Top 10 Grootste Insecten Ter Wereld

De grootste insecten die ooit leefden waren libellenachtige insecten van de orde Protodonata, ook wel meganisoptera genoemd. Ze hadden een spanwijdte van bijna 76,2 centimeter breed en enorme onderkaken, waardoor ze geduchte roofdieren waren.

Gelukkig zijn ze lang geleden uitgestorven aan het einde van het Paleozoïcum. Hoewel insecten in de huidige wereld niet zo groot kunnen worden, zijn er toch een paar die groot genoeg zijn om zelfs doorgewinterde entomologen een goede schrik aan te jagen.

Mensen met een insectenfobie zouden wel eens panisch kunnen worden bij het zien van de top 10 grootste insecten ter wereld.

10. Actaeon Kever

 

Megasoma actaeon, is een reusachtige keversoort in het Amazone regenwoud van Zuid-Amerika, kan een lengte bereiken van meer dan 12,7 centimeter en kan zo dik worden als 4 centimeter. Hij heeft een geducht pantser zoals de meeste kevers. In feite, vanwege zijn enorme omvang, hebben volwassen actaeon kever bijna geen natuurlijke roofdieren.

9. Reuzenwaterwantsen

 

Deze enorme insecten, ook wel bekend als waterkakkerlakken, kunnen een lengte bereiken die vergelijkbaar is met die van enkele van de grootste kevers ter wereld.

Bekend als vraatzuchtige roofdieren in de beekjes en vijvers waar ze leven, kunnen reuzenwaterwantsen een pijnlijke beet geven. Toch worden ze in Thailand beschouwd als goed eetbaar en worden ze vaak aangetrokken, geoogst en verzameld met behulp van black lights die de insecten aantrekken.

8. Alexandra's vogelvlinder

 

De grootste vlinder ter wereld, Alexandra's vogelvlinder, doet zijn naam eer aan met een spanwijdte van meer dan 30 centimeter.

Alleen in afgelegen gebieden van Papoea-Nieuw-Guinea werd het eerste exemplaar ooit gevonden met behulp van een jachtgeweer. Hoewel hij pas in 1906 in het Westen werd ontdekt, wordt deze zachtaardige reus al door de IUCN als bedreigd beschouwd, vooral vanwege de oprukkende ontwikkeling in zijn inheemse leefgebieden, meestal afkomstig van palmolieplantages.

7. Titanus giganteus

 

Het Amazone regenwoud is de thuisbasis van vele grote kevers, maar geen van hen is in lengte te vergelijken met de titanus giganteus. Dit reusachtige insect heeft kaken die gemakkelijk een potlood doormidden kunnen breken, en naar verluidt kunnen ze ook in menselijk vlees scheuren.

Geloof het of niet, deze kever is eigenlijk een trekpleister voor avontuurlijke toeristen, en veel ecotoeristische bureaus in Zuid-Amerika adverteren met foto's van hen in hun pamfletten. Zoals veel kevers kan de titanus giganteus een luid sissend geluid maken als hij bedreigd wordt.

6. Macropanesthia rhinoceros

 

Vreemd genoeg is dit een kakkerlak die je misschien wilt houden. In tegenstelling tot andere kakkerlakken heeft de neushoorn kakkerlak geen vleugels, wordt hij niet beschouwd als een plaag en speelt hij een belangrijke rol in zijn ecosysteem door dode bladeren af te breken. Sommige mensen hebben gemerkt dat ze goede huisdieren kunnen zijn.

Deze insecten, die in Australië worden aangetroffen, kunnen wel 10 jaar oud worden en kunnen tot meer dan 7,6 centimeter lang worden.

5. Tarantula Hawk

 

Deze enorme wespen zijn zo groot en woest dat ze in staat zijn om te jagen en zich te voeden met vogelspinnen.

Hun poten hebben haken aan de uiteinden die ze gebruiken om zich aan hun slachtoffers vast te klampen, en hun angel (die tot 1 centimeter lang kan zijn) wordt beoordeeld als een van de meest pijnlijke ter wereld. Gelukkig zijn ze meestal braaf, tenzij ze worden lastiggevallen, dan wil je deze gemene insect niet tegenkomen!

4. Atlasvlinder

 

Deze insecten ter grootte van een vogel worden in de hele Maleisische archipel beschouwd als de grootste nachtvlinders ter wereld. Ze zijn zo groot dat hun cocons af en toe worden gebruikt als portemonnee in Taiwan.

De totale oppervlakte van hun vleugels kan 160 vierkante centimeter meten en hun spanwijdte kan minstens 30 centimeter bedragen. Atlas rupsen kunnen meer dan 2,5 centimeter dik zijn!

3. Goliathkever

 

Op basis van gewicht en omvang zijn de goliathkevers sterke kanshebbers voor de titel van grootste insect op aarde. Inheems in Afrika, kunnen de mannetjes van deze soort groeien tot meer dan 10 centimeter groot, en kunnen tot 100 gram wegen in hun larvenstadium.

Hoewel ze worden verondersteld om voornamelijk vegetarisch te zijn in het wild, hebben ze een vraatzuchtige eetlust voor eiwitten in gevangenschap, en kevers in gevangenschap worden vaak gevoed met honden- en kattenvoer.

2. Reuzenweta

 

Endemisch voor Nieuw-Zeeland zijn reuzenweta's enorme insecten die verwant zijn aan krekels. De grootste reuzenweta's kunnen meer dan 70 gram wegen , waardoor ze tot de zwaarste insecten ter wereld behoren. (Ze kunnen meer wegen dan een mus.)

Ze zijn ook lang, met lichamen die zo lang zijn als ongeveer 10 centimeter, de poten en antennes niet meegerekend. Omdat deze reuzenweta's alleen op eilanden voorkomen, zijn ze een uitstekend voorbeeld van eilandgigantisme.

1. Phryganistria

 

De langste en grootste insecten op de planeet zijn wandelende takken, die een bizarre vorm hebben ontwikkeld om zich te verbergen voor roofdieren tussen takken, twijgen en gebladerte.

De Phryganistria, een reusachtige wandelende tak uit Zuidoost-Azië is de langste variëteit, die tot ongeveer 2 meter lang kan worden. Sommige soorten kunnen een stinkende defensieve spray produceren, maar deze insecten zijn meestal ongevaarlijk en worden vaak als huisdier gehouden.