort waar je meteen aan denkt. Gevonden in het noorden van Madagaskar, zijn ze opvallend groen met rode vlekken in zijn kop, met een helder blauwe tint op zijn ogen. En dankzij die ene reclame zijn ze behoorlijk iconisch.

9. Woestijngekko

Woestijngekko
Heribert Bechen - flickr.com/photos/hb1248/32004967960 - CC BY-SA 2.0

Deze gekkosoort schreeuwt helemaal "niet zoals de andere gekko's". Met zijn zwemvliezen past hij zich goed aan in de woestijn. Gekenmerkt met grote ogen, en doorschijnende huid. Zijn meest opvallende eigenschap is dat hij in het donker levendig groen kan oplichten. Hoewel niet de mooiste, valt deze gekko op als één van de meest unieke soorten. In tegenstelling tot andere gekkosoorten, neigt deze gekko naar introverte mensen als het als huisdier wordt gehouden, dus spelen met deze gekko is meestal geen goed idee.

8. Luipaardgekko

Luipaardgekko
Lucile Elville - pexels.com/photo/close-up-shot-of-leopard-gecko-on-white-textile-5475195

Stop wat luipaardvlekken in een hagedis en je krijgt natuurlijk de luipaardgekko. Door de patronen ziet deze gekko er opvallend uit, maar het is ook een populair huisdier, vooral bij beginners die net beginnen met het grootbrengen van een gekko. Luipaardgekko's hebben meestal dikke staarten. De kosten van een luipaardgekko variëren meestal van zo goedkoop als 30, tot enkele honderden euro, afhankelijk van de variatie.

7. Tokeh

Tokeh
Robert Michniewicz - commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2273083 - CC BY 3.0

Meestal vergezeld van oranje vlekken heeft hij een opvallende turquoise kleur in zijn huid. Deze soort heeft een agressieve aanleg en kan in tegenstelling tot de rest een pijnlijke beet toedienen, waardoor hij niet geschikt is voor beginnende houders. Bovendien is het dier seksueel dimorf, waarbij het uiterlijk van het vrouwtje er meestal saai uitziet. De tokeh gekko komt voor in Zuidoost-Azië, waar ze worden gezien als geluksbrengers.

6. Goniurosaurus hainanensis

Goniurosaurus hainanensis
Melvin TOULLEC - commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=128808629 - CC BY-SA 4.0

Hier is een andere uniek uitziende gekko die kan worden gevonden in Azië - in het bijzonder in de bossen van China, Japan en Vietnam. Deze nachtelijke gekko wordt gekenmerkt door een strak zwart uiterlijk - vergezeld van gele strepen, en bezit rode ogen; hij lijkt erg op een dark-type pokemon. In tegenstelling tot sommige andere gekkosoorten zijn ze gemakkelijk te behandelen, omdat ze een rustige houding hebben en geen ingewikkelde inrichting vereisen. De combinatie van een opvallend uiterlijk en een ontspannen temperament maakt deze soort tot een gewild huisdier.

5. Cnemaspis psychedelica

Cnemaspis psychedelica
Rushen - flickr.com/photos/rushen/46314657915 - CC BY-SA 2.0

Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat zijn naam is afgeleid van het muziekgenre "psychedelische rock" zelf, maar eigenlijk heeft hij niets met dat genre te maken, want de gekko leeft in granieten rotsen. Zoals de afbeelding suggereert, heeft deze gekko enkele van de meest unieke kleurencombinaties in tegenstelling tot andere soorten. Ook wel de Cnemaspis psychedelica genoemd, wordt hij gekenmerkt door een oranje staart, een grijs blauwachtig lichaam - met levendige gele en zwarte strepen vanaf zijn keel en nek, en groene tinten rond zijn ogen. Hij is endemisch in Vietnam op het Hon Khoai eiland, en wordt beschouwd als de zeldzaamste gekkosoort op aarde - er bestaan er slechts 500 in het wild, en hun prijzen kunnen oplopen tot in de duizenden. Deze gekko is toevallig één van de laatst ontdekte, dus het bestuderen ervan zou echt interessant zijn.

4. Uroplatus phantasticus

Uroplatus phantasticus
Charles J. Sharp - commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75485541 - CC BY-SA 4.0

Deze gekko lijkt alleen voor te komen in de diepten van de hel, maar hij komt voor in Madagaskar. Hij heeft een bruin, geelachtig uiterlijk (hoewel hij ook in andere kleuren kan voorkomen) en lijkt op dode bladeren, vooral zijn staart lijkt op een verwelkend blad. Dit maakt hem uiterst nuttig voor het camoufleren voor roofdieren tijdens de jacht op insecten, en het helpt echt met zijn kleine formaat. Bij bedreiging trekt het dier zijn heldere "duivelse" bek open, slaakt een satanische kreet en toont zijn bedrieglijke bladachtige staart om roofdieren te misleiden.

3. Phelsuma klemmeri

Phelsuma klemmeri
Hectonichus - commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77887930 - CC BY-SA 4.0

Er is een reden waarom ze ook Bamboe daggekko's worden genoemd. Hoewel ze vrij klein zijn, staan ze bekend om hun opvallend levendige tinten groengeel en blauw. Deze unieke gekko's komen voor in de bamboebossen in het noordwesten van Madagaskar. Hoewel bedreigd, vormen ze een absoluut interessante bezienswaardigheid.

2. Lygodactylus williamsi

Lygodactylus williamsi
Kuhnmi - flickr.com/photos/31176607@N05/15727077154 - CC BY 2.0

Lygodactylus williamsi, ook bekend als de William's Dwerggekko (Turquoise) of gewoon de elektrisch blauwe hagedis, is deze hagedis een van de meest opvallende van allemaal dankzij zijn levendige blauwe huid, hoewel het alleen wordt gezien bij volgroeide mannetjes, het vrouwtje heeft een groenere of soms bruinachtige huid, die ook kan worden gezien bij jongere gekko's. Helaas worden ze beschouwd als ernstig bedreigd, omdat ze erg gewild zijn in de dierenhandel. De William's Dwerggekko komt meestal voor in de bossen van Tanzania en als hij in gevangenschap wordt gehouden, heeft hij veel aandacht nodig.

1. Wimpergekko

Wimpergekko
Florence Ivy - flickr.com/photos/amalthea23/30642684582 -CC BY-ND 2.0

Wat een interessant feit is: ze werden ooit als uitgestorven beschouwd tot ze in 1994 werden herontdekt, nu worden ze beschouwd als een van de populairste gekkosoorten als huisdier, ondanks hun kwetsbare status. Dit is een van de gekkosoorten die veel kan variëren. De wimpergekko kan verschijnen in diverse kleuren en heeft een handvol variaties en vormen - waaronder tijger, harlekijn, tweekleurig en lavendel, maar dat is nog maar het begin. Bonuspunten zijn dat ze gemakkelijk te verzorgen zijn door hun rustige karakter. Maar wees gewaarschuwd, zodra hun staart valt, kunnen ze niet meer regenereren, dus behandel de wimpergekko voorzichtig.