Top 10 Gevaarlijkste Sporten Ter Wereld

Top 10 Gevaarlijkste Sporten Ter Wereld

Top 10 Lijstjes Sport

Wedstrijden in verschillende takken van sport, zelfs als je niet direct tegenover je tegenstanders staat, gaan altijd gepaard met een risico op letsel. In het water, in de lucht of op de grond, waar de atleten ook kiezen om hun atletisch vermogen te bewijzen, sport kan een gevaarlijke zaak zijn. Dit zijn de top 10 gevaarlijkste sporten in de wereld.

10. Helikopter Skiën

Helikopter Skiën
Bron: wikimedia

Ja, je leest het goed - skiën met een beetje hulp van een helikopter, wat kan er misgaan? Een heleboel, als de atleten niet voorzichtig zijn: grote aantallen spier- en skeletblessures zijn standaard in deze sport. Als je dit zelf wilt proberen, kan dat in het land van herkomst van het helikopter skiën - Canada. In British Columbia kan je genieten van 11 meter droge sneeuw terwijl je wordt voortgetrokken door een helikopter.

9. Cheerleading

Cheerleading
Bron: pixabay

Cheerleaders gooien hun leden graag in de lucht of creëren menselijke piramides, als manier om hun lokale sportteam te steunen. Dit alles wordt gevolgd door vrolijk gezang en liedjes die het moreel van zowel het publiek als hun lokale club opkrikken. Toch is cheerleading een van de gevaarlijkste sporten ter wereld, met jaarlijks bijna 20.000 verwondingen als gevolg van cheerleading.

8. Rodelen

Rodelen
Bron: Jon Wick

145 km/u is gevaarlijk in elk voertuig. Maar stel je voor dat mensen dat doen op een bevroren baan, die eruit ziet als een lange halfpipe. Atleten gaan op hun rug liggen en gooien zich over de baan, waarbij ze elk moment moeten vechten om niet van de halfpipe te worden gekatapulteerd.

Deze sport heeft zijn aandeel in de categorie doden gehad, met zijn laatste slachtoffer tijdens de Olympische Spelen van 2010, toen Nodar Kumaritashvili, een rodelatleet uit Georgië, stierf op de openingsdag van de Olympische Winterspelen die in Canada werden gehouden.

7. Racen

Racen
Bron: pixabay

Het maakt niet uit, een raceauto of een superbike - alles wat kan gaan rond circuits met snelheden meer dan 300km per uur is zeker levensbedreigend. Hoewel het veiligheidsniveau in deze sport als in geen andere is gegroeid, met de introductie van constructiematerialen die bestand zijn tegen crashes bij hoge snelheid, is racen nog steeds een van de dodelijkste sporten ter wereld.

In de laatste 20 jaar zijn er meer dan 40 doden gevallen in de autosport: Indy 500, Nascar, zelfs de Dakar Rally, waar je niets dan zandduinen om je heen hebt, het zijn allemaal legendarische, maar gevaarlijke evenementen die slachtoffers eisen. Hetzelfde geldt voor de mensen die op slechts twee wielen rondvliegen - als je nog geen van de Isle of Man races hebt gezien, raden we je aan dat te doen. Bloedstollend!

6. Gymnastiek

Gymnastiek
Bron: Pierre-Yves Beaudouin

Er zijn maar weinig sporten die zo indrukwekkend zijn als gymnastiek. Mensen nemen het tegen elkaar op in verschillende disciplines die testen hoe goed ze hun lichaam beheersen. Het is een combinatie van kracht, lenigheid en evenwicht. De hoeveelheid verwondingen die deze sport met zich meebrengt is vrij beangstigend - bot- en polsbreuken komen vaak voor bij turnwedstrijden, en deze sport is getuige geweest van enkele van de ergste valpartijen en wervelfracturen ooit.

5. Stierrijden

Stierrijden
Bron: pixabay

Net als bij Jallikattu is ook bij deze sport een stier betrokken, en stieren zijn groot en eng, waar je ze ook tegenover je hebt. Deze rodeosport is heel eenvoudig - je moet zo lang mogelijk overleven bovenop een razende stier. Nek- en hoofdwonden, samen met botbreuken, komen vaak voor bij stierrijden. Uitkijken, cowboys!

4. Voetbal

Voetbal
Bron: pixabay

De frequentie van blessures bij voetbal is vrij hoog. Het jagen op slechts één bal, en vaak met één of twee voeten naar voren springen om de tegenstander te tackelen, is een activiteit die vaak misgaat. Vrijwel elke voetbalwedstrijd wordt onderbroken door het medische team, dat zich op het veld spoedt om een geblesseerde speler van het veld te helpen. Beenspier- en gewrichtsblessures komen heel vaak voor. Toch weerhoudt dit alles de spelers er niet van om hevig te strijden in voetbalcompetities over de hele wereld.

3. Boksen

Boksen
Bron: pixabay

Weet je zeker dat je niet op je hoofd geslagen wilt worden door een 100 kg bokser zwaargewicht? Absoluut wel.

Hoezeer de beschermende uitrusting de laatste decennia ook is ontwikkeld (zachtere handschoenen, betere helmen), boksen is een gevaarlijke sport. Geschat wordt dat bijna 90% van alle mensen die boksen als hun carrière kiezen, hersenbeschadigingen en verwondingen oplopen tijdens hun carrière. Boksers zijn ook vatbaar voor het ontwikkelen van ernstige neurale problemen later in hun leven, zoals de ziekte van Parkinson of de ziekte van Alzheimer.

2. Jallikattu

Jallikattu
Bron: Iamkarna 

Tamil Nadu is een van de deelstaten in India. Tijdens het evenement Pongal, dat een manier is waarop de mensen dank zeggen voor de oogsten die hen voeden, nemen ze deel aan het stieren temmen. Jallikattu is een sport die talrijke reacties heeft uitgelokt bij dierenactivisten, omdat hij gevaarlijk is voor zowel dieren als mensen. In een notendop wordt het spel van Jallikattu zo georganiseerd dat een stier wordt losgelaten in een open veld, en veel deelnemers proberen hem te vangen en te onderwerpen. In de afgelopen 20 jaar zijn meer dan 200 mensen omgekomen bij deelname aan deze gevaarlijke sport.

1. Basejumpen

Basejumpen
Bron: Kontizas Dimitrios

Je hebt waarschijnlijk allemaal al eens mensen uit vliegtuigen zien springen met parachutes, en gedacht - man, dat zou ik nooit kunnen!

Nou, sommige mensen hebben niet eens een vliegtuig nodig om zichzelf van gebouwen of bergen af te gooien. Basejumpers gebruiken ook een parachute, maar zij springen, zoals het woord al zegt, eigenlijk van verschillende objecten. BASE staat voor Buildings, Antennas, Spans, and Earth. Bij deze adrenaline-rijke activiteit rennen mensen van hoge torens of gebouwen af en gooien de parachute die ze in hun handen houden.